Az örökzöld "mikor van kész a cefrém" kérdésre még egy ellenőrzési lehetőség, gyufapróba helyett/mellett:
Ha az erjedésben lévő cefrét közelről megszagoljuk, az hasonló érzés, mint amikor az orrunkba megy a szódavíz buborékja.
Főerjedésben brutális élmény tud lenni egy gyanútlan, mély szippantás :o) aztán az erjedés előrehaladásával egyre enyhébb ez az érzés, végül el is múlik. Na akkor lehet főzni.
A kierjedt cefrében már nincs cukor, de a gyümölcs savai ott vannak, ettől érezzük savanyúnak.
Ez a savanyú íz, és az ecetesség az két külön dolog. Ecetesedni akkor tud a cefre, ha sokáig tárolják és levegőt kap. Ilyenkor az alkohol ecetsavvá alakul át.
Életem első pálinkafőrésére készülök,így először készítek cefrét.Szedett anyag áll rendelkezésre,jelenleg még csak szilva,alma-körte majd később. Szilvából már van kb 200 liter. Eddig tévesen úgy tudtam hogy csak összeszedem,néha megkeverem,ha kiforr lefőzetem és kész. De most hogy művelődök itt a neten,úgy látom ez nem egészen így működik.Segítenétek nekem? Nem díjnyertes pálinkát szeretnék,csak ilyen családom-baráti körön belül fogyaszthatót.Nincs konkrét kérdésem mindenre kíváncsi vagyok:)
Szokásos válasz: Kostold meg. Ha édes, még nem erjedt ki, ha savanyú, mint a bűn, akkor nincs már benne cukor, és főzendő. Ilyen melegben gyorsan kierjedhet.
Cefrével kapcsolatosan lenne néhány kérdésem. Sárgabarack cefre kb80 liter egy 120 literes műanyag hordóban, kimagozva. Pektinbontó, borélesztő és 2kg cukor van benne. Szépen megindúlt forrni, de második nap már úgy rotyogott, mint ha tüzelnének alatta. Belelógattam a hordó felső részébe egy hőmérőt 32°C-ot mutatott, úgyhogy sürgősen levittem egy kb 24-25°C-os félszuterénbe. Harmadik nap igen csekély "pöfögés".
Illatán nem érezni semmi rosszat, kellemes gyümis-cefre illata van. Az íze mintha picit savanykás lenne.
Milyennek kellene lennie az ízének? Ha esetleg leáll, indítsam e újra?
Ez volt a kérdés. De mit nem kivánsz tőlem. Egyszer már belevágtam ebbe a dologba. Valamilyen fő mezőgazdasági iskolát végzettnek próbáltam ezt elmagyarázni. Már ecseteltem a borsó meg a mák összeöntését. Két órai magyarázgatás után úgy látszott a szemein, hogy kezdi pedzegetni a dolgot. Egyszer csak villannak a szemei és bevágja nagy okossan, hogy nem úgy van ám az, mert 1kg, mák meg 1kg borsó az 2kg. Én nagyon udvarias ember vagyok! :-) Mást nem tudtam csinálni, lekaptam a sapkám, földhözvágta, megtapostam, majd szó nélkül otthagytam. Azóta is kerülöm, de látszik ő is engem. Igy már nincs egymással problémánk.
Ne is dobd a szemétbe! Gondolom, ez a hosszú nyakú, sárga, vajpuhára érő körte. Belül a barnulás olyan, mint a vadkörte szotyósodása, mézédes, és egy kis vadas jelleget ad a pálinkának.
Nagyon rövid a válasz. Elmondhattad volna a hígításkori térfogatcsökkenést és hőfokváltozást. Esetleg azt is hogy ez is mint minden fent van az oldalamon, de minek kellene átnézni még hátha talál valami okosságot is ami megrengeti a világnézetét. :-)
Azt a betyárját nekije! Szerinted egy őskövület vagyok? Amit most előadtam itt, azt egy fél évszázaddal ezelőt tanultam és akkor még nagyon hatásossan tudták az ember fejébe beleverni a mérhetetlen nagy tudást. A te dolgod, hogy átváltsd a mai kor megfelelőjének (SI) az adatokat. Énnékem már jogom van felejteni, néked meg kötelességed tanulni. Na! Itt a pont! :-))
Egyébként az adatok jók akkori fizikakönyvek szerint. És halkan mondom, könnyebb volt vele számolni. Igaz, ma már mindenhol ott a számológép. Az iskolásgyerek meg a telefonján számolja ki, hogy mennyi 7x8, nem hogy kapásból rávágná, hogy 53. :-((
idén rengeteg körte terem a kertünkben,nem szeretném a szemétbe dobálni inkább pálinkát főzetnénk belőle. sajnos a fajtáját nem tudom megmondani.Azt megfigyeltük,hogy mire a zöld körte “megérik” és meg sárgul,megpuhul a belseje minden esetben bebarnul.Ezek a darabok pedig hamarossan le is potyognak a fárol,némelyik egészben marad ,de valamelyik elreped és a méhek hangyák kikezdik.Ezeket a hullott körtéket összeszedtük egy 30 l-es szárható tetejü vödörbe,összezuztam pépesre.Másnap mikor mentem a pép tetején fehér foltok voltak. Ez jót jelent?
kérdéseim a következők: mivel naponta nincs több 8-10 db hullott körténél mi a célszerű folyamat?
minden nap beletenni az előző napiba zuzottan? lesz-e valamilyen hatása hogy a körték belseje már megbarnult? cukrot,élesztőt és egyéb anygot kell-e még hozzá adni? firkaas@gmail.com cimen vagyok elérhető
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ja azt nem mondtam, vezetékes vizem nincs, a 20 négyzetméteres előtetőmről gyűjtöm az esővizet. A kiürült 1000 literes tartállyal a héten birkóztam, kitakarítottam rendesen
Igen, meszezek. És persze a meleg vizet gyakran elhasználom mosásra, egyebekre. Két 1000 literes tartályom van, tavasszal bőven megteltek, de mára kifogyóban, hiszen locsolok is.
Na meg a fám is elfogy lassan. Már csak pálinkám marad...))
Bocsi, hogy belepampogok, oké, hogy zárt rendszerben kering a víz, én is ezen gondolkodtam, meg is csináltam, de viszonylag rövid idő alatt megposhad a víz, tesszel bele valamit ellene?
Ebben a pokoli melegben még azt is felfedezzük a hűtés érdekében, amire nem jöttek rá az ókorban....)
Én a hűtővizemet a pincémben tartom, szerencsére 15 foknál ott nincs több. Sokat dolgoztam ezért, gondolok itt a pince elé húzott falra (2 köbméter tufa, 1,2 m vastag), borostyán borítással, nagy diófa árnyékkal.
Nem tudom, kaptál-e már erre a kérdésedre választ, de ez marhaság, szinek nem párolódnak át, az viszont egy nagy titok, hogy ha színezni szeretnéd a páleszt, akkor a tisztázásnál a lefolyó szesz útjába tegyél egy-két teafiltert, nem változtat az ízeken semmit, de szépen megüti a víztiszta anyagot, ha mégis aggasztana az ízváltozás, én hasonló gyümölcsöset ajánlok, akkor nem lehet semmi baj.