Két dolgot kell változtatni rajta a profi késélezéshez. A mellékelt barna paszta használhatatlan, zöld színű polírpaszta kell ( ez rozsdamentes acélhoz való), és csiszoló szalagot is zöld színű, durvább svájci cuccra kell cserélni ( coltellóban kaptam hozzá).
Borotvaélesre tudom élezni a késeimet vele, és teljesen tükrös a kés pengéje. Nem égeti el a kést, és rögtön látom, ha megjelenik az élen a sorja, amit le kell polírozni. Ezáltal kisebb az anyagveszteségem is.
Próbáltam a lepkecsiszolós+ polírkorongos verziót is. Az is jó, csak jobban karistolja a kést, és könnyebb megégetni a kés élét. Előnye, hogy vágóhidakon gyorsabb vele dolgozni, és a zsíros kést is jobban tolerálja. Ennél nem látni, mikor jelenik meg a sorja,ezért több lehet az anyagveszteség, ha figyelmetlenek vagyunk.
A 9x27 tempo-ból sárgánál erősebbet nem javaslok, mert szétroncsolja a pisztoly belsejét. Kivétel, ha már nem jól tömít a dugattyú felső része a tölténykamrában, mert megette a lőpor a hanyag karbantartás miatt. Új korától rendszeresen tisztított és olajozott JP4 simán leviszi 9mm jat-tal is a marhát. Eddig életemben két bikát vágtam, mind a kettőt 9mm jattal lőttem, és lefeküdtek az első lövésre.
Ha nem, van egy könyvem (kerti grillezők és füstölők) szívesen elküldöm .
Sajnos nagy a mérete ahhoz hogy ide fel tudjam rakni. Van füstölőm de én is alakítok rajta. Ez a könyv segített egy kicsit,néhány apróságot kell megváltoztatnom.Ha érdekel még a téma válaszolj ,vagy küldj elérhetőséget a maci7@citromail.hu-ra.
A nyáron elég sokat lőtem marhát Tempo-val. A hídon a jp4 cserélve volt minden 2 hónap után, annyira tönkrement. Olyan is volt sokszor, hogy a taglószeg szó szerint összetört benne.
Köszörülés: a vágóba olyan koronggal éleztünk ami, smirgli lapokból van összeállítva ( nem tudom a pontos megnevezését) utána polír filc korongon húztuk át. Szabályosan eszi a kést.
Itthon mindig gyémánt tányérkorongon köszörülök, utána polír filc korong rózsapasztával. Borotvaélt ad a késnek és nem utolsó sorban nem mar bele, nem karistolja össze. Olyan, mint ha mindig új lenne a kés :)
Szia! Nagyoláshoz Rákóczi SiC240-es fenőkő, finiseléshez Haidu kerámia fenőkő és a végén Haidu porcelán fenőrúd. Persze én készítőként elfogult vagyok....
A Coltellonál kapni kerner loszert, piros mindig van nekik. Nekem zoldet is beszereztek egy hét leforgása alatt. A piros Kerner picit erosebb csak mint a 9mm jat, de aki megalomániás ,annak ott vannak a 9x27 Tempo brutálisabbnál brutálisabb változatai.
Porkert téma: idén februártól újra termel a gyár, lehet kapni eredeti cseh PORKERT darálót. Az 32-es ára 110 EUR a Felvidéken. Olcsóbb sosem volt, ezért a tizenezerért kínált made in china Porket meg Poket verziókat kedves mosollyal vissza illik utasítani. Nekem van a szekrényeben már tartalékba egy eredeti 32-es, mert sosem lehet tudni, mikor állnak le megint.
Késélezés témában indítanék egy kis eszmecserét, mert az elmúlt félévben rengeteg idot fordítottam a téma kutatására, és eszkozbeszerzésre. Ki mire eskuszik?
Köszönöm a felajánlásokat attika 1-2 doboz jöhet, Jat-ot tudok 80 ft/db ért, de a kernertől valahogy másképp fekszik a desznó.
Nem tom miért de nagyobb kraft lehet benne.
320 ért csampi nagyon jó az ár nálunk 360 ért lehet ilyet venni. Meg nem is nagyon van, háztáji, csak hizlaldás. Vágási kihozatal szempontjából nem mindegy melyiken van nagyobb "tejföl".
A mai napon az asztal éleinek varratok sorjázása után fotózom, kíváncsi leszek a véleményetekre, az alap csampinak az asztala szolgáltatta, a mesterem fantáziájával párosulva. Szétszerelhető a kerete 20x40 zártszelvény 6 db 3/4 horganyzott cső forog benne.
Mivel csomag tartóban szeretném szállítani ezért 80*150*45 cm a mérete, szétszerelhető. Kicsit lehetett volna nagyobb de nem baj majd a feje lelóg.
A nyáron volt egy pár süldő vadmalac nyúzás, előkészítés de ez nem olyan mint a disznó vágás.
Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a Haidu és a Rákóczi fenőköveket. Olcsó és hatékony késfenő eszközök F120-tól F1500-as finomságig. Van 46 cm-es porcelánrúd is, a kés meghúzásához, ezt különösen szeretni szokták a hentesek. :)
Az hogy kínai nem volna baj, a baj az hogy külön gyártják a csigát és külön a daráló házat így lötyög rendesen ezért aztán használhatatlan mivel vissza forgatja a garatba a húst.
A héten kész lesz a pörzsölő asztal amit segítségetekkel építettem meg, majd teszek fel képet róla.
F. pali tól vettem egy beszúrós kábítót, 2 féle létezik belőle egy 75 voltos a 100 kg alatti lefogásra, ill 92 voltos 100 kg felettire.
Beszerzés alatt van K911 lelángoló, ember szerint 10 körül van egy új szerű, kíváncsi vagyok az eredményre.
A hétvégén kirakodó vásárban láttam JP4 -est 30 e pézé árulták dobozában.
A sertés élő ára 360ft/kg előjegyzés karácsonyra lekötés 400 ft/kg.
No megnéztem a híresneves "Porkert" húsdarálót. Átbaszás...
Nézem a polcon, szépen kiírva, hogy "32-es Porker" daráló...na mondom, lemaradt a "t" a címke végén. Nézem a darálót, sehol egy márkajelzés, egy "Made in..." vagy mittudomén. Jön a kezitcsókolom, mondám, kérdésem van a termék hovatartozását illetően... "Ez valódi porkert, szlovák gyártmány". (a porkert amúgy cseh volt amíg volt). Jó, kérem a dobozát. Az nincs meg! Hogy a kék égbe ne lenne meg, keresse csak elő szépen. Kezitcsókolom pofákat vág aztán megkeresi, előhoz egy nagyon is ismerős dobozt. Azért ismerős, mert a neten rákerestem a porkert darálókra és előhozott a gugli egy kínai utánzatot ami a "szlovákok gyártatnak minőségellenőrzéssel". A neten ez a doboz még úgy van fent, hogy "Porket", második "r" nélkül, vagyis a szokásos pofátlan kínai másolat, és rá van írva a "Made in China" is, ezen a dobozon ugyanaz a kép és ugyanaz a szöveg volt de márkanév és "Made in..." nélkül, illetve az alján szerepelt apró betűvel, hogy eu-s termék. A dobozban semmiféle termékleírás vagy a származására utaló cetli nem volt. Előadtam ebbéli aggályaimat a kezitcsókolomnak, megrántotta a válát és otthagyott.
A daráló egyébként sokkal robusztusabb, mint az átlag kínai darálók amiből én is birtoklok egyet, a tengelye vagy másfélszer nagyobb átmérőjű-és lötyög, mint bíró seggében a lófasz...
Úgyhogy maradok a réginél, bár tény, hogy ugyanezt a darálót a neten minimum 2000 forintal drágábban találtam mint ebben a boltban, itt 16990 pénz az ára.
Úgy gondolom, hogy a hasítót jobb megvenni. Extrametálban ( Eger) van Icel hasító ( hosszított nyéllel ) 16000 jó magyar forint. Esetleg va még olcsóbb magyar Bikorr hasító is.
Ha böngészel a vaterán esetleg más aukciós oldalakon nincs olyan hét, hogy ne raknának fel egyet kettőt. Fillérekért.
Mindenképp azt ajánlom, hogy gyárit vegyél. Nem kell rohangálni miatta, nyeleztetés, esetleg nem úgy áll a kezdeben stb.
Bízom benne, hogy eredeti. Majd körbeszaglászom, nehogy hiányozzon egy betü a márkanévből oszt kínai csoda legyen a lelkem. A mostani darálóm a szabályozás és csapágyazás ellenére is üt egy kicsit, valami kaiserhof nevű kínai csoda.