Keresés

Részletes keresés

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17507

Hmm... egy hozzászóláson belül önmagadnak mondasz ellent: a kőzetgyapot az majd minden tekintetben jobb, aztán azt, hogy a hozam (profit) maximalizálható vele. Szokatlan tőled ez :)

Lényegében megválaszoltad magadnak a kérdést. A kőzetgyapoton nincs egy csomó probléma, sokkal könnyebben és hatékonyabban... lényegében minden egy irányba mutat: a maximális profit felé. Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy a profit az ördögtől való, de minden más fölé helyezése, na az nagyon nem jó, legalábbis ebben a tekintetben a végfogyasztónak biztos nem.

Beltartalmilag igazán értékeset szerintem nem lehet intenzív termesztéses körülmények között előállítani, az idő az ár ellen dolgozik, márpedig a növénynek idő kell, hogy összerakja azt, amire szükségünk van. Az itt meglévő lineáris jellegű párhuzamhoz pedig nem férhet kétség szerintem: 80%-os érettségnél nincs semmiben sem annyi tápanyag, mint 100%-os érettségnél, pláne, ha hagyjuk, hogy természetes úton rakja össze azt a 100%-ot.

A másik nagy különbség szerintem meg az, hogy a tápoldatokkal - bármilyen jók is - nem lehet a talajt reprodukálni (60-70 ásványi nyomelem), sem nagyon sok olyan körülményt, ami a talajban megvan.

Szerintem.

Előzmény: anegytech1 (17504)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17506

Valamit biztos számít. Illetve olvastam olyat, hogy a vegyes kultúra (pl permakultúra) lényegében megszünteti a vetésforgó szükségességét. De az elő- és utóvetemény nem egyenlő a vegyeskultúrával, az egészen más, és valószínűleg sokkal nehezebb is megvalósítani, hogy jól működjön. Pontosabban, hogy úgy működjön, hogy elég termés is legyen.

 

Azt szokták mondani, hogy a legjobb egy 4-5 éves forgó, ami azt jelenti, hogy 4-5 évig ugyanarra a területre ugyanaz a növénycsalád nem kerül. Olvastam olyat, hogy hiába van szerves trágyázás, a növények olyan anyagokat juttatnak a talajba a gyökerükön keresztül, ami hosszú távon nem kedvez ugyanazon növénycsalád tagjainak. Nem feltétlenül betegséget okoz, hanem visszaveti a növény fejlődését, tehát a szerves trágyázással ez a hatás nem küszöbölhető ki.

Én is minden évben küzdök ezzel, mert a paprika-paradicsom-padlizsán trió nálam is van, és azon kívül a másik trió a cukkini-sütőtök-sárgadinnye, ami szintén egy család. Egyszerűen nem lehet megoldani, hogy ne kerüljenek egymás helyére.

 

Igazából az érdekelne, hogy aki ebből is él, az hogyan oldja meg. Mondjuk egy bio termesztő. De úgy láttam eddig, hogy öko termesztésben nem jellemző az növényház, inkább csak palántanevelésre használják, a termesztés főleg szabadföldön történik.

Mert kiskertben annyira nem lényeges, ha egy nm-en 5%-kal kevesebb pari terem, de mondjuk ha 1000 nm-en termesztek parit, akkor már ez is lényeges szempont.

 

Összességében szerintem számít azért a köztes-, elő- és utóvetemény, és nagyon fontos az évenkénti szerves trágyázás. Egyébként én úgy tanultam, hogy a talajuntságot vetésforgóval, bőséges szerves trágyázással, talajcserével, talajgőzöléssel/talajfertőtlenítéssel lehet gátolni (utóbbiak csak a kórokozókat/kártevőket gátolják, az egysíkú tápanyag-felhasználást nem), tehát elvileg a trágyázás megfelelő. De közben olvastam azt is, amit fentebb leírtam :).

Előzmény: CBNora (17505)
CBNora Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17505

Az egy éven belüli növénycsere nem számít valamit?

Nálunk a fóliában a paprika a fő termény, de szezon elején újhagyma, retek és saláta van benne. Miután a paprika kikerül (ill. még a sorok közé) ősszel galambbegy salátát vetek. Nálunk a kígyóuborka és a padlizsán a kicsi üvegházunkban van (kb. 4 tő uborka, 5-6 padlizsán), de a burgonyafélékkel váltva + az elő- és utóveteménnyel talán már nem olyan rossz.

Előzmény: anegytech1 (17504)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17504

Köszönöm a válaszokat. Biológiai termesztés szempontjából gondolkoztam a fóliasátron, egyelőre elméleti síkon, mivel a szakdolgozatom is öko témáról fog szólni (elvileg). A fóliában pedig többnyire ez a három kultúra a legjelenősebb (paprika-paradicsom-padlizsán). A nagyobb gazdaságokban a talaj nélküli, többnyire kőgyapotos termesztéssel kiküszöbölik ezt a problémát, de ugye öko termesztésnél csak talajban lehet termeszteni. Az említett három növény mind egy családba tartozik, ezért jobb esetben 3-4 évig egy helyre nem kerülhetnének egy jó vetésforgó esetében. De ugye ez fóliában elég nehezen megoldható, mert egy 5-600nm-es fóliában ez kivitelezhetetlen, mert nagyon elaprózódna a terület, főleg úgy, hogy ez a három kultúra egymás helyére sem kerülhetne. Szóval feltételezem, hogy ezt sehogyan sem lehet megoldani :). Még 4 db 500 nm-es fóliaházzal sem, mert akkor is csak egy fólia jutna évente a három kultúrára, a többiben csak más lehetne. Bár a kígyóuborka talán elég jövedelmező, nem nagyon tudnék hirtelen olyanokat mondani, ami felvenné a versenyt a parival, paprikával.

 

Erre valóban csak a folyamatos trágyázás lehet a megoldás, máskülönben egy szezon után 3évig csak mást lehetne termeszteni, az meg nagy kiesés lenne.

 

Igen, tudom, hogy nálatok a gyümölcs a fő kultúra, de pont ezért volt érdekes számomra, mert tudom, hogy a fóliában is talajon termesztesz, nem pedig kőgyapoton. Sajnos az utóbbi majdnem minden szempontból jobb, mint a talajos termesztés, legalábbis, ami a gazdaságosságot illeti. Talajuntság és talajkártevők alapból kilőve, nincs szükség vetésforgóra, talajfertőtlenítésre, istállótrágya szóba sem kerül, talajmunkát el lehet felejteni, öntözés és tápozás pontosan ki van számolva, így maximalizálható a hozam. Növénynek és a termés beltartalmi értékeinek viszont a talajos termesztés kedvez.

Előzmény: Szerzo Laszlo (17502)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17503

OK, köszönjük! A melegtalpat is lehet majd látni?

Előzmény: Szerzo Laszlo (17500)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17502

A foliasatram meretei 12mx50m vagyis 6 are...12 eves. (Csinalok majd egy videot es elmagyarazok mindent, FUTETLEN folia... mert sokan kerdeztek mar tolem)

 

Altalaban ugy szoktam megoldani ezt a problemat hogy minden evben rendszeresen istallotragyazunk... illetve....

a paradicsom hejere paprika vagy padlizsan kerul.... tudom hogy a padlizsan paradicsom kozeli rokonok de megis nallam eddig nincsen problema a gyoker gubacs vagy nem tom hogy nevezik.... nalam meg nem utotte fel a fejet.... ezert is alkalmazzak mar a nagy kerteszek inkabb az oltott palantokat.... nallam meg ez nem all fent, de en is tervezem a kozeljovoben a kisebb palantaszam erdekeben.... az oltottakbol csak fele szukseges.... a gorogdinnyet mar 8 eve sikeresen oltjuk.... 

 

Hobbi szinten csinaljuk a foliat a fo kultura a gyumolcsos...... DE MINDIG VAN EGY EGY ESOSEBB NAP.... amikor itt is lehet valamit csinalni :)

Előzmény: anegytech1 (17501)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17501

Nagyon szépek :). Ha jól tudom, a fóliában főleg paradicsom-paprika-padlizsán szokott lenni. Valamilyen vetésforgót tudsz csinálni a fóliában, vagy minden évben ezek kerülnek bele? A talajuntságot hogyan tudod kiküszöbölni? Érdekelne, mert pont ezen gondolkoztam, hogy fóliában ez hogyan megoldható. Elvileg a bőséges szerves trágyázás javít a helyzeten, de hosszú távon nem oldja meg a problémát. Mióta van meg a fólia? Illetve még fóliával kapcsolatban érdekelnének a méretek (lehet, hogy korábban  már leírtad), illetve, hogy milyen fóliát használsz és azt milyen időközönként szoktad, vagy fogod cserélni?

Előzmény: Szerzo Laszlo (17496)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.02.28 0 1 17500

Megmutatok mindent.... videok segitsegevel.... elmagyarazva.... hogy a kisebb termeloknek is sikeres legyen a palantaneveles :)

 

Csinalok a pikirozasrol is meg majd a nevelesben is hogy mire kell odafigyelni!

Mar amiket en tapasztaltam 10 ev folias termesztesem alatt :) De ugyanugy igaz a szabadban, a kiskertben is :)

 

OK?

krnemarika Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17499

Ez igen! Gyönyörűek. Nagyon ügyes vagy.

Előzmény: Szerzo Laszlo (17496)
platz Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17498

Kedves Memorix! Köszönöm szépen.

Előzmény: memorix (17495)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17497

Ez a profizmus! A pikírozottakról is mutass majd képet. Nagyon szépek:)

Előzmény: Szerzo Laszlo (17496)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.02.28 0 3 17496

Sziasztok.

 

Nagyon szepen fejlodnek a kis palantaim. Lassan at kell majd ultessem oket csuprokba , es bekerulnek a meleg-agyra (melegtalp-ra) a foliaba :)

 

 

Climberly es Panekra F1 paradicsom Yecla, Kabala es Delta F1 paprika, Madonna vinetta az meg nem kel azoknak melegebb kellene, de a paradicsom a fo kultura :)

memorix Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17495

Befőzésre használatos fajták:

 

 

Aszalásra,sűritménynek:

  • San Marzsano (Nem lédús) 

 

 

Előzmény: platz (17491)
memorix Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17494

én kész palántát veszek innét minden évben:

 

viragzodunakanyar.hu 

 

jellemzően:

 

sweet aperitif

sweet million

zucherino

Lugas F1

Floridity

Previa

Kecskeméti Jubelium/407 max 1-2 db.

 

friss fogyasztásra , nem befőzésre .

A paradicsomokat a kitört kacsokkal szaporítom. 

 

paprikából:

fehér özön

táltos

 

chilli:

basket of fire

Macskapiros

Hot banana

Thai Dragon

 

Jellemzően április 15-20 között ültettem ki.

 

Előzmény: anegytech1 (17493)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17493

Szoktam naluk vasarolni, de a magok ara tenyleg magas. Ezek minositett bio magok, ezert ilyen magas az aruk, igy ha nem ragaszkodsz a bio maghoz, akkor nem erdemes innen vasarolni, ha mashol is megkapod. A chilimag.hu-rol szoktam pari magot venni, joval olcsobb es paribol nagyobb is a valasztek. Biokiskertbl a Ruthje nevu parit vettem, mert azt mashol nem talaltam, meg szoktam innen mast is venni, illetve en kozel lakom a bolthoz es szemelyesen at tudom venni, kuloben egy csomag ezer forintos magot nem eri meg postai kiszallitassal kerni.

Előzmény: memorix (17488)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17492

Köszönöm szépen! Azt írják igen, hogy savanykásabb ízű. :( Azért lehet, teszek vele egy próbát, legfeljebb jövőre nem ültetek. Viszont, ha van valakinek valamilyen jól bevált fajta erkélygazdaságba való, kérem ossza meg.

Előzmény: 55judit (17482)
platz Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17491

Köszönöm, hogy foglalkozol a gondommal. Befőzésre az egyik fajtának a kecskeméti jubileumot választottam ki az idei évre is, mert már tavalyi évben kipróbáltuk. (A marmandot is tavaly próbáltuk ki. Sok előnye mellett kifejezett hátránya, hogy -türelmes nyugdíjas embernek való- nagyon sokat kell vagdosgatni  az előkészítésekor. Emiatt sok is volt a veszteség. Szemben a másikkal, amit igazából befőzési paradicsomként is forgalmaznak. A kecskeméti 407 -re azért gondoltam, mert szeretném, ha nem egy ugyanazon időben kellene mind az összes eltevő paradicsomot befőzni. És hát a nagyobb termelési biztonság kedvéért is.

 

A  korábbi alap kérdésem a nagy talány!
1./Vajon a kecskeméti 407 időben máskor terem e? (Ha túl későn az már nem lenne olyan jó)
2./ a beltartalma inkább kásás, vagy jó léadó. Az előbbi nem volna olyan kedvező a számomra, ugyanis nem sűrű paradicsomot, hanem paradicsom lét szeretnék eltenni. Ez lenne a fontosabb, amit tudni is szeretnék.

Lenne esetleg valaki aki ismerné a kecskeméti 407 paradicsomot közelebbről?

Előzmény: memorix (17487)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17490

Ehhez képest a http://chilimag.hu/-n szédítő a választék és barátiak az árak.

Előzmény: memorix (17488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17489

Vannak árak rendesen...

Előzmény: memorix (17488)
memorix Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17488

amúgy találtam egy egész jó portált ahol különleges paradicsom és paprika magokat is lehet kapni...: http://www.biokiskert.hu/yis/index.php?page=3

Előzmény: memorix (17487)
memorix Creative Commons License 2016.02.28 0 1 17487

én is szoktam venni 1-2 palántát ebből a fajtából de nálunk mindig elfogy...

+ én nem szoktam befőzni őket

 

Ha befözéshez kell akkor én az ökörszivet ajánlanám

 

Előzmény: platz (17485)
memorix Creative Commons License 2016.02.28 0 0 17486
Előzmény: platz (17485)
platz Creative Commons License 2016.02.27 0 0 17485

Köszi a fáradozásodat. Ezt a lapot már láttam valamelyik nap. A kérdésemre csak az tud választ adni, akinek termesztési tapasztalatai vannak. Tehát várok további segítséget.

 

Előzmény: memorix (17484)
memorix Creative Commons License 2016.02.27 0 0 17484
Előzmény: platz (17483)
platz Creative Commons License 2016.02.27 0 0 17483

Végignéztem a kecskeméti 407 pariról az eddig írtakat a fórumon. Nem találtam választ, továbbra is kérdés maradt. Akinek lenne tapasztalata, érdeklődnék hogy a kecskeméti jubileumhoz viszonyítva mennyivel érik később a kecskeméti 407 ? A másik pedig hogy befőzésre mennyire alkalmas a kecskeméti 407? Leves paradicsom, vagy nem annyira? Előre is köszönöm.

55judit Creative Commons License 2016.02.27 0 0 17482

Tavaly nyáron írta vakai, hogy savanyú, nem szereti, vagy ilyesmi. :)

A bal oldali keresőbe írd be hogy bajaja, és aki itt ismeri, annak látod a hozzászólását.

Előzmény: Törölt nick (17481)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.27 0 0 17481

Üdvözletem a kedves fórumozóknak!

 

Az alábbi paradicsomfajtával kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kérni, amennyiben volt már valakinek. Ezergyümölcsű Bajaja. Erkélygazdaságba lenne, és igazán olyan dolgokra lennék kíváncsi, hogy mekkora- milyen termést hoz, mekkora az ideális ültetőedény mérete, meg tényleg olyan bőtermő-e, mint amilyennek írják. Előre is köszönöm a válaszokat!

harula Creative Commons License 2016.02.26 0 0 17480

Lehet hogy nálam a talajban nem volt elég szervesen kötött kalcium, vagy túl melegek voltak, de valahogy az nem sikerült jól. De tény hogy rengeteg volt a csúcsrothadásos és nem kicsit hanem gyakran annyira, hogy a bogy alsó egyharmada összerothadt. A másik problémám pedig az volt hogy úgy potyogott már éretlenül is, hogy nem tudtam semmit kezdeni vele onnantól hogy megjelentek a termések, mert amikor csak ránéztem lezuttyant a parik fele. 

Előzmény: Mariska néni (17479)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.26 0 0 17479

Nálam jóval magasabbra nőtt, és nem volt semmilyen baja. Igaz, hogy éretten leesik a fűtakarásra, de onnan is, akár napok múlva is egészségesen szedhető fel. Kaptam pár éve olasz SM Lungo magot, az is leesett teljesen beérve.

Előzmény: harula (17478)
harula Creative Commons License 2016.02.26 0 0 17478

Ezt a faját próbáltam én is, hatalmas bokorrá fejlődtek (kb 1,5 méter magasra) és mire megérett volna kb 70%-a lepotyogott csúcsrothadás miatt. Próbálkoztam mindenfélével, de nem igazán hatott, azóta nem termesztek san marzano-t. Helyette Roma VF van tavaly nagyon szépen termett viszonylag kis bokrokat nevel, determinált bőtermő finom ízű, nekünk bejött.

Előzmény: Mariska néni (17472)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!