Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

bogi7906 2010. szept. 12. Creative Commons License 2866

Szia Marcy82!

 

Én is 18-án megyek Debrecenbe laborra, igaz én 16órára, de ha működik hogy egy nap nagyvalószínűséggel ugyanaz a labor szöveg van, akkor ha megadnád a tel.számodat és felhívhatnálak vizsga után Téged hálás lennék, ha tudnál segíteni.

bogi79@hdsnet.hu

 

Üdv. bogi79

Előzmény: marcy82 (2857)
zszsuzs 2010. szept. 12. Creative Commons License 2865

No, nemrég értem haza a mai konzultációról, ami nagyon-nagyon jó volt... khm, khm és már megint az internetes tanfolyamról beszélek. :D :D

voltam a kezdő és haladó konzin. A kezdőn átvettünk alapvető dolgokat, felhívták a figyelmünket egy-két dologra, a haladón meg hárman maradtunk, mind3-an megyünk jövő héten szóbelire és írásbelire is, így csináltunk egy próba rögtönzött szóbeli vizsgát. :D Hát igen, bebizonyosodott, hogy valószínűleg a szóbelire még majd gyúrnom kell, majd meglátjuk, ha mázlim van, és olyat húzok, amit tudok, még bármi lehet, és még van 4 éccakám addig. :D :D Nem vagyok kétségbeesve, jól esett szembesülni azzal, hogy még mit nem tudok. Az írásbelitől nem tartok most, bár lehet, hogy épp ezért fogok jó nagyot koppanni, majd meglátjuk.

Az volt a tanár véleménye, hogy az alap és a középfok között vagyok most tudással, megértem, amit kérdez, csak a válaszokkal, szókinccsel vannak gondok.

Most egy kicsi pihi, aztán nekiállok egy kicsit szavakat tanulni, és umea anyagával folytatom, már a felénél tartok első olvasatra, de még többször elakarom olvasni.

Törölt nick 2010. szept. 12. Creative Commons License 2864

Még egy kis nyelvtan.  Tegnap találkoztam barátommal. Hierau mi renkontighis kun mia amiko.

Másik lehetőség: Mi renkontis mian amikon.

Mindkét megoldás jó, én inkább a magyarosabb kun (-val, -vel) megoldást javasolom.

Másik példa: Őt igazgatóvá (igazgatónak) választották. Oni elektis lin direktoro.

Tehát ha valakit valami tisztségre, tisztségbe választanak, vagy kineveznek, akkor amivé választják , az alanyesetbe kerül (jelen esetben direktoro).

Kettős tagadás az eszperantóban nincsen!  Én nem láttam senkit sem. Helyesen: Mi vidis neniun. (Helytelenül: Mi ne vidis neniun - ez még a fülnek is rossz, felejtsük el!!)

Üdv. umea

 

 

Törölt nick 2010. szept. 12. Creative Commons License 2863

Többek fordítási szövegeit nézem át és javítom. Van egy két mondat, amelynek fordításával gondok lehetnek. Néhány példa:

József Attila a legnagyobb magyar költők egyike

Attila József estas unu el la plej grandaj hungaraj poetoj

Arany János, Petőfi Sándor és József Attila nagy magyar költők.

János Arany, Sándor Petőfi kaj Attila József estas grandaj hungaraj poetoj.

Közülük Petőfi verseit kedvelem.

El inter ili mi shatas la poemojn de Petőfi.

A vastag betűs megoldásra figyelni. Az eszperantó szövegben - mint általában az egyéb idegennyelvü fordításokban a keresztnév jön előre és utána a vezetéknév.Nem javasolom "eszperantósítani" a keresztneveket, nem is mindegyiket lehet. Ugyanez a tanácsom a földrajzi nevekre, hogy nem kell feltétlenül az eszperantó nevét használni. (Persze aki tudja és jól, az használhatja)

Üdv. umea

 

marcy82 2010. szept. 12. Creative Commons License 2862
Szia mirtelo!

Elnézésedet kérem,előfordulhat,hogy ez történt,ne haragudj!De nem a lelkesedésem hiánya miatt történhetett ez,hanem valami közbejöhetett!Felvettelek skyp-ra??
Hogyan keressek rád???

Várom a jelentkezésed,és még egyszer Ne haragudj!!
skorpika 2010. szept. 12. Creative Commons License 2861
Aha, így már értem. Amikor először voltam szóbelizni, a labor előtt amíg várakoztunk, volt egy kisebb csoportosulás, és egy papírt nagyon néztek, olvastak... Utána meg, alig indult el a magnó, egy páran már írni is kezdtek, kissé furcsa volt..., de akkor biztos ott is működött a forró drót :-)).
De szerintem ezt nem szerencsés itt kitárgyalni, mert azért az illetékesek ezt láthatják, és nehogy változtassanak ezen a szisztémán!
Előzmény: marcy82 (2857)
mirtelo 2010. szept. 12. Creative Commons License 2860
Upsz. Korábban akart lenni..
mirtelo 2010. szept. 12. Creative Commons License 2859
18.-án megy valaki korán laborra a Rigó utcába? Én egykor megyek. Vagy csak 13 kor van labor??? Korában nem is szokott lenni?
Nagyon jó lenne ha valaki tudna segíteni a labornál..
Zszsuzs. Az umea anyaga szerintem nagyon jó. Igaz sok de érthető és következetes.
mirtelo 2010. szept. 12. Creative Commons License 2858
Szia! Fenn voltam skypen és te is de hiába írtam nem válaszoltál....
Előzmény: marcy82 (2857)
marcy82 2010. szept. 12. Creative Commons License 2857
Szia Skorpika!

Én 2-szer voltam már szóbelizni,és akkor ugyanaz volt aznap a laborszöveg!!
Csak akkor engem az első időpontba hívtak be,de most nem,ezért próbálok magamnak segíteni ezzel,hogy keresem azokat az embereket,akik 15:10 előtt vannak behívva laborra!Biztosan tudnánk egymásnak segíteni azzal,hogy elmondjuk egymásnak,hogy mi volt!

Egyik nap volt egy szöveg,másik nap volt egy szöveg!Nyíregyen és Debrecenbe ugyanaz volt aznap,de Pesten más!Én így hallottam!Segítsünk egymásnak ha tudunk!

Várom mindenki jelentkezését!És azokét is,akik szeretnének beszélni skypon...még senkivel sem jött össze...

marcsieszperanto@gmail.com

skype:bodnarnenm
Törölt nick 2010. szept. 11. Creative Commons License 2856

Kedves Ancika!

Nyugtáztad, hogy az irásbelihez segítő anyagok rendben megérkeztek.Kiemelném a VONZATOK megtanulását, mert a tesztekben lehet találkozni ilyen kérdésekkel. Egy példa: Félek, nem félek a kutyától= Mi timas, ne timas la hundon. Tehát akitől amitől félek (vagy nem félek) az tárgyesetbe kerül. Nehogy véletlenül valaki itt használja a de hundo kifejezést.

Kedves zszsuzs, valóban a szóbeli és szituációs anyag bizony bőséges, de megtanulható.

Azért (is) segítek a tanulóknak, hogy a Rigó utcai ITK-hoz minél kevesebb pótvizsga díjat kelljen befizetni, vagyis mindenkinek már az első alkalomkor sikeres legyen a vizsgája. Lehet hogy haragudni fognak rám (ha éppen ismernek) de nekem nem számit a haragjuk, hogy csökken a bevétel. De mindenképpen tanulni kell és a vizsgán tudni.

Üdv. umea

Előzmény: Ancika2 (2852)
skorpika 2010. szept. 11. Creative Commons License 2855
Azt mondja már meg nekem valaki, hogyha egy napon van több időpontban labor, akkor az összes aznapi labor szövege ugyanaz???
skorpika 2010. szept. 11. Creative Commons License 2854
Szia! Én is írtam! :-))
Előzmény: ronoff (2850)
Gitta80 2010. szept. 11. Creative Commons License 2853
Szia!
Igen, én Pesten a Rigóban vizsgázom! 8kor szóbeli, 13kor labor!
Üdv: Gitta
Előzmény: marcy82 (2849)
Ancika2 2010. szept. 11. Creative Commons License 2852
Kedves umea!

Köszönöm az anyagokat és köszönöm a hasznos tanácsaidat. Meg fogom őket fogadni és ráfekszem a nyelvtanra és próbálok minél többet fordítani. Remélem, hogy hamarosan a sikeres vizsgámról tudok majd számot adni.
Köszönettel és tisztelettel: Ancika
Előzmény: Törölt nick (2843)
xeniah 2010. szept. 11. Creative Commons License 2851
lehet, hogy tudok. Küldtem mailt.
Előzmény: ronoff (2850)
ronoff 2010. szept. 11. Creative Commons License 2850
Sziasztok!

Tud valaki Szolnokon, illetve környékén ajánlani eszperantó tanárt? Olyan valakit keresek, aki magán tanulókat is fogad.
Előre is köszönöm a segítséget.
marcy82 2010. szept. 11. Creative Commons License 2849
GITTA!

Jól értettem,hogy Te Pesten vizsgázol???Már kezdtem örülni,hogy lesz valaki,aki előttem laborozik Debrecenbe!
Engem Szeptember 18-án,15:10-re hívtak be Debrecenbe laborra!

VAN VALAKI,AKI DEBRECENBE VIZSGÁZIK,ÉS 13:00 VAGY 14:00 KÖRÜL HÍVTÁK BE LABORRA?????

zszsuzs 2010. szept. 11. Creative Commons License 2848

mondom, hogy ráérek! :D

umea!!!!

Hát ez a szóbeli anyag... szóhoz sem jutok.... van 5 napom, hogy memorizáljam, és esélyem legyen levizsgázni, de állati jóóóóóóóóóóóóóó! :D

Az a baj, hogy esténként hamar elalszom... lehet, hogy azt fogom bevezetni a hétre, hogy 10 órakor tente, és hajnali 4 órakor ébresztő. No, majd meglátom, most viszont irány az olvasás, és memorizálás, persze csak a nyomtatás után.

 

De jó, a héten 2 szülői is nehezíti az Életemet... nem baj, Pestre utazás közben lehet tanulni... no meg elaludni a kellemes ringatás közepette. :D

 

Most csak azért írok ennyit, mert várom, a nyomtatás végét. :D

zszsuzs 2010. szept. 11. Creative Commons License 2847

Újabb kérdés (úgy látszik "nagyon" ráérek):

Úgy van a szóbeli behívóm, hogy 8 órakor kezdődik a szóbeli vizsga, és rám kb. fél 10-kor kerül sor. Muszáj nekem pont 8 órakor ott lennem? Azért kérdezem, mert most silabizálom a volán menetrendet, és nagyon egy pocsék... Ha muszáj 8-ra odaérnem, akkor az iskolásokkal kell nyomorognom a buszon Pestig, de ha ráérek, akkor simán oda tudok menni, kényelmes busz utazással 9 óra körül, a Rigó utcába.

zszsuzs 2010. szept. 11. Creative Commons License 2846

Ja, és még valami!

Nem találom a Princz Oszkáros hanganyagomat, csak a kérdések vannak meg, meg a szöveg leírva. Meg van valakinek a hanganyaga is? Ha igen, akkor kérném szépen a mail-címemre, profilomban benne van, publikus. Köszönöm!

zszsuzs 2010. szept. 11. Creative Commons License 2845
A Horváth Krisztián féle hanganyagra mondtátok, hogy nehéz? És hogy ennél csak könnyebb lehet a labor? Ugyanis kezdek sikítófrászt kapni, mert úgy hadar a hapsi, hogy nem értek semmit. :( Azért gyakorlásnak jó lesz, de azért nagyon nem bánnám, ha nem ő szövegelne pénteken a laboromon. :)
maxik 2010. szept. 11. Creative Commons License 2844

Sziasztok!

 

Találtam az interneten nyelvizsga feladatokat itt: http://www.orsesperanto.hu/index.php?cont=feladatok

 

Ez is jó gyakorlásnak!

 

Üdv: maxik

Törölt nick 2010. szept. 11. Creative Commons License 2843

Kedves Ancika!

Irod, hogy a szóbelid már megvan, sikerült. Javasolom, hogy át kell venni újra a nyelvtant, elejétől végig. Szavakat tanulni, sok szöveget fordítani lehetőleg eszperantóról magyarra. Küldöm az irásbelihez hozzásegítő anyagokat.

Üdv. umea

Előzmény: Ancika2 (2841)
tothzsolt79 2010. szept. 11. Creative Commons License 2842
Tényleg olyan könnyű megtanulni lováriul? nekem azt mondták, az egyik legkönnyebb nyelv... ez igaz??
Ancika2 2010. szept. 10. Creative Commons License 2841
Kedves umea!

Nem régen találtam rá a fórumra és olvastam, hogy mennyi mindenkinek segítettél az eszperantó nyelvtanulásában. Én is a segítségedet szeretném kérni. A középfokú szóbeli vizsgám már nagyon régóta meg van, de az írásbeli vizsga nem akar sikerülni. Le se merem írni, hogy hányszor próbálkoztam. Tudom sokkal több időt kellene vele foglalkoznom, de volt olyan vizsga, hogy nagyon sokat tanultam és úgy éreztem, hogy most meg lesz - és akkor kaptam a legkevesebb pontot - és volt úgy, hogy nem ment, és mégis sokkal több pontot kaptam. Volt már 32 pontom, de volt már 56 is. Kérlek küldj nekem az írásbeli vizsgához anyagot és pár jó tanácsot, hogy hogyan tudnék sikeres vizsgát tenni. Már annyi kudarcélményem van, hogy nagyon nehéz a tanulás.
Előre is köszönöm. email címem: ancika.4@freemail.hu
Tisztelettel: ancika
mirtelo 2010. szept. 10. Creative Commons License 2840
Igen 18.- án.
Köszi szépen. A labortól félek nagyon. Hiába hallgatom a hang anyagokat. Nagyon nem megy. :( :(
Előzmény: zszsuzs (2837)
maya0325 2010. szept. 10. Creative Commons License 2839
Köszönöm szépen az anyagokat mindenkinek!!!
Nagyon nagy segítség!
Van másik e-mail címem is persze: pardi.marianna@gmail.com
Köszönöm még egyszer!!
Előzmény: Gitta80 (2830)
zszsuzs 2010. szept. 10. Creative Commons License 2838
és persze, majd én is gondolok rád, amennyire eszembe jutnak a szombati szóbelizők, mert én akkor épp a 4 órás írásbelin fogok ülni. ;)
Előzmény: mirtelo (2836)
zszsuzs 2010. szept. 10. Creative Commons License 2837

megírom majd persze, de te 18-án mész? Mert csak akkor van értelme. :D

Én is úgy érzuem, hogy nem tudok semmit, és keverek-kavarok rendesen, de majd meglátjuk, mondta a vak is. Az írásbelitől most nem félek annyira, de a szóbeli.... no, nem is stresszelem magam ez a hétvége a szóbelire való készülés jegyében fog telni. ;)

Előzmény: mirtelo (2836)