Keresés

Részletes keresés

Zolcsi67 Creative Commons License 2018.06.14 0 1 66843

A másik irányból mentem, Dömsöd felől, egy kis emlékezetfrissítésnek itt vannak az élménybeszámolók (sajnos az írás félbeszakadt több ok miatt, a túrát teljesítettem, azaz a Csörög-Verőce szakaszról is tudok mesélni, képeket küldeni, stb.

 

http://erdonmezon.blogspot.com/search/label/Pest%20megyei%20piros

Előzmény: Törölt nick (66804)
akárkibárki Creative Commons License 2018.06.14 0 2 66842
Pulmy Creative Commons License 2018.06.14 -13 2 66841

sztem is onnan fúj a szél,hogy túlparázták az esetet a kutyákkal és hamarabb előkerült a gázpisztoly mint kellett volna.Én úgy gondolom az emberek többsége nem tudja kezelni az ilyen kutyás storikat és elkezd hadonászni,támadólag fellépni és ekkor kezdődnek a bajok. Pedig ahogy Te is mondod az ebek általában a területüket védik és az esetek nagy részében visszakoznak.

Ha vaddisznóval találkozunk akkor sem kezdünk el kapálózni,hadonászni,kiabálni.Akkor a kutyákkal miért tesszük,csak felbőszítjük adott esetben őket.Persze könnyű úgy okosnak lenni,hogy mi nejemmel tudunk a nyelvükön beszélni,de akiben zsigerből benne van a kutyáktól való félelem annak úgyis hiába bizonygatjuk,hogy ne lépjen fel ő is támadólag.  Na most megint fogok kapni hideget,meleget  ;) :D

Előzmény: akárkibárki (66839)
akárkibárki Creative Commons License 2018.06.14 0 0 66840

Mondjuk még az sem biztos,hogy a két férfi hová valósi volt.Lehet,hogy ők is Alsópetényiek voltak és esetleg ismerte őket az ásós?

Előzmény: Pulmy (66838)
akárkibárki Creative Commons License 2018.06.14 0 3 66839

Kicsit furcsa a sztori.Kimennek a kutyák,de nem harapták meg őket,szóval valószínűleg csak a területükként kezelt útszakaszt védték.A két túrázó megijedt(jogosan),de a gázpisztoly nekem kicsit furcsa.Én nem járnék ilyennel túrázni,de hát ugye van az a mondás az ízlésekről és a pofonokról.De ha már úgy érzem,hogy veszélyben vagyok,akkor nem a levegőbe lőnék.Én kinézem azt,hogy a pisztoly inkább az ásós ember ellen került elő,aki viszont nem ijedt meg tőle és ebből lett a kergetőzés.Mondjuk kíváncsi lennék,hogy a kutyák ekkor hol voltak?Vagy ők is futottak velük?És a két rendőr is pont arra járt...Furcsa,na!De talán valamelyik túrázó szokott ide írni és elmeséli a sztorit.

Előzmény: Pulmy (66838)
Pulmy Creative Commons License 2018.06.14 -13 0 66838

Azért kiváncsi lennék a pontos történetre.Mi történhetett,hogy így kiakadt minden szereplő ? 

Előzmény: jzp2107 (66835)
Norby99 Creative Commons License 2018.06.14 -4 0 66837

Uhhh, igen, Norbi vagyok! :) Megtisztelő, hogy te ellenőrizted a füzetem! 

Előzmény: hörpölin (66817)
Norby99 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 66836

Nem azért, de el is keseredtem! :( :) Egy hete irtak, hogy fotó berakva a füzetembe, és  majd értesitenek! Sajna egy rublika nem lett tintás, legnagyobb sajnálatomra. Majd meg is kérdezem, hogy nincs e nekik egy kallódó Petróczi-iskola bélyegzőjük... :) 

 

Várom már, hogy jelentkezzenek, meg hátha kifaggatnak az AK-val kapcsolatban, mert szivesen mesélnék! 

Előzmény: donjuan1984 (66819)
jzp2107 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 66835

szép történet..

 

ismét változni fog az útvonal? :-)

Előzmény: Pulmy (66834)
Pulmy Creative Commons License 2018.06.14 -13 0 66834
Pulmy Creative Commons License 2018.06.13 -13 1 66833

ultra kéktúra ;) :D   Az Egerszalóki példával tökéletesen egyetértek.gyanítom lehetne még példát hozni bőven.... ahol valami fejlesztés történik,ott az árak is követik a fejlődést

Előzmény: jzp2107 (66832)
jzp2107 Creative Commons License 2018.06.13 -13 3 66832

OKT Hévíz-Keszthely

 

Ha már rövid túra, akkor kontráznék :-)

Ilyen szakaszolással gondolom még nem sokan csinálták a kéktúra ezen részét, nálam ráadásul még füzet sem volt!

Történt ugyanis, hogy tavaly kaptam észbe hogy elsőszülött utódom lassan kikopik a gyermek kéktúrás korból (hihetetlen sebességgel öregszenek..), úgyhogy jó volna addig minél több szakaszjelvényt felmarkolni.

Március végén lejártuk a Tördemic-Nagyvázsonyt, de ez szűk 3 km-rel kevesebb a limitnél, kellett még valami.. Mivel nekem már az egész Balaton-felvidék megvan, csak egy valóban rövid etapban gondolkoztam, erre pedig nincs alkalmasabb a Hévíz-Keszthelynél. Hévíz úgyis tervbe volt már véve egy ideje, hogy egy fürdést meg kellene ott ejteni..

 

Így tehát szombat reggel a 9 órás expressz busszal lehaladtunk az esőben Hévízre (ez expresszebb volt mint a legutóbbi Jósvafőről, Keszthelyig nem állt meg sehol, onnan viszont elég sokat álltunk mert valami triatlonos rendezvény miatt le volt zárva a fél város)

Fél órás késést begyűjtve érkeztünk Hévízre, itt szerencsére éppen nem esett az eső, de a radaron már látszott hogy nem lesz ez mindig így, úgyhogy késlekedés nélkül pecsételtünk a buszállomáson (nagyon gáz a sok pecsétnyom a falon, remélem nem kéktúrázók csinálják, de sajnos az isten nem mossa le rólunk ez esetben sem..)

Mi is adóztunk a rablók istenének az itteni soron (kóla 450? nooormális? persze kiírva nem volt, csak fizetéskor derült ki), a ttt fórumba beírt csoda gyrosost kerestük, amit találtunk ott inkább gyros helyett hambit ettünk, elég felejthető volt. A mellette lévő fagyizó már kellemesebb emlékként marad meg, akkora egy "gombóc" fagyi, hogy majd leesik a tölcsérről. Mondjuk 300, de tényleg kiadós. És itt ennyibe fáj mindenhol, a minigombócosnál is. Egyedüli negatívum hogy 90%-ban a gyümölcsös ízek domináltak (régen csak ilyet ettem, de mióta én is nekiálltam öregedni..)

Du. egy körül bevettük magunkat a tóba, ahol fiam kívánsága is teljesült, miszerint tök jó lenne esőben fürödni. Főleg akkor derült ki milyen tök jó volt az eső, mikor elállt és előjött az úszómester, állandóan minket fütyült. Pedig semmi rosszat nem csináltunk, fiam kimászott a tó partjára applikált lépcsőn (sííííp), kicsit húzódzkodott a tóba telepített korlátokon (síííííp) körbeúszás közben észrevettünk egy csodás tavirózsát és 2 percnél hosszabban arra néztünk (sííííp) aztán nagyjából itt le is járt a három órás jegyünk. Minden síp ellenére azért élveztük a dolgot, abban maradtunk hogy ide még majd visszajárunk egy kicsit hűvösebb időben.
Némi geoládázást, egy sörbeszerzést és pici korzózást követően kifelé vettük az irányt a centrumból a kéken, amit nagyon nem bántam mert a sok orosz felirat, bazár, lehúzós étterem miatt Hévíz az ipari turizmus egyik erős bástyája, ez az iparág meg nem a szívem csücske (Egerszalók is addig volt nagy király, míg nem lett kiépítve)

Szállásunk az utca utolsó házában volt, csend nyugalom, sikerült tökéletesen kipihennünk magunkat.

Kellett is az erő, hiszen vasárnap kemény 6-7 km-t kellett legyalogolnunk :-)

9-kor kezdtünk neki, akkor már a tó kifolyójánál élénk fürcsikélés zajlott.
Kerékpárúton nem volt sok biciklis, meg igazából semmi esemény, annál több szúnyog :-S
Keszthelyre beérve esett pár csepp eső de aztán megkönyörült rajtunk, ennek örömére tartottunk egy kis ládázgatást, lidlizést, kastélykerti sétát, aztán jöhetett volna a strand. Csak volna, mert a triatlonosok miatt már megint blokád alatt volt a város, ráadásul a strand örzői azt találták ki, hogy fél óráig senki nem mehet át az utca másik oldalára (előző nap a rendőrök ezt úgy oldották meg, hogy ha jött biciklis akkor nem engedték a forgalmat, amikor meg épp nem jött senki akkor meg lehetett menni, mondjuk így is iszonyat sor volt, de legalább azért haladt)
Tettem még egy bátortalan próbálkozást hogy tudnak-e ajánlani valami kerülőutat a strandra (ha mondjuk azt mondják menjünk le 500 métert és ott át lehet kelni istenuccse lesétáltam volna, a másik oldalon meg vissza) de nulla kompromisszumkészség volt, pedig egy bőröndös úriember felvetette a buszoknál autóknál működő megoldást hogy csak akkor legyen lezárva az utca mikor tényleg jönnek is rajta a bicajosok, de hiába: "fél óráig sehova", ennyit tudtak hajtogatni. Nyomatékul meg annyit, hogy a triatlonosok "fizetnek érte" hogy itt sportolhassanak. Van egy sejtésem, hogy nem én voltam az egyetlen, akinél ez a kijelentés kissé kontraproduktív volt
Ugyanis összebeszélés nélkül is több járókelővel egyetemben szépen szétnéztünk, sehol senki biciklis és sutty, már rohantunk is a másik oldalra. A rendezőket az agyvérzés kerülgette ("nem megmondtam hogy..") de ez legyen az ő bajuk.

Sosem voltam még a keszthelyi strandon, de ez hibának bizonyult. Volt homokos része is a másodszülöttnek, volt úszós része nekünk fiúknak, úgyhogy mindenki megtalálta a számítását. A végére még a napocska is kisütött, annyira, hogy sikerült is alaposan leégni. Az itóka itt is aranyárban volt, viszont az utolsó ütött-kopott bodegában is elfogadták a SZÉP kártyát. Nomeg azt is figyelembe kell venni, hogy érkezésünkkor épp rossz volt a pénztárgép úgyhogy beengedtek jegy nélkül. Így aztán ár/értékben eléggé verhetetlen volt :-)
Du 4-ig nyomtuk a strandon, aztán átsétáltunk az állomásra és beütöttük a keszthelyi pecsétet. Fiam kamaszkora (=sose jó semmi) ellenére elégedett volt: egy hétvégén két strandolós nap, kettő között 6 km gyaloglat, ez még neki is belefér :-)

 

Ha nincs ez a gyerek kéktúra, eszembe nem jut így szakaszolni, pedig azt kell mondjam, ezt így érdemes csinálni, sehogy máshogy! :-)
Vízre fel!

 

Pulmy Creative Commons License 2018.06.13 -14 1 66831

Hát az biztos,hogy egy érdekes társadalom a borászoké.Szereti mártogatni egymásba a bicskát.

Előzmény: Tavaszi Széll (66830)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2018.06.13 -14 2 66830

Szívesen! Egyébként pedig nincs még 10 éve annak, hogy egy, nos megosztó feldolgozót/pincét építtettek Laposáék a Badacsonyon egy csendestárs tőkeinjekciójának köszönhetően. A tőkeinjekció nem egy szőlészeti eljárást, hanem egy nagy távolságból is jól kivehető pénzösszeget jelent. :-) A történet vége pedig igazán magyarosra sikeredett.

http://alkoholista.blog.hu/2011/12/06/bazaltbor_belharc

Előzmény: Pulmy (66829)
Pulmy Creative Commons License 2018.06.13 -13 1 66829

Köszi az infót,valami hasonlót gondoltam én is.

Előzmény: Tavaszi Széll (66828)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2018.06.13 0 2 66828

A Hableány helyén a Laposa Birtok készül borfeldolgozót építeni.  

https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Laposa_Birtok_Apukank_vilaga

 

Előzmény: Pulmy (66827)
Pulmy Creative Commons License 2018.06.13 -13 2 66827

 

 

              BFK. Kővágóörs-Badacsony.'18.06.05.

 

 

 

 

 

 

        

             Ebben a korán bedurrant kánikulában csak óvatosan szeretek túrát tervezni,ezért is választottuk erre a meleg a napra ezt az aránylag rövid szakaszt,mellyel befejeztük a mozgalmat.A meleg végett igyekeztünk minél hamarabb megérkezni az egykor jelentős, középnemesek lakta  településre,ahol a híres költőházaspár (Gyarmati Fanni-Radnóti Miklós)a nászútjának egy részét töltötte. A faluban különös tisztelet övezi "Füst a szemében"-t,talán egyedüliként az országban,utcát is neveztek el róla.Mivel a lehető legkorábbi buszt választottuk,így már fél hét után pár perccel le is kecmeregtünk a járatról és rövid falunézés után bekapcsoltuk az utánégetőket,a még ekkor elviselhető időben és egy hosszú aszfaltkoptatásba kezdtünk Kékkútig.A Káli-medence látványa feledtette a percenkénti ugrálást a kamionok elől,melyek az ásványvíz üzem termékeivel rongyoltak a szűk országúton.

 

 

                   A Theodóra-forráshoz érve,már nem csak a foglalatból ömlött a víz,hanem rólunk is izzadság formájában,ezért pihenőt vezényeltünk,kortyoltuk a friss,üde ásványvizet,mely mentes formában tör elő a művészien kialakított foglalatból.Pedig a mai technológiával megoldhatnák,hogy dúsítsák széndioxiddal és egy kis olaszrizlinget is keverjenek bele :) :D :D :)

 

  

                       Kékkúton ,mely talán a legszebb település az egész Balaton-felvidéken pillanatok alatt átrongyoltunk és a tűző,egyre forróbb napsütésben poros úton ,kérődző tehenek,legelésző lovak és szamarak közt értünk be Salföldre.Itt még a természetvédelmi Major zárva volt,de a kedves személyzet beengedett bennünket. Begyűjtöttünk egy Nemzeti Parkos stemplit és itt már sikerült egy-egy olaszrizling hosszúlépéssel is frissíteni.

 

                         Salföldről hosszú kaptató után végre beértünk a Cseres-hegy árnyas erdejébe,megkerültük Aligvárimajort s máris a Csigó-tag hatalmas szőlőparcellájának mentén ereszkedtünk.Itt már ismerős volt a táj,hisz jártunk itt a Balaton-kör bejárásakor.A hatalmas táblában egy hatalmas géppel permeteztek,még jó,hogy a traktoros nem csak szórta a permetet,hanem a szemét is nyitva tartotta,így megúsztuk,hogy minket is tartósítsanak.

 

 

                           Sziklák,mellett-alatt kapaszkodtunk a Csöng-hegy gerincéig,ahol feketefenyvesben vándoroltunk a Salföldi kolostorrom letéréséig,mi ide most nem mentünk le,hanem megkezdtük a meredek ereszkedést a Badacsonyörshöz tartozó Öreg-hegyre,ahol megkapó panoráma tárult elénk(Badacsony,Gulács,Tóti,Csobánc),csak az a kár,hogy a növényzet és az épületek sokat kitakarnak .

 

                              Innét már tempós haladással értük el Badacsonytomajt,ahol a Két-tornyú templomnál pihenőt és törzsi gyűlést tartottunk.Ugyanis innét a kék a 71-es melletti járdán tűző napsütésben vezet Badacsonyig.Mivel még éreztük a bugit s az idő is csak 11 körül járt,ezért úgy döntöttünk,hogy a S- -on felmegyünk Badacsonyra és rendhagyó módon zárjuk a mozgalmat,ráadásul ebből az irányból még nem is jártunk a hegyen.

 

                               Szuszogtató emelkedők után előbb a 2014-ben felszentelt az egykori Felső-Kolónia omladozó bányászlakásaiból épített I.Szent István Király kápolnát vizuáltuk meg,majd tovább kapaszkodtunk a Klastrom-kúthoz,mely egy sötét,nyirkos völgyben fakad.Na itt megjöttek a vérszívók hadai. Több száz,mit több száz,ezernyi szúnyog lepett meg bennünket.Hiába jártuk a rítus táncot a küzdelmet elvesztettük ,így csak gyors fotozás jött s máris tovább álltunk.

 

                             Vadregényes bazaltfolyások közt kapaszkodtunk fel a Kuruc-körútig nyomunkban az ádáz ellenséggel.Gerincvándorlásba kezdtünk a Rózsakőig,ahol megcsodáltuk a megunhatatlan panorámát s megszokásból ráültünk a kőre,bár rajtunk már nem kell fogni a hiedelemnek.

 

 

                               Óriáslépcsőkön  ereszkedtünk a Kisfaludy -forrásig,majd az Imre Pincénél a barátságos pultostól rendeltünk két rózsakő hosszúlépést,nem épp barátságos áron(1000huf).Még látszik az előszezon nagyon kevesen voltak a népszerű helyen,ráadásul most egy gondozatlan képét mutatta a hegy.Sok volt a gaz,szemét.

 

                                     A központban megdöbbenve láttam,hogy az ikonikus Hableányt is elérte a rombolás szele.Vaj'h mi lesz bontás után a helyén? A túrát a Rablósoron a kedvenc bisztrónkban (Alapozó bisztró) a retro jegyében zártuk.Első egy sült keszeget kért kéknyelűvel én pedig egy retrós hambit jaffával. Ejtőzés után nem maradt más mint beütni az utolsó pöcséteket s megvárni a gyorsot,melyet egy Csörgő húzott.

 

 

 

A túra részletes,fényképes beszámolója

jzp2107 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 66826

rendben, köszönöm!

Előzmény: csg65 (66825)
csg65 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 66825

Az a biztos, ha az MTSZ-hez mennek a képek (szoke.viktor@termeszetjaro.hu), mert akkor tuti eljut oda, aki bírálni fogja.

Előzmény: jzp2107 (66824)
jzp2107 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 66824

köszönöm az infót!

 

van 1-2 pecséthiányunk, fényképet az adatlapodon levő címre szabad küldeni? (nem nyomtatnám ki, sajnálom a fákat..)

Előzmény: csg65 (66823)
csg65 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 66823

Gyerek jelvények még vannak. A felnőttből van hiány (én is várok egyre...)

Előzmény: jzp2107 (66820)
Mr Long Creative Commons License 2018.06.12 -13 0 66822

Túrabázis meghalt?

HEV Creative Commons License 2018.06.11 -1 13 66821
jzp2107 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 66820

gyerek szakaszjelvényekből hogy állunk?

Bfelv, Bakony, Mátra ügyében vinnék füzetet, ha van belőle

Előzmény: hörpölin (66817)
donjuan1984 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 66819

Legutóbbi ottjártamkor még hiány volt a jelvényekből; ez változott ezek szerint? Nem azért, hogy Norbyt elkeserítsem, de lehet várnia kell még azért, mert sokan vannak akik előtte teljesítették az AK-t.

Előzmény: hörpölin (66817)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.06.11 0 0 66818

Jó túra lehetett.

 

Én már jó tíz éve nem voltam barlangban - azt hiszem akkor volt, hogy Zozóék elhívtak az Ördöglyukba. Most biztos nem tudnám bevállalni, de a gondolattal eljátszik az ember ugye.

Előzmény: annyi baj legyen (66815)
hörpölin Creative Commons License 2018.06.11 -15 1 66817

Ha a nikked nem esett messze a keresztnevedtől, akkor úgy gondolom, ma délután ellenőriztem Az MTSZ irodájában az Alföldi Kéktúra igazolófüzetedet! 

 

Természetesen igazoltam a teljesítést! Gratulálok! Szerintem néhány napon belül megkapod az értesítést, hogy mehetsz a füzetért és a jelvényért!

Előzmény: Norby99 (66726)
olahtamas Creative Commons License 2018.06.11 0 0 66816

Úgy 20-30 kg-ot kellene fogynom súlyban, hogy elférjek,  és 20-30 évet fiatalodnom, hogy ilyen komolyabb sárban csúszkálást bevállaljak :)

Előzmény: annyi baj legyen (66815)
annyi baj legyen Creative Commons License 2018.06.11 0 16 66815

Egy hónapja jártunk egy kisebb csapat kéktúrázóval Rockenbauerék nyomában az Alba Regia Felfedező-ágában:
https://www.youtube.com/watch?v=ineM-ucxbXQ

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.06.11 0 3 66814

A barlanggal az a helyzet szerintem, hogy olyan izmokat kell használni, amit utoljára gyerekként használtál kb. ezért sokkal jobban megterhel, mint egy túra. Még a mozgások is olyanok, ami tényleg egy gyereknek van meg, a mai felnőttből kiveszik, emiatt sokszor van olyan érzése az embernek, hogy hűha, ezt nem fogom tudni megcsinálni. Plusz még ha az embernek van klausztrofóbiája is, akkor tényleg nem esik jól.

 

Én szerettem , és mai napig macerálja a fejem az, hogy milyen lehet egy hegy gyomrában alvós túra.

Kétszer volt meg a Mátyás, egyszer az Ördöglyuk, egyszer a Kossuth, ráadásul akkor, amikor úgy kiáradt a patak, hogy az első tárnát teljesen át is alakította. Emlékszem a bejárat után masszívan úsznunk kellett egy keskeny alagútban, hogy beljebb tudjunk jutni. Mondjuk mindegyik úgy leamortizált, hogy én is örültem, mikor kiértünk és nem kértem repetát másnap. :)

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!