Keresés

Részletes keresés

HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87181

nem kötöszködés inkább kiváncsiság (1g/100kg) akkor a 18kg hoz 0,18 grammot tettél ?  :)

Előzmény: Fate24 (87178)
truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87180

Hát lehet azt feledni? ;)

 

Ami a tüzelést illeti, kiérzek némi célzást a "vasamra". Olyan hőelosztót fogok készíteni belőle(egyfalú főzőhöz), hogy a nyálatok fog csorogni, legjobb pálinkátokat fogjátok térdenállva felkínálni egy belinkelt képért :D /Gyün ám az önbizalom:)/.

Előzmény: Feriba51 (87177)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87179

A főzés paraméterein a lehetőségeim tekintetében nem nagyon tudok változtatni (pl. fűtés teljesítménye), igazából a kérdésem, hogy így "gyengébb" fűtéssel, még ha tovább is tart (én bajom, mondjuk) a kapott párlat tartalmazhat-e több káros mellékanyagot, pl. metil összetevőt?

A fűtés pedig a lángvető elvételével felerősíthető, úgy próbáltuk korábban kb. 4,5-5 órára csökken az idő, de igen nagy eséllyel odaég.

én meg nem szeretek kapirgálni az öst alján. ;)

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87178

A mostani barackot kicsit "megtuningoltam" pektin bontóval (kb. 1g/100kg arányban). ~18kg gyümölcsből:

 

2dl rézeleje (78°)

16dl középpárlat (77°-50° átlag 64°körül)

3dl (47°)

 

Sajnos idő hiányában, illetve "fűtés" hiányában tovább nem is engedtem most (48°alatt szinte megállt, 15 perc alatt volt ~4cl)

 

Hagsúlyoznám, semmi cukor. Ez nálam elvi kérdés. :D

Előzmény: obsitos3 (87175)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87177

Na, most meg megismételtem egy kicsit másképp.

A tüzelés az abszolút paraméter. Ezzel lehet játszadozni, minden rendszerrel. Igaz, néha az idő nem engedi, hogy ráérősködjünk.

Mondhatni, hogy a tüzelés a hangolókulcs a főzőknél:-)))

Látom figyelsz, de feledd a "szomszédasszonyt". A pepecselés nem mindig a siker kulcsa!!!:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: truffle (87172)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87176

Hát, mi tagadás, a gázrózsa kb. fele teljesítményű, mint amit bogrács alá tesznek... és a teljers főzés idő a 18-20kg gyümölcsnél 6-7 óra...

Előzmény: truffle (87172)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87175

Sziasztok.Szerintem azért marad magas szeszfokú az alszesz,mert a cefrében hagyod a felét.Első főzéskor nem kell leállni akkor,amikor nem ízlik a kifolyó anyag,és egy kicsit jobban alá kellene gyujtani.Egyébként egy főzetből mennyi liter jön le?

 

Előzmény: Fate24 (87169)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87174

Az üst kb. 35L-es. A deflegmátor rész menetesen, gumi tömítéssel csatlakozik. A páracső csatlakozás átmérője ~1cm, ez kis mértékben szűkül kb. 8mm belső átmérőre, ami marad is a kifolyásig.

A felülete nem kúpos, azaz csak nagyon kis mértékben, a felületén kb. 170° a szög.

Az elején leveszek kb. 1,5dl-t rézelejének. Utána leengedem 50-55°. Ami ez után még jön, tekintem utópárlatnak.

Az összes rézelejét és utópárlatot végül összeöntöm, majd az utolsó főzetbe (ami a maradék gyümölcs, kb. 8-10kg) öntöm és lefőzöm.

Itt is leveszem a rézelejét 1,5-2dl majd a középpárlat ismét 50-55°-ig engedve.Természetesen ez a főzés már lényegesen kevesebb aromát ad vissza, elsőre kissé karcos, 1 hó pihenetetés igényel minimum, legalább is a tavalyi szilvánál ez volt a tapasztalat.

Itt még engedem az utópárlatot is, aminek sorsáról akkor döntök. 

Vagy "javítom" némi aszalt gyümölccsel és lesz kb. 35-38°-os ágyas-likőr... vagy nem.

 

Előzmény: Miklós1 (87171)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87173

Bocs, hogy belekotyogok. Mind a két esetben a nagyon gyenge tüzelés a magyarázat.

Az utóbbi esetben is egy relatív kis mennyiség 1,5-2 óra után kezd csöpögni.

Az előbbinél pedig már a végén leáll magától a csorgás.

Ez megmagyarázhatja a magas alkohol tartalmat az "alszesznél".

Jó nedűt!!!

Előzmény: Miklós1 (87171)
truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87172

Bizonyosan nagyon türelmesen fűtöttél, azért ilyen jó a kiválasztásod.

 

Ez az "elkószált" mondat nálam bevésve!

Előzmény: Feriba51 (87151)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87171

Szeretnénk többet tudni a deflegmátorról, az megmagyarázna mindent, Te legalább annyit írtál róla, hogy "deflegmátor", Kaktuszpeti még ennyit se. A fokolódat is leírhatnád egy kicsit, hogy komoly darabnak lehet-e tekinteni. Átlagos sisakos pálinkafőzőkkel ilyen eredményt nem lehet produkálni cefréből, csak alszeszből. Az sem világos, hogy ha "ezt a részt" leengeded 50-55%-ig akkor mit engedsz le 35%-ig, meddig pálinka, és honnan utópárlat?

Előzmény: Fate24 (87169)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87170

Hát kostóld meg :) amit én tegnap oda égettem vége 1,5 liter az olyan büdös és az ize is szörnyű.
Valakinek van jó ötlete amugy üst takarításra 1-2cm szenesedés van az üst alján. 1éjszaka áztattam vizbe, reggel neki estem spaklival a nagyjának, ujabb áztatás után cif+dörzsivel nyomattam megszakításokkal, de több mint egy orát és még közel se tiszta. :/

Előzmény: Norbi... (87156)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87169

Kedves Snapszmester!

Csatlakoznék Kaktuszpetihez, miszerint nekem is az első főzet igen magas szeszfokkal indul, és marad is.

Körülmények:

Full réz üst, deflegmátor, páracső és hűtőcső. A gyümölcs (tavaly, első főzésem... Szilva) idén Sárgabarack.

Egy főzés kb. 18kg szín (bio - permetezés nélkül, vegyszermentes talajban álló fáról) gyümölcs+ 2-2,5l víz. SEMMI CUKOR, SEM ÉLESZTŐ! (14-15 nap érés lezárt műanyag hordóban, 2 naponta a hordó billegtetésével felrázva) Ez megy fel tűzhely legnagyobb égőjére (lángvetővel, mert szimpla aljú az üst).

Kb. 1,5-2 ór alatt indul meg, szilva ~90° barack ~ 79°. 1,5dl leveszek rézelejének (ezen látszik). Ezután olyan tiszta, igen kellemes virágos-gyümölcsös párlatot kapok, mely fokolva már érés nélkül is igen kellemes, sima. Kimosott, öblített üvegben a befokolt párlat szemre tisztábbnak tűnt mint a csapvíz (tisztított vízzel fokolok).

A főzésnél ezt a rész szilvánál 55°baracknál 50°-ig engedem, majd kb. még leengedem szilvát 35-40°-ra de itt már teljesen eltűnik minden kellemes illat és aroma. 35%-alá már nem is nagyon megy, onnantól igen pazarlónak tűnik tovább főzni (35->30°-ig kb. 1,5dl és 45-50 perc).

Alap esetben az alszesz szilvánál 66° lett, a barack kb. 62°.

 

A kérdéseim:

Csak egyszeri főzésnél lehet-e jelentősebb a metil szint a párlatban?

Pektin bontó enzim javít-e a cefre állagán, illetve a párlat minőségén barack esetében?

Küldjek-e kóstolót az 1 főzetes barackomból? :)

 

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Fate24

 

 

Előzmény: snapszmester (87158)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87167

Bocsáss meg, de kevered!

Krahácsoló kollégánk, a caliszil semlegesítése iránt érdeklődött. Ez úgy néz ki, hogy a szalicilkatonák a lekvár tetején, lekaszabolnak minden felülről bejövő gonoszt. Igenám, de ha lezárták az üveget, már nem tud bejönni senki. itt kezdődne a havaj, didzsi, fanta, azonban a szalicilkatonák ehelyett nekiesnek a caliszilmolekuláknak. Na és aztán erre szokták azt mondani, hogy "aki másnak gerembe néz, annak kence páka, mert a néma verőcének nem zömbékel a köpce"! Érted!:DDD

Előzmény: tipcsibácsi (87166)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87166

Ööööö....szalicil?

Szerintem sehogy.

Elméletileg viszont talán ezt a tetejére szokták szórni, hogy az üveg száján át bekerülő baktériumokat semlegesítse.

Próbáld leszedni a tetejét és a levét öntsd le és talán úgy. De ez csak tipp.

 

Előzmény: nnmmmm,kkkkéáááá (87165)
nnmmmm,kkkkéáááá Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87165

üdv mindenkinek, tuna e valaki tanácsot adni hogyan lehet a caliszilt semlegesíteni hogy a meggy befött kiforjon. köszönöm a választ.

abodi72 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87164

Benyomva ,az tulzás ,de kostolgatnom kellett ,mert ugye ez ezzel jár :)

ezért is a figyelem lankadás :)

 

 

Előzmény: norris53 (87160)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87163

Úgy 15kg cseresznye lehetett, de cukeozás nélkül. 

Nemigen csöpögött a vége fele, ezért leállt ám a főzéssel. 

De majd a következő adagnál meglátjuk, mi sül ( forr) ki. 

Előzmény: snapszmester (87158)
gombászok Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87162

Ha még nem tudnád mivel jár kiszabadulni a panel dzsungelből kertesházba megmondom én: a házzal együtt munkát is vettél, örök életre!

Előzmény: rézműves1 (87093)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87161

Értem, udvariasan visszafogtad magad.:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: norris53 (87160)
norris53 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87160

" 62 fokos alszeszem" ezt vagy el írtad vagy............ ? A pontok helyett azt kellet volna írnom > hogy be vagy nyomva <

Előzmény: Feriba51 (87133)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87159

Nem, csak katasztrófális.

Előzmény: Norbi... (87156)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87158

Több oka is lehet:

Sok volt a cukor.

Nem főzted ki teljesen az összes szeszt.

Tényleg erős a deflegmáció. De ez csak a ráadás. Az előző kettő nélkül nem érvényes.

Előzmény: kaktuszpeti (87157)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87157

Akkor másképp kérdezek!

Mi az oka, hogy meglehetősen magas lett a szeszfoka az első főzésre kapott alszesznek? 

A lefőtt mennyiséget megmérve, ahogy máskor és másik főzővel lefőzött párlatokat is mérve, közel 60%-os eredményt kaptam?

Túl nagy térfogatú a sisak, a főzőhöz képest? Túlzott a deflegmáció?

Egyébbként, nagyon jól működik a duplafenekű, olajos! Bár, most még csak hidraulika olaj van bent, míg nem kapok trafóolajat.

Ez is jó, csak kissé büdös ha melegszik. 

Előzmény: rézműves1 (87153)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87156

Helló,

 

Tegnap főztem ki a barackcefrém és elég csúnyán leégett, nagy hatással lesz ez a pálinka ízére?

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87155

...avval a cuccal nem lehet ilyet elérni (60%)...

Előzmény: rézműves1 (87153)
stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87154

A h(M)arcsák elvesznek minden időmet:-DD

    Értsd:mind Neked.:-))

Előzmény: hal65 (87147)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87153

...holnaptól...:):)...micsoda kérdés ez...ezért mondom, olvassatok, mert még kérdezni sem tudtok...

 

...a kisüsti módszer, amit az otthonfőző csinál, hagyományos pálinkafőzővel, általában kétszeri lepárlást (cefrefőzés, finomítás) jelent...de nem ettől "kétmenetes" egy főző...ilyen definíció nincs is, hogy kétmenetes...ha háromszor főzöd, akkor "hárommenetes"???...

 

...a "Labanc-módszer", vagyis az egylépcsős főző, egészen más kialakítású...

...az ilyen főző sem azért "egymenetes", mert a másik menet már elkopott benne és most csak egy van...

 

...az alszesz szeszfokát hogyan méred Te??...mert itt valami nagyon nem stimmel...amit leírtál,

avval a cuccal nem ilyet elérni (60%)...

Előzmény: kaktuszpeti (87150)
stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87152

"Oly nehéz az iskola táska .......peti mindég megvárja Őt.....:-)

 

 Tessék turkálni ebbe a táskába,ingyenes.A "kis csaj" meg megéri.:-)

   Itt a topik táskájára gondoltam.:-)

Előzmény: kaktuszpeti (87150)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87151

Szia kaktuszpeti!

 

Ha:

 - elvettél némi előpárlatot

 -jó az illata, íze

- tiszta áttetsző

- nem opálosodik a visszahígításnál

- a barátok is jónak tartják

Akkor nevezheted egymenetes főzésnek és nem kell újra főzni.

Nem a lepárló egymenetes, hanem a módszer, a technológia.. Bizonyosan nagyon türelmesen fűtöttél, azért ilyen jó a kiválasztásod.

Jó nedűt!!!

 

Ha netalán nem vettél el előpárlatot, ezt az adagot megihatod gond nélkül, de többet ilyet ne csinálj!!!!!!:-)))

 

 

Előzmény: kaktuszpeti (87150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!