Ma leszedtem 50 kg barackot, és széttrancsíroztam. Eszembe jutott, hogy ez így kevés, valaki írja má le, mit kell tenni bele. Nincs időm visszaolvasgatni, linkeket nézegetni pláne. Köszi.
Hozzászólásodból sok minden megtudható.Pl. ilyenek:lakásod,kocsid,pincéd van.Olvasni nem szeretsz,emellett lusta vagy.Mégiscsak jó lenne,ha azt a pár Miklós-féle oldalt átnéznéd.Ha a mostani webes problémák miatt nem férsz hozzá,jelezd,ha van e-mail címed,elküldöm.
A kajszi az egy olyan fránya gyümölcs, amit viszonylag könnyen odalehet kapatni, szóval én cefrézésnél teszek hozzá vizet rendesen és így jó "leves lesz" aminek köszönhetően eddig még sosem sikerült odaégetnem (nem mintha törekednék rá). :D Illetve úgy próbálom még megakadályozni a leégést, hogy nem közvetlenül az üstöt éri a láng, hanem egy vasat amin a főző áll és így szétteríti a hőt. Nekem ezek tökéletes védelmet nyújtanak. (Egyébként a meggy az nálam is rendszerint megindul.) De a láng szabályzásával kordában tartom.
Hová jutottunk! Bármi jöhet, még az árvák könnye is, lényeg hogy hülyitsen.... :-)) Hát ez azért... mégis csak... nahát! Megyeg is egy kajsziért. Idei kajsziért!!!
(Szégyen-nem szégyen, elég régóta fórumozok, de nem tudom, hogyan kell lehívni egy nick hozzászólásait, és azon kívül még sok minden mást sem! Ha nem adtál volna linket, kénytelen lettem volna azt is megkérdezni.)
A kajszi leégésének meggátlására régen homokot használtam,írtam is erről néhányszor ezen a helyen,de ma már duplafalúm van.Viszont sokat gondolkoztam azon,hogy ha belülről működik,akkor kívül is jó lehet,egy próbát megér,és a nyitott vízfürdősnél biztos,hogy jobb,a duplafalusításnál meg egyszerűbb.Csinálj egy fém tálcát,átmérője mondjuk egy cm-rel legyen nagyobb a főződnél,magassága 2-3 cm.Töltsd fel homokkal,tedd rá a főzőt,forgasd meg néhányszor,hogy mindenhol homokkal érintkezzen a fenék,aztán tűz.
Szívesen. A pirítós jó aromát ad neki, erjedés közben végig fújta az illatát a kotyogó, de a kész termékben már csak szolidabb ízként volt jelen. Lehet, ehhez a mennyiséghez a 12 óráig benne hagyott fél szelet pirítós helyett 1 egész szelet pirítóssal még jobb lehetne az eredmény. Nem rossz innivaló, sőt, ízletes, gyorsan fogyó, de a méz sajnos elég drága.
Idén kezdtem főzni sajáton, tavasztól sok cefre főzésen tul is voltam gond nélkül ( elégedett voltam a teljesítményemmel ) :) Aztán jött a barack és eltiporta az addig összegyüjtött "büszkeségem" napról napra égettem, kapattam oda a barackom ( 20-30liter cefrék voltak) . Kaptam már rá sok tanácsot, próbáltam több variációt, de még tökéletes egyse volt :D Szerintem kezdésnek rossz választás volt. Szamóca, meggy felhabzott néha, de még mindig könnyebb volt a dolgom velük. Cseresznye, vadszilva 80-90%-ig töltöttem néha az üstöt, mégis gond nélkül lejött.
Ezt a gyári főzőt dupla faluvá eszkábálni nem volna könnyü meg sajnálnám "elrontani" ha anyagi helyzet majd engedi kicserélem addig szenvedek vele... Szalmával is lekapott tegnap igaz már csak 50%ba mármint nem az egész alja. Vízfürdőt is próbáltam már a héten, nem birtam felfűteni normálisan (nyitott rendszer volt)
Mézsört készítettem belőle, egyszer. Vagy mézbort,,,az íze inkább boros jellegű. Nem rossz, de nehezen erjed le, nincs benne elég tápanyag az élesztőnek. Én ezt élesztőtápsóval ellensúlyoztam, szigorúan adagolási útmutató szerint. Így ki lehetett erjeszteni, de mivel a méz drága alapanyag, le nem főztem, csak bor-ként ittuk meg. Ízletes, jó, gyengéd aromájú, de ravasz, fejbeütős fehérborhoz hasonlítanám. Kb, ez volt a receptem, ennyi a módosítás, többi ugyanaz: 1 kiló méz+60 dkg cukor+15 liter víz, pirítós, link:
Én készítettem, paradicsomból, tavaly. A húgom eltett nem tudom már mennyit, de jó 15-20 liter házi paradicsom-sűrítmény lehetett. Robbantak az üvegei, szerintem kevés tartósítószert használt. Becefréztem, megmaradt lekvárokkal együtt. Ezt rosszul tettem, így utólag, mert nem a lekvárok, hanem a paradicsom dominált.
Olyasmi íze volt, mint a gabona-alszesznek, a párlata viszont abszolút nem hasonlított rá. Elfogyott, megittuk.
Ne számíts valami hűű, de szuperre, de iható. Fura íze van, de nem rossz.
"Van szívás is néha, mert a vízzáras főzők néha beszívják a tömítővizet egyenletes fűtésnél főzés közben."
Jártam így én is régebben hogy főzés közben pillanatnyi sisak visszahűlést követően(amit elő idézhettett az is hogy pótoltam a vízzárban lévő vizet),de mióta kicseréltem a páracsövemet meg a hűtőspirálomatvastagabbra azóta teljesen megszünt.