Ha igen, akkor elsőülésező vmt tagként tartást javasolnék.
indoklás:
Az új pénzügyminiszter bejelentése retorikai fordulatként meggyőző, de kérdéses, hogy a 120mrd-os megtakarítás milyen ütemben és főleg milyen szerkezetben kerül kivitelezésre, ill. hogy az MSZP frakció mennyire fog keresztbefeküdni az EP választásokra tekintettel.
A forint továbbra sem mutat meggyőző mértékű erősödést, az infláció viszont elszaladóban van, nagyon gyors és hathatós credibility building-re lesz szüksége az MNB-nek ahhoz, hogy meg tudja állítani a tovagyűrűző hatásokat 2005-ben.
Mélységes elnézéseteket, valamint bocsánatot kérek az offolásért - meg hívatlan vendégként amúgy sincs errefelé semmi keresnivalóm... Amiért mégis veszem a bátorságot a modortalan belepofázás alkalmából az az, hogy a Bokros-csomagküldő szolgálat 130 pontját taglaló topicban akad jónéhány olyan makrogazdasági, monetáris, fiskális kérdés, amiről nekem - mezei, kétkezi adószagértőnek - lövésem sincs. Ellenberger feszegetünk ilyen jellegű porblemákat -, ezért alázatos 10telettel kérném, hogy a ráérő, hozzáértő topiclakó sztrovacsekok legyenek oly szívesek néhány konkrét adattal, neten elérhető forrásokkal, számítási móccerrel, miegyébbel kisegíteni minket!
A Virtuális Monetáris Tanács Szervezeti és Müködési Szabályzata
A VMT célja
1. A 2001 október 3-án, 8 alapitó taggal megalakult VMT müködési célja a reális MNB ülések elött virtuális ülést tartani és (kizárólag) kamatpolitikai kérdésben döntést hozni.
A tagok kötelessége az ülésen résztvenni és legjobb tudásuk szerint a kamatpolitikai kérdésben indoklással vagy anélkül ajánlásokat tenni.
A Tanács tagjai elsösorban brainstorming és ajánlattevö tevékenységet folytatnak a megadott ülési napokon.
A tagok feladata az elnököt mindenféle infoval ellátni a helyes döntés meghozatala érdekében.
Az elnök kötelessége: a vélemények meghallgatása után, saját belátása szerint döntést hozni és azt legkésöbb az MNB ülési napon déli 12 óráig tudatni. Az elnök nincs kötelezve a tagok többségi véleményének elfogadására.
Az a tag, aki nem tud résztvenni az adott ülésen, attól kéretik a távolmaradást elöre bejelenteni, ajánlat adása pedig nem kötelezö.
Taggá válni
2. A VMT a kezdeti 7 tag + 1 elnök formációból a 9 tag + 1 elnök létszámig fog növekedni.
3. Egy elnöki periódus lejárta (két hibás döntés) új tag félvételét váltja ki. A tagfelvételi szavazás eredményességéhez legalább 50%-os részvételi arány szükséges. A legtöbb szavazatot kapott jelölt jogosult elfogadni a tagságot.
4. Ha egy elnöknek egy hibás döntése egy adott évben azért számit elsönek, mert az elözö évben amnesztiát kapott - a tagfelvétel szempontjából ez a második hibás döntésnek minösül és tagfelvételt vált ki.
Elnökké válni
5. Elnök abból a tagból lesz, aki egy elnöki periódusban a legeredményesebben szerepel, azaz a legtöbbször találja el az MNB döntését. Ha egy periódusban egy régebbi elnök szerepel újra a legeredményesebben, akkor újra lehet elnök, ill. mindenki annyiszor lesz elnök, ahányszor sikerül a legeredményesebbnek lennie.
Megjegyzés: a kirotálódásig.
6. Holtverseny kialakulása esetén minden esetben szavazással döl el az elnöki cim sorsa.
Részvételi arány követelmény nincs, egyszerü szavazati többség dönt.
7. Egy új tag a bekerülése után 3 hónapig nem lehet elnök.
Elnöknek lenni
8. Egy elnök peiódusa addig tart, amig meghozza a második hibás döntését.
9. Ha az elnök a kamatszint változásról dönt, akkor 2 MNB-ülésnyi tartaléka van, hogy döntésének helyessége beigazolódjon. Tehát egy VMT döntésre két MNB ülés juthat és e két ülésnek pontosan akkora mértékü kamatváltozást kell hoznia, mint amekkoráról a VMT elnök döntött.
10. Ha a VMT elnök nem változtatott kamatot, viszont az MNB igen, akkor nem kerül alkalmazásra a 2 üléses tartalék feltétel, s az elnök ezzel meghozta a hibás döntését
11. Az elnök második hibás döntése a saját hivatali idejének lejártát jelenti és új tag félvételét váltja ki.
12. A régebbi periódusok elnökei a periódusuk lejárta után nem rotálódnak ki a Tanácsból, hanem tiszteletböl a Tanácsban maradnak a 9+1 létszám eléréséig.
13. A 9+1 létszám elérése után az akkori elnöki periódus lejárta után nem az aktuális elnök rotálódik ki, hanem a legrégebbi. Ez igy megy azután sorrendben minden periódusban. Egy elnök tehát csak egy késöbbi periódusban rotálódik ki a VMT-böl.
Az aranyszabályok hatálya
14. Esetleges SZMSZ változásról évente egyszer, az utolsó üléssel egy idöben kerül sor. Addig a meglévö szabályok érvényesek. A változások kieszközléséhez legalább 50%-os részvételi arány és egy alternativának egyszerü többségi támogatása szükséges.
15. Évközben felmerülö, nem szabályozott kérdésben a HR felelös röviditett eljárást alkalmaz: egyszemélyben dönt. A meghozott szabályokat évvégével lehet felterjeszteni változtatásra, addig érvényességgel bir.
a megtisztelő felkérést köszönettel elvállalom, minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a VMT eddig színvonalas működésében ne okozzak törést. Dbs kartács örökébe lépni különösen inspiráló kihívást jelent számomra, remélem meg tudok felelni a feladatnak.
Kedves Costals, üdv a csapatban, elméletileg alaposan alátámasztott ajánlásokat és minél kevesebb hipapontot kivánok a továbbiakban (ja, és az első héten te mosogatsz :-))))
mint a vmt karzat elnöke bejelentem, hogy a testület szavazatai alapján Costals kartácsot kértem fel, hogy a továbbiakban erősítse a tanács sorait, amely felkérést nagyrabecsült kollégánk el is fogadott.
welcome on board!!
Én az elmúlt percekben elküldtem a szavazatom az illetékeseknek az új tag megválasztásával kapcsolatban, ösztönözném a többi kollégát is (azokat is, akik ma lekésték az ajánlást), hogy éljen a szavazati jogával.
Bennem meg azt, hogy lesüllyedtek a mi szintünkre.
Egyébként a jövöben akár igy is szólhatnának az efféle rövid közlemények:
"A Monetáris Tanács 2004. X-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, valamint a VMT ajánlását áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50%-os szintjét. "
"A Monetáris Tanács 2004. január 5-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50%-os szintjét. "
A közlemény rövidsége megerősítette bennem a "sztorizós-beszélgetős" ülésről szőtt hipotézisemet :-))
ja, egyebkent elnok ur uzeni, hogy orul a tagok onallosaganak (es koszoni, ha mar egyszer elfelejtette osszehivni az ulest), es dontes idejere mar o is gepkozelben lesz:)
Tegnap eszembe jutott, hogy korán kezdjük az új évet, de elfelejtettem spontán módon megnyitni az ülést. Én is tartást mondanék természetesen, IRL kollégáink is a szilveszteri vacsorákról és kirándulásokról fognak inkább elmélkedni, mint a monetáris folyamatokról :-))
P.S.
Az elnök úrnak esetleg szólhatna valaki, hogy biztosan befusson kettőig, vagy ő már itt van és csendben figyel?
Javaslatom az ülésre tartás. Nem vagyunk a kivánt eredménynél, úgyhogy csökkentés nincs. Viszont feltételezve hogy nem lesz holnap megint ft végkiárusitás, igy emelés sincs.
Évvégi munkaértékelö jön a héten.
SZMSZ a jövö héten.
Szavazni meg a szabályok szerint most egy emberre lehet.
nekem is mindegy, elvileg már megemeltük a létszámot, sőt mintha valami állandó tagságról is értekeztünk volna, bár őszintén szólva nem tudom mi lett a vége (na ezért lenne jó a szabályzat összegyűjtve (consolidated version), amire azért bátorkodom újólag felhívni a figyelmet, mert maga manhattan főnök úr igérte meg, hogy belinkeli), mindenesetre határozott választ várok, hogy akkor most 1 vagy 2 kartácsot jelöljek emilben?
bocsánat, most értettem csak meg - tart még a szilveszter :) -, hogy a hozzászólás a korábbi elnökökre vonatkozott. ez esetben visszaszívom, mert nem verném más izéjével a csalánt.
amennyi amnesztiát én már kaptam kedves hr főnök úr, nyugodtan belefér egy kis hendikep :))
szóval én a magam részéről támogatnám a kétfős bővítést. más. ha jól értem a szabályokat, akkor én ugye nem szavazhatok az új tagra/tagokra?
Szabályaink ezt nem teszik lehetövé.
Ráadásul minél gyorsabban növekszik a VMT annál hamarabb rotálódnak ki az eddigi elnökök. Ez meg egyértelmüen hátrányba hozás.
Mint tudjuk, 2003 december 31-ével bezáróan kollegánk dbs visszaadta a tagságát. Ezért tagfelvételre kerül sor. Kérek mindenkit, aki élni akar virtuális jogával, hogy január 7, szerda éjfélig adja le a szavazatát egy új tagra: az elnöknek cimezve, nekem copyra. Ezúttal mindenki szavazásra jogodult a VMT-böl.
A szavazás érvényes, ha a tagok legalább fele szavaz, tehát 4-en. A legtöbb szavazatot kapó jelölt felvételt nyer. Megkérem az Elnök urat, hogy csütörtökön mailben keresse meg a felvételt nyert tagot és érdeklödje meg, hogy elvállalja-e a felkérést. Pozitiv válasz esetén tegye a hirt a topicban közzé.
Dbs-nek ezúttal köszönöm meg az aktiv és lelkes közremüködését és kivánok neki IRL-ben sok sikert.
Értelmezési utmutató: NÉV, gyrk elnöki ciklusában összeszedett hibapontok 2002.12.15- , Bocicsoki elnöki ciklusában összeszedett hibapontok, Jacksonhole elnöki ciklusában összeszedett hibapontok, (zárójelben az összes hibapont)
Bocicsoki 4, 3, 4, (11)
gyrk 8, 4, 4, (16)
Hecse 12, 5, 5, (22)
krz 4, 4, 4, (12)
manhattan 14, 6, 5, (25)
skonto 18, 6, 5, (29)
vérslapaj 13, 10, 5, (28)
dbs 2, 0, 0, (2) dbs kartács csak gyrk elnöki periódusában volt tag
Most látom, hogy az összes alapján nekem van a legkevesebb hibapontom az alapítók közül, ez gondolom kellő gyanúra ad okot nyilvántartás pártatlanságát illetően :-)))