Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2016.01.11 0 0 2698

A Tiltott Varos relikviait nem a Kukturalis Forradalom tuntette el, hanem  meg joval korabban a Kuomintang pakolta szepen ossze mikor menekult a komcsi hatalomatvetel elol, es vitte magaval Tajvanra, ahol ma egy jokora muzeumban lathato beloluk izelito. Amugy joreszt nyugati ember szamara nem tul erdekes holmikrol van szo, percelanok, jade, ilyesmik.

Szamomra a Tiltott Varos meg eleg uresen is erdekes volt, tutira erdekesebb a tajvani muzeumnal. Es meglepo modon kinai mercevel belepoje is egesz szolid.

 

 

Előzmény: Ka Pál (2697)
Ka Pál Creative Commons License 2016.01.11 0 0 2697

Kínában az "eredeti" épületekkel egyébként is vigyázni kell. Szemrebbenés nélkül azt mondják restaurált épület, ami a valóságban -a mi fogalmaink szerint- konkrét újraépítést jelent új anyagokból. Ez a korábbi századokban is így volt, de sajnos a "Kultúrális Forradalom" sok-sok régi műemléket egyszerűen eltüntetett. Nem véletlen, hogy pl. a tiltott városban is csak mutatóban vannak császári relikviák, az épületek évszázadossága is, főleg a faszerkezetek "eredetisége" is kérdéses.

Előzmény: debramorgan (2690)
W.L. Creative Commons License 2016.01.11 0 0 2696

Akkor gondolom a Xinjiang konyv ajanladat is lattad.

 

Ezeken kivul meg a Footprint Tibet urikonyvet ajanlom mindenkepp, mert nemcsak roppant reszletes de az adminisztrativ ertelemben vett Tibet tartomanyon tul leirja Qinghait es Gansu, Sichuan es Yunnan tibetiek lakta reszeit is (mint pl Zhongdian).

Ezek gyakran kevesbe turistasak mint Tibet kozepso resze es persze szabadon, draga szervezett ut nelkul latogathatok.

 

http://www.amazon.com/Tibet-4th-Tread-Footprint-Handbook/dp/1906098328

Előzmény: debramorgan (2695)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.11 0 0 2695

Köszönöm a tippet, feljegyeztem már magamnak, mert korábban ajánlottad másnak is. :)

Előzmény: W.L. (2692)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2694

Igen, en is azt szoktam mondani, hogy legalabb a tajak meg eredetiek Kinaban, illetve joreszt azert maguk az emberek is (kiveve ugye a nemzetiseginek beoltozott kinai csajokat).

Yunnant pedig ugye pont ajanlottam en is a Jangce helyett.

De mindenkepp erdemes lenne a fo turistavarosokon kivul is latni valamit, akar csak kornyekukon is, mert maguk azok a legnepszerubb uticelok gyakran eleg bizarr kepet mutatnak Kinarol.

Előzmény: debramorgan (2693)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2693

Igen, mi is ezt beszéltük, hogy talán a szerzetesek azok, akiknek látszanak. :)

Lehet, hogy mű Lijiang és mű lett Zhongdian is, de ezen a vidéken azért van egy-két annyira szép hely (Tiger Leaping Gorge, Jade Dragon Snow Mountain, Blue Moon Valley), hogy vétek lenne kihagyni. Ha meg már ott van az ember lánya, megnézheti a szép új művárosokat is, miközben a kínai turisták agyontapossák. :D

Előzmény: W.L. (2691)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2692

Az Odyssey sorozat prima Yunnan resze pedig Liijiang ovarosanak atalakulasat irja le eleg reszletesen (szinte evrol-evre) egy elo, Naxi nemzetiseg lakta ovarosbol egy 100%-ban turizmust kiszolgalo hellye, ahonnan az egykori Naxi lakok mar teljesen kiszorultak.

Mikor en ott jartam kb 15 eve, meg megvoltak a nepviseletes Naxi nenikek es reggelente, mielott a turistak java felkelt, volt egy kis Naxi piac is. Ezeket ma talan a kornyezo falvakban talalhatod meg?

 

Ja, es akkor meg Kunmingnak is volt egy (eredeti, valodi!) ovarosa, amit par evvel kesobb szinten teljesen eltuntettek.

 

Amugy mivel nagy gyujtemenyetek van mar amugy is utikonyvekbol, az Odyssey Yunnan konyv beszerzeset akkor is ajanlom, ha nem lesztek sokat a tartomanyban. Nagyon informativ es szuper fotokkal inspiralo.

 

http://www.amazon.com/Yunnan-China-Clouds-Odyssey-Guides/dp/9622177751

Előzmény: debramorgan (2688)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2691

A cikk nagyon jo.

 

Ez szurt benne szemet:

 

Instead of building labour-intensive rammed-earth walls, for example, the new properties used concrete coated with a rough mustard-colour paint that gave the outward appearance of rammed earth."

 

Ezt csinaltak Lijiang ovarosaval is a foldrenges utan.

Ott is egesz utcakat epitettek gyorsan ujja betonbol, a betonfalakra feher racsmintat festve, hogy messzirol ugy nezzen ki, mintha szurke koveket feher habarcs tartana ossze. Szerintem borzalmas volt, es nem lepne meg, ha azota ezeket a reszeket valos kobol ujjaepitettek volna.

 

Szerte Kinaban rengeteg ilyen nagyon gagyi kinezetu hamis ovaros es regi epulet van, es nekem spec ezek nem jonnek be. Szerencsere vannak azert meg eredeti ovarosok es muemlekek is. En anno nem is mentem el Zhongdienbe, mert meg az ovaros "ujjaszuletese" elott jartam Yunnanban es akkor mindenki azt mondta, hogy a varos siman ronda, tibeti kolostoratol eltekintve, en meg elotte jartam jopar jobb tibeti videken Sichuanban, Gansuban es Qinghaiban.

De mivel neked azok kiesnek, talan nezd meg ezt?

Legalabb maguk a helyi tibeti emberek (joreszt) remelhetoleg eredetiek, ha az ovaros nem is! ;-)

Előzmény: debramorgan (2690)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2690

Nincs helye kételynek, újrahúzták a leégett városrészt a kolostorral együtt.

Tripadvisoros képeken látszanak a daruk is, de azért még mindig büszkén hirdetik, hogy 1679-ben épült...

Na és akkor ezzel mit kezdjen az ember?

 

Előzmény: debramorgan (2689)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2689

"The damage of the great fire of 2014 has now mostly been undone. Many lost money — indeed some unfortunate businesspeople lost small fortunes when their wares went up in smoke. But nearly all of what was lost has been replaced by a bigger, better and newer Old Town. Dukezong may not be the ancient town it sometimes pretends to be, but, in its latest incarnation, it seems set to continue to serve as a local engine of economic dynamism and multicultural reinvention. Some aspects of the reinvention will be tacky and fake, but some will be inspiring and enjoyable. Dukezong reborn is a perfect expression of the Shangri-la Dream."

Itt egy egészen hosszú és részletes cikk.

 

http://www.thechinastory.org/2015/11/shangri-la-%E0%BD%9E%E0%BD%84%E0%BC%8B%E0%BD%A2%E0%BD%B2%E0%BC%8B%E0%BD%A3%E0%BC%8B-rebuilding-a-myth/

Előzmény: pécsihornet (2684)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2688

Majd igyekszem a helyén kezelni. :D

Előzmény: W.L. (2687)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2687

Kinaban amugy azt a hegyi torzses dolgot meg rohejesebbe is tettek.

Sok nemzetisegi teruleten han kinai csajok oltoznek be szines hacukaba meg cifra fejdiszbe, amik nem is igazan hasonlitanak az ott elo nemzetiseg nepviseletere, es ok fenykepezkednek a kinai turistakkal vagy idegenvezetik oket.

Ezt a te tervezett utvonaladon en pl a longshengi rizsteraszoknal es a Koerdonel lattam.

Meg bizarrabb modon kinai kurvak is beoltoznek es kiadjak magukat tibeti es egyeb nemzetisegi leanyoknak az extremebb egzotikus elmenyre vagyo kinai turistak kedveert.

Szoval a kinai tomegturizmus szerintem meg a nyugatira is raver rossz izles es "elrontas" teren! ;-)

Előzmény: debramorgan (2683)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2686

Igen, Zhongdian az eredeti kinai neve, aztan marketingfogaskent atkereszteltek Shangri La-ra, amit en is annyira nevetsegesnek tartok, hogy nem vagyok hajlando ugy nevezni. :-)))

 

Amugy pedig a bicaj szamos helyen a legjobb modja a kornyek bejarasanak, pl Yangshuo korul is.

Előzmény: debramorgan (2685)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2685

Egy dolog biztos nem fog megtörténni: az, hogy én biciklivel fedezzem fel a környéket, mert nem tudok biciklizni. :D :D :D

 

Engedj meg egy buta kérdést: Zhongdian az Shangri-La? Meert azt nézegettem még én is korábban.

Előzmény: pécsihornet (2684)
pécsihornet Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2684

Lijiangban iszonyú mennyiségű kínai turista van. Mi reggelente korán keltünk, akkor hajnalban még üresek az utcák, úgy azért más volt. Esténként meg készülj fel a részeg kínai karaoke partikra a bárokban. Dali jobban tetszett.

 

Nekünk Zhongdian volt a kedvencünk Yunnanban, bár már akkor is tele volt hanokkal, de ott azért érezhető volt a tibeti hangulat az esti körtáncokkal, a város feletti dombtetőn épült szentélyekkel. Sajnos leégett a központi tibeti rész azóta, kíváncsi vagyok milyen lehet most. Volt valaki esetleg mostanábban arra?

 

Ja, és mindenhol, Lijiangban, Daliban, Zhongdianban is a legjobb az volt, amikor biciklit béreltünk, és a környező falvakba áttekertünk.

Előzmény: debramorgan (2681)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2683

Ez a díszlet" dolog is érdekes kérdés.

Észak-Thaiföldön zavart pl. a rengeteg hegyi törzses cirkusz. Az nyilvánvalóan a turista totális hülyének nézése, hogy kiteszik valahol a szegény "hegyi törzseket" reggel, akik 1-2 doboz cigiért elüldögélnek egész nap, a hülye turista meg örüljön, ha - jó esetben - láthatja őket zenélni, énekelni, és nem csak a portékát akarják rásózni. Az ilyen fajta mű dolgokat nem bírom.

Ha a kulturális értékeket vagy az építészetet nézzük, azt másként kezelem. A szemnek jól eshet a szépet látni, akkor is, ha hamis, szóval ebből hajlandó vagyok esztétikai kérdést csinálni, mivel ezekhez a dolgokhoz nem értek.
De térjünk erre a kérdésre vissza 10 hónap múlva... ;)

Előzmény: W.L. (2682)
W.L. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2682

En leginkabb arra gondoltam, hogy az extrem esetekben (es asszem Lijiang ma mar ilyen) egy-egy helyen mar gyakorlatilag semmi eredeti helyi elet nincs, szinte 100%-ban a tomegturizmus kiszolgalasara atallt diszletek. Kinaban a tomegturizmus tulnyomo reszet kinai turistak jelentik. En ezt nem igazan komalom. Ami a teljes maganyt illeti, azt alapbol nem Kinaban kell nyilvan keresni, bar aki kitartoan keres, az ott is talal. Tomeg, zsivaly, szelfibot... Na ezekben nem lesz hiany sokhelyutt! :-)

Előzmény: debramorgan (2681)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2681

Furcsa kettősség él bennem, mert egyrészt imádom, amikor csak kettesben vagyunk valahol a világ végén (pl. az Azori szigeteken volt, hogy órákig senki nem jött szembe), azt viszont nőként cseppet sem bánom, ha a turizmus elterjedése miatt pl. a tisztálkodás tekintetében komfortosabbak a lehetőségeim... :)

A tömeget, az azzal járó mocskot, zsivajt, szelfibotot, pénzeszsáknak nézést nyilván én is rühellem. A belépők miatt viszont nem húzom fel magam, egyfajta támogatásként próbálom felfogni. :D

Előzmény: W.L. (2679)
W.L. Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2680

Uppsz, kerdesemre mar valaszoltal elotte.

Mentsegemre szoljon hogy reggel 6-kor potyogok telefonon a szingapuri repteren egy szinte alvatlan ejszaka vegen. ;-)

Szoval akkor irany Fenghuang! :-)

Előzmény: W.L. (2679)
W.L. Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2679

A kepeken neked melyik tetszik jobban?

 

Amugy Lijiangba meg nemzetkozi jaratok is mennek, pl a szingapuri Tiger Airways. Nem a varos merete hanem turisztikai jelentosege miatt. Ma mar alighanem Yunnan legnepszerubb turistavarosa. A kinai turistak is imadjak, es mar jo ideje a kulfoldiek koreben is ravert a regi kedvenc Dalira.

Az en szememben ez nem feltetlenul pozitivum, keszulj fel ennek "arnyoldalaira", legalabbis ha az autentikusabb helyeket kedveled.

Előzmény: debramorgan (2678)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2678

A képek alapján valóban nem lehet Pingyaót és Fenghuangot egy lapon említeni. :)
Utóbbi nekem is sokkal jobban tetszik, úgyhogy megéri az átgondolást...
(Lijiangért neked is köszönet.)

Előzmény: W.L. (2674)
mestska Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2677

a reptér nagy Lijiangban ugyan, de emellett elég kisvárosias :)

Előzmény: debramorgan (2676)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2676

Köszönöm a figyelmeztetést, még mindig hajlamos vagyok néha elfelejteni, hogy attól, hogy valami kínai viszonylatban "kisváros", az európai léptékkel akár főváros is lehetne... :)

Előzmény: mestska (2675)
mestska Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2675

Igen, mindenképp érdemesebb lenne a Lijiang-Chengdu útvonalat használni, repüli több társaság, mi talán a Sichuan Airlines-szal mentünk. 

Előzmény: W.L. (2674)
W.L. Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2674

En spec nem ajultam el Pingyaotol, megfontolhatnad kihagyni es bevenni helyette Fenghuangot. Utobbi festoibb es szerintem jobben hozza a "klasszikus" hagyomanyos kinai hangulatot. A kornyezo tajrol nem is szolva.

Tulkepp teljesen mas jellegu a 2 varos (eszak vs del) de nekem Fenghuang jobban bejott es ugye kozel van Wulingyuanhoz is.

Azt is nezd meg, Chengdubol muszaj-e Kunmingba repulni, mert pl Lijiang szerintem jobb lenne, akkor nem kene ketszer menni Kunmingba.

Előzmény: debramorgan (2671)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2673

Köszönöm a rengeteg hasznos infót, akkor nem ijedek meg az Őszközéptől, inkább megpróbálom kiélvezni az előnyeit.

Most újratervezésben vagyunk úgyis, úgyhogy majd igyekszem így nézni a dátumokat. Az irány mondjuk fixen É-D, azon semmiképpen nem szeretnék változtatni.

 

A Kanton-Hongkong résznél - ha már ott tartunk a tervezésben - mindenképpen számítanék majd rád. De eddig leginkább a többi területre fókuszáltam, szóval még értelmes kérdésem se nagyon lenne.

Előzmény: kb. (2664)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2672

Köszönöm, ezt mutatta W.L. is.

Van már mobil app is belőle, lehet melóból hazafelé a buszon is nézegetni, praktikus.

A LP úgyis elkerülhetetlen, az lesz a következő beszerzendő tétel.

Előzmény: pécsihornet (2670)
debramorgan Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2671

Ó, köszönöm, ez így mindjárt más. :)

Az egyetlen baj vele, hogy csak két hónapra előre lehet tervezni, de arra tök jó, hogy visszavegyem a lehetőségek közé a repülőt a hosszabb távokra. (pl. Chengdu-Kunmig, Kunmig-Zhangjiajie, Guilin-Kanton)

Ezen felbuzdulva az viszont nem jó, hogy Pingyaonak nincs reptere, pont a Pingyao-Chengdu a leghosszabb út. Max. meg lehet fordítani, hogy Peking-Pingyao (vonat), Pingyao-Datong (vonat), Datong-Chengdu (repülő).

Előzmény: W.L. (2669)
pécsihornet Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2670

Mi a ctrip.com-on foglaltunk mindig. Mentünk többféle társasággal, mindegyik rendben volt. Be tudsz állítani árfigyelőt is a kiválasztott járatokra, időpontra. 

Mi a Kína LP-t használtuk, a Kína országútjain meg van nekünk is, ettől az írótól olvastam a Két év Kínában a Jangce partjánt. Elég jó.

Előzmény: debramorgan (2662)
W.L. Creative Commons License 2016.01.09 0 0 2669

Szerintem Kinaban nem klasszikus fapadosokat, hanem a millio belfoldi legitarsasag ajanlatai kozul a jobbakat ajanlo foglalocegeket kell ketesni.

Pl:

http://english.ctrip.com/m/chinaflights/kunming-to-zhangjiajie/kmg-dyg/

Talalomra beutott datumra siman $100 alatti jegyarakat dobott ki Kunming-Zhangjiajie vonalra.

Előzmény: debramorgan (2662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!