Keresés

Részletes keresés

murray Creative Commons License 2003.10.28 0 0 13
én nem értek a befektetéshez de hogy lehettek ezek az emberek ilyen ostobák???
nem értem.
p1mp0 Creative Commons License 2003.10.28 0 0 12
Egy gyors számolás:
A betét állomány 40 milliárd, akkor egy év alatt (mivel ha jól tudom 12 hónap a maximális lekötési idő) a teljes állomány lejárt követelés lesz. Feltételezve, hogy a lejáratok egyenletesen oszlanak el, akkor az havonta kb 3.3 milliárd lejárt követelést jelent. Ha a likviditási problémák agusztustól felmerültek, akkor az 2 hónapot jelent (valamikor október eleje tájékán voltak az első hírek a kifizetési problémákról) vagyis 6.6 milliárdot. Amennyiben a készpénz tartalék 1 milliárd (ez sacc, valaki tud konkrét számot?), akkor elegendő a tagok 15 %-a (500 m: 7,5%, 2000 m: 30%) úgy gondolja, hogy elviszi a pénzét és a tartalék el is fogyott!
A magas összegű betétállomány és a max 1 éves lekötési idők miatt néhány százalékos mozgás is súlyos milliókat képes "megmozgatni", ami a félrevezetés, csalás nélkül is likviditási problémákat okozhat(ot).

A részvényesdi előnye lehet, hogy ahhoz kénytelen-kelletlen, de a kibocsátó gazdasági helyzetéről korrekt tájékozató anyagot kell készíteni...

Eddig egyetlen hírt találtam:
RTL Klub - hírek

Valaki végig ott volt?

Előzmény: karimax (11)
karimax Creative Commons License 2003.10.27 0 0 11
Az elnöknek elképzelése nincs a jövőt illetően.
Semmi konkrét számonkérhető dolgot nem hallottam a szájából.Egyszerűen ez a szavazósdi baromság a tömeg megtévesztését szolgálta. Elfogadtatta hogy ne legyenek kifizetések, de hogy ez meddig tart, a beragadt pénzeknek mi lesz a sorsa, milyen esélyünk van arra hogy nem kamatostul,hanem egyszerűen a befizetett összeget visszakapjuk-e semmit nem mondott.Ekkora cégbirodalom esetén vannak bevételek, árrések .Egyik helyen ennyi, másikon annyi. Te hallotad mennyi lehet ez? Az egyik felszólaló mindjárt vevőt hozott volna a Kamaraerdei Tüzépre.Röhej. A magát megválasztató Ellenőrző Bizottság nem független a dolgoktól.Szerintem ha 2 forintot ki lehet fizetni azt Ők viszik el .Azért szorgoskodnak nem a Te és az én kifizetésemért.Nem láttam hogy a cégek működése biztosított -e a továbbiakban. Márpedig a pénz magától nem terem. Vagy várják az újabb befizetőket? Holnap föl is hívom egyik irodájukat, hogy fogadják-e a fölösleges pénzem.Ha elfogadják akkor pedig pilótajátékot űznek.Ha működne a BAUMAG akkor azt kellet volna vázolni a résztvevők felé, hiszen ha a lendkerék lassul,a terhelést kell levenni egy darabig hogy a fordulatszám ismét a megfelelő értéket elérje.De ha nincs ami hajtsa a lendkereket akkor a legkisebb terhelés is megállítja .És mi az hogy a tagok megrohamozták az irodákat.Ezek az üzletrészek nem látra szóló takarékbetétek hogy bármilyen szélfuvallatra mindenki kiveszi a pénzét.A lekötések alapján előre tervezhető, időzített a kifizetések időpontja.Ha a likviditási gondot látták már augusztusban, miért szedték még a pénzt szeptember végén is?Ebben az esetben szándékos félrevezetésről, csalásról van szó.
Előzmény: negyvenketto (10)
negyvenketto Creative Commons License 2003.10.27 0 0 10
Nos megvolt a Közgyűlés a Baumag tagjainak részvételével.
Az első közgyűlésre 10:00-kor került volna sor, de mivel nem volt határozatképes, /50%-9000 Fő kellett volna/ egy megismételt közgyűlésre került sor, amely a létszámtól függetlenül határozatképes. Azt mondták, hogy 7000 fő volt, de szerintem nem voltunk annyian. A SYMA (volt SAP) csarnokban volt a rendezvény.
Az elején már éreztem, hogy a felkészültség hibádzik, illetve a leplezett idegességet a Balázs László csapatában.
Az emberek bizakodtak, mások idegeskedtek, de alapjában jól tűrték az aránylag gyors beléptetést, amely így is eltartott az eredetileg kihirdetett kezdést követő 1 órát, mely alatt technikai szünetet, illetve nyugtató zenét élvezhettünk.
Miután mindenki beért megkezdődött a Közgyűlés.
Először hallhattunk egy elnyújtott zavaros bocsaánatkérést, hogy miért nincs elég szék, s vagyunk beterelve, mint a barmok a karánba. Majd belekezdtünk az érdemi kérdésekbe.

Elmondta az elnök, hogy milyen okok vezettek a jelenlegi helyzethez.
Véleménye szerint a kóbor szövetkezetek (vertical, stb) létrejötte, a reklámozás megtiltása (jogszabályi változás), illetve a sajtó és egyéb meg nem nevezett csoportok lejárató hadjárata vezetett ide.
Véleményem szerint a kóbor szövetkezeteknek, illetve a sajtónak is van szerepe, de nincs felelőssége abban, hogy a pénzét nem kaphatja meg 18000 ember!!!

A fentiek után került sor a szavazásra arról, hogy elfogatdjuk-e ezt okoknak.
nagyon ügyesen az alábbi tartalmú szöveget fogalmazta meg az elnök:
"A Baumag szövetkezet és a tagok közötti adásvétel mindig rendben működött" (Ezt én nem fogadom el, mert akkor nem lenne Közgyűlés most...

"A Baumag gazdálkodásától elkülönülő okok kizárólagos következménye a jelenlegi helyzet. Amely a sajtó, a kóbor szövetkezetek, illetve a jogszabályi változatok összessége". Ez sem elfogadható, mindegyik előmozdította azt, hogy több ember vegye kia pénzét, de nem ezek a kizárólagos okok, a legfőbb ok, hogy a Baumag vezetése a pénztartalékainak fogyását nem reagálta le, augusztustól októberig hagyta, hogy felélje a szövetkezet a tartalékokat, most már csak ingatlanok vannak, illetve cégek, nincs készpénz fedezet.

Azt, hogy a fenti okok kizárolagosan ololhatók a jelenlegi helyzetért sikerült kihúzatni a tervezetből, de az így sem jelent mást.

Az első szavazás során kiderült, hogy egy A/5-ös lap feltartásával kell szavazni, amit videoval rögzítenek, az elnök megállapítja, hogy igenre, nemre szavaztak-e többen, ha gond van vissza lehet nézni a videoról. Az első szavazás saccra 60-40 százalékban elfogadta azt a határozatot, mellyel a vezetőség mostantól takarózhat...
A szavazás nem volt európai, aki több tulajdonos képviseletében volt nem adhatott több szavazatot, illetve az aki csak úgy bement is szavazhatott egy félbe hajtott géppapírral...
Nevetséges. szerintem egyik szavazás sem volt jogszerű. Véleményem szerint nem volt jól megszervezve a szavazás, s így semmilyen döntés sem lehet jogerős.

2. pontként eldöntöttük, hogy nem lesz egyéni elbírálás, nem lehet egyesével külön kérni a pénzt egyedi kérelem alapján, mindenki egyformán jogosult a pénzére.

3. pontban eldöntöttük, hogy ne legyen felszámolása a cégnek, hanem dolgozzanak ki megoldást a jelenlegi helyzet megoldására.

Közben voltak felszólalások, kértek az emberek pontos számokat, auditált máérleget, eszközök értékét.. de ezekkel nem készült fel az eddigre nagyon zavarttá váló "elnök".

4. pontban a megoldási javaslatokat mutatta be az elnök. Mindegyikhez az kell, hogy elengedjük a tartozást.

- kapunk Baumag kötvényt (PSZÁF hatáskörébe tartozna, 3-6 hó múlva lehetne, de mitér????)
- kapunk Baumag részvényt (kb. 6 hó, speciális engedélyek kellenek, vihetem a tőzsdére majd, de kinek kell???)
- kapunk ingatlan befeketési jegyet (Alapkezelő kezeli a pénzt, a jelenlegi ingatlanok a fedezet, de az ingatlanok csak 60%-ot fedeznek)
- tovább folytatódik a ki és befizetés (speciális opció, ehhez is kell 3-5 hónap türelem)

Ezek után az embereknek elfogyott a türelmük, illetve a bizakodásuk. A tömeg lassan szállingózni kezdett haza, de közben még tartott a Közgyűlés.

Közben szavaztunk még arról, hogy legyen-e szavazás egy másik kérdésben, meg szavaztunk arról, hogy legyen-e felszólalás, vagy menjünk tovább.

Az emberek felszólaltak, bosszankodtak, szembesültek, hogy nem látnak készpénzt mostanság...

Kaptak néhány számot, 18000 tag, 40milliárd betét, 70 milliárd piaci érték (becsült érték, amibe a patak is benne van, meg a feeling a kastélyszállóban, meg az összes cég)

Közben bemuatták a cégeket, az ablakgyártól a téglagyárig.

Amikor az elnök elveszetette az irányítását a közgyűlés felett, s az arcába mondták, hogy nem készült fel, nem hozott mérlegbeszámolót, döntési alapot a fenti 4. pont eldöntésére lassan a dobogóhoz gyalogoltam, megnéztem az elkeseredett tömeget, a zavart elnököt, illetve a fent ülő tagokat.
Amikor egy felszólaló spontán átvette az elnöktől a szavazás irányítását, s megszavaztatta, hogy az elnökség mellett a tagokból választott testület ellenőrizze a tevékenységet, konstatásltam, hogy szétesett a rendezvény, s elindultam haza...

A sajtó nem volt feltűnően jelen, illetve a mai hírekben sem hallottam mi lesz a 18000 ember pénzével.

Jogállamban ilyent nem lehetne megcsinálni, ez legalább hűtlen kezelés, de nem zárom ki a szándékosságot sem.

Hölgyeim, uraim, össze kellene fogni, s együtt megtalálni a helyes megoldást.

Állami szinten pedig elgondolkodni azon, hogy egy ilyen tevékenységet csak megfelelően ellenőrzött keretek között lehessen végezni.

Nem biztos, hogy eléggé összeszedett volt, de ha van kérdés szívesen válaszolok.

42

Lesley Creative Commons License 2003.10.27 0 0 9
Előzmény: Gege.of.PeT (8)
Gege.of.PeT Creative Commons License 2003.10.22 0 0 8
http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=73533&archiv=1&next=0

bocs, most nem linkelek. e "mogott" a cikk mogott. de most nezem van ott negyvenketo nickkel hozzaszolo...

varjuk a tudositast!!!

Előzmény: negyvenketto (7)
negyvenketto Creative Commons License 2003.10.22 0 0 7
Én hétfőn megyek e közgyűlésre, az eredményeket majd leírom.
A HVG-s cikk engem is felkavart. Reménykedek.

Hol van még fórum a témában?

42

Előzmény: Gege.of.PeT (6)
Gege.of.PeT Creative Commons License 2003.10.21 0 0 6
ja, en is olvastam. kicsit ideges vagyok, mivel pont most raktuk ide a penzunket, az otp 5% elol... :(
de bizakodunk. ha valaki megtud valami konkretumot (!) az irjon legyen szives.
media tenyleg nagyon kussol az ugyben...

Gergely
ps.
jo, hogy itt ertelmes a forum, mashol kritikan aluli hogy frocsognek az emberek a temaval kapcsolatban...

Előzmény: negyvenketto (5)
negyvenketto Creative Commons License 2003.10.21 0 0 5
Itt a cikk, hát nem túl derűkeltő...

http://hvg.hu/hvg_friss_cikk.asp?oID=1E669B86-6DA5-4FE0-8A17-9F5F9FADD182

negyvenketto Creative Commons License 2003.10.21 0 0 4
Mi hétfőn mentünk a pézért, pontosabban a tartozás elismerésért. Nincs pánik, midenki várja a közgyűlést.
(picit csodálom is, hogy a média miért nem kelti a pánikot, azt szokta ilyen esetekben tenni)

Azt mondták, hogy a pénz automatikusan meghosszabbodott a közgyűlés idejéig, tehát elvileg erre az időszakra is jár majd a kamat.
(Bár szerintem késedelmi kamat járna, ami meg nem ennyi, de ez mellékes)

Én örültem a jó hozamnak, amit az elmúlt egy évben termelt nekem a Baumag, remélem talpon tud maradni.

Kellene ezek mögé a cégek mögé valami garancia, mondjuk hasonló módon, mint ahogy az Országos Betétbiztsoítási Alap védi a pénzed egy részét ha bankba teszed. (Nem az állam ad védelmet bankbetétek esetén, mint ahogy sokan tévesen hiszik!!!)

Szóval egy olyan cég kellene, amely tagdíjat szed, abból gazdálkodik (állampapír, mifene), s a baj esetén bizonyos összegig kártalanít.

Jó mondjuk bankot, takarékszövetkezetet nehezebb létrehozni, mint egy ilyen befektetési szövetkezetet, s ott igazából nem is az OBA nyújtotta esetleges kártalanítás, hanem a bankok stabilsága ad biztonságot. De ennek ellenére hasznos lenne egy ilyen szervezet.

Mit gondoltok?

42

Előzmény: Gege.of.PeT (2)
Lesley Creative Commons License 2003.10.18 0 0 3
A HVG-ban van egy cikk a Baumagról. Még nem volt időm elolvasni.

Lesley

Előzmény: Gege.of.PeT (2)
Gege.of.PeT Creative Commons License 2003.10.18 0 0 2
kedden voltam fehérvári irodában. ott két hölgy kedvesen elmondta, hogy ne idegeskedjek, a pénzem megvan, csak egész egyszerúen elfogyott a készpénz a cégből, mivel nagyon sokan vették ki a pénzt. adtam meghivót a közgyűlésre (csak tagok lehetnek majd ott), az elnöki üzenetet, kölönböző újságcikkek fénymásolatát, amikben általában arról irnak, hogy a baumag komoly cég, nem ilyen összekapart "ingatlanszövetkezet". a hölgyek szerint egyébként az állam akarja tönkretenni a céget, de nem fogja.
btw nem úgy tüntek, mint akik aggódnak amiatt, hogy nem lesz állásuk, tönkremegy a cég ahol eddig dolgoztak. kiváncsian várom a közgyűlési döntést.
ja és azt mondták, hogy ugyan most hivatalosan nem tudjak meghosszabbitani az éppen lejárt kölcsönt, de később ha normalizálódik a helyzet, akkor visszadátumozva lehet majd továbbvinni a pénzt.
valakinek más tapasztalat...
Előzmény: negyvenketto (-)
Tamás Creative Commons License 2003.10.12 0 0 1
Ezzel az egész szövetkezetesdivel az a probléma, hogy nem tartozik a PSzÁF hatáskörébe, ahogy a vonatkozó pénzügyi előírások alá sem, ergo az itteni bukások, veszteségek ellen nincs védelem. Az az eljárás valami egészen más lehetett.

Én már akkor tudtam, hogy baj lesz, amikor az első ilyen szövetkezetek bebuktak... Sajnos dominóelv. A bizalom elvész, ügyfelek ráesnek a cégekre, törvényszerű a fizetőképtelenség. A bankokkal is bármikor előfordulhat. :-(

A BAUMAG esetén az a szerencse, hogy azért ez nem egy Józsi+Feri összeáll-lelép típusú szövetkezet. Jelentős céges háttér, jelentős ingatlanfedezet. Ha őszinte akarok lenni, még az is lehet, hogy ez csak egy "taktikai" fizetésképtelenség, megelőzendő egy tényleges fizetésképtelenséget.

Szerintem a BAUMAG-ügyfeleknek nem kell annyira pánikolni, mint egy másik szövetkezet esetében, de azért figyeljük a híreket. Mindenesetre az elveszett bizalom a legnagyobb veszteség ebben az egész üzletágban... azt hiszem, hogy azért a BAUMAG-nak talán van esélye átvészelni ezt a dolgot.

Előzmény: negyvenketto (-)
VBN Creative Commons License 2003.10.12 0 0 0
Nekem -hál Istennek!- nincs ilyen gondom. Igaz, spórolt pénzem se... mert nős vagyok! :-)

Amúgy részvétem! :-(

Előzmény: negyvenketto (-)
negyvenketto Creative Commons License 2003.10.12 0 0 topiknyitó
Hallottátok a Pénteki Hírt, a Vertical, illetve a Duna profit utána legnagyobb hazai ingatlanbefektetési szövetkezetet is elérte a baj.

Pénteken én is meghallottam a hírt, amin igazából már nem lepődtem meg túlságosan az előző hónapok történései kapcsán.
Telefonokat nem vették fel, gondoltam megnézem őket.
Zárás előtt fél órával már nem engedtek be, csak a biztonsági őrrel sikerült beszélnem, aki a bunkóbb fajtából való volt, úgyhogy nem sokat tudtunk meg. Egy kollegája annyit mondott, hogy kinyitnak továbbra is, pénzkifizetés nincs, de menjünk csak majd bejelenteni az igényeket (pénzünk 20-án jár le).
Egyrészt nem értem, hogy a Baumag miért egy X kft. biztonsági őreivel üzen a befektetőinek, TAGJAINAK ahelyett, hogy valamelyik vezetője vette volna a fáradtságot, hogy kijöjjön, s szóljon pár szót.
nem értem, miért mondja a PSZáf, hogy nem vizsgálódott, ha a weboldalán az alábbi olvasható:

I-1218/2003. számú határozat a BAUMAG Szövetkezettel szemben folytatott államigazgatási eljárás megszüntetéséről
TEHÁT VALAMILYEN VIZSGÁLAT VOLT!!

Na szóval kaptunk közleményt, az alábbi szöveggel:
ELNÖKI KÖZLEMÉNY

A BAUMAG Szövetkezet elnöke tájékoztatja a Szövetkezet tagjait, hogy a külső okok miatt felmerült fizetési nehézségek hosszú távú, megnyugtató kezelésére Közgyűlést hív össze.
A Közgyűlés által meghozandó határozatig a BAUMAG elnöke jogkörével élve felfüggeszt minden kifizetést. A Szövetkezet minden esedékes, de most elmaradó kifizetésről Tartozást elismerő nyilatkozatot ad ki, meghosszabbítva a kamatfizetés időtartamát.
A Szövetkezet elnöke a döntése okáról, körülményeiről és a kialakult helyezt megoldásának átfogó tervéről részletesen beszámol a Közgyűlés résztvevőinek.
Budapest, 2003. október 9.
Balázs László
elnök

Érdekes emberekkel találkoztam a helyszínen, volt egy hölgy, aki eladta lakását, egy hete betette a péntéz egy hónapra (8 milliót) a jó kamat reményében (80-90000 HUF), a szerződése alá van írva, neki a pénz lejártakor fizetnie kell, vagy sokminden úszhat.
Egy másik hölgy egy neves nemzetközi pénzintézet befetketési tanácsadója, címzetes ügyvezetője volt.
Egy 60 körüli férfi pedig az egész élete során összegyűjtött 6 milliójárért állt velem együtt az ajtóban.

Várom a folytatást, meg a 27-i közgyűlést (Minek várunk addig!!!, biztos van valami buta 15 nappal előtti bejelentési kötelezettség vagy mifene)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!