Látni kéne azt a hordót és azt a bort, hogy okosat mondjon az ember. Én már láttam zérus kénnel évekig tartott hibátlan bort is és láttam szar hordóban frankón kénezett ecetes bort is. Szerintem ha a hordó fertőzött akor ez első nyári melegben megecetesedik a bor akkor is ha szakszerűen kénezik. Sajnos én azt látom, hogy sokan azt hiszik, hogy az ecetes bor hibái elfedhetők a durván sok kénnel.
Inkább a hordót és a pincét kéne szerintem ott rendbeszedni.
1,1 lesz az az illó. Ezt a bort külön kezelje a többitől, nehogy összekeverje őket, fejtéskor pedig mindet kénezze le 2 deka borkénnel hektónként(vagy két deci törzsoldattal) az összeset
Úgy kell neki. Talán kénezni kellett volna. Na, erről pofáztam nemrég, hogy az első kénezéskor legalább dupla adaggal kell sokkolni a bort, mert pillanatok alatt feléli a bor a ként. Gondolom, belerakta azt az 50 mg-ot, ahogy az "okosok" javasolták, aztán nagy elégedetten várt hetekig, mert megtette, amit kell. a fenét. A hordó állapotát inkább nem is firtatom
juhostt: Én voltam ott is. Azt a blogot is rendszeresen szemlézem, és ott a legújabb bejegyzés a saját oltványkertről szólt. Más: ma este kétségbe esetten hívott egyik szőlő szomszédom. Minap megkóstolta idei olaszrizlingjét,
-még fejtés előtt van,- és túl száraznak, üresnek találta, illetve sokallta a savait. Elküldött Szekszárdra egy mintát, és ott a következőkre jutottak: -alkohol 11,5 -sav 7,9 -kén 7 -illóolaj tartalom 11 (10 az elfogadható felső határ) Egyik előző esztendőben már járt így, de akkor fejtés után, és csak az egyik tétel, -hordó- lett ecetes. Most is attól tart, olyan lesz a bor, mint akkor, de most még fejtés előtt áll, és az összes idei borát félti. Szekszárdon azt mondták, hogy igazából nem tudnak mit tanácsolni a bajára, csak annyit, hogy fejtéskor használjon dupla ként. Lehet, hogy pincében tárolt almától eredhet a problémája?
Mielőtt bármit írnék, hozzá teszem, hogy az én szavam nem szent írás, csak javaslat, vagy azt írom le én hogyan tennék!!!
Én a helyedben még kibontanám, majd november végén, amikor már a havat is mondja az előrejelzés, akkor betakarnám. A rügyek a -15 fokot elviselik, ha rendesen beértek, szóval még bőven ráérsz!
Aztán amint felengedett a föld fagya, bontsd ki, hogy ne páljon be a rügy.
Az a fontos, hogy a vesszők alján 1-2 beérett rügy legyen. Az kihajt majd tavasszal. Természetesen kell a takarás, de csak majd a nagy fagyok előtt! Ha túl korán takarsz, bepálik a rügy.
Új telepítésű tőkéknél ahol 700-800 db lesz, ott nem oldható meg az ilyen pepecselés :) Az én tőkéim nincsenek leharcolva, csak nem volt tápanyag pótolva. Sőt egyesek szerint minél öregebb a tőke, annál finomabb a bor. Ez lehet legenda, nem folyok a témába, de az tény, hogy egy egészséges sok éves fej, vagy törzs, több tápanyagot képes eltárolni, jobban bírja a vízveszteséget is. Szóval ha van öreg tőkém ami egészséges, nem fogom megfiatalítani, hanem adok neki tápanyagot.
Az újaknál meg szerintem marad az alap mélyre forgatott trágyázás.
Apósom homokon úgy pótlja a kidöglött tőkéket, hogy bújt a mellette levő tőkéről vesszőt. Ez a bujtott tőke a trágyázását nem alulról hanem oldalról kapja. A gödröt oldalról egy-egy palával egy nagy és két kicsi részre osztja. Oldalra megy a tárgya, középre a vessző földdel körbevéve. Amikor betemeti kiveszi a palákat, elmunkálja a tetejét és kész.
A bujtásain a 2. évben 3 gyönyörű fürt mér beérik.
Köszönöm a válaszod.Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz.Most vettem oltványokat és most is akarom elültetni,de az oltványokon a hajtások még zöldek.Édesapám szerint nincsenek beérve,és télen el fognak fagyni.Természetesen csirkézem őket.
Én ma raktam le 173 tőke kékfrankost. A nagykanizsai oltványos mondta, hogy a szervestrágyát ne a gyökér alá tegyem, még akkor sem, a fölé földréteget teszek, és közvetlenül csak a második évben találkozik a gyökér a szervestrágyával, hanem a felső, termőréteget forgassam vissza a gödör aljába, azt iszapoljam be, és e fölé tegyem a trágyát. A hatóanyagot az eső az ültetés utáni pár évben belemossa a földbe a gyökér köré. Viszont, ha nem így teszek, akkor egy melegebb tavaszi idő kiszáríthatja az új tőkét, mert a trágya rosszabb víztartó képességű, mint a föld, és ha a gyökér előbb éri el a trágyaréteget, akkor nem tud megfelelő mennyiségű nedvességet szívni.
Nemes egyszerűséggel ások egy 50-60 cm-es árkot a tőke közelébe, bele öntöm a "nedűt", majd adok hozzá zoolitot, aztán gödör betúr.
Maga a a dolog egyszerű, de pár dolog:
Nekem idős tőkék vannak, azért egy fiatal tőkénél nem tennék így.
A szőlő nem volt tápanyag pótolva nagyon sok éve már.
Ha túl közel ér a gyökérhez az erős trágyalé megégeti a gyökereket.
Új telepítésű szőlőnél maradok a mélyre forgatott trágyázásnál. A fészkelést át kell gondolni hogy oldjam meg, mert ha túl hamar ér a gyökérzet a trágyához, könnyebben kiszáradhat. Szóval egyelőre marad az alap trágyázás és mélyre forgatás. Kaptam egy olyan ötletet is, hogy az előre megtervezett sor közökbe tenni csak a trágyát és ott mélyre forgatni. Így mire eléri a gyökérzet a sor közét, addigra már elég erős lesz, de kapja a tápanyag utánpótlást is. De ezek csak elméletek, majd még olvasgatok.
Nem csak nálam, a környező településeken így szokott. Ha megcsípi a dér a fákat, onnan látni hogy milyen évet vegetáltak a növények. amelyek nem értek be, azok már most elfagynak.
Délután első dolgom lesz lefényképezni!! Videót nem tudok arról csinálni, hogyha hurkát gyúrnék a homokból és megfognám, az letörne, nem maradna egybe, mint a jó kötött talajon. Mondjuk nálunk ez a fakós színű homok csak ott van, ahol tényleg nagyon gyenge a föld. Egyes helyeken pedig aranysárga, vagy világosbarna. (de majd a kép alapján meghatározzák a profik.)
Korábban azt mondtad, nálatok is homok van. Biztos vagy benne? :-) (Én amúgy - nem ilyen esők alkalmával persze - nagyon szeretem ezeket az utakat. Mindig (cserkész)táborozásaink emlékei merülnek fel bennem láttukra...)
Az utat is tárcsázzák ott, hogy még ott sincs egy szál gaz sem? ilyenkor jó ha van egy kis fűféle, az segíti a talaj szerkezetét fenntartani és felvesz valamennyi vizet is.
Egyik fontos fajtám a Hamburgi muskotály, nem rezisztens, a videón még nem teljesen érett állapotban látható. Csemegeszőlőként érdemes vele foglalkozni, boráról semmit nem tudok.
Nálunk ma hajnalra volt meg a lombhullató fagy. Egy tőke állta a sarat, az a rizling amelyiket tavaly ősszel mélyen (kb 60 cm) trágyalével beöntöztem. A fejművelésű tőkék 3-4 napon belül kopaszok lesznek. Most már megkezdtem az őszi munkákat, a tavalyihoz hasonlóan a többi tőke mellett is 60 cm mély trágyaleves tápanyag utánpótlás lesz. A szomszéd leromlott beteg tőkéit is kiástam, a "szűz" helyeket pedig készítem elő az esetleges oltványoknak. A rizlingből csak 40 db dugvány sikerült, de arra elég lesz, hogy ne kopjak ki belőle. A borát ma fejtettem át, hogy ne legyen darabba. A színe egy fokkal élénkebb lett, de majd hónapok múlva kiderül, hogy milyenné alakul.