Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2007.02.11 0 0 717
Te vonzod az állatokat? :)
Előzmény: annyi baj legyen (711)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.11 0 0 716
:-))
Előzmény: annyi baj legyen (711)
alpha111 Creative Commons License 2007.02.11 0 0 715

Ajándék:

 

Mad árka Creative Commons License 2007.02.11 0 0 714
Ez szerintem kankalinféleség lesz. A múltkoriból tanulva itt abbahagyom. Egyébként medvefül-kezdeményre emlékeztet, de ha ordító hülyeséget mondtam, izibe utánanézek.
Előzmény: szega (713)
szega Creative Commons License 2007.02.11 0 0 713
Akkor, hogy ződségek is legyenek:


Lenyűgöző, de vajon ki ő?
eguzki Creative Commons License 2007.02.11 0 0 712
Előzmény: Mad árka (706)
annyi baj legyen Creative Commons License 2007.02.11 0 0 711
Róka, kocsivásárlás elött. Megy a bundája színéhez :)



nixnick Creative Commons License 2007.02.10 0 0 710
Ez az említett bajszos sármány tojója


és hímje


és a sövénysármány hímje


direkt nem a térkép feletti képet mutatom, az nagyon régi :)
Előzmény: Mad árka (709)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 709
Hm, ott kellett volna abbahagynom a hozzászólásomat, hogy "A kép talán valami Emberiza-féleség lesz." ;-) Onnan már úgyis csak a hülyeség jött. Ellenben a madárhoz erős gratula! Épp nézem az MME lapján ezt a beszédes képet:

Előzmény: nixnick (707)
nixnick Creative Commons License 2007.02.10 0 0 708
különbözteti :)
Előzmény: nixnick (707)
nixnick Creative Commons License 2007.02.10 0 0 707
A találós kérdés megfejtése: sövénysármány tojó :)
Nem nevezhető gyakorinak, a múlt évben, tudomásom szerint két pár költött belőle kishazánkban, a Villányi-hegységben.
Komoly madárhatározási feladat, ha nem látszik a farcsík. A zöldesszürke farcsík egyértelműen megkülömbözteti a többi hazai sármánytól, csak azt így rendkívül ritkán látni!
Előzmény: nixnick (686)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 706
Lóhere nappalibagoly?
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 705
Hogy itt mindenki szeme előtt micsoda élet zajlik. :) No, jövök én is "valamivel", de csak azért, hogy az önbizalmatokat növeljem. A képek természetesen ablakon át készültek, félhomályban, az állványt a széken egyensúlyozó két remegő lábam adta. A képeken madár is van. Amilyen minőségű lett, nyugodtan ráfoghatnám, hogy íme, a hósármány, de valójában őszapó. ;-)

annyi baj legyen Creative Commons License 2007.02.10 0 0 704
+n a megfelelő helyre...
Előzmény: annyi baj legyen (703)
annyi baj legyen Creative Commons License 2007.02.10 0 0 703
Ők is megvanak hó nélkül :)



Előzmény: dumba (702)
dumba Creative Commons License 2007.02.10 0 0 702
Egy újabb "szaturnusz" kép, ami szerintem valamilyen rigó.
Meg egy kis széncinke, az év első (és reméljük egyetlen) hóviharában.



dumba Creative Commons License 2007.02.10 0 0 701
Húú... Köszi!:) Hogy vetted volna el??? :)) Ez tök jó, csak a képeket sajna nem tudom kihozni nagyba, majd az iskolában megnézem. (Úgyis hülyének néznek, hogy ilyen madaras vagyok, most még ez is...:))
Előzmény: Mad árka (698)
eguzki Creative Commons License 2007.02.10 0 0 700
Nekem elsőre a Csicsörke ugrott be, bár asszem az vonuló!
Előzmény: nixnick (686)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 699
Eh, ez kemény volt. :) De igyekszem állni a csapásokat. :) Viszont még most se egészen hiszem, hogy ez komoly. Kb. egy percig vígan röhögcséltem, azt hittem, paródia. De egy idő után elfogytak a humorelemek. Ebből arra következtettem, ez valós. [kicsi, bizonytalan ikon helye]

Valamelyik topikban már meséltem környezetvédelem szakos kalandjaim egy szeletét. Előadást kellett tartanunk egy szabadon választott természet- és/vagy környezetvédelmi témában Powerpoint bemutatóval. Bár viszonylag toleráns vagyok, s ez segít legyűrni a baltás gyilkos ént, de némelyeknek sikerült befagyasztaniuk a vérkeringésemet. Az egyik lány egy erdő állapotát mutatta be, csattanóként hozva, miszerint a sok szemét miatt az állatoknak egyre kevesebb élettér jut (külön kiemelte a kedvenc háziállatokat). Következő dia illusztrálásnak: szoba közepén kiscica, klikk, s az arcunkba nyomódik egy kutya fényképe. Ha lett volna karfa, lehet, letépem.
No, mesefonal vége, ihletet kaptam szega torpedócinkéjéről, kipróbálom ugyanezt az ágyban. :)
Előzmény: szega (695)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 698
Remélem, nem írtam semmi hülyeséget, sokszor átnéztem és nem keveset kotlottam (az én kiscsirkéim bizony kikeltek :)), hogy mit vegyek bele a történetbe és mit hagyjak ki. Választ kaptál a kérdésre? Nyugodtan szólj, ha valami (vagy az egész) homályban maradt, bírom a kritikát meg szeretnék is megtanulni érthetően szövegelni.

--

Beszkenneltem két képet és feldaraboltam. Az elsőn vannak a csíraállapotok, csak azért töltöttem fel, hogy kiderüljön, kb. hogy néznek ki ezek a formák. A második blokk tele van latinnal, az lényegtelen, az előző hozzászólásban említett dolgokat kiemeltem. (A második képen Photoshoppal írtam be a magyart, jelentősége nincs, csak nem látszódott a kézírás és nem volt erőm újraingerelni a szkennert.) Ha végignézed, mi hová tekeredik-tűrődik be, nő, aszódik, akkor még több minden kiderül, mint a szövegből.

Remélem, nem most vettem el a kedved végérvényesen a biológiától. :)









Előzmény: Mad árka (697)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.10 0 0 697
Hogyan lesz a tojásból csirke a meleg hatására? A meleg itt az a hőmérséklet (körülmény), amely lehetővé teszi, hogy a fejlődés végbemenjen. Ahogy az instant kávé pora se oldódik fel 5°C-os vízben, úgy az embrióból se lesz csibe a hűtőben, az adott biokémiai reakcióknak egy meghatározott hőmérsékletre van szükségük a működéshez.

Kezdjük ott, hogy van egy tojásunk és nem rántotta lesz belőle. (Előtte persze volt egy kakas is, legázolta a tyúkot, megtermékenyült a petesejt, mely köré egy nagyon érdekes folyamat során mészhéj alakult, de ezt itt nem részletezem, legalább ilyen hosszú volna.) Mi van a tojásban? Egyrészt egy megtermékenyített petesejt. Eszméletlen sok „tápláló anyaggal”, szikanyaggal rendelkezik, ezt ismerjük mi sárgája néven.

Adott tehát eddig egy embriónk és mellé a szikanyag. A szikanyag egy szikzacskónak nevezett képződményben található, ennek a falán át, a szikkeringés jóvoltából szívja magába az embrió a tápanyagokat, hogy aztán egészséges csirkeként kapirgálhasson majd az udvaron. A „tükörtojás” másik része a fehérje, ebből az embrió egyéb anyagokat és vizet vesz fel.

Ezek voltak eddig a kiegészítők (tápanyag), de a fő kaland most jön, az embrió fejlődése. :) Mielőtt bárkiből igazi marha vagy másféle lény válna, átesik az embrionális fejlődésen. Tegyük fel, van egy zigótánk, ez a megtermékenyített petesejt. A petesejt osztódásokkal több sejtté válik. Ha megnézzük, hogyan néz ki ilyenkor az alanyunk, barázdákat látunk egy gömbön, ezért nevezték el a folyamatot barázdálódásnak. A ’barázdák’ egyébként az osztódásokkal létrejövő új sejtek határaira utalnak.

Sejtünk osztódik-osztódik, kb. a tizedik osztódás után a sejt az ún. szedercsíra (1) állapotba kerül. Fejlődik a csíránk tovább, idővel egy kis üreg alakul ki benne, ez már a hólyagcsíra (2). A következő a bélcsíra (3) stádium.

Ez a bélcsíra különösen érdekes. Ekkor alakulnak ki azok a képletek, amelyek később lehetővé teszik a különféle szövetek (hámszövet, kötő- és támasztószövet, idegszövet) kialakulását. Becses nevükön ezek a csíralemezek. A bélcsíra stádiumban az embriónak két külső sejtrétege van, természetesen ezeknek adtak nevet (külső és belső csíralemez). A lemezek között sem golfpálya terül el (testüregek miatt fontos), szívesen leírom ezt is, de mielőtt fájdalmasan hosszúra nyúlna a szöveg, most kihagyom.

Mire jók az előbb említett csíralemezek? Ezekből fognak kialakulni a szövetek (szöveteink). Egyszerűsítve: a külső csíralemezből születik a kültakaró hámszövete, azaz dumba bőre, Madárka pattanásai (mirigyei) mind innen vannak, ugyanebből a csíralemezből lesz az idegszövet java, ill. a bél egy részének hámszövete is. A középső csíralemez ad utat az izomszövetek, a kötő- és támasztószövetek és egyes hámszövetek (pl. ivarszervek hámszövete) kialakulásának. A belső csíralemezből a tápcsatorna hámszövetének java jön létre. A képet még bőven lehetne árnyalni, kiben (gerinctelen, gerinces), mi, hogyan alakul ki, ez csak egy rém sarkított vázlat.

A külső és belső csíralemez létrejötte után alakul ki a középső csíralemez, így fiktív tyúkunk nem marad izom-, kötő- és támasztószövet nélkül. Ezzel tehát megvan mind a három csíralemezünk, lesz mindenféle szövetünk később, ám most egy fejlődési szakasznak ezzel vége.

Mi biztosítja majd, hogy ez a folyamat megvalósuljon? Két lényeges dolog: az embrió legyen védett és kapjon (elég) tápanyagot. A magasabbrendű gerincesek nagy "találmányai" a magzatburkok, ezek biztosítják a minicsirke védelmét, táplálását, légzését. Konkrétan három magzatburokkal találkozunk: savóshártya (emlősben bárányhártyának hívják), húgytömlő és magzating.

Mi mire való? Ami egyszer bemegy, az ki is jön; a húgytömlő raktározza a fejlődő embrió bomlástermékeit a tojásban és gazdag érhálózata révén a gázcserében is részt vesz. A magzating és a savóshártya segít a légzésben, sőt a magzating üregében még folyadék is van, ez a jövő csirkéjét mechanikailag védi. Ahogy az embrió nő (beépíti a szikanyagokat magába), úgy lesz értelemszerűen egyre kevesebb szik. Az embriónak viszont egyre többre van szüksége, ezért a korábban sima felületű felvevő hártyái redőssé alakulnak (ez olyan, mintha a kétujjas kesztyűből ötujjas válna), így még nagyobb felületen tud beáramlani az enerdzsi, s egyre nagyobb lesz a csibejelölt.

A folyamat 21 napot vesz igénybe a csirkék esetében. Ezután a csibe a légkamra felé nyomul (ez a tojás „aljában”, azaz tompább felében van), feltöri a tojáshéjat és győzelem. Ha ilyenkor belenézünk a hátrahagyott mészhéjba, véres nyákot látunk, ezek a magzatburkok maradványai.

A történet ennek a mennyiségnek a sokszorosa, olyanokkal lehet megbolondítani, hogy milyen hártya hová, mikor tűrődik, ér össze, töltődik ki; szívesen hozok teljes verziót, de azt hiszem, ez is éppen elég kemény mennyiség. :) Eljutott bárki idáig? :))
Előzmény: dumba (687)
szega Creative Commons License 2007.02.09 0 0 696
Nekem is van madárfotóm, igazi lúzer-módon készült, az ablakon keresztül... :))

Címe: Éhes széncinege becsapódás előtt
szega Creative Commons License 2007.02.09 0 0 695
Ezt nézd meg, kicsit erős... :)))
http://cukisag.blog.hu/?rnd=070209
Előzmény: Mad árka (694)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.09 0 0 694
Elég szánalmas volna, ha pont olyan embert akarnék kivágni, akit kedvelek, arról nem is beszélve, hogy eleve semmi jogom nincs embereket "üldözni". Van más hibám épp elég. ;)

A megoldásra én is egyre kíváncsibb vagyok (ilyenkor szokott az lenni, hogy a feladó ötéves perui expedícióra távozik, de majd az örökösökkel lefocizzuk a dolgot...). :)
Előzmény: szega (693)
szega Creative Commons License 2007.02.09 0 0 693
Hühhhh... már aszittem, ki akar vágni a topicgazda.
Amúgy egyre kiváncsibb vagyok a megoldásra.
Mad árka Creative Commons License 2007.02.09 0 0 692
Nem, Te semmi rosszat nem mondtál, személyre szabott guta kerülgetett, mert valamiért eszembe se jutott a Carduelis, pedig hát erősen kézenfekvő lett volna. Úgyhogy itt ültem a kukoricás salátámmal, megláttam a Carduelist, a következő szavakat pedig nem idézem. :-} Úgyhogy igazából csak a megvilágosodást hoztad el, nyahh. :)
Előzmény: szega (691)
szega Creative Commons License 2007.02.09 0 0 691
Mi rosszat mondtam?????
Előzmény: Mad árka (690)
Mad árka Creative Commons License 2007.02.09 0 0 690
Baszki, megüt a guta rögtön...
Előzmény: szega (689)
szega Creative Commons License 2007.02.09 0 0 689
Valami Carduelis-paszta?
Mad árka Creative Commons License 2007.02.09 0 0 688
Találós kérdések jöhetnek, persze! (A szomszédban egy növényes topikban régebben csináltam rejtvényeket, nem tudom, itt van-e kedve valakinek ilyeneket oldogatni, de ha egynél több ember volna, csinálnék.)

A kép talán valami Emberiza-féleség lesz. Most így elsőre megakadtam, kapásból a sordély ugrott be, ha szürkeárnyalatú volna a kép, biztos ennél maradnék, de sordélyon mintha nem lennének ilyen rozsdás kiegészítők. Eszembe jutott még a bajszos sármány tojója. Abban van vörös, s bár nincs olyan fejcsíkja, mint a hímnek, azért némi igen. A Tiednek meg nem. Na most itt tartok, de kajálok és belevetem magam a témába, ez a fenti csak a bétaverzió. Van valami kifejezetten beugratós a kérdésben? :)

Dumba, éjjel hozom a tojássztorit. Már gondolkodtam rajta, hogy átírom a topiknyitót normálisabbra, mindenesetre a kérdésnek énszerintem van itt helye. No, úgyhogy összeszedem a tekervényeket, oszt' írok.
Előzmény: nixnick (686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!