Keresés

Részletes keresés

pinke Creative Commons License 2008.04.15 0 0 65
Mennyiért csinálnak ilyen kéménybélelést méterenként, mert nekünk kb. 12 méter kéményt kellene kibélelni zárt égésterű turbó kazánhoz.
Előzmény: 521478963 (64)
521478963 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 64
Én azt hallottam hogy a bélelésnél olcsóbb lehet egy "új" turbós az EU szabványnak is megfelelő kémény.
Én egy ilyennel vettem lakást, zárt égésterű kombicirkó meg szénmonoxid érzékelő is van mellette. Fent a kéménynél - ami rettentő ronda, nagyon kimagaslik, és fényes anyagból van, (alumínium?) - arra merőlegesen is van egy rúd, olyan mint egy hosszú szivacsos mikrofon, az pedig azt hiszem a szélérzékelő. A füstöt is motor húzza ki. Szörnyű!!!
hgabor5 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 63

Hozzám épp a napokban jött ki egy FŐKÉTÜSZ-ös emberke és megállapította, hogy életveszélyes a kéményem, mivel a belső választófal tömörtelen, emiatt részleges füstgáz visszaáramlás tapasztalható. Kicsit kétkedve fogadtam a szakvéleményét, mivel a CO-jelző soha nem jelez, még ha odatartom a kombicirkó (Vaillant) alá, akkor se. Lehet ez? (Emellett megállapította, hogy a kémény tisztítási lehetősége nem biztosított.)

 

Megoldásként a bélelést nem ajánlotta (elmondta miért, de a felét se értettem), hanem egy szerelt kémény kialakítását javasolta a lichhof felé potom 260ezerért. (20m hosszt emlegetett.) Reális ár ez? Mivel társasházban lakom, és az alapító okirat szerint a kémények rendbentartása a ház közös feladata, ezért a házra fogom terhelni a költségeim. Erről van valakinek tapasztalata? A szaki horribilis eljárási költségeket is említett, ebből mi az igaz?

 

Aki tud adjon tanácsot, mit tegyek. Szakértő esetleg nincs köztetek? A héten megnézetem még egy ajánlott szakival, kíváncsi vagyok ő mit mond. Ha tudtok megbízható emberkét ajánlani, azt is megköszönném.

 

 

reni25 Creative Commons License 2007.04.08 0 0 62
Ha adsz egy email címet akkor küldenék neked megbízható kéményest! Ő biztos tud segíteni. Ide küldheted: nagycsibe@citromail.hu
Előzmény: mogo (61)
mogo Creative Commons License 2007.03.08 0 0 61
Sziasztok!

Tud esetleg valaki segíteni nekem kémény ügyben? Egy társasház tetőterét venném meg és szeretném beépíteni lakásnak. A tetőszerkezetet bontani kell, és akkor már kicsit magasabbra építem vissza. 8 kémény van (összesen 48 kürtő), ezeket magasítani kell kb 1-1.5 méterrel. Téglából gondoltam ráfalazni, úgy tudom ez teljesen jó mindenkinek. Viszont. A kémények nincsenek bélelve, na és itt kezdődik a problémám. Nem tudom, ha én hozzányúlok a kéményekhez (belekötni nem akarok, nekem egy új kéményem lesz a cirkómhoz), akkor előírják-e nekem a bélelést, ami amúgy a ház dolga lenne, tudom, de ők nem fizetik. A nyilvánvaló válasz az, hogy igen, de hallottam bizonyos kibúvókról, pl, mivel a magasítás 2m alatti, vagy mert azonos anyagminőséggel magasítok, ezért nem kötelező a bélelés, meg hallottam olyasmit is, hogy a kéményseprők a szakvéleményben előírják ugyan, de attól én még megkapom a lakhatási engedélyt, az a szakvélemény a társasháznak szól, és rájuk nézve sem kötelező érvényű, csak figyelmeztetés. Tud valaki konkrét tapasztalattal, vagy ide vonatkozó szabályzattal segíteni? A kéményseprőknél is jártam már, de ők is összevissza beszélnek.. Nagyon köszönöm előre is!

Gábor
BruckneR_SzigfriD Creative Commons License 2006.03.04 0 0 60

Hello, mindenkinek!

 

én kb. 1.5 éve béleltettem ki a kéményemet, mikoris kombicirkóra áttértem, pár zsák pénzért. 1. emeleten lakom, felettem még plusz 2 meg tető, lett ez összesen 18 méter (régi pesti bérház) :o(

Itt szeretném mindenki figyelmét felhívni, negatív értelemben, egy leányvári vállalkozóra (név és telszám nálam, ha még sokat szívózik, majd a neten is...), aki 120 -ért elvállalta a melót, számla nélkül persze. Alap alu csővel lett kibélelve, relatíve hamar jöttek, gyorsan dolgoztak, bár dolgoztak volna kicsit lassabban.

Történt ugyanis, hogy sajnos van egy vízszintes csőszakasz. Ez ugye maximálisan 2 méter lehet, akkor legalábbis még ennyi volt. Jöttek, mértek, kinyilatkoztak és mondták, hogy kicsit több lesz, úgy 10 centivel, de ez még belefér. No, csak egyet nem számoltak bele, a fal vastagságát, ami van vagy 60 centi. Tudom merészség, de azóta így néz ki a kéményem. Húzása van, csak éppen nem szabályos. Van CO mérőm is, eddig még nem jelzett, de azért csak nem frankó így. A kivitelezői nyilatkozatot is úgy kellett kiimátkozni belőlük, beletelt jópár hónapba. Az "úriember" nem hajlandó azóta felvenni a telefont.

 

Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen (jogi) eszközök vannak a kezemben, ha vannak egyáltalán, persze itt csak a törvényesre gondolok, mert természetesen eszembe jutott már, hogy lecsavarom az orrát, de nem az én stílusom.

 

bocs, ha kicsit hosszú lett és előre is köszi!

 

 

 

Arxlupus Creative Commons License 2005.10.05 0 0 59

  Hello!

 

 Véleményem hasonló.

Belső késztetést én sem érzek az un. szakértői állásfoglalás beszerzéséhez.

A kéményseprők ellenőrzési ténykedését , az időzítéseket, alkalmazott módszert  tekintve felettébb furcsának találom.

Előzmény: Törölt nick (52)
Cincogi Creative Commons License 2005.10.04 0 0 58

Sziasztok!

Jelentem, tökhüje vagyok kéményböl. Vettem egy egyszintes házrészt. A baja, hogy majd ledöl mindkét kéménye (szerintem). Már vaskerettel van az egyik összefogatva. Az egyik teljesen inaktív, a másikba be van kötve egy konvektor. Namármost, mi a teendö? A konvektor helyére szeretnék késöbb kazánt tenni a központi fütéshez, de a kéményfelújítás szerintem addig nem várhat. Milyen kéményt válasszak és az vajon mennyibe kerülhet? Mi legyen a sorsa egy nem használatos kéménynek?

Ja, és nem tud valaki megbízható szakembert ajánlani Bp. és környékéröl?

Elöre is köszi a segítséget!

remote access Creative Commons License 2005.10.03 0 0 55

MatthiasI  !

 

Nálam egy 3x éves  kémény lett részlegesen lebontva, majd  félig újrarakva mivel még a tetőn kívüli rész az időjárási viszonyok miatt nincs kész.  Kb. 18 éve működött ebben egy V4-es vízmelegítő, s mivel ez igazán szakaszos üzemben dolgozik, a kémény soha nem ért el olyan hőmérsékletet, hogy a főleg tetőn kívüli részben le ne csapódjon az a bizonyos savas pára. No az tényleg széteszi a téglák közti habarcsot. Igazából nem tudom mire alapozod, hogy a fagy az oka?  Úgy gondolom van köze hozzá, de csak kis részben.

A saválló bélelés mellet az alapján döntöttem, hogy a kémény topikban Sweep is inkább azt ajánlotta, ezentúl szemmel láthatóan más minőség.  Egyébként a bélelő cuccok ára (4db idom+5m flexi cső) kb 32E volt, míg ugyanez alu-ból a fele lett volna. Ehhez jön még némi zsákos habarcs, cement, egyebek, a tetőn kívüli részhez új pillértégla, összesen 50-60E. Mint homályosan utaltam rá ez saját kivitelezésű , hivatalos dolgok nélküli, olyan szürkés-fekete munka. Természetesen a biztonságra maximálisan ügyelve

Előzmény: Törölt nick (54)
remote access Creative Commons License 2005.09.30 0 0 53

Én most bélelem a kéményem készülve az új fűtési szezonra, mert mitagadás tényleg csúnyán széteszi a gáz. Padlásszintig visszabontottam a 140x140-es kürtőjű építményt, (a tetőn kívüli részen szerszám nélkül lehetett bontani a téglákat) mivel a 130-as saválló flexicsőnek nem volt esélye bemenni a lyukba.

Egyébként érdekes ez a kéményvizsgálat. Jönnek a szakemberek, mérnek, füstölnek, gyufával nézik a huzatot, majd örömmel megállapítják, hogy jó minden de bizony a kéményt jó lenne kibélelni, majd elmennek. Ez így történik évente, de a 4(?) évenkénti műszaki felülvizsgálatnál is hasonló volt a  helyzet, a kicsapódó sav meg csak málasztotta a habarcsot. Tavasszal már meg volt a béléscsövem, tetszett is nekik nagyon a saválló fényes anyag. A  kész kéményről sem kérnek majd semmilyen papírt, azt hiszem a régiek felújítása más kategóriába tartozik mint egy új ház új kéményeinek engedélyezési eljárása

 

Arxlupus Creative Commons License 2005.09.30 0 0 51
   

Hello Mindenkinek!

 

A segítségeteket szeretném kérni egy kéménybélelési kérdésben.

A 15 éves , gázüzemű fűtésre méretezett, aluminium flexicsöves bélelésű kéményem 1 éve a "vizesedés" jeleit mutatja, vélhetően az alu béléscső amortizációja miatt.

A felújítást Furanflex technológiával tervezem.

 

Kérdéseim:

 

A meglévő alu 130 mm-es átmérőjű cső bontása nélkül kialakítható-e a Furanflex bélelés?

 

Ha a kémény egyéb fizikai jellemzői, és a bekötött gázkészülékek ( 1 db V4 +1 db C24 reteszelt működtetéssel!) változatlanok maradnak akkor szükség van-e Főkétüsz szakvéleményre, üzembehelyezési engedélyre a kéménybélelés megújítása kapcsán ?

 

Ha igen, úgy milyen előírásnak kell ilyen módon megfelelnem ( a dokumentum, és annak elérhetősége is érdekel)

 

Érdekel továbbá, hogy a Főkétüsz melyik egysége kompetens egy ilyen vizsgálatot elvégezni, és a szakvéleményt kiadni.

 

  Arx

kentaura Creative Commons License 2005.06.05 0 0 50
A földgáz égésterméke nagyrészt H2O+CO2, ami lecsapódva a kémény falán szénsavat képez. A szénsav oldja a habarcs mésztartalmát és idővel a habarcs homokká változik. A homok nem tartja az égésterméket a falazatban, ezért idővel a szobákban jelenik meg a CO2 vagy CO és ez halálos lehet. A homok egyébként nem viseli jól a kéményt érő szélnyomást ezért előfordulhat a kémény feldőlése, ami a tetőszerkezet megrongálása mellett agyon is csaphat valakit.  Mindezek miatt, aki béleletlen kürtőbe vezeti a gáz égéstermékét, előbb utóbb számíthat a fenti reakciók lezajlására, és az életveszélyes állapot kialakulására.
Előzmény: HangaDóra (35)
TomAce Creative Commons License 2005.03.16 0 0 49

Amennyire en tudom, gyujtokemenybe nem lehet becsatlakozni, csak egy lakasnak, ilyenkor a tobbi lakonak nincs lehetosege kemenybekotesre.

 

Amennyiben mindenkinek van kemenye, akkor van lehetoseg a bekotesre, de ma mar minden esetben ki kell belelni a kemenyt 5eFt/Fm.

 

Ugyanabbol a lakasbol pedig lehet tobb fogyasztot is be kotni a kemenybe.

Előzmény: kíváncsi64 (45)
monyesz Creative Commons License 2005.03.16 0 0 48

Gázkészülékből lehet, legalábbis nálunk van bekötve több is (de gondolom méretfüggő hogy hány készüléket). Viszont szilárdtüzelésű készülék nem köthető egy kéménybe gáztüzelésüvel. Sőt, gázkészülékhez most már csövezni kell a kéményt.

Az is meg van szabva, hogy két becsatlakozás milyen közel lehet egymáshoz.

Előzmény: kíváncsi64 (45)
tbnc623 Creative Commons License 2005.03.16 0 0 47
nem véletlenül külön szakma - hivj ki vmi szakit, (az se baj ha többet is) és az majd megmondja. megnézted a kéményt, nem lehet hogy 2 járat van benne?
Előzmény: kíváncsi64 (45)
HangaDóra Creative Commons License 2005.03.13 0 0 46

Vannak úgynevezett gyűjtőkémények. Ezekbe több szintről lehet csatlakozni.

 

Előzmény: kíváncsi64 (45)
kíváncsi64 Creative Commons License 2005.03.13 0 0 45
Elnézést, egy nagyon amatőr kérdés: lehet egy kéménybe több kályhát is bekötni? Mondjuk különböző szinteken? És ha nem, viszont egy kémény van csak, akkor mi a megoldás?
HangaDóra Creative Commons License 2005.03.01 0 0 43

Ma olvastam, hogy májustól az uniós előírások alapján végzik a kémények ellenőrzését...

Becslések szerint csak a Fővárosban több milliárdos terhet jelent a közel jövőben a társasházaknak és az önkormányzatoknak az új szabványoknak megfelelő kémányseprőjárdák, kémények, ... kialakítása, javítása...

 

Előzmény: Törölt nick (40)
tbnc623 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 42
ja,a lényeget nem mondtam: a nem elég száraz fával a való tüzelés okozta. meg talán az is, hogy a cserépkályha marhán tartja a meleget ha becsukod, viszont a kémény kihűl, és a lecsapódnak a kátrányos cuccok. de ezeket már valaki leírta.
Előzmény: tbnc623 (41)
tbnc623 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 41
igen ez is 130-as azt hiszem. éppen most csinálják - 10 óta csinálják (hazaszaladtam megnézni hol tartanak). a kémény szögegyenesnek tűnt, amig ki nem bontogatták itt-ott... hát van néhány elhúzás.
tudod mit, bontás(kemény betonfödém van), kormolás, szenvedés és a 10 m magas tetőn való billegés nekem nem éri meg azt a pénzt. inkább kifizetem.
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.28 0 0 39

Mekkor a béléstest átmérője?

 

Csak kíváncsi vagyok :-)

 

Én nemrág vettem 130as béléscsővet, 5000 körül volt brutto métere. Persze az egyéb elem más áron volt (pl. bekötőidom, tisztítónyílás, stb)

 

Attila

 

 

Előzmény: tbnc623 (38)
tbnc623 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 38
Na szombaton megnézte a szaki - holnap már csinálják is. pont egy éve lett felújítva a kégli, félek hogy amikor kivésik a falat elsírom magam... aztán a korom meg por... akkor eret vágok, végül az újravakolás, glettelés, meszelés. ha túlélem, ünnepelünk. ja, 7500 ft méterenként, munka+anyag.
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.27 0 0 37

Kedves Dóra!

 

Valóban béleni kell a kéményeket, ha arra gázfogyasztású eszközt - gázkazánt teszünk.

 

De pl. kandallónál, fatüzelésű kályhánál nem feltétlenül szükséges.

 

Attila

 

 

Előzmény: HangaDóra (35)
Sweep Creative Commons License 2005.02.26 0 0 36
Sziasztok!

Olvassatok bele a kémény című topikba is! http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114615

Sweep
HangaDóra Creative Commons License 2005.02.25 0 0 35

Én sem kéményes szaki vagyok, de  már szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülne a kezembe a FŐKÉTÜSZ szakemberei által kiállított jelentés, miszerint a kémény bélelése a közvetlen életveszély elkerülése érdekében ...

A tavalyi évben sorozatban zárattak ki lakásokat, sőt társasházakat a gázszolgáltatásból az életveszélyessé nyilvánított, béleletlen kémények miatt, hívatkozva a mérgező füstgázok átszivárgására és visszaáramlására. 

 

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.25 0 0 34

Ha büdi is van az más, Akkor valóban illik bélelni.

 

Attila

Előzmény: tbnc623 (33)
tbnc623 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 33
büdös is van... hnap jön a szaki megnézi, aztán remélem hama megcsinálja.
Előzmény: HangaDóra (31)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.25 0 0 32

Üdv!

 

Nem vagyok kéményes szakember, de valóban érdemes bélelteni a kandalló/cserépkályha kéményét is.

 

Mellesleg ettől a gáz nem jön át.

 

A fő oka ennek az elváltozásnak - amennyire én tudom - hogy amikor elkezded használni a cserépkályhát, kandallót, akkor a kémény belülről bekormolodik. Ez alapból nem baj, természetes folyamat, viszont ha fentről be tud esni az eső a kéménybe, akkor azt elkezdi bemosni a vakolatba, elkezdenek megjelenni a foltok. Sokszor az is megoldás, ha felteszel egy kakast, vagy valamilyen olyan kivezetőelemet, ami megakadályozza, hogy beessen az eső.

 

Attila

Előzmény: tbnc623 (30)
HangaDóra Creative Commons License 2005.02.24 0 0 31

Szia!

A vakolat "átkátrányosodása" a kisebb probléma. Ahol a nedvesség átszivárog, ott a gázok is átszivárognak...

Előzmény: tbnc623 (30)
tbnc623 Creative Commons License 2005.02.24 0 0 30
sziasztok,
mi minderől van topik... nekem cserépkályhám van, és most nemrég apró barna foltok jelentkeztek a plafonon a kéményhez közel. a kutya se gondolta volna hogy onnan jön, azt hittem valami beázás féle. időközben a folt csak nőtt csak nőtt. beszéltem valakivel, aki felhomályosított.
nekem 7500 ft/m vagy 8500 ft/m-t mondott egy mester a bélelésre (a behúzott cső vastagságától függően). mindenkinek javaslom hogy előzze meg a vakolat átkátrányozódását. én már rákeféltem.
üdv
tbnc

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!