Mulan, kedves!
A hozzászólás jogos, a tiltakozásnak helyt adok! :-))) (természetesen csak egyszer kenem meg).
Otthon ebédeltem, úgyhogy behoztam a krumplis receptjét is, íme:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg zsír
- 1 ek só
- 1 dl tejben megfuttatott fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 tojás sárgája
A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom, fél órai pihentetés után 3-szor nyújtom. Minden nyújtás után megkenegetem olvasztott zsírral /ezt viszont 2-szer kenem meg, mivel 3 nyújtás között 2 kenegetés van... :-)/
Kinyújtom, kiszaggatom, a tetejét tojással megkenem és forró sütőben sütöm.
Apukám azt mondta, hogy fenséges, ő nagy krumplispogácsa-rajongó!
Egyébként csoda, hogy reggel még átment az a file, azóta sem tudtam utánaküldeni az étlapot, a forrás szerinti táblát, meg a címlapot a napi ajánlattal - írom be az újakat, de, hogy mikor fogom elküldeni...
Várom a krumplist, egy-két nap nem oszt, nem szoroz - és most éppen a tésztaféléket irkálom, örülök minden külső forrásnak, hogy ne az én nevem szerepeljen minden recipe alatt. (Meg ki is szoktam próbálni az ujdonságokat.
Mulan:
olvastam a saját receptjeimet, most örömömben fülig is ér a szám. :-)). Íme, közlöm a sajtos pogácsa receptjét, meg majd behozom a mindentudó receptfüzetemet és beírom Nektek a krumplis pogácsa receptjét ami szerintem nagyon finom, csak sajnos recepteket nem igen szoktam fejből írni, a sajtosét is csak azért tudom most közölni, mert tegnap este sütöttem.
Na szóval, sajtos pogácsa:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só ( ez nálam kb. 2-3 kk-nyi)
A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, tetejét tojással megkenni és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, úgy szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.
Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.
/mondjuk nálunk max. másnap van még belőle, mert egyszerűen nem ér rá kiszikkadni, hamarabb el szokott fogyni... :-)/
Kedves Juci!
A mai Népszabadság Itthon mellékletében vannak töltött husik. F.Nagy Angéla receptek.Azok meg mindig jók szoktak lenni, tapasztalatom szerint.
Cicvarek, Kedves, elgyönyörködhetsz a receptjeidben itt, de menüből sajnos egyelőre nem lehet elérni, mert nem sikerült utánaküldenem az étlapot (sávszélesség, :-(((((). Azért igyekszem még ma feltenni, estefelé javulni szokott az átvitel.
Én is várom a sajtos pogácsát! Meg krumplisat is, ha tudsz, mert olyat gyerekkoromban ettem utoljára, és sajna nem figyeltem oda, amikor készült.
Káposztásat szokott valaki?
Hát ez teljesen attól függ, milyen összetételű töltelékre gondolsz. Ha az alapértelmezett kenyér-tojás alapúra:
- nagyon kifacsarni a kenyeret
- kevesebb nyers tojást tenni bele - esetleg csak a sárgáját (hogy azért ne legyen túl "kenyeres", lehet bele tenni főtt tojást - én mindig szoktam
Kedves Mulan, Fő-konyhamestertündér, és minden jelenlévő!
Töltött csirke ügyben kérném a tanácsotokat: hogyan kell a tölteléket olyan állagúra csinálni, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva? Nekem mindig túl lágyra sikerül (nem mondom, nagyon finom, de mire beletömködöm a csirkébe...)
Kedves Mulan!
Ezt a lángost is kipróbálom. A régebben írt kenyér receptet már próbáltam és azóta is sütöm rendületlenül. Nagyon finom! Lehet azt ízesíteni valamivel a köményen kívül? Csak a változatosság kedvéért. Bár így is megúnhatatlan.
muskatli
Tegnap áramszünetünk volt a munkahelyen, így egy kissé lemaradtam, no de most uccu neki. Akkor vegyük szépen sorjában:
Joy:
őszintén szólva én kaptam a kelesztőtálamat, de közben annyira megszerettem, hogy Anyukámat is rábeszéltem, hogy vegyen egyet és azóta ő is szívvel-lélekkel használja. Azt hiszem neki a Metro áruházban vettünk. Szvsz a legjobb az, aminek majdnem félgömb alakja van, pontosabban úgy néz ki, mint egy habüst. Annyit szoktam még vele mesterkedni, hogy amikor megdagasztom a tésztát, lezárom az edény tetejét, kinyomom belőle a levegőt és az egész edényt vagy 10 cm-nyi mélységű meleg vízbe ültetem. Ennek annyi az előnye, hogy sokkal hamarabb megkel, olyankor ki is fújja a levegőt azáltal, hogy felnyílik a teteje.
Na, ezt jól körülírtam, de talán sikerült kedvet csinálni hozzá. :-))
Muskátli:
Mulan már írta is, rengeteg. De mivel több napig eláll a hűtőben a nyers tészta, így nem okoz gondot a nagyobb mennyiség. Egyébként meg aki nagyon sokallja, meg lehet felezni az adagot. :-))
Mulan:
Semmi kifogásom ellene, hogy "publikáld" a receptjeimet, sőt még örülnék is neki, hogy valami hasznosat tudok produkálni; aztán majd elolvasgatom a saját receptjeimet, másokét úgy is szoktam böngészni a Netszakácsban. :-)
Bocs, ha kissé hosszú lett a hozzászólásom. Csak közben majszolgatom a tegnap este szintén általam sütött sajtos pogácsát és szinte észre sem veszem, hogy dől belőlem a mondóka. Ha érdekel valakit a receptje, szívesen közzéteszem azt is.
Ne frusztrálódj attól, hogy összecsomósodik a tejföl. A mostani csajom is mindig összecsomósítja. Vízzel föl kell jól higítani és lassan elkeverni az abrakban. Különben a csomós tejföltől nekem is futkos a hátamon a hideg. Azért pattant ki a fejemből az ötlet, hogy ha valami minél hígabb, annál kisebb az esélye, hogy pászka legyen belőle. A legjobb magából a levesből higítani, de mással is lehet. A CocaColát nem ajánlom. Ha nem tudod megoldani a tejfölcsomótlanítási problémát vagy felejtsd el a tejfölöt, vagy vegyél túrót. abból pár deka is elég összemorzsolva. Pont olyan lesz. A többiből meg csinálhatsz fini körözöttet.
Egyébiránt a csajok szerintem manapság maguk harcolják ki, hogy csak krupmplit meg zöldséget pucolhatnak, mert mindig mindent összecsomósítanak. Előnyükre szolgáljon, hogy a zöldségeket tényleg tüchtigen pucolják meg. Én két dolog miatt tisztelem a nőket. 1.) Nem haspókok. 2.) Puncikjuk van. Különben a magyar csajszikkal semmi gond nincs, nyáron Lichsteinben nekem egy harcedzett konyhanagymama olyan zöldésglevest csinált, hogy megcsináltattam vele másnap. A recept: forró vízbe mindenfélét beledobált. A karalábé hersegett, a karfiol szétfőtt, mézédes volt a reszelt sárgarépa melasztól, tocsogott a cukkinitól és kész. Bors az asztalon.
Improviztív spagettit. (Az internet miatt holnap csinálom meg.) Vettem egy kiló dzsuva gombát 250 forintra lealkudva - apró és petyhüdt. 10 dkb szalonnát, 40 dkb fradi-kolbászt, és 75 forintért leértékelt üveges zöldborsót és tejfölt a MEINL-ban, meg petrezselymet.
A spagócát sós forró vízben megfőzöm. Ha jó, a fedőt résnyire engedve leszűröm. Közben össze-vissza vagdalom a gombát (előtte kicsit leöblítem). Az egyik edényben hagymát pirítok, a másik edényben szintén. Az egyikbe beleteszem a gombát meg a másikba is. amelyik hamarabb megpirult, abba belehajigálom az össze-vissza vagdalt petrezsejmet, kicsit várok (két jó korty sör), majd földengedem vízzel. Kicsit megborsozom. Ha elkészült elkeverem benne a tejfölt (hagyok belőle a cicának is) aztán kész. (A tejföl helyettesíthető egy kis tejjel is.) Ha kifelejtem a sót és a vegetaport azt is teszek bele. Meg pici p.paprikát, hogy legyen színe. EZ a gombaleves. Nem rántom be, inkább a gomba egy részét beteszem a turmixba.
A másik edénybe belenyiszálom a szalonnát (amikor félig megpirult a hagyma) aztán a miszlikre vágott fradikolbászt és a gombát. Nem nagy meló, csak úgy kell vágni az alapanyagokat, mintha kést fennénk késsel. Ha jól összedzsuválódott és a gomba nem herseg, belehajintom a spagettig. Összekeverem. Utána összesöpröm a konyhát, kitakarítom a kredencet (bazsalikom , tárkony, bors, júliusi zöldpaprika maradékok stb.) és összekutyulom. Most nagyon megfutott anyagilag és vettem húsz deka sajtot is. Azt vagy megeszem addigra vagy reszelek belőle rávalónak. A hűtőben találtam valami kecsapmaradékot. Még gondolkozok rajta, hogy a szemétben vagy a EURO-spagettiben landol-e.
Mi az, hogy leült ez a Topic? Akkor szólok.
I. Az evésnek két lényege vagyon.
a.) Éhség csillapítása
b.) Hedonisztikus mámorban való gyomorgyönyör.
a.) A zsíroskenyát mellőzöm (bár nem árt az egykilos kenyeret nem az ISO-szavbávny szerint szeletelni, hanem teljes hosszában óriási és vékony karéjokat képezve. A többit tudjátok - lilahagyma, liba-kacsa-vagy-sertés-zsír, p.paprika stb.).
Tehát jönnön a puliszka! Forróvízbe kukoricaliszt és fakanál, só. Kevergetés után célszerű a fakanalat kivenni. Piszok rossz, de laktató. Ízesítés ízlés szerint OR/AND formállogikai struktúrában: fokhagyma, szeletelt lapulevél (komolyan: Középlakon ettem), víz helyett tehén, kecske vagy birkatej, ill. Aamerican Express kártyával rendelkezőknek juhtúró. Ezt bele kell keverni, úgy, hogy a végére hidegen egy-két ploccsanás maradjon a tetejére. (Egyébiránt így fenséges.)
b.) Veszedelmesen spriccelő forró zsírban tarját, vagy más könnyen sülő húst hajintunk. (Előtte késsel bevagdossuk, nehogy zanszásodjon, haenm inkább terüljön. FONTOS: a lábos aljára lapítgatjuk faknalállal, villával, vagy azbesztkesztyűvel. Három-négy perc után TURN. Másik oldalt is u.így csak öt percit, mert addigra vizet ereszt, és annak el kell párologni. Utána megint visszafordítjuk, belejajigáljuk a lusán karikára vagy ormótlanra vágott vöröshagymát. A TETEJÉRE (különben fekete lesz). Lefedjük, kukkantgatjuk. Ha kell Apenta ásványvizet, esetleg fehérbort, végső esetben vizet öntünk hozzá. A fokhagyma már két napja áll a vízben: kenőtoll benne. Köretnek kenyeret, puliszkát, rizsát, krumplit vagy parajkérmtortát eszünk hozzá. Elkészítési idő 25-30. perc. Közben meg lehet inni a bor javát. Jó ha van a szomszédban chilipúder. Ha nincs megteszi a feketebors is. Innyencek előre mustározzák és borsozzák-chilizzék be, erőteljesen láb- vagy mutatóújjal dörgölve. Ellenjavallat: előtte ne együnk KNORR-levesport natúr, vagy vízben oldva. Ha valaki degeszre akarja enni magát akkor több olajban csinálja, és a vége felé hintsen bele lisztet, vizet és mustárt. Ha citromlét is dönt hozzá, akkor nézze előtte meg van-e kristálycukor otthon balanszírozás végett.
Milyen kelesztő tálat használsz? Én nem mertem venni, kicsit (nagyon) bóvlinak tűnt...
Házi túrókészítésről már írtam.
Vigyázat! Krémföl, tejfölkrém, és hasonló kotyvalék nem jó kozzá, csak a natúr joghurt, és tejföl keveréke (literenként 1-1 púpos eka), ma - kedden reggel - még mindig iható volt, mert a boltban csak ilyen krém-micsodák voltak. Hiába ringattam, énekeltem neki altatót - és melegítettem!
Lángos:
- 1 kg liszt
- kb. 1/2 l tej (liszttől függ, ált.-ban kicsit több, érezni kell)
- 5 dkg élesztő
- 1 pohár tejföl
- só
Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben (előzőleg pici cukor bele), majd a liszthez keverem és vele egy időben belezuttyantom a tejfölt, a sót, a tejet. Először csak a fél liternyit, aztán ha kell még, akkor még többet. Jól kidolgozom, persze nem kézzel, hanem a dagasztóspirállal, inkább lágyabb tészta legyen, de ne legyen túl lágy sem.
Be kell tenni kb. 2 órára a hűtőszekrénybe, utána lehet sütni. És a legszebb dolog az egészben az, hogy hűtőben egy hétig is eláll nyersen. Én úgy szoktam a dolgot művelni, hogy kelesztőtálban csinálom és azzal együtt ültetem a hűtőbe, így nem is szed magába semmi szagot, no meg a teteje sem szárad meg a nyers tésztának.
Ízesítés kedv szerint, nálunk "természetesen" minden dukál, fokhagyma, tejföl, özön sajt. :-))
hahó!
ma voltam itt először.
Izgalmas topic.
Ajánlom Nektek a Hix konyhás hírlevelét, úgy tűnik, nincs nagy átfedés...
Hogy egész pontos legyek senkit nem ismertem fel a konyhások közül.
S ha már úgy döntöttem, hogy üdvözöllek Benneteket, akkor megosztom pár tippemet is: egyik: idő, kaja kevés, vendég sok: s mindenkinek jól fog egy kis sörkorcsolya - sörtésztát készítek (gyengébbek kedvéért, bár azok nemigen járnak ide - olyan palacsintatészta, melyet úgy készítesz, hogy szétválasztod a tojás fehérjét és sárgáját, a fehérjét meg felvered s a végén óvatosan kevered bele. tej helyett persze sör megy belé. S lehet fűszerezni is én leginkább szárított snidlinggel és borssal szoktam. No meg több só jár bele.) s mindig akad mbelemártani ill kisütni való répa, hagyma, gomba, padlizsán, cukkini, zeller, virsli .. hadd ne soroljam.
A másik tippem: padlizsán variált mártással.
A szeleteket őrölt zöldfűszerekkel vegytett listbeforgatom, kisütöm bő olajban, majd leöntöm valamilyen mártással.
ez lehet görögös: olivaolaj, oregánó, fokhagyma, só, citrom
törökös: tejfel, joghurt, menta, citrom, só, fokhagyma
keleties: szójaszósz, cukor, citrom, cayenne bors
megy hozá a majonéz is egyébként
no üdv, jó főzőcskézést!
Ha váratlan vendégek jönnek, és van otthon kenyér, kenőcs (vaj, margarin...) és egy kevés kolbász, valamilyen zöldségféle, már is kész lesz a vendégfogadó szendwicc!
Mivel ilyen esetekben úgy is le kell menni piáért, akkor lehet részletesebbet is boltolni!
Ha várunk vendéget, legtöbbször ragut készitünk. - persze mert azt én csinálom, a fenébe! -
Személyenként: 15 dkg színhús (scomb,mfelsál,cs-pmell kinek mi), vöröshagyma reszelve, vagy turmixolva, só, bors, gyömbérgyökér reszelve, tejföl, tejszines krémsajt, trapistasajt, tegnapi kenyér.
A hagymát, gyömbért megpároljuk, megborsozzuk.
Közben a húst vajon, vagy margarinon alaposan lepirítjuk. Az a yóóó, ha sült kéreg keletkezik rajtuk! Ekkor összeöntjük, fölengedjük adagonként 1/2 dl száraz fehér borral. Mikor forr beletesszük az 2 adagonkét 1cső krémsajtot, szétkínlódjuk, hogy ne legyen csomós, lefödjük, és takarékon puhára főzzük. ! A csirkemellel vigyázz, mert pillanatok alatt kész, utána szétesik, és pempő lesz!
Ha véndisznó, vagy vénmarha volt, közben az elfövő lét borral pótolni kell!
Sózzuk.
Ezután 2 adagonként 1 pohár tejfölben 2 csapot eka étkezési keményítőt elkeverünk, és behabarjuk, már nem kell csak egy-kettőt rottyanjon.
Sűrítés: újabb habarás.
Hígítás: fehér borral.
Tűzálló csészébek szedjük, reszelt trapistával megszórjuk, forró sütőben ráolvasztjuk, pirítóssal tálaljuk.
A papírszalvétát tekerd a csésze fülére, mert biztos lesz egy-két vendég, aki nem tudja:
a forró edény pont úgy néz ki, mint a hideg!
Mellé Worchester mártást adjunk (1 ü vúszterszósz kb240-300 Ft).
Utána sör-bor minden mennyiségben!
Eredetileg tejszínnel kellene készíteni, de úgy túl zsíros volt.
Yóóó bulizást!
Én mindig nagyon előmelegített sütőben kezdem a kelttészták sütését, de leveszek belőle, amikor beteszem a tésztát.
Kipróbáltuk ám a dübbencset (a hagymásat), és osztatlan sikert aratott, de a korszerűsítés óta csak most sikerült írnom a fórumba. Olyan sikeres lett, hogy Prion fantáziáját is meglódította, és a közeljövőben néhány egyéb töltőanyaggal is ki kell próbálnunk.
Igazából kb. az 5-6-os fokozaton "szokom" sütni a kelttésztákat nehogy átessek a paci túloldalára miszerint "kívűlről kopog, belül meg folyik". De hát ezt is sütője válogattya... :-))
Nos, pont ezekért a fortélyokért nyitottam a topicot, mert tudom, hogy néha hangyaf...nyin múlik, hogy yóóó ebéd, vagy moslék lesz az agész délelőtti meló eredménye...
A töpörtypogit egyébként mindenki dícsérte, millen omlós, porh anyós, csak azt nem tudták ennek levelesre kellett volna sikerednie...
Nem megkepta az élesztőt is, amíg pihent ~2*esére nőtt. Lehet, az volt a baj, hogy a tepsin már nem várt sokat, hanem, amikor meleg lett a sütő, zsamesz bele?
A tökforró sütőt azért még kipróbálom, én ugyan is közepesen (5 a 8-ból) sütöttem.
Nemánno!! :-(( Nekem mindig levelesre sikeredik. (ezt most nem elkeserítésnek írtam). Nem felejtettétek ki az élesztőt? :-))
Én is gáztűzhelyet használok, én sokáig pl. nem tudtam benne normális piskótát sütni, mert mindig volt valami gyíkja. No de kitapasztaltam a fortélyát és most már olyat sütök benne, hogy nocsak! :-)) Ergo, kitartás!!
Cic! A hétvégén kipróbáltam, egész a sütőig tökéletes volt, de amikor kikerült, olyan omlós-porhanyós volt, de nem leveles! Úgy jártam vele, mint az első és utolsó kenyeremmel, szép, magas, pirospozsgás és KŐKEMÉNY! Ez mitől lehet? Gáztűzhelyben sütünk. Ezekkel a kelttésztával nem sikerült még semmi. Csak a nejem aranygaluskája lett yóóó!