A kókuszzsír azért vitatott, mert magas a telített zsírsav tartalma, amit a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában fontos, kárhoztatott tényezőként tartanak számon.
Viszont, ennek ellenére,egyes kutatások szerint vannak egyéb tényezők, amik mégis alkalmassá teszik az egészséges táplálék minősítésre, pl. az, hogy olyan a szerkezete, hogy az emésztéséhez nem kell enzim (máj-és epebetegség esetén ez különösen fontos szempont ),ezen kívül rendkívül jó antibakteriális hatású. továbbá , hogy sütésnél nem oxidálódik.
A kókuszzsír állítólag ezen okok miatt nem rakódik le az artériákra, és nem vezet szívbetegségekhez a használata.
Most megnéztem a googlen, de igazán nem lettem okos, igaz nem sokáig keresgéltem. Szóval még mindig nem tudom, hogy miből csinállják az a fehér kencét.
Kinti létem hajnalán kokuszzsirral főztem, mert állagában az hasonlított a normál zsírra. Aztán egyszer valami nagyon sok csunyát és rosszat olvastam róla és azóta nem használom. A részletekre már nem emlékszem, olyan régen volt, de kb. halálközeli állapotot okozhat, mondta a szöveg.:-)
Akkor még fiatal voltam és nagyon féltem, hogy megbetegszem, meghalok stb. Ma már lezseren nem törődöm az ilyesmikkel.
Én mindig láttam, de nem volt szimpatikus, erre nemrég kaptam egy tábla Oreos-s Milkát, hahhh.... azonnal elrobogtam venni egy újabbat. :-) Lehet, hogy legközelebb simán is megkóstolom.
Nem is gondoltam hibás eljárásnak, pontosabban mittudomén :-), csak pechemnek, mivel nem szeretem a zsírban sütött dolgokat. A nyúlra nem tudok mit mondani, mert amúgy sosem próbáltam, túloztam, nem kifejezetten rágós volt, ahnem olyan félúton a rágós és a csirkeszív-állag között, és sok zsír, hártya, akármi volt rajta, nagyobb részét otthagytam. A (borhabos) mákosgubán viszont dühöngtem, mivel ugye semmi okom nem volt még feltételezni sem, hogy fahéjas lesz....
Most az Étteremhéten az Aranyszarvasban a zsemlegombócnak hívott szeleteket valami zsírban sütötték, brrrr, pont ez hiányzott a rágós nyúl mellé, meg a fahéjas mákosguba elé...:-D
Persze, hogy lehet kókuszzsírt kapni, több félét. Leginkább bioboltokban, én a zacskósat szeretem jobban, bár a tégelyeset valamivel egyszerűbb kezelni. Én sok mindenre használom, többek között süteményekbe margarin helyett. Bár pogácsába a zsír is finom...
Csak azért nem sütöm zsírban a panírozott dolgokat, mert a jó zsír túl értékes ahhoz, hogy sütés után másra már ne nagyon tudjam használn, rossz ízű zsírban pedig
(ami detto drága) nem sütök.
Viszont olaj helyett Ceres kókuszzsír (kokosfett), nem tudom, itthon lehet-e kapni?
Bécsből szoktuk hozni, sokáig friss marad, és nincsen mellékíze.
A bejgli nálunk kizárólag disznózsírral készül.
beszerzési forrásaim: Dunaföldváron Bözsi néni, ill. Budakalászon a Hufi hús.