Keresés

Részletes keresés

erdepeti Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17570

A képen már nincs benne, mert a lárvát én vettem ki a szárból. Az a nevelőtálca, amit láttatok a képen, elsőnek lett beöntözve, és az azért olyan nedves. Ott gumikesztyűvel kerestem meg a kártevőt, miután megkapta a permetlés beáztatást. Persze én is ügyes vagyok, hogy előbb beöntözöm aztán keresek benne kártevőt. A felvetés persze jogos lehet, hogy nem-e játszik közre a gombás megbetegedés, de a szárban felfedezett kártevő ennek ellentmond. Meg az is, hogy soha korábban nem volt muslica a palántáim körül és korábban nem is volt ilyen jellegű veszteségem. Amúgy megnéztem a pár napja kiarakott légypapírt. Több mint 50 fogás volt. 

 

A helyzet az, hogy a 64 és 104 db-s nevelőtálca nem volt jó ötlet, mert túl sűrű, és most csak úgy tudom permetlével belocsolni, hogy vizet teszek alá egy m10 ládába és onnan felszívja magát. Ez nem túl optimális, mert nem igazán lehet szabályozni a mennyiséget. De most egyszer jó alaposan be lesz mindegyik locsolva. Pár napig még a gombás dőlés veszélye is fenn áll azután újra kiszárad a föld. De remélem ezáltal megszabadulok a kártevőktől. Utána pedig szétültetem a palántokat, hogy jobban tudjanak fejlődni.

 

 

Előzmény: anegytech1 (17567)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 1 17569

Talán még jobb: áttűzdelni száraz földbe és úgy beöntözni.

Előzmény: CBNora (17568)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17568

Sajnos most már tényleg a beöntözés marad. De ha van még mag, érdemes lenne újra vetni másmilyen földbe és nem öntözni meg ennyire.

Esetleg megnézni a földeket, melyik a kukacos, és nem abba vetni az újat.  Talán ha pár maréknyit beáztat, ki lehet deríteni, melyik is az.

De én elsődlegesnek a palántadőlést tartom, aztán jöttek a finom rothadó szárra a lárvák. De tényleg a legjobb, ha nincsenek ott.

Előzmény: anegytech1 (17567)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.01 0 2 17567

Csak én látom úgy, hogy a beküldött képeken konkrétan a paprika szárában van a lárva? Mert ez esetben ez nem palántadőlés. Ettől függetlenül a kettő együttes kártétele is lehetséges. Viszont úgy olvastam, hogy a tőzeglégy lárvája a korhadékon kívül előszeretettel rágcsálja a lágy hajszálgyökereket is, és ez az ekkora magoncoknak halálos, míg egy fejlett növénynél nem biztos, hogy gondot okoz rövid távon.

 

Én vetés óta /egy hete/ egyszer sem öntöztem és elegendően nedves a talaj. Tehát a talaj kiszárításán túl én beöntözném Dimilin és Dithane/Réz kombinációjával is (ha keverhetőek), így mindkettőt kinyiffantja. Ettől viszont ugye még nedvesebb lesz a talaj. De most ha megvárja, hogy kiszáradjon a talaj, addig lehet, hogy az összes növényét megeszik a nyüvek.

Előzmény: CBNora (17563)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.01 0 1 17566

Ez valószínűleg tőzeglégy. Latin nevét sikerült megtalálnom: Bradysia spp

 

Erre rákeresve jó ki képeket találni, szerintem te is ilyeneket fotóztál:

 

 

És még egy kis leírás a védekezéshez: http://anovenydoki.hu/a-tozeglegy/

 

A Diptera (kétszárnyúak) rendjébe és a Sciaridae (gyásszúnyog-félék) családjába tartozik. Sajnos pontosabb leírást nem találtam neten, de otthon a Növényvédelmi állattan könyvemben megpróbálom megkeresni, hátha benne van.

 

Most több helyen is a Dimilin használatát találtam ellenük: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=account/customer_support/posts&topic_id=5953

Előzmény: erdepeti (17560)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17565

Egyetértek...azért is volt mosoly a hozzászólásom végén. :)))

Előzmény: anegytech1 (17554)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17564

No, ezt egyszerre írtuk!

Előzmény: beetee (17562)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17563

A tünetek leírása megfelel a palántadőlésnek. Belocsolnám gombaölővel.

A tőzeglégy lárva tudtommal elsősorban bomló növényi anyagokkal táplálkozik, és az erősen nedves talajrészekben él. Elképzelhetőnek tartom, hogy másodlagosan jelent meg a kidőlni készülő növényeken. Próbáld szárazon tartani a talajfelszínt, az valószínűleg távol tartja őket a gyökérnyaktól..

Előzmény: erdepeti (17560)
beetee Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17562

Na, a zindex lenyelt egy hozzászólásomat, pedig biztosan nem haladtam meg az időlimitet... :(

 

Szóval: nem vagyok a tőzeglegyek felkent szakértője, de a képeiden a föld tocsog a víztől.

Lehet ez simán klasszikus palántadőlés, amit nem egy kórokozó idéz elő, hanem akár több gomba vagy baktérium faj produkálhatja ezeket a tüneteket.

 

Ennek az öntözésnek a töredéke is elég. A talajfelszín nem lehet ázott, és jó ha kiszárad.

Előzmény: erdepeti (17560)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17561

Így néz ki.

Előzmény: collector60 (17559)
erdepeti Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17560

A másodvetésben, amiben a palánták még sokkal kisebbek, további veszteségek történtek. :( Most fogom megejteni a permetlés beöntözést. Előtte gondoltam még megpróbálom lencsevégre kapni a károkozókat. Sajnos a nagyítós módszer nem produkált értékelhető minőségű képeket. Sima fényképezőgéppel meg elég nehéz 1mm-es dolgokat lemakrózni. De van egy két viszonylag jobb kép a kártételről és a károkozóról is. Ahogy sejtettem, a tegnap este kidőlt paprikák tövén meg is találtam a károkozót. Illetve inkább magában a tőben. A kifejlett állapotról, magáról a légyről nem sikerült képet lőni, mert mire ráfokuszáltam, már el is szálltak. De teljesen jellegtelen valóban muslicaszerű élőlény. Ami a földben van már érdekesebb.

 

Elsőnek a kártételről, ami minden esetben azonos. A sziklevél és a valódi levelek kókadnak majd rövid időn belül a szár föld közelében maghajlik és dől, de ilyenkor még nem szakad könnyen. A felszín közelében üregesnek tűnik és szinte átlátszó lesz a szár dőlés után, de legfeljebb fél-egy cm magasságig észlelhető ez. Felszín alatt ugyanez figyelhető meg ha a palántát kiemeljük a földből. Szintén csak kb fél-egy cm mélységig észlelhető a szár üregesedése. Tehát a valódi gyökérrész nem sérül, nincs rajta kártétel. A köztes részen csak a bőszövet marad meg a szár belső részei eltünnek. Kiemeléskor itt gyakran megtalálható a kártevő, akár magában a szárban vagy annak felületén. Volt olyan növény aminek a bőrszövete sértetlen maradt egy lyukat leszámítva. Bemeneti nyílás ugye.

Frissen kiborított paradicsom épp nincs, így csak paprikáról tudok képet csatolni. Néhány fotó erről. Az épp és a már elfogyasztott szárrészek markánsan elhatárolhatóak.

 

 

 

 

A kártevő kb 1-2 mm hosszú, hámszövetét tekintve áttetsző, a tápcsatorna sötét árnyalattal látható. Nagyító alatt szelvényezettsége is megfigyelhető, illtve lábai párossával fejhez közel helyezkednek el. Fej részen valami rágószerv szerűség van, de ez már nagyítóval nem figyelhet meg jól. Test jellemzői hasonlítottak a pajorra, így ez is a lárvaállapotot erősíti meg. A fényt jelek szerint nem viseli jól, miután kivettem, azonnal  tekergőzött, majd  pár perc után tetszhalottá lett.

A képek nem sikerültek túl jól, de ha valaki hasonlót talál, akkor kezdhet aggódni.

 

Előzmény: anegytech1 (17537)
collector60 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17559

Howard German-ra keress

Előzmény: CBNora (17558)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17558

Hm. A Google-ban sem egyszerű megtalálni.

Az én paprika alakúm nem lucullushoz hasonló kemény húsú.

Húsos, de leve is van.

Előzmény: vizerg (17557)
vizerg Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17557

Valaki ismeri a Giant Howard Paste paradicsom fajtát?

Ez lenne az amit sokan itt paprika alakú paradicsomként emlegetnek?

Ez olyan lucullus-hoz hasonló kemény husú paradicsom lenne?

Az érdekelne, hogy aszaláshoz ki tudnám-e vele váltani a san marzano-t, mert idén még nincs SM magom, és akkor nem is vennék.

Mariska néni Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17556

Jaj, a Botkertit még nem is írtam, pedig azt is vetek, finom volt tavaly és bőtermő:)

Előzmény: CBNora (17555)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17555

Ez sem kevés!

 

Nálunk determinált: Subarctic Plenty

 

Féldeterminált: ajándékba kapott török paradicsommag, az volt ráírva, hogy Yarim Sirik, de kiderítettem, hogy ez nem fajtanév, hanem azt jelenti, hogy féldeterminált. A legkevésbé sem hiányzott, de nem akarom megbántani, aki adta, van 2 palánta belőle.

 

Futó: Paprika alakú, Csücskös ökörszív Zápolya Lacitól, egy, a családban Befőzőnek nevezett osztatlan levelű nagyon nagy (talán ami itt többeteknek is van és keveset de nagyon finomat terem), Szilvaparadicsom (SM helyett), Ferline F1, Ausztrál (onnan kapták, akiktől kaptuk, nagy, rózsaszín, ízletes, nagyon reped), Romus (tavalyelőtt kaptam ajándékba a magot)

 

Koktél: Botkerti (amiből Crystalheart is kapott, elég ellenálló), Gardener's Delight, Mexikói méz, Sárga körte, Red Fig

 

Lesz pár tő Vilma is, csak dísznek az előtérbe, étkezési szempontból elhanyagolható.

Előzmény: Mariska néni (17553)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17554

Szerencsére még én sem fedeztem föl a talajuntság jelenségét a kertemben, de a lényege az, hogy a hatására a növények esetleg könnyebben megbetegednek, kevésbé veszik fel jól a tápanyagokat, lassabban fejlődnek, kevesebb termést hoznak, felszaporodnak a kártevőik. Ezt kiskertben lehet, hogy észre sem veszi az ember, hogy pár %-kal kevesebb a termés, de több hektár esetén már nyilván feltűnőbb a jelenség, hogy múlt évben még 60 t/ha hozam volt, idén már csak 55.

 

Végülis itt arra jutottunk, hogy kiskertben, ha elegendő szerves trágyát dolgozunk be, akkor nem nagyon kell félnünk a talajuntságtól. A nagy területeken már sokkal jellemzőbb lehet ez, ahol kevés vagy semennyi szerves trágya nem kerül évekig a területre. De nagy területen meg már könnyebb is megoldani a vetésforgót. Kiskertben még ha egy területen folyamatosan ugyanaz a növény van, akkor sem jellemző, hogy egy adott kártevő nagyon elszaporodna, mert pár méterre más növények vannak, tehát ez már lefedi a változatosságot szerintem.

Előzmény: TINTUS (17552)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.01 0 0 17553

Lassan összeáll a lista a paradicsomokról.

 

Determinált: Zömök, ACE-55, Kecskeméti jubileum, K-262

 

Futó: Lugas F1, SM, Paprika alakú, P. Robenson, Ökörszív, Osu Blue

 

Koktél: Black tomato, Black zebra, Csoki sherry, Sárga mini körte, Mexikói méz, Schott szív, Patvarci szőlőszem

 

Majd úgy két hét múlva vetek, ha elég napos időt ígérnek. Eddig csak pár Lugas F1 és Korall került földbe, a koraiság érdekében.

Előzmény: TINTUS (17552)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17552

A talajuntság témakörhöz tennék megjegyzést . A fóliámba a paprika ikersor és a paradicsomé között 1 méter folyosó van. Más lehetőségem nincs mint hogy e sorokat cserélgetem már minimum 8 éve de lehet, hogy több.  Milyen  az a talajuntság?  :))))   

anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17551

Eleg jonak tunik ez a fold, koszonom a leirast es a linket. Ilyen foldet meg soha nem lattam sehol. Az a Compo sana fold is jo draga, amit mult evben vettem, de jo volt vele dolgozni.

Előzmény: erdepeti (17550)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17550

Florasca bio zöldségföld, Folrascana bio hansági rostos tőzeg, Florimo biohumusz, Florimo natúr tőzeg, Florimo eper-aprógyümölcstrágya., Florimo Palánta és magvető föld. Ezeket használtam,tehát lényegében a teljes hazai palettát. Erős a gyanúm, hogy ezek közül csak egy volt fertőzött, de a legyek szerintem már mindent lefertőztek.

 

Viszont azon a felvetéseden, hogy kezelik-e e földeket egy kissé elgondolkodtam és beugrott, hogy van egy földkeverék amit mindenképpen sterilizálnak hővel. Ez pont azért lett volna jó nekem, mert a cikk, amit linkeltél, szintén a hőkezelést ajánlotta. Tavaly akartam is ilyen földet venni, de Debrecenben sehol sem volt. Szerintem neked ez a föld még más miatt is érdekes lehet. Elve oltják szimbionta gombával. Illetve az nem tudom, hogy csak a spóra van-e benne, vagy már gombafonalak is, de mindenesetre ki lehetne ezzel váltani a szimbivitet. Viszont spórát csak hőkezelt és így más spóráktól, meg tőzeglégytől mentessé tett és steril földbe van értelme keverni. Szóval ez elég klassz lehet. Bár ára is van. Ahol árulják ott 2000 ft-nél kezdődik az 50l. Tavaly még a praktiker is tartotta, de én lemaradtam erről. 

Ja maga a termék: http://www.agrocs.hu/termek/kerteszeti-viragfold-mikorrhizaval/

Előzmény: anegytech1 (17542)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17549

Vajon a nem bio földeket kezelik valamivel? Az olcsó 500Ft/50litereseket biztos nem, de a drágábbakat?

Előzmény: CBNora (17545)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17548

Én pl nem vennék márványasztalt félmillióért, mégis van ismerősöm, aki megtette. :) Szóval ez már egyéni döntés kérdése, nem akarok senkit meggyőzni, hogy ez így jó, én így döntöttem, és ráköltöttem 3ezer forintot, nem bánom.

Előzmény: öreg_néne_b (17546)
CBNora Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17547

Ha a bio magok fajtaválasztéka más, ellenállóbbak a fajták, akkor persze megéri. Azonos fajtából szerintem mindegy.

Előzmény: anegytech1 (17544)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17546

Én biztosan nem fizetnék 1000 forintot egy "bio" Ace55 magért, ha ugyanazt megvehetem 150-ért is nem bio változatban.

Előzmény: anegytech1 (17544)
CBNora Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17545

A Florasca, amit használok, bio. Állatokkal még nem találkoztam benne, a bele ültetett növényeket nem károsította eddig semmi. Egyébként nem steril, sok növény kel ki belőle, ezek nagy része nem szokásos gyomnövény, nyilván a tőzegből származik. Egy adag volt, amiből aranka is kikelt, annak nem örültem. Szerencsére a kertbe nem hurcoltam be, elég volt, hogy a poharakból kigyomláltam.

Előzmény: anegytech1 (17542)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17544

Nem a méreganyag mentesség miatt választottam őket. A bio mag bio növényből származik, ami ellenállóbb lehet, mint vegyszerezett társaik, amit átörökíthet a magba is. A vegyszerezett növények alapvetően elég gyengék, mivel nem kell különösebben megbirkózniuk a betegségekkel, hisz folyamatosan permetezik őket. A vetőmagnak termesztett növényeket főleg, mivel ott ÉVI-t sem kell betartani, és nagy veszteség lehet egy-egy növény pusztulása, ezért folyamatosan és sokszor permetezik őket. Hogy aztán az ellenálló-képességet mennyire örökítik át a magba, nem tudom, de 5-6 csomag 500 ft-os mag nem ver a földhöz, így a 'nem veszíthetek semmit' alapon vettem őket.

Előzmény: öreg_néne_b (17543)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17543

Ha nincs szükséged plecsnire, akkor teljesen értelmetlen bio vetőmagot venni. A mag tömege 0,0 gramm, ennek "méregtartalma" - ha maradéktalanul átjut a termésbe, akkor is - kimutathatatlanul alacsony. Ennél még a szálló porral is több szennyezőanyag jut be a kertbe...

Előzmény: anegytech1 (17542)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17542

Ezt a bio földet boltban vetted? Mármint ilyen kis zsákos kiszerelés? Mert még mindig érdekelne a márkaneve :).

 

Egyébként nem csak bio földben lehet ilyen. Újabb kérdés egyébként, hogy kezelik-e valamivel a földeket. Mert van egy halvány sejtésem, hogy nem. Ez alapján az összes tőzeg bio, hisz a tőzeglápokat nem szokták nagyon permetezni és műtrágyázni. 

 

Egyébként pont gondolkoztam bio földön (mármint, hogy veszek), mert most ismét elvakult bioként fogok bele a dolgokba, annyira, hogy képes voltam bio magokat is venni, amik jó drágák. De nekem nem kell megfelelnem a minőségellenőrzésen, úgyhogy vannak nem bio magjaim is :).

Előzmény: erdepeti (17538)
anegytech1 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 17541

Köszönöm a tanácsot :). Hétvégén megpróbálom elszórni.

Előzmény: Mariska néni (17540)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!