Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2023.08.25 0 0 184903

Nem iszom mostanában, ízlésem is gyengült, illetve ha megosztod a saját tapasztalatod, az hozzáad valamennyit vásárlás előtt. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (184896)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184902

https://rudolfjelinek.com/our-story/orchards/#plum

 

itt írja, hogy 200ha szilvásuk van az anyaországban (Csehország) és azon kívül több országban jelen vannak ültetvénnyel.

Előzmény: endrepp (184901)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184901

:) akkor ezt megbeszéltük oda-vissza is

 

 

 

Előzmény: Jolida (184900)
Jolida Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184900

Kaptam ajándékba. Nem is nézem a fogát ... annyira. :-) Egyébként is mutatóba van már csak.

 

Amúgy van Jelínek kökénypálinkám, amit Szlovákiában palackoztak (www.rjelinek.sk). :-o

Előzmény: endrepp (184897)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184899

szabályozni

Előzmény: endrepp (184898)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184898

Eltévesztettem, Zufanek, nem Jelinek, de mindkettő cseh persze. A Jelineknek a 10éves kóser érleltje az ajánlott, a Zufanek meg egyszer ilyen, egyszer olyan eléggé szór a minőség, de csak az érlelt ami érdekes. A marcipán túltengést nem magíz okozza, hanem utópárlat, ha a magot tolod túl, az keserű lesz, ezért nem is érdemes beletenni főzéskor, hanem, külön egy kis fazékban kifőzni a magot töményen a pálinkában és csak annyit tenni ebből az "esszenciából", amennyi éppen jólesik, így lehet szabájozni, ez is cseh recept.

Előzmény: Jolida (184894)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184897

Akkor olyat ne vegyél többet.

Előzmény: Jolida (184894)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184896
Előzmény: naivkezdo (184895)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184895

És vissza tudsz emlékezni?

Előzmény: 1zsakkrumpli (184893)
Jolida Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184894

Jelinek cseh.

Most éppen olyan Jelinek szilva van otthon kinyitva, amibe valószínűleg túltolták a szárított, tört mag visszarakást. Tömény marcipán. :-)

Előzmény: endrepp (184892)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184893

Igen, anno Fenegyerek pálinkákat.

Előzmény: naivkezdo (184888)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184892

aztán ellentmondásnak: a szlovák Jelinek Kothén spontán erjesztett szilvából olyan vastag, olajosat készít, ami 10fok alatt beopálosodik, hasonlóval sem találkoztam itthon.

Előzmény: endrepp (184891)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184891

Nekem ezek ízlenek, de a saját ízlésemnek vékonyak, Krumplié vastagabb, de van amelyikkel megkülönböztethetetlen, összeérnek kb. Szóval egy vastagabb tornyos párban van Krumpli nagy gőzterű kisüstijével. Most ebből az Aromat konkrétan hol van, azt nem tudom.

Előzmény: naivkezdo (184890)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184890

:)

Te kóstoltál már több pálinkát, amit Müller aromat gépen engedtek le.

Nem volt meg ott sem az íz rendesen?

Előzmény: endrepp (184889)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184889

Igen. Régebben hittem abban, hogy a mosolygós, legszebb gyümölcsből kivágni a szépségfoltokat, lecipelni a pincébe a vilmost. Nem is értem ez hogy történhetett. Már a tulipános poharat is eltettem, vége ennek a kisújjal eltartásos eu konform vonalnak. Ez itt a kelet, a környező országokban, pláne a balkánon bőven van mit tanulni a szilva erjesztéséről és főzéséről, izgalmasabb, mint régebben gondoltam.

Előzmény: naivkezdo (184887)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184888

Kóstoltál már azzal főzött pálinkát?

Előzmény: 1zsakkrumpli (184885)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184887

Mire gondolsz a 180 fokos fordulattal, másban hinni?

 

Előzmény: endrepp (184884)
beetee Creative Commons License 2023.08.24 0 1 184886

Érdekel valakit ültetvényes bodza? 

Gyöngyös feletti átvétellel.

250 fürtösen 280 bogyózógépen átengedve.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184885

Felsoroltak közül nekem a Müller Aromat a kedvencem. Műszakilag nagyon jó megoldásnak, felhasználó részéről egyszerűen kezelhetőnek gondolom.

Előzmény: naivkezdo (184882)
endrepp Creative Commons License 2023.08.24 0 0 184884

Hogyne, volt már itt minden, én most is fenntartom, hogy 180 fokos fordulatot venni és holnap teljesen másban hinni a szubjektív szinten működő kérdésekben az ok, az ízlés kérdése, a többi meg fizika vagy megértjük vagy nem. Évente 1-2 főzésre redukáltam magam szilvából, nem érdekel a fajta jelleg végtelen hajszolása, megpróbálom olyan szélesre, olajosra, vastagra hosszan erjeszteni és főzni, amennyire csak lehetséges és megy a tölgy hordóba pár hónapra. A 2019-es már egész jó. Idén lehet megpróbálkozom almával is, legjobb lenne almalevet beszerezni. Csak kisüsti, ezen biztos nem változtatok, én azt ajánlanám neked is, akár mennyire is sietős. :)

 

Előzmény: naivkezdo (184882)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.23 0 0 184883

Igen, tudom, kihagytam:

Carl

:)

Előzmény: naivkezdo (184882)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.23 0 0 184882

Hagyó, Kothe, Müller, Holstein, úgy rémlik mindegyikért rajongott itt már valaki, a saját műszaki megoldása miatt. 

Vagy rosszul emlékszem. 

Mindenesetre érdekes lenne (nekem biztosan) egy összehasonlítás, picit túllépve a melyik söröshordó az igazi, meg a des-t hogyan alakítsd át 10 lépésben vásárlás után témákon. 

Előzmény: endrepp (184880)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.23 0 0 184881

Biztosan.

De kell, hogy legyen különbség az eltérések miatt.

Van mindegyiknek saját megoldása talán szabadalma itt-ott, ezek azért érdekessé teszik a dolgot, legalábbis nekem az lenne.

Persze elképzelhető, hogy csak én vagyok vakon és korábban ki lett ez már tárgyalja.

Előzmény: öreg_néne_b (184875)
endrepp Creative Commons License 2023.08.23 0 2 184880

"a Hagyó-Spirit berendezésen előállított párlat íze jellemzően édeskés és lekváros jegyekkel rendelkezett, a Müller Aromat elsősorban a citrusos és a narancsolajos jegyeket hozta"

Az édeskés, lekváros az nem fajtajelleg, hanem erjedési melléktermék, míg a citrus, narancsolaj az (valószínűleg) primer fajtajelleg.

Ebből könnyű eljutni oda, hogy a Hagyó nem választ el olyan jól és marad benne édes, lekváros, olajos test. Míg az Aromat ezeket lefejti és meg tudja mutatni a citrust és a narancsot, amik egyébként fedve vannak.

De mi van, ha ezt így fordítjuk meg:

Az adott évjárat olyan gyenge, hogy sem citrus, sem narancsolaj nincs benne, neutrálisra érett be a gyümölcs, ebből az Aromat neutrális párlatot produkál, míg a Hagyó hozza a lekváros, édes eredményt.

Így meg is van a mítosz alapja, hogy a mozgólépcsős az róóósz, mert a szar alapanyagból nem sikerült a rézmikroszkóppal sem kimutatni semmit.

Előzmény: naivkezdo (184874)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.08.22 0 0 184879

Csak azért mert én is ezt gondolom.

Előzmény: naivkezdo (184878)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.22 0 0 184878

Most abból idéztél, amit találtam és linkeltem és természetesen olvastam.

Nagyon köszönöm.

:)))

Előzmény: 1zsakkrumpli (184877)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.08.22 0 0 184877

"A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a fenti összehasonlításban szereplő berendezésektől függetlenül minden elkészült párlat minősége kiváló, ám a műszaki kialakításuknak és a főzőmestereknek köszönhetően egyes tulajdonságaik eltérhetnek."

Előzmény: naivkezdo (184874)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.08.22 0 0 184876

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: The Dark Side of the Moon (184862)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.22 0 0 184875

Ezen a szinten a beállításokon több múlik, mint a készülék gyártóján. Ha azt vizsgálják, hogy ugyanazon a készüléken különböző beállítások mellett mit kapnak, legalább ekkora lenne az eltérés.

Előzmény: naivkezdo (184874)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.21 0 0 184874

Ez kimaradt, itt sem találtam semmit erről:

 

"Míg a Hagyó-Spirit berendezésen előállított párlat íze jellemzően édeskés és lekváros jegyekkel rendelkezett, a Müller Aromat elsősorban a citrusos és a narancsolajos jegyeket hozta. "

Valakinek erről bővebb infója?

 

https://www.magro.hu/agrarhirek/mi-a-kulonbseg-ketfele-kajszibarack-cefrebol-5-kulonbozo-berendezesen-lefozott-parlatokat-vizsgaltak/

A hivatkozott link már nem él, de ott is csak ennyi van:

http://web.archive.org/web/20210227061914/https://uni-mate.hu/hu/palinkatudomany-torkolytol-csipkeparlatokig

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!