Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 280
Mulan, kedves!
A hozzászólás jogos, a tiltakozásnak helyt adok! :-))) (természetesen csak egyszer kenem meg).
Otthon ebédeltem, úgyhogy behoztam a krumplis receptjét is, íme:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg zsír
- 1 ek só
- 1 dl tejben megfuttatott fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom, fél órai pihentetés után 3-szor nyújtom. Minden nyújtás után megkenegetem olvasztott zsírral /ezt viszont 2-szer kenem meg, mivel 3 nyújtás között 2 kenegetés van... :-)/
Kinyújtom, kiszaggatom, a tetejét tojással megkenem és forró sütőben sütöm.

Apukám azt mondta, hogy fenséges, ő nagy krumplispogácsa-rajongó!

Üdv, Cic

Előzmény: Mulan (279)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 279
Cicvarek, kedves, kétszer kened meg?-:)

Egyébként csoda, hogy reggel még átment az a file, azóta sem tudtam utánaküldeni az étlapot, a forrás szerinti táblát, meg a címlapot a napi ajánlattal - írom be az újakat, de, hogy mikor fogom elküldeni...

Várom a krumplist, egy-két nap nem oszt, nem szoroz - és most éppen a tésztaféléket irkálom, örülök minden külső forrásnak, hogy ne az én nevem szerepeljen minden recipe alatt. (Meg ki is szoktam próbálni az ujdonságokat.

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 278
Szia Mindenki!

Mulan:
olvastam a saját receptjeimet, most örömömben fülig is ér a szám. :-)). Íme, közlöm a sajtos pogácsa receptjét, meg majd behozom a mindentudó receptfüzetemet és beírom Nektek a krumplis pogácsa receptjét ami szerintem nagyon finom, csak sajnos recepteket nem igen szoktam fejből írni, a sajtosét is csak azért tudom most közölni, mert tegnap este sütöttem.

Na szóval, sajtos pogácsa:

- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só ( ez nálam kb. 2-3 kk-nyi)

A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, tetejét tojással megkenni és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, úgy szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.
Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.

/mondjuk nálunk max. másnap van még belőle, mert egyszerűen nem ér rá kiszikkadni, hamarabb el szokott fogyni... :-)/

muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 277
Kedves Juci!
A mai Népszabadság Itthon mellékletében vannak töltött husik. F.Nagy Angéla receptek.Azok meg mindig jók szoktak lenni, tapasztalatom szerint.
Előzmény: juci (273)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 276
Cicvarek, Kedves, elgyönyörködhetsz a receptjeidben itt, de menüből sajnos egyelőre nem lehet elérni, mert nem sikerült utánaküldenem az étlapot (sávszélesség, :-(((((). Azért igyekszem még ma feltenni, estefelé javulni szokott az átvitel.

Én is várom a sajtos pogácsát! Meg krumplisat is, ha tudsz, mert olyat gyerekkoromban ettem utoljára, és sajna nem figyeltem oda, amikor készült.
Káposztásat szokott valaki?

Előzmény: Törölt nick (270)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 275
Hát ez teljesen attól függ, milyen összetételű töltelékre gondolsz. Ha az alapértelmezett kenyér-tojás alapúra:
- nagyon kifacsarni a kenyeret
- kevesebb nyers tojást tenni bele - esetleg csak a sárgáját (hogy azért ne legyen túl "kenyeres", lehet bele tenni főtt tojást - én mindig szoktam
Előzmény: juci (273)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 274
Persze, nyugodtan tehetsz bele mindenfélét, amit szerettek, szerecsendiótól szezámmagig, akár zöldfűszert is.
Előzmény: muskatli (272)
juci Creative Commons License 1999.10.20 0 0 273

Kedves Mulan, Fő-konyhamestertündér, és minden jelenlévő!

Töltött csirke ügyben kérném a tanácsotokat: hogyan kell a tölteléket olyan állagúra csinálni, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva? Nekem mindig túl lágyra sikerül (nem mondom, nagyon finom, de mire beletömködöm a csirkébe...)

muskatli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 272
Kedves Mulan!
Ezt a lángost is kipróbálom. A régebben írt kenyér receptet már próbáltam és azóta is sütöm rendületlenül. Nagyon finom! Lehet azt ízesíteni valamivel a köményen kívül? Csak a változatosság kedvéért. Bár így is megúnhatatlan.
muskatli
Előzmény: Mulan (266)
muskatli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 271
Kedves Cicvarek!
Köszönöm, majd felezek, vagy negyedelek. A sajtos pogácsa is érdekelne!

köszönettel
muskatli

Előzmény: Törölt nick (270)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.20 0 0 270
Üdv Mindenkinek!

Tegnap áramszünetünk volt a munkahelyen, így egy kissé lemaradtam, no de most uccu neki. Akkor vegyük szépen sorjában:

Joy:
őszintén szólva én kaptam a kelesztőtálamat, de közben annyira megszerettem, hogy Anyukámat is rábeszéltem, hogy vegyen egyet és azóta ő is szívvel-lélekkel használja. Azt hiszem neki a Metro áruházban vettünk. Szvsz a legjobb az, aminek majdnem félgömb alakja van, pontosabban úgy néz ki, mint egy habüst. Annyit szoktam még vele mesterkedni, hogy amikor megdagasztom a tésztát, lezárom az edény tetejét, kinyomom belőle a levegőt és az egész edényt vagy 10 cm-nyi mélységű meleg vízbe ültetem. Ennek annyi az előnye, hogy sokkal hamarabb megkel, olyankor ki is fújja a levegőt azáltal, hogy felnyílik a teteje.
Na, ezt jól körülírtam, de talán sikerült kedvet csinálni hozzá. :-))

Muskátli:
Mulan már írta is, rengeteg. De mivel több napig eláll a hűtőben a nyers tészta, így nem okoz gondot a nagyobb mennyiség. Egyébként meg aki nagyon sokallja, meg lehet felezni az adagot. :-))

Mulan:
Semmi kifogásom ellene, hogy "publikáld" a receptjeimet, sőt még örülnék is neki, hogy valami hasznosat tudok produkálni; aztán majd elolvasgatom a saját receptjeimet, másokét úgy is szoktam böngészni a Netszakácsban. :-)

Bocs, ha kissé hosszú lett a hozzászólásom. Csak közben majszolgatom a tegnap este szintén általam sütött sajtos pogácsát és szinte észre sem veszem, hogy dől belőlem a mondóka. Ha érdekel valakit a receptje, szívesen közzéteszem azt is.

Üdv, Cic

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 269
JOY!

Ne frusztrálódj attól, hogy összecsomósodik a tejföl. A mostani csajom is mindig összecsomósítja. Vízzel föl kell jól higítani és lassan elkeverni az abrakban. Különben a csomós tejföltől nekem is futkos a hátamon a hideg. Azért pattant ki a fejemből az ötlet, hogy ha valami minél hígabb, annál kisebb az esélye, hogy pászka legyen belőle. A legjobb magából a levesből higítani, de mással is lehet. A CocaColát nem ajánlom. Ha nem tudod megoldani a tejfölcsomótlanítási problémát vagy felejtsd el a tejfölöt, vagy vegyél túrót. abból pár deka is elég összemorzsolva. Pont olyan lesz. A többiből meg csinálhatsz fini körözöttet.
Egyébiránt a csajok szerintem manapság maguk harcolják ki, hogy csak krupmplit meg zöldséget pucolhatnak, mert mindig mindent összecsomósítanak. Előnyükre szolgáljon, hogy a zöldségeket tényleg tüchtigen pucolják meg. Én két dolog miatt tisztelem a nőket. 1.) Nem haspókok. 2.) Puncikjuk van. Különben a magyar csajszikkal semmi gond nincs, nyáron Lichsteinben nekem egy harcedzett konyhanagymama olyan zöldésglevest csinált, hogy megcsináltattam vele másnap. A recept: forró vízbe mindenfélét beledobált. A karalábé hersegett, a karfiol szétfőtt, mézédes volt a reszelt sárgarépa melasztól, tocsogott a cukkinitól és kész. Bors az asztalon.

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 268
MIT AKARTAM FŐZNI MA?

Improviztív spagettit. (Az internet miatt holnap csinálom meg.) Vettem egy kiló dzsuva gombát 250 forintra lealkudva - apró és petyhüdt. 10 dkb szalonnát, 40 dkb fradi-kolbászt, és 75 forintért leértékelt üveges zöldborsót és tejfölt a MEINL-ban, meg petrezselymet.
A spagócát sós forró vízben megfőzöm. Ha jó, a fedőt résnyire engedve leszűröm. Közben össze-vissza vagdalom a gombát (előtte kicsit leöblítem). Az egyik edényben hagymát pirítok, a másik edényben szintén. Az egyikbe beleteszem a gombát meg a másikba is. amelyik hamarabb megpirult, abba belehajigálom az össze-vissza vagdalt petrezsejmet, kicsit várok (két jó korty sör), majd földengedem vízzel. Kicsit megborsozom. Ha elkészült elkeverem benne a tejfölt (hagyok belőle a cicának is) aztán kész. (A tejföl helyettesíthető egy kis tejjel is.) Ha kifelejtem a sót és a vegetaport azt is teszek bele. Meg pici p.paprikát, hogy legyen színe. EZ a gombaleves. Nem rántom be, inkább a gomba egy részét beteszem a turmixba.
A másik edénybe belenyiszálom a szalonnát (amikor félig megpirult a hagyma) aztán a miszlikre vágott fradikolbászt és a gombát. Nem nagy meló, csak úgy kell vágni az alapanyagokat, mintha kést fennénk késsel. Ha jól összedzsuválódott és a gomba nem herseg, belehajintom a spagettig. Összekeverem. Utána összesöpröm a konyhát, kitakarítom a kredencet (bazsalikom , tárkony, bors, júliusi zöldpaprika maradékok stb.) és összekutyulom. Most nagyon megfutott anyagilag és vettem húsz deka sajtot is. Azt vagy megeszem addigra vagy reszelek belőle rávalónak. A hűtőben találtam valami kecsapmaradékot. Még gondolkozok rajta, hogy a szemétben vagy a EURO-spagettiben landol-e.

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 267
Mi az, hogy leült ez a Topic? Akkor szólok.
I. Az evésnek két lényege vagyon.
a.) Éhség csillapítása
b.) Hedonisztikus mámorban való gyomorgyönyör.

a.) A zsíroskenyát mellőzöm (bár nem árt az egykilos kenyeret nem az ISO-szavbávny szerint szeletelni, hanem teljes hosszában óriási és vékony karéjokat képezve. A többit tudjátok - lilahagyma, liba-kacsa-vagy-sertés-zsír, p.paprika stb.).
Tehát jönnön a puliszka! Forróvízbe kukoricaliszt és fakanál, só. Kevergetés után célszerű a fakanalat kivenni. Piszok rossz, de laktató. Ízesítés ízlés szerint OR/AND formállogikai struktúrában: fokhagyma, szeletelt lapulevél (komolyan: Középlakon ettem), víz helyett tehén, kecske vagy birkatej, ill. Aamerican Express kártyával rendelkezőknek juhtúró. Ezt bele kell keverni, úgy, hogy a végére hidegen egy-két ploccsanás maradjon a tetejére. (Egyébiránt így fenséges.)

b.) Veszedelmesen spriccelő forró zsírban tarját, vagy más könnyen sülő húst hajintunk. (Előtte késsel bevagdossuk, nehogy zanszásodjon, haenm inkább terüljön. FONTOS: a lábos aljára lapítgatjuk faknalállal, villával, vagy azbesztkesztyűvel. Három-négy perc után TURN. Másik oldalt is u.így csak öt percit, mert addigra vizet ereszt, és annak el kell párologni. Utána megint visszafordítjuk, belejajigáljuk a lusán karikára vagy ormótlanra vágott vöröshagymát. A TETEJÉRE (különben fekete lesz). Lefedjük, kukkantgatjuk. Ha kell Apenta ásványvizet, esetleg fehérbort, végső esetben vizet öntünk hozzá. A fokhagyma már két napja áll a vízben: kenőtoll benne. Köretnek kenyeret, puliszkát, rizsát, krumplit vagy parajkérmtortát eszünk hozzá. Elkészítési idő 25-30. perc. Közben meg lehet inni a bor javát. Jó ha van a szomszédban chilipúder. Ha nincs megteszi a feketebors is. Innyencek előre mustározzák és borsozzák-chilizzék be, erőteljesen láb- vagy mutatóújjal dörgölve. Ellenjavallat: előtte ne együnk KNORR-levesport natúr, vagy vízben oldva. Ha valaki degeszre akarja enni magát akkor több olajban csinálja, és a vége felé hintsen bele lisztet, vizet és mustárt. Ha citromlét is dönt hozzá, akkor nézze előtte meg van-e kristálycukor otthon balanszírozás végett.

Mulan Creative Commons License 1999.10.19 0 0 266
Cicvarek, Kedves!

Én ugyan így csinálom a lángost, de biztosan ezt is érdemes kipróbálni. Ellenedre lenne, ha egyes receptjeidet betenném a NetSzakácsba?

Előzmény: Törölt nick (262)
Mulan Creative Commons License 1999.10.19 0 0 265
Rengeteg. Igaz, én más receptet használok, de egy kiló lisztből 10-12 személyre bőségesen elegendő keletkezik.
Előzmény: muskatli (264)
muskatli Creative Commons License 1999.10.19 0 0 264
Ha már felmerült a téma, megkérdezem, hogy az 1 kg lisztből mennyi lángos lesz?

Előzmény: Törölt nick (262)
joy Creative Commons License 1999.10.19 0 0 263
Milyen kelesztő tálat használsz? Én nem mertem venni, kicsit (nagyon) bóvlinak tűnt...

Házi túrókészítésről már írtam.
Vigyázat! Krémföl, tejfölkrém, és hasonló kotyvalék nem jó kozzá, csak a natúr joghurt, és tejföl keveréke (literenként 1-1 púpos eka), ma - kedden reggel - még mindig iható volt, mert a boltban csak ilyen krém-micsodák voltak. Hiába ringattam, énekeltem neki altatót - és melegítettem!

Előzmény: Törölt nick (262)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.18 0 0 262
Lángos:
- 1 kg liszt
- kb. 1/2 l tej (liszttől függ, ált.-ban kicsit több, érezni kell)
- 5 dkg élesztő
- 1 pohár tejföl
- só

Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben (előzőleg pici cukor bele), majd a liszthez keverem és vele egy időben belezuttyantom a tejfölt, a sót, a tejet. Először csak a fél liternyit, aztán ha kell még, akkor még többet. Jól kidolgozom, persze nem kézzel, hanem a dagasztóspirállal, inkább lágyabb tészta legyen, de ne legyen túl lágy sem.
Be kell tenni kb. 2 órára a hűtőszekrénybe, utána lehet sütni. És a legszebb dolog az egészben az, hogy hűtőben egy hétig is eláll nyersen. Én úgy szoktam a dolgot művelni, hogy kelesztőtálban csinálom és azzal együtt ültetem a hűtőbe, így nem is szed magába semmi szagot, no meg a teteje sem szárad meg a nyers tésztának.
Ízesítés kedv szerint, nálunk "természetesen" minden dukál, fokhagyma, tejföl, özön sajt. :-))

Üdv, Cic

muskatli Creative Commons License 1999.10.18 0 0 261
Igen! Igen! Igen!
Előzmény: Törölt nick (260)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.18 0 0 260
Van egy nagyon finom és egyszerű lángos-receptem. Érdekel valakit? :-)

Cic

etna Creative Commons License 1999.10.17 0 0 259
hahó!
ma voltam itt először.
Izgalmas topic.
Ajánlom Nektek a Hix konyhás hírlevelét, úgy tűnik, nincs nagy átfedés...
Hogy egész pontos legyek senkit nem ismertem fel a konyhások közül.

S ha már úgy döntöttem, hogy üdvözöllek Benneteket, akkor megosztom pár tippemet is: egyik: idő, kaja kevés, vendég sok: s mindenkinek jól fog egy kis sörkorcsolya - sörtésztát készítek (gyengébbek kedvéért, bár azok nemigen járnak ide - olyan palacsintatészta, melyet úgy készítesz, hogy szétválasztod a tojás fehérjét és sárgáját, a fehérjét meg felvered s a végén óvatosan kevered bele. tej helyett persze sör megy belé. S lehet fűszerezni is én leginkább szárított snidlinggel és borssal szoktam. No meg több só jár bele.) s mindig akad mbelemártani ill kisütni való répa, hagyma, gomba, padlizsán, cukkini, zeller, virsli .. hadd ne soroljam.

A másik tippem: padlizsán variált mártással.
A szeleteket őrölt zöldfűszerekkel vegytett listbeforgatom, kisütöm bő olajban, majd leöntöm valamilyen mártással.
ez lehet görögös: olivaolaj, oregánó, fokhagyma, só, citrom
törökös: tejfel, joghurt, menta, citrom, só, fokhagyma
keleties: szójaszósz, cukor, citrom, cayenne bors

megy hozá a majonéz is egyébként
no üdv, jó főzőcskézést!

joy Creative Commons License 1999.10.16 0 0 258
Igen, ezt én is észrevettem!

Egyébként egy másik topicnak címezve:

Ha váratlan vendégek jönnek, és van otthon kenyér, kenőcs (vaj, margarin...) és egy kevés kolbász, valamilyen zöldségféle, már is kész lesz a vendégfogadó szendwicc!
Mivel ilyen esetekben úgy is le kell menni piáért, akkor lehet részletesebbet is boltolni!

Ha várunk vendéget, legtöbbször ragut készitünk. - persze mert azt én csinálom, a fenébe! -
Személyenként: 15 dkg színhús (scomb,mfelsál,cs-pmell kinek mi), vöröshagyma reszelve, vagy turmixolva, só, bors, gyömbérgyökér reszelve, tejföl, tejszines krémsajt, trapistasajt, tegnapi kenyér.
A hagymát, gyömbért megpároljuk, megborsozzuk.
Közben a húst vajon, vagy margarinon alaposan lepirítjuk. Az a yóóó, ha sült kéreg keletkezik rajtuk! Ekkor összeöntjük, fölengedjük adagonként 1/2 dl száraz fehér borral. Mikor forr beletesszük az 2 adagonkét 1cső krémsajtot, szétkínlódjuk, hogy ne legyen csomós, lefödjük, és takarékon puhára főzzük. ! A csirkemellel vigyázz, mert pillanatok alatt kész, utána szétesik, és pempő lesz!
Ha véndisznó, vagy vénmarha volt, közben az elfövő lét borral pótolni kell!
Sózzuk.
Ezután 2 adagonként 1 pohár tejfölben 2 csapot eka étkezési keményítőt elkeverünk, és behabarjuk, már nem kell csak egy-kettőt rottyanjon.
Sűrítés: újabb habarás.
Hígítás: fehér borral.
Tűzálló csészébek szedjük, reszelt trapistával megszórjuk, forró sütőben ráolvasztjuk, pirítóssal tálaljuk.
A papírszalvétát tekerd a csésze fülére, mert biztos lesz egy-két vendég, aki nem tudja:

a forró edény pont úgy néz ki, mint a hideg!

Mellé Worchester mártást adjunk (1 ü vúszterszósz kb240-300 Ft).
Utána sör-bor minden mennyiségben!
Eredetileg tejszínnel kellene készíteni, de úgy túl zsíros volt.
Yóóó bulizást!

Előzmény: Mulan (257)
Mulan Creative Commons License 1999.10.13 0 0 257
Hogy leült ez a topic:(((
ExtraVagance Creative Commons License 1999.10.08 0 0 256
Cicvarek, Mulan!

Ha kicsit késve is, köszönöm a segítséget! Hétvégén kipróbálom.

Előzmény: Mulan (243)
Mulan Creative Commons License 1999.10.06 0 0 255
Én mindig nagyon előmelegített sütőben kezdem a kelttészták sütését, de leveszek belőle, amikor beteszem a tésztát.

Kipróbáltuk ám a dübbencset (a hagymásat), és osztatlan sikert aratott, de a korszerűsítés óta csak most sikerült írnom a fórumba. Olyan sikeres lett, hogy Prion fantáziáját is meglódította, és a közeljövőben néhány egyéb töltőanyaggal is ki kell próbálnunk.

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.05 0 0 254
Igazából kb. az 5-6-os fokozaton "szokom" sütni a kelttésztákat nehogy átessek a paci túloldalára miszerint "kívűlről kopog, belül meg folyik". De hát ezt is sütője válogattya... :-))

Üdv, Cic

Előzmény: joy (253)
joy Creative Commons License 1999.10.04 0 0 253
Nos, pont ezekért a fortélyokért nyitottam a topicot, mert tudom, hogy néha hangyaf...nyin múlik, hogy yóóó ebéd, vagy moslék lesz az agész délelőtti meló eredménye...
A töpörtypogit egyébként mindenki dícsérte, millen omlós, porh anyós, csak azt nem tudták ennek levelesre kellett volna sikerednie...
Nem megkepta az élesztőt is, amíg pihent ~2*esére nőtt. Lehet, az volt a baj, hogy a tepsin már nem várt sokat, hanem, amikor meleg lett a sütő, zsamesz bele?
A tökforró sütőt azért még kipróbálom, én ugyan is közepesen (5 a 8-ból) sütöttem.
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.04 0 0 252
Nemánno!! :-(( Nekem mindig levelesre sikeredik. (ezt most nem elkeserítésnek írtam). Nem felejtettétek ki az élesztőt? :-))
Én is gáztűzhelyet használok, én sokáig pl. nem tudtam benne normális piskótát sütni, mert mindig volt valami gyíkja. No de kitapasztaltam a fortélyát és most már olyat sütök benne, hogy nocsak! :-)) Ergo, kitartás!!

Üdv, Cic

Előzmény: joy (251)
joy Creative Commons License 1999.10.04 0 0 251
Cic! A hétvégén kipróbáltam, egész a sütőig tökéletes volt, de amikor kikerült, olyan omlós-porhanyós volt, de nem leveles! Úgy jártam vele, mint az első és utolsó kenyeremmel, szép, magas, pirospozsgás és KŐKEMÉNY! Ez mitől lehet? Gáztűzhelyben sütünk. Ezekkel a kelttésztával nem sikerült még semmi. Csak a nejem aranygaluskája lett yóóó!
Előzmény: leveli (250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!