Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87889

Az örökzöld "mikor van kész a cefrém" kérdésre még egy ellenőrzési lehetőség, gyufapróba helyett/mellett:

Ha az erjedésben lévő cefrét közelről megszagoljuk, az hasonló érzés, mint amikor az orrunkba megy a szódavíz buborékja.

Főerjedésben brutális élmény tud lenni egy gyanútlan, mély szippantás :o) aztán az erjedés előrehaladásával egyre enyhébb ez az érzés, végül el is múlik. Na akkor lehet főzni.

Előzmény: vasbicikli (87888)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87888

A kierjedt cefrében már nincs cukor, de a gyümölcs savai ott vannak, ettől érezzük savanyúnak.

Ez a savanyú íz, és az ecetesség az két külön dolog. Ecetesedni akkor tud a cefre, ha sokáig tárolják és levegőt kap. Ilyenkor az alkohol ecetsavvá alakul át.

Előzmény: bytuman (87885)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87887
Előzmény: DieselManiaco (87886)
DieselManiaco Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87886

Üdv Urak!

Életem első pálinkafőrésére készülök,így először készítek cefrét.Szedett anyag áll rendelkezésre,jelenleg még csak szilva,alma-körte majd később. Szilvából már van kb 200 liter. Eddig tévesen úgy tudtam hogy csak összeszedem,néha megkeverem,ha kiforr lefőzetem és kész. De most hogy művelődök itt a neten,úgy látom ez nem egészen így működik.Segítenétek nekem? Nem díjnyertes pálinkát szeretnék,csak ilyen családom-baráti körön belül fogyaszthatót.Nincs konkrét kérdésem mindenre kíváncsi vagyok:)

A válaszokat előre Köszönöm.Erőt,egészséget!

F.Dávid

 

 

bytuman Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87885

Azt hittem, ha savanyú, akkor az már rossz!

Előzmény: barkócza (87884)
barkócza Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87884

Szokásos válasz: Kostold meg. Ha édes, még nem erjedt ki, ha savanyú, mint a bűn, akkor nincs már benne cukor, és főzendő. Ilyen melegben gyorsan kierjedhet.

Előzmény: bytuman (87881)
Firkaas Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87883

pár kép  itt

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87882

Úgy néz ki lesz egy pár kg sárgadinnye, nincs brix mérőm, tapasztalati úton kb mennyi cukor kellhet 100kg-hoz?

bytuman Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87881

Jó napot mindenkinek!

Cefrével kapcsolatosan lenne néhány kérdésem. Sárgabarack cefre kb80 liter egy 120 literes műanyag hordóban, kimagozva. Pektinbontó, borélesztő és 2kg cukor van benne. Szépen megindúlt forrni, de második nap már úgy rotyogott, mint ha tüzelnének alatta. Belelógattam a hordó felső részébe egy hőmérőt 32°C-ot mutatott, úgyhogy sürgősen levittem egy kb 24-25°C-os félszuterénbe. Harmadik nap igen csekély "pöfögés".

Illatán nem érezni semmi rosszat, kellemes gyümis-cefre illata van. Az íze mintha picit savanykás lenne.

Milyennek kellene lennie az ízének? Ha esetleg leáll, indítsam e újra?

Rendben van e ez a folyamat így?

ui: első cefrém

Válaszaitokat előre is köszönöm!

csalitos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87880

   Ez volt a kérdés. De mit nem kivánsz tőlem. Egyszer már belevágtam ebbe a dologba. Valamilyen fő mezőgazdasági iskolát végzettnek próbáltam ezt elmagyarázni. Már ecseteltem a borsó meg a mák összeöntését. Két órai magyarázgatás után úgy látszott a szemein, hogy kezdi pedzegetni a dolgot. Egyszer csak villannak a szemei és bevágja nagy okossan, hogy nem úgy van ám az, mert 1kg, mák meg 1kg borsó az 2kg. Én nagyon udvarias ember vagyok! :-) Mást nem tudtam csinálni, lekaptam a sapkám, földhözvágta, megtapostam, majd szó nélkül otthagytam. Azóta is kerülöm, de látszik ő is engem. Igy már nincs egymással problémánk.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: snapszmester (87878)
barkócza Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87879

Ne is dobd a szemétbe! Gondolom, ez a hosszú nyakú, sárga, vajpuhára érő körte. Belül a barnulás olyan, mint a vadkörte szotyósodása, mézédes, és egy kis vadas jelleget ad a pálinkának.

 

A részenkénti cefrézésről ezt nézd meg:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126375261&t=9007484,

 

és még a környékén héhány hozzászólást (szilvakukcét).

 

Előzmény: Firkaas (87874)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87878

Nagyon rövid a válasz. Elmondhattad volna a hígításkori térfogatcsökkenést és hőfokváltozást. Esetleg azt is hogy ez is mint minden fent van az oldalamon, de minek kellene átnézni még hátha talál valami okosságot is ami megrengeti a világnézetét. :-)

Előzmény: csalitos (87876)
csalitos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87877

   Azt a betyárját nekije! Szerinted egy őskövület vagyok? Amit most előadtam itt, azt egy fél évszázaddal ezelőt tanultam és akkor még nagyon hatásossan tudták az ember fejébe beleverni a mérhetetlen nagy tudást. A te dolgod, hogy átváltsd a mai kor megfelelőjének (SI) az adatokat. Énnékem már jogom van felejteni, néked meg kötelességed tanulni. Na! Itt a pont!  :-))

   Egyébként az adatok jók akkori fizikakönyvek szerint. És halkan mondom, könnyebb volt vele számolni. Igaz, ma már mindenhol ott a számológép. Az iskolásgyerek meg a telefonján számolja ki, hogy mennyi 7x8, nem hogy kapásból rávágná, hogy 53. :-((

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Tucso69 (87869)
csalitos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87876

   47,0 %

Előzmény: m.robi (87875)
m.robi Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87875

Tisztelt Mindenki,

 

Mostanában nem kérdeztem, inkább csak főztem a nedüt. :) úgy ahogy sikerült is. Szombaton föztem a meggy pálinkámat.

Lenne 2 kérdésem:

- ha lepárlóból 28°C-os pálinka folyik ki, akkor elég nagy a lepárlóm, a 28°C-os pálinka eléggé "hideg"

- felhígitottam vízzel, az eredmény 28°C-on 50%-s pálinka, akkor ez 20°C-on mennyi %-nak felel meg, ezzel mindig bajban vagyok.....

Firkaas Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87874

T uraim !

segitséget és tanácsot szeretnék kérni!

 

idén rengeteg körte terem a kertünkben,nem szeretném a szemétbe dobálni inkább pálinkát főzetnénk belőle. sajnos a fajtáját nem tudom megmondani.Azt megfigyeltük,hogy mire a zöld körte “megérik” és meg sárgul,megpuhul a belseje minden esetben bebarnul.Ezek a darabok pedig hamarossan le is potyognak a fárol,némelyik egészben marad ,de valamelyik elreped és a méhek hangyák kikezdik.Ezeket a hullott körtéket összeszedtük egy 30 l-es szárható tetejü vödörbe,összezuztam pépesre.Másnap mikor mentem a pép tetején fehér foltok voltak. Ez jót jelent?

kérdéseim a következők:
mivel naponta nincs több 8-10 db hullott körténél mi a célszerű folyamat?

minden nap beletenni az előző napiba zuzottan?
lesz-e valamilyen hatása hogy a körték belseje már megbarnult?
cukrot,élesztőt és egyéb anygot kell-e még hozzá adni?
firkaas@gmail.com cimen vagyok elérhető

köszönettel Roli

zsuzska60 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87873

Azért járt idegsebészhez, hogy visszavetessen az IQ-ból. Korábban nem álltak vele szóba, mert nem értették. :-)

Előzmény: templomhegyi (87858)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 87872

    vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (87819)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87871

Hihi, az múlt ezredbeli...)

1964-től van SI (ha jól emlékszem), s az iskolákban még sokáig használták a CGS mértékegységeket. Az idősebb korosztály jól emlékszik...)

Előzmény: Tucso69 (87869)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87870

Ja azt nem mondtam, vezetékes vizem nincs, a 20 négyzetméteres előtetőmről gyűjtöm az esővizet. A kiürült 1000 literes tartállyal a héten birkóztam, kitakarítottam rendesen

Előzmény: Amateur-no1. (87868)
Tucso69 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87869

Bocsánat Józsipapa!

Nem figyeltem, hogy múltszázadi Kcal-val számoltál! :-)

Előzmény: csalitos (87854)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87868

Ha jól veszem ki szavaidból, ez teljességgel takarékos, mert esővíz,- valóban az? 

Előzmény: hevezoli64 (87867)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87867

Igen, meszezek. És persze a meleg vizet gyakran elhasználom mosásra, egyebekre. Két 1000 literes tartályom van, tavasszal bőven megteltek, de mára kifogyóban, hiszen locsolok is.

Na meg a fám is elfogy lassan. Már csak pálinkám marad...))

Előzmény: Amateur-no1. (87864)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87866

Símán megsóz, és ennyi? Úgylátszik agyonkombináltam, én vmi medencés tablettára gondoltam, de végülis, az is valami hasonló.

Köszönöm, amúgy a réznek a hűtőben nem árt? (persze nem sav)

Előzmény: Tucso69 (87865)
Tucso69 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87865

NaCl segít.

Előzmény: Amateur-no1. (87864)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87864

Sziasztok!

Bocsi, hogy belepampogok, oké, hogy zárt rendszerben kering a víz, én is ezen gondolkodtam, meg is csináltam, de viszonylag rövid idő alatt megposhad a víz, tesszel bele valamit ellene?

Előzmény: hevezoli64 (87861)
Tucso69 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87863

Na az már pince! :-)

Előzmény: hevezoli64 (87861)
Tucso69 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87862

Ez így nagyon nem jó!

A vizet 1-nek vettük az egyszerűbb számítás miatt (mint referencia), de egyébként 4,186 kJ/kg°C

 

Már hogy a fenébe nem számít a térfogat? mindegy hogy 1 liter vagy 1 m3?

térfogat  X sűrűség!

 

Templomhegyi! Neked van igazad!

Előzmény: csalitos (87854)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87861

Rendben, fő a jó szándek!

Ebben a pokoli melegben még azt is felfedezzük a hűtés érdekében, amire nem jöttek rá az ókorban....)

Én a hűtővizemet a pincémben tartom, szerencsére 15 foknál ott nincs több. Sokat dolgoztam ezért, gondolok itt a pince elé húzott falra (2 köbméter tufa, 1,2 m vastag), borostyán borítással, nagy diófa árnyékkal.

Üdv.

Előzmény: Feriba51 (87833)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.08.04 0 0 87860

Szia!

Nem tudom, kaptál-e már erre a kérdésedre választ, de ez marhaság, szinek nem párolódnak át, az viszont egy nagy titok, hogy ha színezni szeretnéd a páleszt, akkor a tisztázásnál a lefolyó szesz útjába tegyél egy-két teafiltert, nem változtat az ízeken semmit, de szépen megüti a víztiszta anyagot, ha mégis aggasztana az ízváltozás, én hasonló gyümölcsöset ajánlok, akkor nem lehet semmi baj.

Előzmény: picurj (87795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!