Keresés

Részletes keresés

Andrea196707 Creative Commons License 2010.05.29 0 0 2110
Kedves Madárbarát!
Azért irok megint ,mert sajnos a nimfa szülők, még továbbra is csipkedik a kicsiket, vagyis az egyiket a sárgát. Ő a csendesebb, hagyja magát, alig sir ha tépik a tollát. A másik hangosabb, hangosabban adja a szülők tudtára, hogy nem tetszik, ha tépik a tollát. Teljesen kopasz a kicsi háta, feje, és elöl is. Nagyon sajnálom. Úgy vettem észre, hogy kitépik a kicsi tollait és meg is eszik, sőt utána még isznak is. Még talán egy hétig hagynám, hogy a szülőkkel legyenek,mert ha kérnek enni még etetik őket.
Az étkezésükön változtattunk, zöldségeket is kapnak, salátát, almát. Félek, hogy örökre ilyen kopasz maradhat a fióka. Nem tudom tudsz-e erre valamit mondani, vagy egyáltalán lehet-e. Előre is köszi a választ.
madarbarat Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2109

Egy régi kedves ismerősömtől kaptam egy nagyon szép pps-t. Naná hogy szép, tele van jobbnál jobb madárképekkel.

Nos, ahogy az az ilyeneknél lenni szokott, semmi utalás nincs a madár nevére (pedig milyen jó volna). A barátom is pont erre gondolhatott, mert a kísérőlevélben feltette: "milyen galamb-gerle a harmadik képen látható madárka?"

Jókedvem kerekedett, hiszen van nekünk a lexikonban Galambtábla1 és Galambtábla2, ami azt jelenti, hogy ott  (tán 4 kivételével) a világ valamennyi galambjáról lelhető fel egyebek mellett kép is.

Ilyenformán nem ördöngösség a barátom kedvére tenni.

Úgy is lett.

Erről a galambról volt szó: 

 

Palaui gyömölcsevő galamb Palaui gyümölcsevő galamb

 

Valóban csodálatos madarak!

A dolog megerősített, hogy jó útom járunk Bélával.

Magyarország madarai és madárvendégei I-II-III.

Nemzeti kincseink

Díszpintyek 

Vidapintyek

Kakaduk és denevérpapagájok

Lórifélék

Amazonok, arák...

Valódi papagájok I-II.

 

TÁBLÁJA UTÁN A LEGNAGYOBB HASZNOT AZZA HAJTJUK, HA FOLYTATJUK A TÁBLÁK KÉSZÍTÉSÉT.

Melyikkel folytassuk?

Jöjjenek a récék?

Vagy a darvak?

Netán a vágómadarak (ragadozók)?

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2108
Azarasittich (ném.): →barnafülű papagáj (Pyrrhura frontalis - Braunohrsittich).

 

AZ-Nachrichten: német nyelvű madarász szaklap, a németországi díszmadártenyésztők szövetségének nem profitérdekelt, tájékoztató kiadvány.

A benne megjelent cikkekért honoráriumot nem fizet, ezért a nívósabb írásokat könnyen elszipkázzák a szerkesztőség elől.

Azért a lap elismertségnek örvend, nem csak Európában. Számos ritka faj leírását belőle ismerhette meg a madarásztársadalom. Ugyanakkor értékes és hitelt érdemlő tudnivalókat lehet belőle szerezni a madarak tartásával és tenyésztésével kapcsolatban is.

Folyamatosan ad hírt az első tenyésztési sikerekről.

Esetenként érződik, hogy a szerkesztőségnek nem áll módjában kontrolálni a szerzőket.

 

Azok a csodálatos állatok: az MTV népszerű ismeretterjesztő sorozata, mely gyakran mutatott be klb. madárfajokat is állatkerti felvételek alapján.

A műsorok főszerkesztője Kővári Péter, szerkesztő-műsorvezetője Palugyai István. A felvételek többek között Szobrász András kiváló operatőri munkáját dícsérik. Sajnos mindez ma már múlt időben.

 

Aztekenmöwe (ném.): →alaszkai feketefejű sirály (Larus atricilla).

 

Aztekensittich (ném.): azték papagáj v. →aratinga papagáj. A németek nevezik így a jamaicai aratinga (Aratinga nana) délvidéki típusát, az A. n. astec-ot.

 

azték papagáj (Araginga nana astec - Aztekensittich): a →jamaikai aratinga alfaja mexikói és közép-amerikai elterjedéssel. 1000 m-nél magasabbra nem hatol.

A törzsalaknál valamelyest kisebb, 24 cm-es.

A torok és a mellközép barnás olajzöld. A has sárgás, a farcsík felé olajos árnyalattal. Az írisz sárga.

 

azul (sp.): kék (díszbaromfi színváltozat).

 

azúr (perzsa): a kék szín élénk, tündöklő, világosabb változata

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2107
aymarapapagáj (Bolborhynchus /régen Amoropsittaca/ aymara - Aymarasittich - Sierra Parakeet): a vastagcsőrű papagájok nemzetségébe tartozó viszonylag nagy elterjedtségű, de piciny (20 cm és 45 g) papagáj.

Fellelhető Bolíviától Argentínáig szinte mindenütt (leginkább 1200-4000 m magasságokban), ahol talál fészkeléshez alkalmas agyagfalat. Tudniillik, ennek a fajnak a többi papagájtól eltérően az a szokása, hogy a gyurgyalagokhoz hasonlóan földbe ásott járatokban fészkel.

Egy-egy járat hossza nem ritkán meghaladja a 2 métert, ami - ha figyelembe vesszük a madár testnagyságát, a nemzetségre jellemző, rövid és vaskos csőrét - igazán rendkívüli teljesítmény.

A csontszínű csőre meglepően rövid, inkább szájszerű, alig emelkedik ki az arc profiljából.

A homlok barna, mely szín viszonylag egyenletesen ellepi a fejtetőt, s a vállig húzódik. Az arcon a kantár vonalát is adja, s a csak árnyalattal sötétebb szem szinte beleolvad.

A barna fej alatt az arc, beleértve az állat és a nyakat piszkosfehér. A torok és a mell halvány barna árnyalatú világosszürke. A has világosabb.

A tollazat az alsó farkfedők felé egy vékony zöldes, az alsó farkfedőkön kékes árnyalattal díszített.

A váll és a szárny felső negyede sötétebb barnás árnyalatú zöld. A szárnyfedők zöldes fényűek. Az evezők vége sötétbarna.

A farcsík és a felső farkfedők szintén zöldes fényűek, akárcsak a farok, mégis a tollazat - a fehéres torkot leszámítva - egységesen barna, feketésbarna benyomást kelt.

A tojó színei sápadtabbak. Az arc szürkéje világosabb. A fiatalok inkább a tojóhoz hasonlítanak, s a farkuk rövidebb.

A faj iránt nagy az érdeklődés, s 1964-től sokan próbálkoztak meg a tartásával, ill. a szaporításával.

Az egyik, ha nem az első eredmény a cseh madarász, L. Sálek nevéhez fűződik. A madarai 3,15x1x2 méteres volierben voltak elhelyezve, s két, neophemáknak való odú (23x25x31 cm) várt rájuk.

Az aymarák az egyikben éjszakáztak, a másik, a valamelyest nagyobb sokáig használaton kívül porosodott.

AymarapapagájAztán a tojó átköltözött a nagyobbikba, s nem sokkal később 6 tojáson ült.

A 24. napra mind a 6 tojás kikelt. A fiókák 28 napos korukban repültek ki. A tenyésztő maga sem hitte a történteket, hiszen a két odú szinte csak véletlenül maradt a volierben, a terv az volt, hogy a volierhez mesterséges homokfalat épít.

Ez a fal a következő évben készült el, s attól kezdve a madarak azt vették igénybe, s több fészekaljjal örvendeztették meg a tenyésztőt. Az ő szaporulatából származó madarakkal tett kísérletet a tenyésztésre J. Kaszper. A nála történtek igazolták Sálek megfigyeléseit.

Az aymarák a nekik felkínált magokból előnybe részesítették a négermagot, a szenegáli kölest, a napraforgót és a muhart.

A legkülönfélébb zöldeleséget örömmel habzsolták, mint saláta, spenót, uborka stb. Fogyasztottak zabpelyhet, tejes piskótát, reszelt sárgarépát és egyebek mellett sok almát.

Természetesen kaptak lágyeleséget is, amelyhez a tenyésztő kevert mákot és gyermektápszert.

 

Aymarasittich (ném.): →aymarapapagáj (Bolborhynchus aymara).

 

Aymaratäubchen (ném.): →aymaragalamb (Metriophelia aymara).

 

Aythya: a récefélék alcsaládjának az egyik nemzetsége, 12 faj

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2106
ausztráltarka: a hullámos papagájnak az 5. kontinensen keletkezett színváltozata. (→sztenderd hullámos papagáj, XVI-XVII. színosztály).

 

ausztrál törpe sas (Hieraëtus morphoides - Little Eagle): a vágómadárfélék családjának 47 (a tojó 53) cm nagyságú, az ötödik kontinensen, továbbá Új-Guineában és a Malaku-szigeteken honos faja.

Meredek testtartás, kékes árnyalatú kampós csőr, pirosasbarna szem, barnásfekete arci rész és fejtető jellemzi.

A fejtető sötét tollait izgalmi állapotában felmereszti.

A tarkó, a nyak, a has és a gatya sárgás krémszínű, de fentről, a hasig vékony, sötétbarna csíkok díszítik. A szárny és a farok feketésbarna.

Meg kell jegyezni, hogy van egy sötétebb változata, melynél a tarkó, a nyak, a mell és a has színe csak valamelyest világosabb, mint a hát.

A tojók csak a méretüket tekintve különböznek a hímektől.

A nagyobb nyílt területekkel tarkított erdőségeket kedvelik. Egyszer fák kimagasló ágáról lesik a tájat, máskor vitorlázva keresik a prédát.

Kisebb emlősöket v. beteg madarakat zsákmányolnak, de olykor beérik rovarokkal.

Magas fákra gallyakból építenek fészket, s azt érdekesmód fűvel bélelik.

 

ausztrál törpebagoly (Glaucidium nanum - Austral Pygmy Owl): a törpebaglyok nemzetsége 18 fajának egyike

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2105
ausztrál papagájok: rendszertani szempontból nagyon változatos fajok a Psittaciformes rend mindhárom családjából, de van külön irodalmuk.

Néhány alcsalád v. annak egyes fajai a világon csak itt lelhetők fel.

1. a különös →bagolypapagájok (Strigopinae – Eulenpapageien) alcsaládja,

2. a szintén egyedülálló →harkálypapagájok (Micropsittinae - Spechtpapageien) alcsaládja,

3. a csodálatos →kakaduk (Cacatuinae – Kakadus) alcsaládja nemzetségeinek legtöbb faja,

4. a közismert nimfapapagáj, a Nymphicinae alcsalád egyetlen faja (Nymphensittich),

5. a →lórifélék v . nektárevők közül számos (Loridae - Loris v. Honigpapagei) alcsaládja,

- (Psittaculirostris - Zwergpapageien),

- (Tricholgossini - Pinselzungenloris),

6. →nesztorpapagájok (Nestorinae – Nestorpapageien) alcsaládja,

7. →sörtésfejű papagájok v. saspapagájok (Psittrichas - Borstenköpfe)

A Neophema nemzetség fajai és a ugrálóapagájok szintén közismertek - hogy ne a fogalomként bennünk élő hullámos papagájt említsük - az erópai ember számára is.

Összességében az ausztrál papagájok között vannak viszonylag szolidabb tollazatúak, mások színpompásak v. a bóbitájukkal hívják fel magukra a figyelmet. Ausztrál papagájokNémelyik a hangutánzó-képességével kelt feltűnést.

Ennek köszönhető, hogy számos fajt díszállatként Európába hoztak, sok közülük úgyszólván domesztikálódott. Egy időben aggasztó méreteket öltött a madarak befogása, amikor is az ausztrál kormány a természetvédők nyomására elhatározta a teljes kiviteli tilalom bevezetését.

Az 1968-ban hozott törvénynek ma is drákói szigorral szereznek érvényt. Ugyanakkor a helyi állatvédelem eléggé "liberális".

A mezőgazdasági kártétel miatt ezrével lövik, pusztítják például az európai tenyésztők álma-vágya kakadukat.

Ma már az a helyzet, hogy miközben a kecskepapagáj Európában kommersz tenyésztett madár, s nem ritkaság a vörösbegyű papagáj sem, az eredeti élőhelyen más fajok tekintetében is a kipusztulás veszélye rémlik fel.

 

AUSZTRÁL POSZÁTAFÉLÉK (ACANTHIZIDAE - Thornbills and Flyeaters): kis termetű (8-20 cm nagyságú és 7-40 g súlyú), vékony

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2104
ausztrál földipapagáj: →földipapagáj (Pezoporus wallicus).

 

ausztrál fürj (Coturnix /ypsilophora/ australis - Brown Quail): méreteit, színeit tekintve is tipikus fürj világos fülfolttal és a kékesfehér vízszintes csíkokon 90 fokkal elforgatott fekete V-alakú (mások szerint Y-alakú) rajzolattal a barnás tollazatban (a testoldalakon és a szárnyon). Ausztrália trópusi erdeiben és füves szavannáin, Tasmániában, Új-Guineán illetve Újzélandon fordul elő. E változatos élőhelyek magyarázzák az alfajgazdagságot.

Alfajai: C. a.

    melvillensis, mungi, queenslandicus, rogersi.
ausztrál gödény (Pelecanus conspicillatus - Australian Pelican): a gödényfélék családjának ausztráliai faja, nagyobb részt fehér tollazattal.

Csak a szárnyat díszíti feketésbarna.

A hatalmas csőr rózsaszínes, de a felső káván ...

 

Nos lassacskán elérkezünk a b-betűs címszavakhoz.

Remélem, senkinek nem ment idegeire ez a sok a-betűs papagáj.

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2103
ausztrál edelpapagáj (Eclectus r. macgillivray - Queensland-Edelpapagei): a →nemespapagáj ausztráliai alfaja .

 

ausztrál ékfarkú papagáj: →smaragdpapagáj (Enicognatus ferrugineus). Az Állatvilág enciklopédiában hibásan megnevezve.

 

ausztrál faunaterület: →Notogaea . (→Ausztrálázsia )

 

ausztrál feketehomlokú lile (Charadrius melanops - Black-fronted Plover): a szűkebb értelembe vett lilék Ausztráliában

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2102
Aubry's Rotstirnpapagei (ném): Aubry-kongópapagáj, a →kongópapagáj alfaja (Poicephalus gulielmi aubryanus).

 

aucklandi réce (Anas aucklandica - New Zealand Zeal): egyes rendszerezőknél a barna réce alfaja.

Élőhelye az Auckland-sziget, ahol a sziklás dombok, kisebb hegyek lakója. Jól alkalmazkodott ehhez a terephez, ragyogóan mászik.

 

Auckland-guvat (Rallus muelleri): a guvat Auckland-szigeten előforduló rokona, amelyről azt hitték, hogy már kipusztult, aztán 1967-ben újra sikerült megfigyelni.

 

Audubon, John James (1785-1851): amerikai természettudós és festőművész. 1803-ban egy királygébics fészekalj fiókáit ezüstlánccal jelölte meg, s amikor a madarak a következő tavaszon visszatértek, örömmel állapította meg, hogy a négy madárból kettő él, s jó egészségnek örvend.

Leghíresebb munkája a gyönyörűen illusztrált Birds of America.

 

Audubon-vészmadár (Puffinus lherminieri - Audubon's Shearwater): a viharmadárfélék családjának 30 cm nagyságú faja az óceánok trópusi vizei felett.

Vannak költőhelyei az Indiai-óceán szigetecs

Audubon-vészmadár
madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2101
Aru-Edelpapagei: a →nemespapagáj aru-szigeti alfaja (Eclectus roratus aruensis).

 

Aru Rotkopfpapagei (ném.): a →pirosfejű Geoffroy-papagáj aru-szigeti alfaja (Geoffroyi geoffroyi aruensis).

 

aru-szigeti nemespapagáj (Eclectus r. aruensis - Aru-Edelpapagei): a →nemespapagáj alfaja ..

 

aru-szigeti csillámló lóri (Chalcopsitta sintillata rubrifrons - Aru schimmerlori - Yellow-streaked Lory): a →csillámló lóri v. schimmerlóri Aru-szigeten előforduló alfaja.

aru-szigeti csillámló lóriA belga Iggino tenyészetében létrejött egy melanizált változata, erről is kaptunk felvételt a kiváló tenyésztőtől - http://s4.photobucket.com/albums/y107/Iggino/ .

 

árvapinty: az →erdei pinty (Fringilla coelebs) egyik népi neve.

 

Ascariasis: a baromfifélék egyik leggyakoribb orsóférges (Ascaridia galli) megbetegedése, mely főként a házityúkot és a pulykát károsítja. Az erősen fertőzőtt madarak kondíciója leromlik, állandóvá válik a hasmenés, a takarmányhasznosítás hatékonysága jelentősen leromlik, súlyosabb esetben elhullásra is számíthatunk.

A kórokozó 1,5-3 mm hosszú, ceruzabél vastagságú.

A petéje rendkívül ellenálló, akár 2 éven át is életben marad károsodás nélkül, hogy aztán kedvező feltételek közé kerülve feléledjen.

A levamizol tartalmú parazitaellenes szer, a Chemisole 20% oral soluitio a.u.v. hatásosnak bizonyul ellene.

 

Ascaridia: orsóférgek, endoparaziták.

    columbae: galamb →orsóféreg Orsóféreg (galamb)
(Forrás:   http://cal.vet.upenn.edu),

    platyceri, hermaphrodia, pseudohermaphrodita, ornata .
ascaridiasis: →orsóférgesség .

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2100
Aratinga(2) (ném.): →aratinga papagáj v . ékfarkú papagáj (Keilschwanzsittich).

 

aratinga papagáj (Aratinga - Keischwanzsittich – Conure): a valódi papagájok alcsaládjának egyik népes nemzetsége, az ékfarkú papagájok 24 faj (Grahlnál 18 faj) számos alfajával. A régi rendszerekben  az alcsalád (Conurinae) rangján.

A nemzetség latin neve utal az ide tartozó, szintén dél- és közép-amerikai papagájoknak a valódi arákkal való rokonságára, és a hozzájuk való hasonlatosságukra.

Viszont az aráknál kisebbek és a csupasz pofafoltot is hiába keressük náluk. Ezzel szemben szemgyűrűsök.

A régebbi szakirodalom az angol Conurus név alatt tárgyalta az ide tartozó fajokat.

A németek a nemzetségbe sorolt papagájoknak azt a jellegzetességét ragadták meg az aratingák közös nevében, hogy ezeknél a madaraknál hosszú, hegyes, nyársszerű a farok.

A szárny is jellegzetesen hosszú, a farok fölött záródik. Vannak a nemzetségben ragyogó szép madarak és vannak kevésbé látványosak.

Sajnos valamennyi fülsüketítően tud ordítani. Ha idegent látnak, akkor a rendkívül éles, magas hangjukat okvetlenül hallatják. Aki a tartásukra vállalkozik az ezzel számoljon!

1. Aratinga acuticaudata: kékholokú aratinga→kékhomlokú aratinga v . kékfejű papagáj (Blauko pf- v. Blaustirn-, ill. Spitzschwanzsittich - Blue-crowned Conure),

    a. haemorrhous: venezuelai aratinga, a. neumanni: bolíviai aratinga, a. neoxena, koenigi, nigrirostris – érvt.;
2. Aratinga alticola: Chapman aratinga (Chapman's Parakeet), lehet, hogy A. mitrata alfaj lesz;

3. Aratinga astec: lehet, hogy A. nana alfaj lesz (Aztec Parakeet),

    - melloni;

4. Aratinga aurea: →aranyhomlokú aratinga papagáj (Goldstirnsittich - Peach-fronted Conure),

    au. major: aranyhomlokú nagy aratinga – az alfaj érvénytelen,
5. Aratinga auricapillus: →aranyosfejű aratinga (Goldscheitelsittich - Golden-capped Conure),

    auricapillus aurifrons: délvidéki aranysapkás aratingapapagáj (Goldkappensittich),
5/a. Aratinga brevipes: másutt már az A. holochlora alfaja (Socorrosittich - Socorro Parakeet),

6. Aratinga cactorum*: →kaktusz aratinga papagáj (Kaktussittich - Cactus Conure),

    c. caixana: északi kaktuszaratinga,
7. Aratinga canicularis: →Petz-aratinga papagáj v . narancshomlokú aratingapapagáj (Elfenbein- v. Petz-Sittich - Orange-fronted Conure),

    ca. clarae: Petz nyugati v. mexikói aratingapapagáj,  ca. eburnirostrum: Petz dél-mexikói aratingapapagája,
8. Aratinga chloroptera: Father Sanchez: haitii zöldszárnyú aratinga papagáj→haitii zöldszárnyú aratinga papagáj (Gelbflügel- v. haitisittich - Hispaniolan Conure - fotó: Father Sanchez)

    ch. maugei: mauge-szigeti zöldszárnyú aratingapapagáj,
Aratinga mitrata9. Aratinga erythrogenys: →gvajakil papagáj (Guajaquil- v. Scharlachkopfsittich - Red-masked Conure),

10. Aratinga euops: →kubai aratinga papagáj (Kubasittich - Cuban Conure);

11. Aratinga finschi: →Finsch aratinga papagája (Finschsittich - Finsch's Conure);

Aratinga guarouba12. Aratinga guarouba: arany aratinga papagáj(Goldsittich - Golden Parakeet);

13. Aratinga hockingi: Hocking-aratinga (Hocking's Parakeet)- megfontolás tárgya, hogy A. mitrata alfaj-e;

14. Aratinga holochlora: →zöld aratinga papagáj (Grün- v. Guetamalasittich - Green Conure),

    h. brevipes: socorro-szigeti zöld aratinga papagáj – önálló lesz?, h. brewsteri: hegyvidéki zöld aratinga papagáj, h. rubritorquis: pirostorkú zöld aratinga papagáj – ez az alfaj érvt. h. strenua: kérdéses (Mexikosittich - Pacific Parakeet);
Aratinga jandaja15.  Aratinga  jandaya: →jendája papagáj (máshol az A. auricapilla alfaja - Jendajasittich - Jandaya Conure),

16. Aratinga leucophthalmus: →guayanai aratinga v. pavua aratinga papagáj (Pavua- v. Guayanasittich - White-eyed Conure),

    l. callogenys: perui pavua aratinga, l. nicefori: kolumbiai pavua aratinga, l. propinquus: brazil pavua aratinga – érvt.;
16/a Aratinga labati (Guadeloupe Parakeet) kihalt;

17. Aratinga mitrata: →pirosálarcos aratinga papagáj

·  m. hockingi: Hocking-aratinga (Hocking's Parakeet) másutt önálló,

18. Aratinga nana: →jamaikai aratinga (Jamaikasittich - Olive-throated Conure – fotó: Wendy Lee és Father Sanchez),

    n. astec: jamaikai aratinga déli típus v. azték aratinga (másutt önálló- A. astec/, n. vicinalis: jamaikai aratinga északi típus, n. melloni: hondurasi aratinga – érvt.;
19. Aratinga pertinax: →barnaarcú aratinga v . St. Thomas-aratinga papagáj (St. Thomas- v. Braunwangensittich - Brown-throated Conure),

    p. aeruginosa: észak-karibi barnaarcú aratinga, p. arubensis: aruba-szigeti barnaarcú aratinga, p. chrysogenys: nyugat-brazil aratinga, p. chrysoprys: guayanai aratinga, p. griseipecta: sinu-vidéki aratinga, p. lehmanni: orinokoi aratinga, p. margaritensis: margarita-szigeti aratinga, p. ocularis: panamai aratinga, p. paraensis: észak-brazil aratinga, p. surinama: surinami aratinga, p. tortugensis: tortuga-szigeti aratinga, p. venezuelae: →venezuelai papagáj (Venezuela-Braunwangensittich), p. xanthogenia: bonaria-szigeti barnaarcú aratinga,

Aratinga pintoi

20. Aratinga pintoi: sárgamellű v. Punto-aratinga (Sulfur-breasted Parakeet – új faj 2005. – régen a soltitialis alfaja);

21. Aratinga solstitialis: →nappapagáj (máshol az A. acaticaudata alfaja - Sonnen- v. Orangegelber Keilschwanzsittich, Kessisittich - Sun Conure);

22. Aratinga strenua (másutt a →zöld aratinga papagáj alfaja (A. holochlora strenua) - Pacific Parakeet),

23. Aratinga wagleri: →Wagler aratingája (Kolumbiasittich - Red fronted Conure),

    w. frontata: perui Wagler-aratinga (Perusittich), w. minor: kis Wagler-aratinga, w. transilis: venezuelai Wagler-aratinga;
24. Aratinga weddellii: →barnafejű aratinga (Weddellsittich v. Braunkopfsittich

NappapagájAratinga nana

- Dusky-headed Conure),

** Grahlnál a jendája papagáj a nappapagáj alfajaként szerepel,

* másutt az Aratinga pertinax alfaja.

Az ábrák forrása: http://www.aquahobby.com/zeco/psit/Aratinga.php

http://www.youtube.com/watch?v=DtiV34FuFKU&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=sdiWEUXnPAs&mode=related&search=

 

Ara tricolor: háromszínű v. kuba-ara.

Az Ara nemzetség egyik kihalt faja. A legutolsó feljegyzés élő példányról 1885-ben keltezett.

Ma már csak az a kitömött 15 példány tanulmányozható, amelyet féltve őriznek a szigetországban.

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2099
Arara hyacinthina (érvt.): jácintkék ara (Anodorchynchus hyacinthina).

 

Arara-Kakadu (ném.): →fekete kakadu v. pálmakakadu (Probos-ciger aterrimus - Arakakadu).

 

ararapapagáj (Rhynchopsitta pachyrhyncha - Ararasittich - Thick-billed Parrot): ez a 38 cm nagyságú papagáj Mexikó középső részén, az USA-beli Új-Mexikóban és Dél-Arizonában fordul elő. A tollazat itt barnás zöld, az arci részen sárgás árnyalata. A homlok, a kantár és a szem mögött egy vékony csík bordópiros.

A szárnyhajlat és a comb piros. A láb barnás fekete. Az erőteljes csőr fekete.

ararapapagáj (Rhynchopsitta pachyrhyncha)A csupasz szemgyűrű - amelyről az arapapagáj nevet kapta - citromsárga. A szárnya csaknem olyan hosszú, mint a farok.

Az alfaja

R. p. terris,

melyet a németeknél barnafejű ararapapagájként (Braunköpfiger Ararasittich v. Maronenstirnsittich) jegyeznek, Mexikóban és Bolívia magas hegyeiben, 2400 m tengerszint feletti magasságokban is előfordul.

A tollazatában összességében a zöld szín dominál, aranysárga díszítéssel. A homlok barna. Valamivel nagyobb a törzsalaknál.

Az eddig állatkertekhez került néhány ararapapagájt párolt kukoricával és gabonafélékkel, burmai rizzsel, sok zöldeleséggel, almával sikerült jó kondícióban tartani.

Sőt, Durrel yersey-szigeti madárparadicsomában szaporítani is sikerült.

http://www.christinevadai.com/Mexico/TBPA.jpg

 

Ararasittich (ném.): ararapapagáj (Rhynchopsitta pachyrhyncha).

 

Ararauna (ném.): →sárgamellű kék ara v . ararauna, ill. kék-sárga arapapagáj. (Ara ararauna).

 

Arasittich (ném.): →arapapagájok (Ara).

 

arasszári v. feketetorkú arasszári (Pteroglossus aracari - Black-necked Aracari): Brazíliában és Guayanában honos 44 cm nagyságú arasszáriféle, melyen a fémfényű zöld uralkodik.

A feje és a nyaka fekete, de az

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2098
aranyzöld papagáj: →kobalt madapapagáj (Prioniturus discurus - Blauköpfiger Spatelschwanzpapagei).

 

aranyvállú papagáj (Psephotus chrysopterygius - Goldschultersittich - Golden-shuldered Parrot): Ausztrália 24-26 cm nagyságú madara az énekes papagájok nemzetségében.

Aranyvállú papagáj

A csőr szürkéskék. A szem sötétszürke. A láb barnásszürke. A homlok világossárga. A fejtető és a nyak hátul koromfekete.

A nyak másutt kékes, a mell kékesszürke.

A szárny és az alsó farkfedők türkizek, de a szárnytükör narancsos sárga.

A has és a comb feketés skarlátpiros. A farok kékeszöld.

A tojó homloka izabell színű. A nyakfolt itt zöldes barna. Az arc és a torok matt zöld. A hát és a szárny sárgás olajszínű.

A fiatalokon 12-14 hónapos korban teljesedik ki a felnőttkori tollazat.

A Psephotus chrysopterygius chrysopterygius, vagyis keleti aranyvállú papagáj alfaja a

- c. dissimilis: →főkötős aranyvállú papagáj (Hooded Sittich).

A hooded papagáj kisebb, mint a törzsalak, a nagysága 24 cm, a súlya 50-60 g. A délnyugati Yorkshire-félszigeten fordul elő. Legszembeötlőbb különbség, hogy itt hiányzik a homlok aranyfoltja.

A kelési idő 20-23 nap. Kirepülés a 31. naptól várható.

Ám tudni kell, hogy termeszvárakban alakít ki fészekbarlangot!

A sokszínű papagájjal való keresztezése ismeretes. (Ábra: CITES)

http://www.mangoverde.com/wbg/picpages/pic74-92-1.html

 

aranyvörös pipra: →Gould-barátpipra (Manacus vitellinus).

 

arapapagájok: összefoglaló név, mely alatt a tudományos rendszertanban a valódi papagájok alcsaládjában hat nemzetség fajait különítik el: a

valódi arákat /latinul →Ara/, a

kékarákat a még élő 3 fajjal (→Anodorhynchus) és a

Spix-kékarát (→Cyanopsitta ),

továbbá három új nemzetséget, melyeket az valódi arákról leválasztott törpearáknak (5 faj) hoztak létre:

Sárgavállú ara

Primolius másutt Propyrrhura,

Orthipsittaca,

Diopsittaca.

Ilyenformán a valódi arákhoz ma már csak kilenc, 75-100 cm nagyság közötti faj tartozik, mert számos korábban leírt fajból hírmondó sem maradt. A kipusztult fajok:

Anodorchychus purpurascens,

Ara anthoethoves,

Ara atwoodi,

Ara erythrura,

Ara erytrochephala,

Ara gossei,

Ara guadeloupensis,

Ara martinica.

A ma élő arák rendkívül látványos madarak. Értelmi képességeik figyelemre méltóak.

Vannak közöttük a beszédtanulásban szenzációs képességű egyedek, persze ezek is csak akkor tanulnak meg emberi hangokat, ha kellő türelemmel és szeretettel közelít hozzájuk a gondozó.

Megbízható megfigyelések támasztják alá, hogy az ará hűségesek a gazdáikhoz, feléje úgy közelítenek, hogy ezzel is kifejezzék a ragaszkodásukat.

A jó szót, a kedvességet örömmel fogadják és viszonozzák. Az idegeneket viszont hevesen támadják, s minthogy rendkívül erőteljes csőrűk van, ami fegyverként is alkalmazható, egy kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy beválnak házőrzőnek.

Feltűnően hosszú az élettartamuk, nem ritkán 60-80 esztendő.

A tartásuk és tenyésztésük külön élményszámba megy, s az utóbbi komoly sikernek számít. A tartásuknál számításba kell venni, hogy a rendkívüli harapóerő miatt példátlan károkat tudnak okozni a lakás bútorzatában.

Aki magányos madarat tart szobai kedvencnek, annak vannak más lehetőségei - kalit és gyakori reptetés; ülőrúd lánccal -, de aki arát tenyészmadárként vesz számításba, annak nagy (legalább 2x3x2,2 köbméteres), a hidegek beköszöntével téliesíthető, vagyis fagymentes, legalább plusz 5 fokot biztosító röpdében kell gondolkoznia.

A valódi arákhoz tartozó madarak (→Ara nemzetség) közül a legtöbb csodálatos színekben pompázik. Vannak kékek, sárgával és pirossal hivalkodók. A többség a zöld klb. árnyalataiban pompázik.

A valódi arákra jellemző, hogy a szemük körül kisebb-nagyobb tollatlan, csupasz bőrfelület van.

Éppen ez különbözteti meg őket az ún. →kékaráktól. Utóbbiak közül a legismertebb, a jácintkék ara valójában nem is tartozik az arák közé, mint ahogyan az a latin nevéből nyilvánvaló, hiszen a tengerkék arával és a Lear-arával együtt az Anodorhynchus nemzetséget alkotják.

A szeme körül szintén tollas Spix-ara pedig önálló családnemet, a Cyanopsitta nevű rendszertani egységet alkotja.

A köznyelvben ezek fölött a különbözőségek fölött a laikusok elsiklanak, s a nagyság, a tolldísz és a viselkedési hasonlóság okán az ara "egykalap" alá veszik ezeket a ma élő legnagyobb röpképes papagájokat, amelyek évszázadok óta kedvelt kalitkamadarak.

Mértékadó becslések szerint csak az Egyesült Államokban mintegy 100 000 arapapagáj van fogságban.

Az arák Dél- és Közép-Amerikában őshonosak. A többségük Brazília őserdeiben talál védelemre, noha a bennszülöttek a húsáért vadászták, s miután egy-egy arapapagáj ára a feketepiacon rendkívül magas, nem állíthatjuk, hogy nincsenek illegális befogások.

 Ezek és az élőhely szűkülése miatt ma már annyira megfogyatkozott a számuk, hogy szigorú védelmük nagyon is indokolt.

Erre a →Washingtoni-egyezményhez csatlakozásunkkal a magyar kormány is garanciát vállalt.

Az arapapagájok magvakkal, gyümölcsökkel táplálkoznak, ezért az élőhelyükön művelésbe vett területeken - ahová gyakran csapatostúl törnek be - nem szívesen látott vendégek.

A washingtoni-egyezmény életbelépése előtt létesítettek néhány nagykapacitású ara-tenyészetet, ahonnan azért kerül az európai piacokra is.

Nagy helyigénye miatt csak ott jöhet számításba a tenyésztése, ahol tágas voliert tudnak neki biztosítani.

Előfordulnak csonkolt példányok is.

Viszonylag gyakori, így a nyugati madárpiacokon általában lehet venni legális, tenyésztett

→zöldszárnyú ara papagájt, amely nálunk is szaporodott Laczkovics László és Hegyi Ferenc tenyészetében. A

→sárgamellű kék ara (Ara ararauna) felülnézetből ragyogó kék, alulnézetből viszont narancsos sárga. Diószeghy Sándor csepeli tenyészetében rendszeresen volt szaporulat. Ma már a

→sárgavállú ara (-szárnyú) v. világospiros ara is komoly veszélyben van.

A jácintkék ara méreteinek 1/3-át se nagyon éri el a

→kékhomlokú ara v . Hans-törpeara. A

→vörösfülű ara a nevét az egyebek mellett a fültájékát is díszítő piros foltról kapta. Tetszetős, mintegy 60 cm nagyságú arapapagáj, amelynek a rendelkezésre álló adatok szerint 1977-től az eredeti, mintegy 5 ezer négyzetkilométeres bolíviai élőhelyéről a 3 ezresre becsült populáció 70 százalékát kilopták.

Az átlagosan 85 cm nagyságú, leginkább az araraunára hasonlító →kéktorkú ara v . caninde 1832-ben lett felfedezve, de sokáig eltűnt szem elől, s amikor újra fellelték, már nem nagyon emlékezett a közvélemény a kéktorkúra. Ebből támadt is zavar. Caninde néven nevezve elkezdtek egy új fajról beszélni, amely, ha nem is új, de “valószínűleg az ararauna alfaja”.

Ugyancsak I. listás a nagytestű

→marakána v. piroshátú ara (ma már Primolius) és a kisebb

→kis katonaara, vm . a hozzá nagyban hasonlatos

→nagy katonaara .

Brazília és Peru határán fordul elő a

→hegyi ara v . kékfejű ara, amelyről már évek óta nincs adat. Csak remélhetjük, hogy még nem pusztult ki. Sajnos a kistestű arák között is vannak végveszélyben levők, mint a

→vöröshasú ara. Kedvezőbb helyzetben van az →aranyörvös ara v . sárganyakú ara és a →törpeara v. pirosvállú (szárnyhajlatú) ara, más nevén →vörösvállú ara.

 

araponga (Procnias averano

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2097
aranytestű Meek-papagáj (Micropsitta meeki - Meek's Spechtpapagei - Meek's Pygmy Parrot): a valódi papagájok alcsaládjának egyik kevéssé ismert faja.

A csőr sárgás, az alsó és a felső káva éle feketés.

aranytestű Meek-papagáj

Az orrviasz narancs színű. A fej barnás, sötétebb barnával hullámozott. A mell sárga, de itt is jellemző a barna hullámozottság.

A comb, a szárny és a hát zöld. Az alsó farkfedők sárgák barna nélkül.

Nagysága: 10 cm, vagyis a faj valóságos óriás a harkálypapagájok nemzetségében.

Élőhelye az Új-Guinea körül elhelyezkedő kisebb szigeteken lelhető fel.

Az alfaja:

Micropsitta

    m. proxima: keleti Meek-papagáj,
A törzsalak, a nyugati Meek-papagáj az Admiralitás szigeten él.

A keleti feje szürkés aranyszínű, a melle világosabb a törzsalakénál.

Költésbiológiai érdekessége, hogy a földhöz 25 cm-nyire fészkel.

Ennek a hangja is az agapornisokéhoz hasonló: zíí-zíííp, cíí-cíít.

http://www.theparrotsocietyuk.org/genarticle1.shtml

 

 

Aranytojás-díj: a Compassion in Word Farming (CIWF - http://www.ciwf.org/ ) és a Fauna Egyesület (http://www.fauna.hu/hu/index.html ) állatvédő szervezetek azokat az európai élelmiszeripari (és -kereskedelmi) vállalatokat

Aranytojás-díj
madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2096
aranyszárnyú pipra (Masius chrysopterus – Goldflügel Pipra - Golden winged Manikin): a piprafélék családjának barnás tollazatú faja.

A csőrre bukó homlokrózsa sárgás, ugyanilyen, de hátrafelé mutató bóbita díszíti, s e fejék végén a tollak pirosak.

A torok is sárgafoltos.

Sárga szárnytükör és a farok két oldalán néhány toll sárga külső zászlója díszíti.

A tojó sokkal egyszerűbb.aranyszárnyú pipra A fejéről mind a sárga, mind a piros hiányzik. Nincs csőre bukó homlokrózsája sem. A torok itt fehér.

A has és az alsó farkfedők sárgák. Másutt a tollazat a barna klb. árnyalatait mutatja.

 

 

aranyszárnyú tirika papagáj (Brotogeris chrysopterus - Goldflügel- v. Braunkinnsittich - Golden-winged Parakeet): a keskenycsőrű papagájok nemzetségébe tartozó, Brazília amazoni területén, Guayanában és Venezuela keleti részén előforduló, 16 cm nagyságú madár négy alfajjal.

A törzsalak összességében zöld színű. Az arci rész kékeszöld. A szárny zöldes árnyalatú, de a szárnyfedők narancsos arany színűek.

A csőr világos rózsaszín, a láb aranysárga.

Az ivari kétalakúságnak nincs szembeötlő külső jele.

Grahltól tudhatjuk, hogy a fészekalja 2-4 tojásból áll, s ezek mérete átlagosan 23x18 mm.

Már 1878-ban meg lehetett csodálni a londoni állatkertben, de nem igazán sok példány került Európába, és tenyésztőnél előfordult sikeres költéséről sincs adat.

A tartását tekintve figyelembe vehetjük, hogy eredeti élőhelyén sok rá a panasz, mert mind a félérett rizs-, mind a kukoricatáblákon nagy károkat okoznak.

Rászoktatható

kölesből (10%),

fénymagból (10%),

napraforgóból (40%) és

zabból(10%) álló keverékre, amelyhez

5-5 % búzát,

árpát,

kukoricát,

lenmagot ill.

diót és

mogyorót ajánlanak a szakkönyvek. Természetesen kell adnunk csíráztatott magot, zöldeleséget és az állati fehérjeigény kielégítése céljából túrót, ill. tojásos lágyeleséget is nekik.

Aranyszárnyú tirikaAz alfajai:

    c. chrysosema: délvidéki aranyszárnyú tirika; c. solimoensis: amazoni aranyszárnyú tirika; c. tenuifrons: aranyszárnyú kis tirika; c. tuipara: északi aranyszárnyú tirika v. tui papagáj (Tuiparasittich).
Utóbbi farkfedői citromsárgák. Főként az Amazonas déli vidékein fordul elő, s a németek Tuipara papagájként is említik.

A B. c. chisopterus, vagyis az aranyszárnyú papagáj törzsalakja a méreteit tekintve a legnagyobb változat, a Madeira folyó tájékán a leggyakoribb. A tollazatában több és nagyobb kiterjedésű a narancsos aranyló szín.

A B. c. solimoensis a törzsalaknál kisebb méretű aranyszárnyú tirika, s a test alsó részén halvány pirosas árnyalat jellemzi.

A B. c. tenuifrons a faj legkisebb méretű alfaja.

http://www.shadypines.com/brotogeris.htm

 

aranyszárnyú tui papagáj: északi →aranyszárnyú tirika (Brotogeris chrysopterus tuipara).

 

aranyszárnyú touitpapagáj: az →aranyfarkú tuitpapagáj törzsalakjának másik neve (Touit s. surda - Goldschwanzpapagei)

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2095
aranysapkás papagáj (Aratinga auricapillus aurifrons - Goldkappensittich): az →aranyosfejű aratingapapagáj alfaja DK-brazíliai elterjedéssel .

A homlok, a kantár és a világosszürke szemgyűrű körülötti terület itt élénkpiros, a fejtető viszont aranysárga.

A mell a világoszöld toroktól lefelé finom átmenettel bordósra vált, de a farcsík már újra zöld.

A farok fonákja szürke. A szárnyél sötétkék, másutt a tollazat fűzöld.

A tojó mellén a bordó zöldes árnyalatú, a szemtájék vöröses kerete kisebb, s általában a tollazat fakóbb, erőtlenebb színű.

 

aranysárga kanári: a →lipochrom kanári sárga csoportjának legsötétebb árnyalatú változata, enyhe vöröses tónussal.

A háziasszonyok által kedvelt tojás sárgájának a színét juttatja eszünkbe.

A nem intenzív típusúaknál valamennyi tollon jelentkezni kell a derességnek, de ez az ún. penészesedés formájában sehol nem nyomhatja el az alapszínt.

Az intenzíveknél hiba a nagy tollak kivilágosodása.

 

aranysas: 1. a →szirti sas (Aquila chrysaëtos) világosabb tollazatú változata, melyet a német Alpokban írtak le. 2. arany 20 dolláros, a rajta látható sasmadár képe után.

arany sas
madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2094
aranyoszöld lóri (meyer) Aranyoszöld lóri (Fotó: Iggino)→sárga-zöld v. Meyer-lóri (Trichoglosus flavoviridis - Gelbgrüner Lori - lásd fotó!).

 

aranyörvös ara (Primolius /Ara/ auricollis - Gelbnackenara v. Goldnackenarara - Yellow-collared Macaw): ez a Dél-Amerika középső részén honos arapapagáj a 39 cm-es átlagméretével törpének látszik a rokonsági körben. Korrigálták is a dolgot! Az illusztráción még hibásan szerepel a neve, tudniillik az auricollis, a maracana és a culoni aráknak időközben létrehoztak egy új nemzetséget, ami jól belegondolva hamarabb is bekövetkezhetett volna. Egyébként minden maradt a régiben.homlok feketéje felhúzódik fejtetőre és fokozatosan kékes-barnás árnyalatú zöldbe megy át. Ugyanez a helyzet a csupasz pofafolt alatt és a csőr felső hegyén.

Pontosabban a kávák szélén szaruszín jelentkezik. A másutt kékesfekete csőr alsó kávájának oldalán is, bár ott inkább kékesfekete a sötét folt.

Vagyis nagyon hasonlít a törpearára, de itt s tollatlan pofafolt krémszínű, s a fej sötétebb.

A test egészét - a szárnyon kékes, a mellen sárgás árnyalatú - zöld szín uralja. A farktollak fonákja sárgásbarna. A nevét az ivarérett madaraknak a tarkótól a nyak közepéig tartó sárga csíkjáról kapta.

aranyörvös ara (Primolius /Ara/ auricollis)Ez a tojóknál világosabb és keskenyebb.

Az aranyos nyakörv is megkülönbözteti a törpe arától, amellyel máskülönben a tartása és a költésbiológiája is megegyezik.

Hazánkban elsőként Gálos Istvánnak és Paraszt Lászlónak sikerült szaporodásra bírnia.

 

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2093
aranyostestű álarcospapagáj v. pirosarcú füge­papagáj (Opopsitta v. Cyclopsitta diophthalma - Maskenzwergpapagei - Dubleeyed Fig Parrot): 14 cm nagyságú papagáj az álarcos tör­pe­papa­gájok nemzetségében változatos élőhelyekkel. Fotó: Aranyostestű álarcospapagájIggino

Megtaláljuk Új-Guinea északnyugati partjainál számos szigeten, Új-Guinea partjain körös kör­ben, sőt a keletre fekvő szigeteken és három nagyobb kiterjedésű areában az ausztrál kon­tinensen.

Rendkívül dekoratív papagáj. Az arc és a homlok - a kékesfényű fekete csőrt teljesen körülölelve - kárminpiros. A fejtetőn a piros narancsos átmenettel válik pasztellzölddé. A fej külön ékessége a szürkés szemgyűrűt övező halványkék gyűrű, mely élesen elüt a maszk pirosától. Kis részben a fül is halványkék.

Kékes szárnyél díszíti a test aranyos zöld tollazatánál valamelyest sötétebb szárnyat.

Az evezők a nemzetségre jellemzően sötétkék, csaknem fekete végűek, de rajtuk is mutatkozik a kékes díszítés.

A farok zöld. A comb és a testoldal alul egészen sárgászöld.

A tojó fején az arci rész pirosát fehér váltja fel, alul némi sárgás árnyalattal.

Az alfajai:

Opopsitta

- d. aruensis: aru -szigeti aranyostestű papagáj,

- d. coccineifrons: aranyostestű álarcos nagy papagáj,

- d. coxeni: aranyostestű gyöngyösarcú papagáj (Coxens Feigenpapagei),

- d. inseparabilis: aranyostestű zöldarcú papagáj,

- d. macleayana: aranyostestű kék papagáj,

- d. marshalli: queenslandi aranyostestű papagáj,

- d. virago: feketehomlokú aranyostestű papagáj;

Az O. d. c. alfaj nagyobb a törzsalaknál, s a testen kiterjedtebb az aranyossárga terület.

Az aru-szigeti alfajnál a tollazat zöldje világosabb, sárgával gazdagabban díszített.

A feketehomlokú álarca sötétebb, különösen a csőr fölött.

A zöldarcú alfaj fejéről hiányzik a kékes árnyalatú szemgyűrű és fültájék.

A queenslandi aranyostestű papagáj (13,3-13,1 cm) fején határozottabbak a kék mezők, mint a törzsalaknál. Az aranyostestű kék papagájon (13,6-13,4 cm) szembetűnőbbek a kék területek.

Az aranyostestű gyöngyösarcú papagájnál (Coxens Feigenpapagei - 15,2-14 cm) az álarc kevéssé sötét, inkább rózsaszínes, narancspiros árnyalatú. Ez az alfaj DK-Queenslandban és ÉK-Új-Délwalesban lelhető fel.

Az ivari kétalakúság kialakult: a tojón a pirosas területek határozottan halványabbak, mint a hímeken.

A hangjuk éles szííp-síp.

Leginkább a sűrű erdei részeket kedvelik, olykor felhatolnak a tengerszint fölé 1600 méterig.

A tartása nem nevezhető könnyűnek, hiszen az eredeti élő-helyén vitaminokban gazdag zöld növényi hajtásokkal és főként gyümölcsökkel táplálkozik.

A helyigény kielégítése szempontjából könnyebb a dolgunk. Már 60x60x100 cm-es kalitban is jól érezheti magát. A táplálása nagy nehézségeket okozott az igazán tapasztalt amerikaiaknak is. Ezt igazolja, hogy kezdetben még a San Diegó-i állatkertben sem tudtak felnevelni fiókát.

Aligha lehet vigasztaló, hogy később egy-egy tenyésztési sikerről lehetett kapni híreket (Dr. Burkard, T. Weise).

 

aranyosvállú papagáj: →Meyer aranyosvállú papagája (Poicephalus meyeri - Goldbugsittich).

 

aranyosvállú papagáj(2): →aranyvállú papagáj (Psephotus chrysopterygius).

 

aranyoszöld kolibri (Lampornis, másutt Anthracothorax prevosti - Green-breasted Mango): hosszú, enyhén lefelé hajló csőrű, mintegy 10 cm nagyságú madárka a kolibrifélék családjában, mexikói élőhelyekkel...

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2092
aranyosállú tirikapapagáj (Brotogeris jugularis - Tovisittich v. Goldkinnsittich - Orange-chinned Parakeet), tui papagáj: a nemzetség egyetlen faja, Aranyosállú tirikamelynek az areája Észak-Venezuelától Délnyugat-Mexikóig áthúzódik egész Közép-Amerikán.

Zömök testalakulás, rövid nyak és aránytalanul nagy csőr jellemzi.

A nemzetség többi tagjához hasonlóan itt is a felső csőrkáva hosszan túlnyúlik az alsón, a színe halvány rózsaszínes.

A madár egész tollazatára a zöld klf. árnyalatai jellemzőek.

A fejtető és a farok türkizes. A szárnyfedők halvány bordóak, a fiókszárny és a nagy evezők kékek.

A tojó a hímre hasonlít, rátekintéssel a két nemet nem lehet egymástól megkülönböztetni.

Vasicek 2 alfaját jelzi:

Brotogeris

- j. apurensis,

- j. exsul: aranyosállú nagy tirikapapagáj.

A tapasztalatok szerint csak volierben érdemes kísérletezni a szaporításával. A 17x17x25 cm-es odút részesíti előnybe.

A kicsik rendszerint a 22. napon kelnek.

Tartása tekintetében dr. Romhányi ajánlja, hogy - tekintve társas természetét - népes csapatot helyezzünk nagyobb volierben.

Egyébként nem tér el az →aranyszárnyú tirika szócikkben leírtaktól.

 

aranyosarcú kis kakadu (sárgabóbitás) (Cacatua sulphurea - Gelbwangenkakadu, Kleiner Gelbhaubenkakadu - Lesser Sulfur-crested Cockatoo): mintegy 34 (Alderton szerint csak 30) cm nagyságú papagáj a kakaduk nemzetségében.

aranyosarcú kis kakaduÉlőhelye az Ausztráliától északnyugatra fekvő kis szigetek: Celebesz-, Djampea-, Sumba-, Flores-, Timor- és Sumbawa-szigetek.

A csőr fehérrel "krétázott" kékesszürke. A láb szürkésfehér.

A tollazat világító fehér, három helyen citromsárgával díszítve: a bóbita; a fül és a középső farktollak.

A hímek és a tojók között megbízhatóan különbséget tehetünk az íriszük színe alapján.

A hímek írisze fekete, a tojóké gesztenyebarna. Ez a különbség 1,5 éves korukra alakul ki.

Az alfajai:

Cacatua

    su. abbotti:nagy aranyosarcú kakadu, su. citrinocristata:szumba-szigeti kis aranyosarcú kakadu, su. djampeana:djampeai aranyosarcú kakadu, su. occidentalis:fehérfülű aranyosarcú kakadu, su. parvula: timori kis sárgabóbitás kakadu.
A djampeanai aranyosarcú kakadu csupán abban különbözik a törzsalaktól, hogy a csőre kisebb.

A fehérfülű aranyosarcú kakadu bóbitáján a sárga sápadtabb, a füle is már-már fehér.

A nagy aranyosarcú kakadu az előzővel megegyező tollazatú, de méreteit tekintve sokkal nagyobb.

Jeff Blincow: aranyosarcú kis kakaduA timori szintén a fehérfülűhöz hasonlít, de csőre határozottan kisebb.

A szumba-szigeti kis aranyosarcú kakadu bóbitája két részből áll. Elől az egész tollazatra jellemző, de megnyúlt fehér fedőtollak nyugalmi állapotban lenyomják a valódi bóbita egészében módosult és narancssárga tollait.

A fülrész itt citromsárga. Másutt a tollazat narancsos árnyalatú fehér.

A díszítőárnyalat főként a test alján, a fartájékon és az állon jelentkezik. A csőr "krétázott" sötétszürke. A láb fehéres szürke. A szemgyűrű fehér.

A teljes kiszíneződés a 18. hónapra várható. A fiataloknál a tollazat kevésbé fényes.

2-3 tojásra lehet számítani, melyek a 24-28. napon kelnek.

A kicsik a 30x30 cm2 alapterületű, 70 cm magas odúból cc. 10 hetes korukban repülnek ki.

A szülők még 2-3 hónapig pátyolgatják a kicsinyeiket.

A beszédre taníthatóság tekintetében közepes képességeket mutat.

Russ madara 5 szót mondott kifogástalanul.

A tartás és a táplálás tekintetében a kakaduféléknél leírtak a mérvadók. 5x2x2 méteres volierben születtek az első szaporítási eredmények.

 

aranyosarcú papagáj v. pápaszemes fűpapagáj (Neophema chrysostoma - Fein-sittich v. Blauflügeliger Schönsittich, Blauflügeliger Ziersittich - Blue-winged Parrot): 22-23 cm nagyságú, a fűpapagájok nemzetségébe tartozó madár Ausztráliában új-délwalesi, viktóriai és tasmániai élőhelyekkel.

aranyosarcú papagáj v. pápaszemes fűpapagájA csőr szürkésfekete.

A láb szürke. A szem barna. A fejtető matt aranysárga, sötétkék homlokcsíkkal. A nyak, a hát, a farcsík és a felső farkfedők matt olajzöldek. Az arc, a torok és a mell világoszöld.

A kloákatájék és a farktollak fonákja sárga, de a lágyéki részen van egy narancsos folt.

A kézevezők feketék, a középső szárnyfedők és a fiókszárny kék.

A tojóról hiányzik a homlokcsík. A kézevezők barnás feketék.

A fiatalok 8-9 hónapos korukra színeződnek ki.

Tartása és tenyésztése a hozzá külsőre is nagyon hasonló kékhomlokú papagájnál leírtakkal megegyező. A kép forrása:http://photogallery.canberrabirds.org.au/images/Parrot_Blue-winged_Dabb.jpg

 

aranyosfejű aratinga (Aratinga aurocapillus - Goldscheitelsittich - Golden-capped Conure): ez a látványos, 30 cm nagyságú papagáj Brazília közepén, a keleti tájakon fordul elő.

A csőre és az ellipszis alakú szemgyűrű barnásfekete, a lába szürkésfekete.

A homlok, a kantár és a szemgyűrű körül egy 1,5 cm-es csík élénkpiros. Valamivel sötétebb piros a has és a has felett a testoldalak.

Ez a piros halvány árnyalat formájában a mell sárgászöld tollazatában is jelen van.

A fejtető aranysárga, ezt jelezve az angolok aranysapkás (Golden-capped) papagájnak nevezik.

A szemgyűrű körülötti piros halványan jelentkezik a fültájék zöldjében, amely a tarkón és a nyak hátsó élén barnászöldbe megy át.

Az alsó csőrkáva folytatásában a fej zöldje erősebb sárgás árnyalatú, másutt a testen csupán nyomokban jelentkezik.

Aranyosfejű aratinga

A szárnyfedők erőteljes zöldek, de a szárnytükör és a nagy evezők vége liláskék.

A szélső kormánytollakon is mutatkozik ez a lilás szín, egyébként a farok barnászöld.

A hím és a tojó egyforma.

A fiatalok arci része sötétzöld, és náluk az aranyos sapka csak fokozatosan alakul ki.

Az alfaját Forshaw írta le:

Aratinga

- auricapillus aurifrons: ez a déli részeken előforduló típus, az aranysapkás aratinga .

Az AZ-Nachrichten híradása szerint 1930-ban és 1949-ben az USA-ba, s Európába csak 1975-ben importáltak néhány aranysapkás papagájt.

Egy évvel később Zdenyek Pichlík már a saját szaporulatából mutatott be madarat az olmuci EXOTÉ kiállításon. Fotó: Diana Welch

 

aranyosfülű tangara (Tangara chrysotis - Golden-eared Tanager): a tangarafélék (másutt a sármányfélék tangara alcsaládjának) az Andok alacsonyabb vidékein előforduló pompás faja...

 

Hát nem lehet azt mondani, hogy kevés az a-betűs papagáj. Ismeritek az ország-város játékot? na ahhoz ugye tömegével tudjuk szolgáltatni az a kezdős papagájokat...

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2091
aranylóarcú papagáj: →kövi papagáj (Pyrrhura rupicola - Steinsittich).

 

aranyló kolibri (Hylocharis chrysura - Gilded Hummingbird):Pablo Rodríguez: aranyló kolibri a kolibrifélék családjában az aranyló kolibrik 8 fajának egyike Argentína erdeiben.

Az egyenes, árszerű csőr piros, de a hegye fekete.

A szárny kékesfekete.

A ház zöld, de aranyos fénnyel.

A farok barnás, de a két szélső kormánytoll barnák

Fotó: Pablo Rodríguez . http://www.cema.edu.ar/eventos/muestras/rodriguez/

aranyló nemespapagáj: a →nemespapagáj alfaja (Eclectus r. polycloris - Redsided Eclectus Parrot).

 

aranymadár: →bársonyos aranymadár; →pirosgalléros aranymadár (Sericulus bakeri).

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2090
aranyhasú papagáj (Neophema chrysogaster - Goldbauchsittich v. Grünzügeliger Schönsittich - Orange-bellied Parrot): 20,5-20,8 cm nagyságú madár a fűpapagájok nemzetségében, dél-ausztráliai elterjedéssel. Ám Szűcs Lóránd jelzése szerint az eredeti élőhelyén ma már csak mindössze 200 pár él.

A csőr sötét szürke. A szem barna. A láb barnásszürke. Az egész tollazatban a fűzöld dominál. Némi kék díszítés (a szárnyon és a farktollakon) mellett csupán a zöld árnyalatossága mutatkozik, s ez nem teszi túlságosan látványossá.

A fej sötétebb, a testoldal, a torok aranyzöld. A farktollak fonákja és a has aranyos sárga.

Aranyhasú papagájFotó: Szűcs Lóránd

A tojón a zöld erőteljesebb. Viszont a testoldal aranyos sárgája elmosódottabb.

A kicsik 8-9 hónapos korukra színeződnek ki.

Táplálása és tartása tekintetében nem tér el a többi Neophemától.

Keresztezése a szirti- és az aranyosarcú papagájjal ismeretes.

http://www.splatzone.nl/australia/tasmaniaalbum/slides/023orangebelliedparrots.html

 

aranyhátú eufónia: →éneklő kántormadár (Euphonia cyanocephala).

 

aranyhomlokú aratinga papagáj (Aratinga aurea - Gold-stirnsittich - Peach-fronted Conure): a szájszeglettől egészen a fejtetőig tart az az aranyló narancsos árnyalatú tollazat, melyről ez a 22-26 cm nagyságú faj a nevét kapta.

A sötétszürke szemgyűrű körül ugyanilyen aranyló a tollazat. Az áll szürkés-sárga, s ez a szín szétterülve ráhúzódik a torokra és a nyakoldalakra.

Ezen túl a fej, a nyak hátul, a hát, a szárny és a farok élénkzöld.

A mell és az alsó farkfedők zöldessárgák. A testoldalak viszont sárgák.

A csőr barnás fekete, a lábak szintén.

aranyhomlokú aratinga papagáj

Az evezők vége sötétebb, a szárnyat sötétkék szárnytükör díszíti.

Egy alfaja van, a paraguay-i nagyobb típus, az

Aratinga

    a. major,mely 25-26 cm-es.
A cseh tapasztalatok szerint jól bírja a hideget.

Nagyobb kalitban (100x100x60 másutt 150x50x140) is költésre lehet bírni. Beérik 25x30 cm alapterületű odúval, mely 40 (mások szerint 70) cm-es homlokfalán 7-8 cm átmérőjű röpnyílást kell vágni.

3-5 tojását 10 nap alatt tojja, a költési idő 26 nap.

Neunzig ír egy példányról, amely 21 évig élt minden különösebb kényeztetés nélkül, átlagos papagájétrenden.

Keresztezése a jendaya papagájjal és a kaktuszaratingával ismeretes.

 

aranyhomlokú bádogosmadár (Pogoniulus chrysoconus - Yellow-fronted Tinkerbird): a bajszosmadárfélék 11 cm nagyságú faja.

A trópusi Afrika nagyobbik részén, a fákkal tarkított biotópokban csengő hangon szól, s a hím ezzel jelöli ki a "birtokot".

A homlok egy nagyon keskeny csíkban zöldes fekete, ez szinte alig érzékelhető, ezért a fejtető kis sárga foltja alapján nyugodtan nevezhetjük aranyhomlokúnak.

Másutt felül zöldessárga alapon zöldes feketével csíkozott a tollazat, csak a szárnyon mutatkozik némi barnás árnyalat.

A fültájék és a szemöldökcsík fehér.

A test alul halvány zöldessárga.

Az ivari kétalakúság nem fejlődött ki.

Rovarokkal és bogyókkal táplálkozik. Odúban fészkel.

 

aranyhomlokú denevérpapagáj (Loriculus aurantiifrons - Goldstirnpapageichen - Orange-fronted Hanging Parrot): 10-10,5 cm-es nagyságával a denevérpapagájok között a legkisebb faj.

Kisebb megszakadásokkal Új-Guinea partvidéki részein és a környező szigeteken fordul elő. Mindenütt 800 méter tengerszint feletti magasságon belül.

Az egész tollazatot a zöld szín jellemzi. Viszont a homlok aranysárga, és a zöld a testoldalakon sárgás árnyalatú, az evezők pedig kékek.

A torkon a nemzetségre jellemzően ott találjuk a piros foltot.

A kormánytollak közepe, a farkfedők és a farcsík a nevéhez híven aranyos árnyalatú citromsárgás.

Aranyhomlokú denevérpapagájAz alfajai:

    au. batavorum:waigeo-szigeti aranyhomlokú denevérpapagáj,
    au. meeki:fergusson-szigeti aranyhomlokú denevérpapagáj, au. tener:bismarck-szigeti aranyhomlokú denevérpapagáj.
Az utóbbi homlokáról hiányzik a sárga, helyette a fej fűzöldjét találjuk.

A waigeo-szigeti aranyhomlokú denevérpapagáj tollazatában a sárga szín sötétebb, kevésbé aranyló.

A fergusson-szigeti alfaj egyedei az előbbiektől jóformán csak a méretükben térnek el: nagyobbak.

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2089
aranyfejű papagáj (Geoffroyus heteroclitus - Gelbkopfpapagei - Singing Parrot): 25 cm nagyságú papagáj a Geoffroyus nemzetségben. A Salamon-szigeteken fordul elő.

A neve annyiban megtévesztő, hogy csak a hím feje sárga, a tojóé a szembeötlő ivari kétalakúság jeleként barna.

Aranyfejű papagájMaradva a hímnél ennek felső kávája is sárga, az alsó barna.

A sárga terület alatt, a nyakon halvány, elmosódó szürkés nyakörv díszíti.

A testi tollazat mindenütt zöld, csak a farktollak fonákja barnássárga és a szárny hátsó éle piros.

A láb kékes szürke.

Az alfaja:

Geoffroyus

    h. hyacinthius: aranyfejű jácintpapagáj,

Az aranyfejű jácintpapagáj kék színei sötétebbek, sőt, itt a kékevezők is kékek.

 

aranyfejű sas (nép.): a →szirti sas (Aquila chrysaëtos).

 

aranyfejű tui papagáj (Brotogeris sanctithomae - Tui-sittich v. Goldkopfsittich - Tui Parakeet): Észak-Brazília, Kelet-Ecuador és Észak-Bolívia az élőhelye ennek a valódi papagájok alcsaládjába tartozó fajnak.

A tollazatban, mint a többi tirikapapagájnál, a zöld az uralkodó. Annak klb. árnyalatai jelentkeznek, de az arci részen kékes árnyalatot fedezhetünk fel, miközben a fej zöldes árnyalatú aranyló sárgás.

A felső farkfedők szintén aranysárgás árnyalatúak.

A csőr csontszínű, a láb szürkés hússzínű.

A mintegy 17 cm nagyságú hím és a tojó között nem mutatkozik szemmel észlelhető különbség.

Egy alfaját írták le

- s. takatsukasae: aranyfejű kis tuipapagáj,

aranyfejű tuiamely a törzsalaktól (B. s. sanctiithomae) abban különbözik, hogy az aranysárgás zöld területek szembeötlőbbek, s a méretét tekintve határozottan kisebb.

Tartását, táplálását illetően az aranyszárnyú tirikánál leírtakat lehet figyelembe venni, viszont a tenyésztésével kapcsolatban nincs sok támpont.

A kudarcok oka valószínűleg az, hogy az aranyfejű tuit papagáj lomblakó, s a fészekodúit a szabad természetben 4-5 méteres magasságokban figyelték meg.

Dr. Romhányi szerint az éles hangja nem különösebben zavaró, s mutat tehetséget a beszédre taníthatóság terén.

Együtt tartható akár pintyekkel is.

http://www.cactos.com.br/us/index.php?option=content&task=view&id=172&Itemid=46&limit=1&limitstart=3

 

aranyfejű tűzszemű papagáj: →sáfrányfejű tűzszemű papagáj (Pi-nopsitta pyrilia - Feuerauge).

 

aranyfülű papagáj: →sárgafülű papagáj (Ognorhynchus icterotis - Gelbohrsittich).

 

aranyfülű papagáj(2) (Psittaculirostris salvadorii – Schmuckohr-, Schmuckohrzwergpapagei v. Bartzwergpapagei):→Salvadori törpe ékszerpapagája .

Iggino: aranyfülű papagáj(Fotó: Iggino)

 

aranygalamb (Ptilinopus /Chrysoenas/ victor - Orange Dove): a galambfélék

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2088
aranyfarkú tuitpapagáj v. touitpapagáj (Touit surda - Gold-schwanzpapagei - Golden-tailed Parrolet): aranyfarkú tuitpapagájKelet-Brazília két, egymástól elkülönülő területén élő, de rendkívül ritka 16 cm nagyságú papagájfaj a →Touit nemzetségből

 

aranyfejű álarcos tangara (Tangara larvata - Goldkopf-Maskentangare): a tangarafélék 14 cm nagyságú mexikói faja.

A test fénylőbíboros barna, de még ott sem hazudtolja meg magát e madárka, mert a tangaráktól elvárható módon narancsszínű hasaljjal, pirosas foltokkal és az alsó farkfedőn sárga tollakkal díszített.

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2087
aranyfarcsíkú denevérpapagáj: →aranyhomlokú denevérpapagáj (Loriculus aurantiifrons - Goldstirnpapageichen).

 

aranyfarcsíkú kacika (Cacicus cela - Yellow-rumped Cacique): a csirögefélék családjában a sapukhoz hasonló madarak, de a homlokpajzsuk kisebb, inkább csak homlokfüggelék.

A költésbiológiájuk is megegyezik.

Gyümölcsökkel és nektárral is táplálkoznak.

Az aranyfarcsíkú kacika 28 cm nagyságú, Dél-Amerika északi részén, leginkább Panamában fordul elő.

Farcsíkja és az alsó farkfedők fénylő aranysárgák. A váll tájékán is található egy ilyen folt, de a tollazat többi része fekete.

Különös szokása, hogy a hosszú, zacskó alakú fészkét gyakran építi darázsfészek mellé. A feltételezések szerint azért, mert ez biztonságot nyújt számára.

A növényi rostokból szőtt fészkeik gyakran nagyobb telepeket alkotnak. A telep valóságos közösség, amelynek elsőrendű célja és értelme a fészkek védelme. Ugyanis az area másik élőlénye, a tukán nagy fészekrabló, s a kacikáknak egyenként ill. párban semmi esélye nem volna a fészek megvédésére.

A közösség viszont eredményesen veheti fel a küzdelmet a rablóval.

A közösség feje a →domináns hím, amely az ivarérett tojókkal való párosodásban is elsőbbséget élvez.

 

aranyfark(2): →házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros).

 

aranyfarkú himalája sándorpapagáj: a →feketefejű himalája edelpapagáj alfaja (Psittacula himalayana himalayana).

 

aranyfarkú rakétafarkú papagáj: →zászlósfarkú motmot (Prioniturus platurus).

 

aranyfarkú termeszharkály (Campethera abingoni - Golden-tailed Woodpecker): 20 cm nagyságú harkályféle szudáni és szomáliai elterjedési centrummal.

Piros sapka és bajusz mellett a fej fehér alapon feketével csíkozott. A test alján a szürkésfehér ...

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2086
aranyarcú papagáj (Pionopsitta barrabandi - Goldwangenpapagei - Orange-cheeked Parrot): a neve után az ember azt hinné, hogy valami gyönyörűséges madárról van szó, de csalódni fog. A Pionopsitta nemzedék legcsúnyább faja az aranyarcú papagáj.

A kedvezőtlen benyomás talán részben abból adódik, hogy a szakirodalomban megjelenő fotók egyetlen példány ábrázolnak, amely preparátum formájában a brémai tengerészeti múzeum tulajdona.

E mintegy 25 cm nagyságú faj élőhelye Dél-Venezuela, Brazília és Kelet-Ecuador, ahol a trópusi zóna folyóparti részein fordul elő, de nagyon ritka, elsősorban gyümölcsöket fogyasztó faj.

aranyarcú papagáj

A hegyek maximum 300 méteres magasságáig hatol fel.

Nagy barna és rút csőre van.

A láb szintén barna.

A fej, a homlokot is beleértve, a tarkóig gesztenyebarna, de az arci rész valódi aranysárga.

Ugyanilyen a váll, a torok és a mell tollazata is. Utóbbin finom átmenettel már megmutatkozik a has halványkékje is.

A hát, a farcsík, a farok és a szárny fűzöld.

A szárny elülső éle türkizkék.

A hím és a tojó között nem alakult ki ivari kétalakúság.

Egyetlen alfaját írták le:

    b. aurantiigena: nyugati aranyarcú papagáj.
Ezen a sárga színek narancsos árnyalatúak.

Európában - jóllehet Levaillant már 1801-ben leírta - e fajjal kapcsolatban sem tenyésztési, de még csak tartási tapasztalatokra sem lehetett szert tenni, mert még soha sem importálták.

http://www.duke.edu/~djb4/parrots.htm

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2085
arany aratinga papagáj v. aranypapagáj (Aratinga /régen: Guarouba/ guarouba - Goldsittich - Golden Conure): ennek a 34 cm nagyságú aratingának Északkelet-Brazília az élőhelye.

A hím és a tojó egyforma, túlnyomórészt a nevének meg-felelően aranysárga tollazattal.

A szaporításával kapcsolatos első híradás a ceyloni Osman Hill nevéhez fűződik, akinél 5,5x2,7x1,8 m-es volierben éltek az arany aratingák.

Arany aratinga papagájA tojó 45x30x30 cm-es odúba fészkelt, és a 3 fehér tojásából szokatlanul hosszú idő alatt fejlődtek ki a kicsik: a 35. napon törték fel a tojásokat.

6 hetes korukban repültek ki.

A szülők a kicsik felneveléséhez sok tejes kukoricát, almát, reszelt sárgarépát és főtt tojást igényeltek.

A tenyésztő a lágyeleséget gazdagon meghintette ásványi kiegészítőkkel és szőlőcukorral.

Madarai jóízűen fogyasztották a lisztkukacot is.

Nagyon ritka faj, egyetlen madár ára több euró.

http://www.hideawayfarms.com/aimages/goldens61.jpg  Hideaway Farms Aviary - http://www.hideawayfarms.com/aviary/

 

aranyarcú csíz: →Yarrell-pinty v .. aranyarcú csíz (Carduelis yarrellii - Yellow-faced Siskin),

 

aranyarcú majna (Mino dumontii - Yellow-faced Mynah): a seregélyfélék 25 cm nagyságú

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2084
Ara hyacinthinus (érvt.): →jácintara v. →nagy jácintkék ara, valójában a →kékarák nemzetségének a legismertebb faja . (→Anodorhynchus ).

 

Arakakadu (ném.): →fekete ara v. pálmakakadu (Probosciger a. aterrimus - Palmkakadu).

 

arakakadu(2): a →fekete ara v. pálmakakadu hivatalos neve (Probosciger aterrimus -Arara-Kakadu, Arakakadu - Palm Cockatoo),

 

Arakanga(2) (ném.): →sárgavállú ara v . világospiros arapapagáj, ill. arakanga (Ara macao - Hellroter Ara v. Arara v. Grosser Gelbflügel-Ara).

 

arakanga (Ara macao - Arakanga): nagytestű, csodálatos tollruhát viselő; →sárgavállú ara nagypapagáj .

 

Ara leari (lat. - érvt.) v. Lears Arara (ném): →Lear kis jácintkék arája . Korábban az →arapapagájok, valójában a szem körül is tollal fedett Anodorhynchus nemzetségbeli →kékarák egyik kihalással fenyegetett faja: Anodorhynchus leari.

madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2083
Ara(4) (lat.): a papagájfélék családjának valódi arák nemzetsége, ma már csak 9 fajjal.

Hosszú farkú, nagy, többségében 70-95 cm méretű, pompás újvilági papagájok tartoznak ide.

Egy régebbi csoportjuk (a németeknél Zwergaras, vagyis →törpearák) ennél lényegesen kisebb 30-48 cm közötti fajokkal is itt szerepelt korábban – a feltűnő különbség és más rendszertani szempontok miatt utóbbiakat leválasztották az arák nemzetségéről. Tehát három új nemzetséget létrehozva (Orthopsittaca, Primolius és Diopsittaca) 5 fajt leválasztottak innen.

Az arák tollazata színpompás, merev és erős.

Viszonylag jól repülnek, s ennek jó hasznát veszik a napi táplálékszerző útjukon. Ugyanis a költőtelepektől 20-25 kilométeres távolságokat is meg kell tenniük a táplálék-forráshelyekhez.

Magvakkal és gyümölcsökkel táplálkoznak.

Amikor még nagy csapatok voltak és az emberi kapzsiság, meg a vadászszenvedély nem tizedelte meg az arákat, sok kárt tettek az ültetvényekben is.

sárgaszárnyú araA bennszülöttek nagy lakomákhoz vadászták.

A nevük a hangos rikácsolásukból kivehető aara-ra hangokból ered.

Az ara a köznyelvben gyűjtőnév, amely alatt három rendszertani egység, nemzetség fajait értik:

I. ara nemzetség (Ara), a valódi arák,

II. →kékarák nemzetsége (Anodorchynchus – Blauaras) és

III. →Spix-ara nemzetség (Cyanopsitta - Spix' Blauarara).

Itt értelemszerűen nem tárgyaljuk az utóbbi kettőt.

A valódi arákról tudni kell, többségük tollazatában a piros, a sárga és a kék egyaránt megtalálható. A csőr és a szem között az arci rész kisebb-nagyobb területen csupasz, csak apró tollakból álló színes pászmák díszítik.

A valódi arák a csőrüket tekintve is különböznek a két rokon nemzetségtől. A csőrkáváik szegélyén jól kivehető fogszerű bemélyedések vannak, amelyeket valóságos fűrészként tudnak használni.

Általában 5-6 éves korukban válnak ivaréretté. Monogámok, a párok egy életre kötik a frigyet.

Hűségesek egymáshoz, s jól meg lehet figyelni, hogy nagy csapatokban is szorosan egymás mellett repülnek. 

Az idetartozó fajok (római számmal a már kipusztultak az abc nagy betűivel, melyek korábban itt szerepeltek, de mára ma már más nemzetségbe kerültek):

1. Ara nagy katonaara

    ambignus:→nagy katonaara v . zöld ara (Grosser Soldatenara - Buffon's Macow), a. guayaquilensis: ecuadori v. kolumbiai katonaara,
2. Ara

    ararauna: →sárgamellű kék ara v . kék-sárga, ill. sárga-kék ara (Gelbbrustara v. Ararauna - Blue and Yellow Macow), ar. caninde: kaninde ara* (Kaninde-Arara - Wagler's Macaw) – érvénytelen alfaj,
(2/a). Ara

    caninde: →kéktorkú ara v . caninde ara (korábban az A. ararauna alfajaként lett besorolva - másutt Ara glaucogularis - Wagler's Macow) valójában a kéktorkú egyik változata,
    Ara

      auricollis:→aranyörvös ara (Gelb- v. Goldnackenara - Yellow-collared Macow), ma már a Primolus, másutt Propyrrhura nemzetségben.
    3. Ara

      chloroptera:→zöldszárnyú ara v . sötétpiros ara (Grün-flügel v. Dunkelroter Arara - Green-winged Macow),
    B. Ara

      couloni:→hegyi ara v . kékfejű ara (újabban Propyrrhura - Gebirgsarara - Blue-headed Macow), ma már a Primolius nemzetségben,
    Ara

      glaucogularis**: →kéktorkú ara (Blaukehlara - Blue-throated Macaw - másutt Ara caninde, régen a sárgamellű alfajának írták le),
     Ara

      macao:→sárgavállú ara v. sárgaszárnyú ara v. világospiros ara v. arakanga (Gelbflügelara v. Arakanga, ill. Hellroterara - Scarlet Macow), cyanopterus:

    ara manilataAra

      manilata:→piroshasú arara (Macawuanna v. Rot-bauharara - Red-bellied Macow) ma már az Orthopsittaca nemzetségben.
    Ara maracana: →marakána v. piroshátú ara (újabban Propyrrhura Marakana v. Rotrückenarara - Illiger's Macow), ma már a Primolius nemzetségben

    Ara militaris: →kis katonaara (Kleiner Soldate- v. Rot-stirnaranara - Military Macow),

      m. boliviana: bolíviai katonaara , m. mexicana: mexikói katonaara,
    E. Ara nobilis: →kékhomlokú törpeara (Blaustirniger v. Hans's Zwergara - Red-shouldered Macow), ma már Diopsittaca néven új nemzetségben szerepel,

      n. cumanensis: amazoni v. →Lichtenstein kékhomlokú arája (Lichtenstein's Hahns-Zwergara, n. longipennis: délvidéki ara,
    Ara rubrogenys: →vörösfülű ara v. pirosfülű ara (Rotohrara - Red-fronted Macow),

    8. Ara severa: pirosvállú →törpeara (Rotbugara v. Zwerg-ara - Chestnut-fronted Macow),

      s. castaneifrons: kis brazil ara,
    9. Ara  tricolor: →háromszínű Kuba-ara (Kubaara v. Drei-farbenara)

     

     

    Az ábrák forrása: http://www.aquahobby.com/zeco/psit/default.htm

    X. Ara tricolor: →háromszínű Kuba-ara (Kubaara v. Drei-farbenara – lásd fenn!) kipusztították,

    XI. Ara atwoodi:dominikai ara, hajdanán Dominica-szigetén élt, a korabeli leírásokból annyit tudunk róla, hogy tollazatában a zöld szín dominált. Kipusztították,

    XII. Ara autocthones:st. croix-szigeti v. →virginiai ara (kipusztult),

    XIII. Ara erythrocephala:pirosfarkú ara. Kipusztították,

    XIV. Ara gossei: hajdan volt, kék, sárga és piros színekben pompázó arapapagáj Jamaica szigetén. Már a múlt században is csak az emléke élt. Kipusztították,

    XV. Ara erythrura:a nyugat-indiai szigeteken hajdanában vadászott arapapagáj. Az első telepesek utódainak sikerült letörölni a palettáról. Kipusztították,

    XVI. Ara guadeloupensis: a ma is élő sárgavállú arához hasonló arapapagájfaj, melyről első ízben Kolombusz adott hírt. Először a Martinique-, majd a Dominica- és végül, a XVII. században a Guadepoupe-szigetről is "sikerült" a kíméletlen vadászatokkal kiirtani. Kipusztították,

    XVII. Ara martinica:természetes élőhelyéről, a Martinique-szigetről hoztak a korabeli hajósok néhány példányt ebből a pompás arapapagájból Európába. A leírások szerint felül kékben pompázott, alulnézetből pedig piros szín ékesítette. Kipusztították.Peter Sheikhli: Zöldszárnyú ara

    XVIII. Ara authoethoves:St Craix-azigeti ara (St. Craix-sziget) kipusztították.

    Ezen túlmenően a köznyelvben aráknak nevezik az ún. →kékarákat (4 faj tartozott oda - az Anodorchynchus purpurascens kipusztult) és a →Spix-ara nemzetségbe tartozó egyetlen fajt , a Spix-arát is.

    Tekintve, hogy valamennyi faj élőhelye összeszűkült, s a kíméletlen pusztítás és a rabló befogások miatt a populációk végveszélyben vannak, a valódi arák minden faja a →Washingtoni-egyezmény I. listáján szerepel .

    * a rendszerezők ma már önálló fajnak írják le, de nem mint A. canindét hanem A. glaucocolais.

    ** régebbi rendszerekben a kék-sárga ara alfaja, másutt Ara caninde.

    A hangfelvétel forrása: www.xeno-canto.org

     

    arab csukár: →feketefejű szirti fogoly (Alectoris melanocephala).

    madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2082
    Aprosmictus (Rotflügelsittich): a →pirosszárnyú papagájok nemzetsége 2 (másutt 3) fajjal és 2+1 alfajjal.

    1. Aprosmictus

    - erythropterus: →vörösszárnyú papagáj (Rotflügel v. Scharlachflügelsittich - Red-winged Parrot),

    - e. coccineopterus (Western Red-winged Parrot),

    - e. papua (Neuguinea-Rotflügelsittich),

    2. Aprosmictus

    - jonquillaceus: →timori pirosszárnyú papagáj (Timor-Rotflügelpapagei v. Timorsittich - Olive-shouldered Parrot),

    - j. wetterensis: észak-timori papagáj (Lownál hibásan önálló faj - Wetar-Rotflügelsittich).

    (3.) Aprosmictus

    - insignissimus: törölve.

     

    Aszem mégiscsak érdemes folytatni a papagájokat. Mert itt is a timori pirosszárnyú nem volt nyilazva és hivatkozássá téve, következésképpen javítani kell, mert még valaki azt hiszi, semmi nincs az említett papagájról a lexikonban, mikor van!

     

    madarbarat Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2081

    Kedves Andrea!

    Örülnék, ha arról is hamarosan be tudnál számolni, hogy a zöldeleséget is elfogadják, megszerették a madaraid. Aztán próbálkozz meg a csíráztatással!

    A csiráztatás során a mag úgyszólván értéktelen keményítői nagy átalakulásban vesznek részt, s értékes aminósavakkal, vitaminokkal gazdagodnak...

    Itt a

    Keresőbe

    írd be a zöldeleség kifejezést, s valamelyik korábbi hozzászólásból sok  mindent megtudhatsz a dologról.

    A csíráztatást ugyanígy hívd be a kereső segítségével, meglásd nem is olyan ördöngős dolog, s ha valóban szereted a madaraidat, akkor azt a kis vesződséget nem fogod rá sajnálni. Ezerszer többet ér, mint bármely bolti "csodaszer".

     

    Csíráztatás (Helmut Klocken felvétele) vízben áztatós és párolós edény
    Előzmény: Andrea196707 (2078)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!