Bocsi, hogy belepampogok, oké, hogy zárt rendszerben kering a víz, én is ezen gondolkodtam, meg is csináltam, de viszonylag rövid idő alatt megposhad a víz, tesszel bele valamit ellene?
Ebben a pokoli melegben még azt is felfedezzük a hűtés érdekében, amire nem jöttek rá az ókorban....)
Én a hűtővizemet a pincémben tartom, szerencsére 15 foknál ott nincs több. Sokat dolgoztam ezért, gondolok itt a pince elé húzott falra (2 köbméter tufa, 1,2 m vastag), borostyán borítással, nagy diófa árnyékkal.
Nem tudom, kaptál-e már erre a kérdésedre választ, de ez marhaság, szinek nem párolódnak át, az viszont egy nagy titok, hogy ha színezni szeretnéd a páleszt, akkor a tisztázásnál a lefolyó szesz útjába tegyél egy-két teafiltert, nem változtat az ízeken semmit, de szépen megüti a víztiszta anyagot, ha mégis aggasztana az ízváltozás, én hasonló gyümölcsöset ajánlok, akkor nem lehet semmi baj.
Milye hűtővízet he? Talán hűtőgránátot, nem? Keverj itt össze mindent... A cseresznye meg a meggy rendbe? Mert az a lényeg, nem az, hogy milyen téglával hűtöd....
Ne legyé má nyonyák, most mit nem értesz? Darwin mikó hazagyütt, kétfelé osztotta az állatfajokat, a fajhőjékre, meg a fajhülyékre. Oszt ebbő volt a 81 köcal, meg a 95 köcal. Kisvártatva észrevette, hogy a gránit marhára lassú állat, ezé ő lett a 0,2 köcal. Persze jobb, ha Te inkább a hűtővizet nézegeted, úgyse érted az ilyen tudományolokat, he!
Amig a jég el nem olvad, addig a fajhője 0,5 kcal/kg. Hogy felolvadjon 80 kcal/kg hőmennyiség kell. Ha a jég hőmérséklete -2 Co, ahhoz hogy ez felolvadjon 81 kcal/kg hőmennyiség kell. Mivelhogy a víz fajhője 1 kcal/kg, ahhoz, hogy ez 10 Co-ra melegedjen, újabb 10 kcal/kg hőmennyiséget igényel, összesen 91 kcal/kg hőközlés után lesz 10 Co-os. Ez ilyen egyszerű.
A gránitnál a szorzó 0,2 kcal/kg. Nem a térfogat számit, hanem a sürűség.
De drága dolog! Viszont haladni kő a korral, a mosógépet is csak akkor vettem meg, mikor az asszony töbszöri erőteljes felszólításomra sem volt hajlandó lemenni a patakhoz.:DD
Szerintem, ha négyen-öten összeállnak, érdemes beruházni, és mivel azér olyan marha sok magozandó a mi szintünkön nincs, még talán a "közös ló" közhelyet is meg lehet úszni.
Hogy valamit tanuljál is, úgy látszik rádfér. :-))
A fajhő számértéke azzal a hőenergiával egyenlő, amely az anyag 1 kg-jának hőmérsékletét 1 Co-kal emeli. Még annyit, hogy a hőenergia egyenesen arányos a test tömegével és a hőmérsékletváltozással.