Keresés

Részletes keresés

hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88252

Elképzelhetőnek tartom, hogy cefréd savasabb volt a szokottnál, ezért kicsit "megkapta" a tornyodban lévő rézfelületen lerakódott oxidokat. A helyedben megpróbálnám, a tejes módszerrel "kikérdezni" a párlatot. Ha kicsapja a rezet, akkor már tudjuk is mi a baj.

Szerintem ez lesz a baj okozója.

Előzmény: hetke24 (88247)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88251

A túl meleg hűtővíztől biztosan nem lesz opálos a pálinkád. Minél jobban hűtjük, annál inkább opálos lesz, a kozmaolaj elválasztási módszerek is (részben) ezen a jelenségen alapulnak.

Sztem ne a technikában, hanem a cefrében keresd az okot. Milyen gyümölcsből főztél?

 

Előzmény: hetke24 (88247)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88250

Pálinkásat!

 

Itt és emitt (13. oldal) találsz hasznos olvasnivalókat ezügyben.

Előzmény: gyusy (88249)
gyusy Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88249

Pálinkás szép napot!

Segítségeteket-tanácsotokat kérem?!Szeretnék önerős pálinka főzőt készíteni,gondolat már megvan,kérdésem az volna milyen átmérőjü és hosszúságú a desztilláló rézcső amit be kell építeni??Mennyi spirált kell hakytani ,milyen átmérőben az optimális lepárlás végett??

Válaszokat előre is köszönöm Gyula

hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88248

Nem hinném, hogy utópárlat, 50 fokig mindig le tudom engedni iz és illathiba nélkül,  párszor előfordul az opálosodás, de egyszerűen nem jövök rá, hogy miért..

Előzmény: hal65 (88242)
hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88247

Igen rézből van! De nem mindig fordul elő.. esetleg azzal nem lehet összefüggésben, hogy nyáron nincs elég hideg csapvizem, így nem tudom rendesen hűteni: 30 Celsiusfoknál hidegebb pálinkát nem nagyon tudok kifolyatni! ... ?

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88246

Ha szárazon álni hagyod és nincs leve, akkor nem tudnak miben közlekedni az élesztők. Pektinbontó kell almához, amint felaprítottad, valamint az élesztő is ilyenkor menjen bele.

Előzmény: Giocco (88245)
Giocco Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88245

Hali!

 

Kérdezem a tisztelt fórumtársaságot: alma cefrénél a vékonyra vágott kicsumázott almadarabkákat vízbe kell tenni vagy csak úgy szárazon állni hagyni? Attól félek hogy bepenészedik, Korábban megfóztem egy kicsit, de ezt most kihagynám. Pektinbontó csak ha feltétlen kell akkor tenném bele, akkor viszont mikor? ,,,kösz

Előzmény: rézműves1 (88244)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88244

...pályinkás jó reggelt...

 

...erre a kérdésre jó választ, szerintem csak a Corvinus egyetem pálesz-főzési szakán tudnának

adani Neked, mert ott oktatják a "Labanc"-módszert...

...mi itt csak a hagyományos, kisüstiben vagyunk egy kicsit "otthon"...

 

...egyébként az egyoszloposnál sokkal hamarabb át kell váltani (akár 70%-nál) az utópárlatra,

mert az teljesen másképpen főz, mint a kétszeri lepárlásos, sima kisüst...

Előzmény: hetke24 (88240)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88243

Mit főztél?

Előzmény: hetke24 (88240)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88242

Mert 70 foknál, márvalszeg utópárlat jön.

 

Előzmény: hetke24 (88240)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88241

Réztöltetes?

Előzmény: hetke24 (88240)
hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88240

Üdv mindenki!

 

A következő lenne a kérdésem: van egy 100 literes, 4 tálcás, dúsítótornyos berendezésem.. mitől lehet az, hogy 70 foknál már opálosan kezd folyni belőle a pálinka?

 

Előre is köszönöm a választ!

sogi01 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88239

                                                     vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88205)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88238

...küldj egy mailt...

Előzmény: balint9119 (88233)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88237

...egy kis adalék, a meggy áthabzásról...

...sokan panaszkodtak, hogy "kifutott" a meggyük az üstből és kezdhették újra a főzést...

...régebben már tettem fel képet a szilikon olajról, amit használok habzás ellen... a T-Szilox-nál vettem és nagyon jól bevált, mert majdnem a pereméig tölthetem az üstömet, (ami ugye a kihasználtság miatt, nagyon nem mindegy) és mégsem nem fut át...

 

......így gyújtottam alá......

 

...az üstfedő belsején látszik, hogy még a sisakot sem érte el a cefrehab a főzés végéig...

 

......

TINTUS Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88236

teríts a lé tetejére valamilyen fóliaanyagot a teljes felületre és úgy zárd le a hordót.

Előzmény: Amateur-no1. (88195)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88235

Előzmény: m.robi (88212)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88234

érdekel valakit Lepotica szilva?

Nem az enyém, csak megmaradt 1 tonna és segítek eladni. A helyszín a Velencei tó környéke.

balint9119 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88233

Helo erdeklodnek h csinalsz e masnak is ijet?

es menyiert

Előzmény: rézműves1 (87475)
balint9119 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88232

Sziasztok lene egy kerdesem szeretnek csinalni egy sajat fozot, nemtudom keszit e valaki itt. es hogy sav allo vagy rozsdamentes acelbol keszitheto e?

valaszotokat elore is koszonom

Feriba51 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88231

Helló truffle!

 

Jó ez a hosszú "előjáték", csak a végén ne felejtsd el mit akartál:-))))

A szivacsos hűtés jó ötlet, és maga a párolgási hő komoly hőmennyiséget tud elvonni.

Hogy ne kelljen naponta háromszor permetezni, íme két ötlet:

 - Kanócos. A hordó tetejére teszel egy vízzel teli edényt. Ebből 3-4 helyen megfelelő vastagságú kanóccal kivezeted a vizet a szivacsréteghez. Ez biztosítja az állandó működést.

 - Csepegtetős. Egy edénykéből, több ponton, kis csövecskék segítségével csepegteted a vizet a szivacsrétegre. Nulla forintból megoldható.

 

A díszalmákkal nincs tapasztalatom, csak amennyit olvastam, de szerintem lehet pálinkafőzésre használni.

Több helyen olvastam, hogy ehető, felhasználható a termése.

Jó nedűt!!!

Előzmény: truffle (88203)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88230

De működik, az üvegbe amibe gyűjtöm már nem jut át. A végén pedig a dobozban lévő alszesz tetejéről lehalászom az olajat, és kávéfilteren át hozzáadom a többi alszeszhez.

Előzmény: obsitos3 (88228)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88229

Erről meg az a véleményem,hogy az a vatta muslinca ellen ragyogó megoldás.

Előzmény: kezman46 (88227)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88228

Aha.Hát,úgy látszik,van új a Nap alatt.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (88226)
kezman46 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88227

Valahol olvastam hogy sokan úgy csinálják hogy egyszerű vattakorongon engedik át, az megszűri, ami meg átmegy rajta az kell is bele :)

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88226

Első fal alatt átmegy, ott van egy kisebb fal ami a felszín felé tereli, majd mégegy fal amin megint csak alul tud átmenni, azért kell így mert az első rekeszben nem marad ott az összes, oldott állapotban átmegy a fal alatt.

Előzmény: obsitos3 (88225)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88225

Az első falat értem.De mi a többi szerepe?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (88224)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88224

Igen, eleinte még jeget is tettem, de jég nélkül is működik.

Előzmény: obsitos3 (88219)
m.robi Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88223

idézett a gyakorlati pálinkfőzésből, 11 oldal:

"...A szűrőt hideg csapvízzel töltsük fel a lepárlás elején, a víz felszínére csurog az alszesz végig, a vizet nem kell cserélni, mennyisége az üsttérfogat 3%-a. Az alszesz felhígúl a vízben, a kozmaolaj pedig a felszínre úszik, ahonnan lehalászhatjuk...."

 

akkor csak kell hígitani vízzel

Előzmény: zsuzska60 (88220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!