Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1648

Az, hogy azonos devizanemű hiteleket ajánlanak, nem jelenti azt, hogy a feltételeket is azonosan kínálják a bankok :-)

 

Te biztosan bankár vagy:-) Ők is így beszélnek. Csak ennek jelen esetben nincs értelme. Még ha egy bank kamat és kezelési költség nélkül is adta volna a CHF hiteleit, akkor sem lennének most jobb helyzetben az ügyfelei, ugyanis a baj az árfolyammal van.

 

Én itthon még olyat nem hallottam, hogy a bank számolgatott volna a hitelkérőnek a havi tényleges költései alapján, mennyit érdemes felvennie a kényelmes törlesztéshez.

 

Ezt mondom én is! Nem végezték (nem végzik) a munkájukat!

 

A bankokban elmondták az embereknek, hogy a deviza hitel mivel jár és a ft hitel mivel jár,

 

Ez nem igaz! Személyes tapasztalat! Több hitelem is volt korábban Magyarországon, szerencsére mind a válság előtt. Egy esetben sem hívták fel a figyelmemet az árfolyamkockázatra. Sőt külön kiemelték, hogy azért olcsóbb a törlesztője, mert eleve bele van kalkulálva az árfolyam ingadozás:-)

 

A helyzet a befektetések terén sem jobb, kb 20.000 Eurót buktam azon, hogy a bankok kétes üzleteket kötöttek a pénzpiaci alapjaikkal.

Előzmény: Törölt nick (1641)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1647

Ami igazán nagy szemétség, az a diákhitel a kamatos kamattal :-)

Sok sérelem van hitelek és egyéb dolgok miatt, csak nem mind kerül be a médiába.

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1646

Tényleg nagyon sajnálom, hogy ilyen mértékű döntéseknél derül ki sokak számára, hogy is működnek a devizás dolgok és baromi nagy pech, hogy ilyen durva válság lett. A válság rendkívüli mértékben rontja ezt a helyzetet. De aki tisztában akar lenni azzal, mire kötelezi el magát, az megtalálja a módját. Mindig magadnak kell utánajárni mindennek, pl. itt egy 2006-os cikk:

Devizahitellel is elkerülhető az árfolyamkockázat

Több bank is kínál árfolyamgaranciás devizahitelt, alapvetően svájci frankban felvett jelzálogkölcsönre. A termék előnye, hogy a felvett hitel törlesztőrészlete a forint árfolyamingadozása ellenére is azonos marad, ám a biztonságért fizetni kell. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Előzmény: Bogyo&Aniko (1643)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1645

Tényleg nagyon sajnálom, hogy ilyen mértékű döntéseknél derül ki sokak számára, hogy is működnek a devizás dolgok és baromi nagy pech, hogy ilyen durva válság lett. A válság rendkívüli mértékben rontja ezt a helyzetet. De aki tisztában akar lenni azzal, mire kötelezi el magát, az megtalálja a módját. Mindig magadnak kell utánajárni mindennek, pl. itt egy 2006-os cikk:

Devizahitellel is elkerülhető az árfolyamkockázat

Több bank is kínál árfolyamgaranciás devizahitelt, alapvetően svájci frankban felvett jelzálogkölcsönre. A termék előnye, hogy a felvett hitel törlesztőrészlete a forint árfolyamingadozása ellenére is azonos marad, ám a biztonságért fizetni kell. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Előzmény: Bogyo&Aniko (1643)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1644

A bankok gazdaságtana nem ilyen szimpla. Miből adhat neked kölcsönt? pl. Ha van x összeg CHF betét nála, aminek egy részét hitelként biztosítja másnak. Ő is ugyanúgy az aktuális árfolyam után fizet kamatot a betétesnek, evidens, hogy neki is így jár, haszna itt a fizetett és a kapott kamat közti különbözet. 

Hitelezhet még kölcsönből, amit a jegybanktól kap pl., olcsóbban kapja ő nyilván, mint amennyiért ő adja, de itt is ő is az aktuális árfolyamon fizet kamatot. Ez nem egy inkorrekt bevétel nekik, ők pont nem ülnek a pénzen, hanem forgatják ezerrel. A valuta és a deviza egy ilyen üzlet, egyébként a részvények is, hol ennyit ér, hol annyit. Nem banki közgazdász vagyok (marketing) szóval részben vagyok csak képben erről. Kár, hogy az emberek a saját bőrükön tanulják ezt meg.

 

Nem a bankok generálnak akkora keresletet 1-1 devizára, ami totálisan meghatározza egy pénz felértékelődését. Ha ilyen egyszerű lenne... ezer dolog hat egy ország pénzének értékére, olyan sok, hogy fel sem tudjuk fogni. De még a szakértők sem, ezért van az, hogy nem képesek sok mindent előre látni, irányítani meg végképp nehezen. Van, amire azonnal reagál a piac, van, amire más időben és módon, mint várták.

 

Akinek valóban észnél kellene lenni, de hát sajnos ők sem pü szakemberek és nem is kérdezik meg, aki ért hozzá, az Orbán és társai, ők igazán sokat rontanak a helyzeten.

Előzmény: Bogyo&Aniko (1642)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1643

Még egy dolog: A bank rosszul tájékoztat, mert nem sorolja fel az árfolyamkockázat veszélyeit és kialakulási lehetőségeit. Ez olyan mint a gyógyszerre is ráírják a mellékhatásokat és ha kombinálod más gyógyszerekkel, mi vár rád. Az miért nincs felsorolva a kockázatok között, hogy a politikai döntések is árfolyamot mozgathatnak? Vagy egy ország gazdasági összeomlása is árfolyam növekedést stimulál? Vagy egy földrengés...meg még sorolhatnám.... 

Előzmény: Törölt nick (1641)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1642

A hitel felvételekor részletes háztartási költségvetést kötelező csinálni (az Ersténél legalábbis tuti) . Ha nem marad fenn elegendő összeg a hiteltörlesztésre, nem adnak hitelt.

 

Szerintem nem csak az a probléma, hogy sokan nem tudják a hiteleket fizetni. Hanem ami az én problémám, hogy én szorgosan fizetem a hiteleimet, de olyasmit fizetek, amit nem nekem kéne = eszetlen sok árfolyamkülönbség. És igenis nyomatták a CHF hitelt, erőteljesen próbáltak meggyőzni róla, hogy a CHF a világ egyik legstabilabb devizaneme, és hogy most ez a menő. Egyébként mire fel fizetünk árfolyamkülönbséget? Amikor felveszem a hitelt devizában, azzal a bank már rendelkezik. Nyilván egy másik árfolyamon már azelőtt felvette az anyabanktól. Amikor törlesztek, ő nyilván még nem törleszt az anyabank felé = az árfolyam egyenlő lenne a bank nyereségével????  

 

Igen, nem szabadna devizahitelt árulniuk - legalábbis nem ilyen feltételekkel. Mert ez egy rossz és nagyon magas kockázatú pénzügyi termék. Kb egyenlő egy magas kockázatú befektetési csomaggal. Nem utotolsó sorban az árfolyam egy több oldalról manipulálható és befolyásolható érték. Orbán szól egy rosszat, meg gyengül a Forint 10 forintot. Az a baj, hogy ez nem egy sz*ros értékpapír, vagy egy kötvény vagy egy opciós izé, hanem egy ország valutája.

A bankban elvileg jól képzett szakemberek keresik a milliókat, nyilván nagyon jól tudták, hogy ha agresszívan nyomnak egy terméket, arra előbb utóbb őrült kereslet lesz, ami pedig árnövekedést provokál...meg is kaptuk a CHF árnövekedését...ott a KSH honnlapja, meg lehet nézni, hogy 2008-ban megháromszorozódott a CHF hitelek száma...mi ez ha nem agresszív termékeladás...

 

 

Előzmény: Törölt nick (1641)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1641

Az, hogy azonos devizanemű hiteleket ajánlanak, nem jelenti azt, hogy a feltételeket is azonosan kínálják a bankok :-)

 

Én itthon még olyat nem hallottam, hogy a bank számolgatott volna a hitelkérőnek a havi tényleges költései alapján, mennyit érdemes felvennie a kényelmes törlesztéshez. Lehet, hogy kérésre csinálnak ilyet itthon is, bár ez pénzügyi tanácsadás kategória. Ha a banknál megmondják mennyi a max részlet (itt is megmondják) azt mindenki maga is kiszámíthatja, mi marad a bevételéből a ktg-ek kifizetése után, és ebből megél-e, aki a bankban számolja sem pénzügyi szakember (ennek én a felsőfokú pénzügyi végzettségűeket tekintem). Ez a lépés nem old meg semmit akkor sem, ha csinálják (évekig tudták fizetni az emberek, nem ez volt a gond), és épp mivel egy általános iskolás is ki tudja ezt számolni, ennek az elmaradása nem elég ok arra, hogy a bankot okolják. Nem rossz bankokat ismerek, mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk jelenleg, hogy ilyen oldalú kapcsolatunk nincs bankkal.

 

Itthon a fő probléma azért alakult ki, mert sokan elvesztették az állásukat + persze a rendkívüli árfolyam változás a devizahiteleseknek, ami szintén nem bank hiba. A bankokban elmondták az embereknek, hogy a deviza hitel mivel jár és a ft hitel mivel jár, sokan mégis a deviza hitelt vették fel mert olcsóbb volt, ettől mégis hogy védje meg a vevőt a bank???? Senkit nem kényszerítettek a devizahitel preferálására. Ennyi erővel nem lenne szabad devizahitelt árulniuk. Ha a banktól várnánk, hogy a döntéseinket segítse ily módon, már a lakásválasztásnál  is segíteniük kellene, ugyanis sokan eleve rosszul választanak lakást, amit megvesznek (nagyobbat, jobb állapotút, jobb helyen lévőt, mint amit megengedhetnek), azaz rossz lakásdöntésre veszik fel eleve a hitelt. Nem is kellene annyi hitelt felvenniük, ha jobban választanának ingatlant :-) Több pesszimizmussal érdemes kalkulálni, ha több évtizedre kalkulál az ember.

 

Nem mondom, hogy a magyar bankok tökéletesen tevékenykedtek ebben a hitelezés dologban, mint ahogy az állam sem szabályozza korántsem tökéletesen itthon a pü szektort (sőt!), de azért mindent rájuk verni erős túlzás.

Az állam is nagyrészt devizában van eladósodva itthon (az önkormányzatok is), ők sem azért választották ezt, mert nem kaptak megfelelő tájékoztatást, vagy nem pü végzettségű ember döntött a hitelről, egyszerűen nem volt várható ilyen mértékű válság.

Nem  győzködlek tovább, nem kell egyetértenünk :-)

Előzmény: Törölt nick (1640)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1640

Egyrészt mivel sok bank van és sokféle hitel, alapvető, hogy annak, aki felveszi a hitelt, utána kell járnia, hogy hol és mit válasszon - itt eleve kiesik az adott bank felelőssége a választásból, hiszen csak a saját termékeit ajánlhatja.

 

Minden bank kínált CHF, EUR vagy japán jen alapú hiteleket, ebből a szempontból mindegy melyik bankhoz fordultál.

 

Szerintem nem a banktól kell elvárni, hogy elemzéseket készítsen a vevőinek - legjobb és legrosszabb verziót arra, hogy melyik esetben hogy jön majd ki, a bank nem ismeri a havi költségeidet, életviteledet, stb.- ehhez kell az embernek magának számolni, összeadni és kivonni mindenki tud.

 

Akkor mi a bank dolga szerinted? Megmondja az ügyfél mit akar, ők meg ész nélkül teljesítik? Annak az az eredménye ami most Magyarországon van! Egyébként lehet, hogy rossz bankokat ismersz csak, az én bankom pontosan tudja a havi kiadásaimat és életvitelemet, így pontosan megmondták mekkora a maximális lakáshitel összeg amit felvehetek és mekkora a max havi törlesztő amit bevállalhatok és kérték kifejezettem a kiegészítő biztosítást haláleset esetére plusz fixáltuk a kamat felső határát függetlenül a jegybanki alapkamattól...

Előzmény: Törölt nick (1639)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 1639

Nem értünk egyet :-)

Egyrészt mivel sok bank van és sokféle hitel, alapvető, hogy annak, aki felveszi a hitelt, utána kell járnia, hogy hol és mit válasszon - itt eleve kiesik az adott bank felelőssége a választásból, hiszen csak a saját termékeit ajánlhatja. Másrészt a vevő kérése: pénzt akar, és vállalja a kockázatot, ami már ft hitel esetén is kockázat: minden hónapban 25 évig kifizeti a havi magas díjat, tudván, hogy semmi tartaléka, ha 1-1 havi bevétele kiesik, máris gondban lesz. - ezt a bank nem tudja felmérni, a hitel fevétel pillanatában van  a felvevőnek munkája, elég jövedelme, fedezet a lakás... azaz adott, hogy fizethessen. Szerintem nem a banktól kell elvárni, hogy elemzéseket készítsen a vevőinek - legjobb és legrosszabb verziót arra, hogy melyik esetben hogy jön majd ki, a bank nem ismeri a havi költségeidet, életviteledet, stb.- ehhez kell az embernek magának számolni, összeadni és kivonni mindenki tud. Nem kezelhetik a vevőiket alapvetően hülyének, hogy hatszor átrágják, megveheti-e vagy sem, a vevőnek kell dönteni. Itthon főleg az jellemző, hogy akinek nincs évek óta rendes munkája, az is bejelenteti magát pár hónapra, hogy megkapja a hitelt, aztán csodálkozik, ha nem tudja fizetni.

 

Nem kell ahhoz pénzügyi szakembernek lenni, hogy az ember belássa, ha egyik hónapról a másikra él, kis összegű hitel is kockázatos, nemhogy több milliós, amit egész életében fizet. A bankoknak is van+lesz vesztesége, az hogy összességében pluszt tudnak termelni, nem 1 termékükön múlik. Tény, hogy szigoríthatnák is a hitelfelvételt, ahogy régebben nem is kapott mindenki hitelt, ellentétben az elmúlt páv évvel. De azt se felejtsük el, hogy jött egy világgazdasági válság, ami azért sokat rontott mindenki helyzetén.

 

Az emberek akarnak olyan dolgokat, amit nem engedhetnek meg maguknak, megszerzik erőn felül, és aztán hibáztatják a bankot, mert hallják a tv-ben, hogy mennyi nyeresége van, ez így nem reális :-)

Előzmény: Törölt nick (1636)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1638
tt16 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1637

Véleményt? vagy segítséget? kérek tőletek. Volna a férjemnek egy jó álláslehetőség kertészként, azonban erről nincs OKJ azaz Europass bizonyítványa hanem egy un. oklevelet kapott, hogy Ő ért hozzá. El fogják ezt fogadni, természetesen hivatalos német fordításban? Ha van erre vkinek. vmi. tapsztalata, ismerete, örömmel veszem. :) Köfi

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1636

Pedig a bankok a hibásak. Mert mi a bank dolga, ha egy ügyfél hitelkérelemmel fordul hozzájuk?

1. Megvizsgálja a hitelkérő pénzügyi lehetőségeit, így el tudja dönteni mekkora hitelt és futamidőt tud maxcimálisan az ügyfélnek ajánlani és el tudja dönteni, hogy belefér e némi kockázat

2. Majd az előzők tudatában olyan hitelt ajánl, ami mindkettőjük számára biztonságos.

 

Mivel a bankok nem jól végezték a munkájukat, így bizony a veszteségek is őket kellene hogy illessék. Az ügyfelek nagy része nem közgazdász, nem pénzügyi szakember, vagyis nem illendő rajtuk elverni a port, más hibáját.

Előzmény: Törölt nick (1632)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1635

Eredetileg szakácsként jöttem Tirolba, de váltottam valami család barátabb foglalkozásra, a vendéglátás szigorúan 30 év alattiaknak való :-)

 

Ha az ismerősöd 40-45 éves koráig a vendéglátással annyit megkeres ami kitart további 40-45 évre akkor, valami gazdasági Nobel díjat kellene neki átadni és azonnal pénzügyminiszterré kinevezni :-)

Előzmény: Bogyo&Aniko (1626)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1634

Igazából mindegy...nem akarom ezt a témát túráztatni...ez nem az a fórum...

 

Előzmény: Törölt nick (1632)
asx Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1633

Csak hogy tisztázzuk, ugye erről a mondatról van szó: 

"Eine Bank ist ein Ort, an dem sie dir bei gutem Wetter einen Regenschirm leihen,

und ihn zurüch haben wollen, wenn es anfangt zu regnen."

Előzmény: Bogyo&Aniko (1627)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1632

Ez azért nem így van, nem a bank a hibás azért, ha valaki hitelt vesz fel. A devizahitelek olcsóbbak voltak, mint az árfolyamkockázat mentes forint hitelek, ezért választotta sok ember. Saját maguktól nem lehet az embereket megvédeni, nem a bank dolga, hogy egyes emberek mit vállalnak magukra. Ha kézzelfogható terméket vásárolsz és nem tetszik, ugyanúgy nem viheted vissza (csak bizonyos esetekben), max ha garanciális problémáid lesznek,cserélik. Hitelnél "garanciális" probléma semmiképp sem az árfolyamemelkedés.

Az meg, hogy a bank "rádnyomja az árfolyamkülönbséget" evidens, ha kg krumpli egységben vennének fel az emberek hitelt, akkor kg krumpliban kellene megfizetni, itt nem tényező az ára más devizában. Az pedig, hogy válság lett, baromi nagy pech mindenkinek, nem csak a devizahteleseknek.

Előzmény: Bogyo&Aniko (1627)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1631

Köszi. "Amúgy szerintem a lakásbérletnél a BK-ben nincs benn a lakásbiztosítás. A társasházi lehet, hogy benne van, de az csak az épületre vonatkozik." ezzel tisztában vagyok, csak egyértelműsíteni akartam, hogy nem a társasházi bizt.-ra gondolok, ami kötelező.

Előzmény: Bogyo&Aniko (1625)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1630

Sziasztok,

találtam egy nagyon jó online német nyelvtanulós oldalt, ha esetleg érdekel valakit: https://elearning.aau.at/?q=node/103

3 szint van, hörtext, wortschatz...stb ...klassz :)

 

 

Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1629

Szia, igen voltunk, de nem maradtál le semmiről...:) Egyszerű fest volt: különféle szervezetek sátrai voltak felállítva (rendőrök, szamaritánusok, kutyatáposok...stb) a Stadionbad parkolójában, meg színpad volt kajasátorral. Kb fél órát maradtunk, beszélgettünk minden yorkissal, aztán sétálgattunk a Praternak a parkjában :)

Ezt nagyon szeretjük Bécsben, hogy egy csomó ingyen program van, minden hétvégén van valami...most az idő is nagyon szép!!!

Jobbulást!!!

Előzmény: riki15 (1628)
riki15 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1628

Aniko, voltál tegnap a Praterben? Milyen volt? Sajnálom, hogy nem tudtam kimenni, "dögrováson" voltam.

Előzmény: Bogyo&Aniko (1627)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1627

Ha pénzre van szükséged, a bank tárt karokkal vár, hogy segítsen egy biztonságosnak mondott hitellel. Felveszed különféle feltételekkel, amelynek része, hogy a legnagyobb kockázatú tényezőre nem kapsz garanciát és védelmet, majd amikor megy fel az árfolyam, nyomják rád az árfolyamkülönbséget. 

A hitelügyletben a hitelfelvevő a vevő és nem a bank, a termékért kamatot fizetsz, egy olyan termékért, ami sz*r. Garancia nincs, így a rossz terméket nem fogják visszacserélni egy jól működőre. 

szerintem egyértelmű innen....

Előzmény: asx (1604)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1626

Örülök hogy Neked sikerült, jó hallani/látni egy jó példát is. 

De azért lefogadom, hogy nem vendéglátásban dolgozol...

 

Bár van egy ismerősöm, aki Tirolban él már 9-10 éve, vendéglátásban dolgozik, és nagyon jól érzi magát. Ő mondta nekem, hogy ő azért van ott, hogy félre tudjon tenni pénzt, hogy kb 40-45 évesen nyugdíjba mehessen. Ha jól forgatja a pénzét, akkor meg is lesz neki. Én szurkolok...

Előzmény: Törölt nick (1610)
Bogyo&Aniko Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1625

Szerintem ha bérelsz vagy jelzálogos házad/lakásod van, akkor kötelező, ha sajátod, akkor saját belátásod szerint dönthetsz. Amúgy szerintem a lakásbérletnél a BK-ben nincs benn a lakásbiztosítás. A társasházi lehet, hogy benne van, de az csak az épületre vonatkozik. A lakásra külön kell kötni, nekünk ez kötelező volt.

Előzmény: Törölt nick (1624)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1624

Sziasztok, abban tud esetleg valaki segíteni, hogy a lakásbiztosítás (nem a társasházi, amit a közös ktg.-el fizet az ember) kötelező Ausztriában (kell kötnöm lakás átvételtől egyet), vagy tetszőleges?

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 1623

akkor a fontos telefonokat bonyolító kollégákat egy helyben kellene tartani ott, ahol van térerő, vagy vezetékes telefon :-))

Előzmény: Exxon73 (1622)
Exxon73 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 1622

nem akarok en elpusztitani semmit,de amig az a teny van hogy a nemet vodafone harmatgyenge szolgaltatast nyujt pl a magyarhoz kepest,es a munkad soran 3percenkent cseng a telefon es folyamatosan uton vagy es egy pinpongasztal orszagreszben elsz majd te sem fognad fel viccesnek a dolgot.

 

nemegyszer tolattam mar a kocsimmal tererot keresve a kukoricafoldek es facsoportok kozott.

 

es nehany telefonon emberek tucatjainak a munkaja mulik nalunk,hogy eppen melyik szalagra csoportositsuk oket.

Előzmény: Eleonoora (1620)
suto_andras Creative Commons License 2011.10.02 0 0 1621

Sziasztok!

 

Lakótársat keresünk, Bécs közeli faluba, Fischamendbe, családi házbabécsben dolgozó férfi szakmunkás személyében. Béleti díj 265 Euró/hó. Kaució, provízió nincs.Elérhetőség: +436764747800Sütő András

Eleonoora Creative Commons License 2011.10.02 0 0 1620

Ez még viccnek is rossz.Pusztítsunk el mindent,csak térerő legyen.

Én most voltam 2 napot térerő,internet és Tv nélkül.. és csodák csodája túléltem.Visszajöttem pestre és nem jó itt.Maradtam volna még.. pár évet :))

Előzmény: Exxon73 (1618)
Exxon73 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 1619

Ha hiszel a mesékbe, hát menj!

 

te hittel a meseben hogy majd egyszer Tirolban epitkezel? mindenkinek megvan a maga utja amit sajat maganak kell vegigjarnia,neked nekem neki.senki nem fogja a kezunket.ha ugyes valaki es nem fel a munkatol barmilye lehet,ha nem akkor ugyanolyan buszmegalloban alvo 26centes sort ivo hajlektalan lesz mint akit par napja Oldenburgban lattam.

Előzmény: Törölt nick (1617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!