Keresés

Részletes keresés

vizes ati Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88263

Üdv.

Segítséget kérnék, egy általam nem ismert gyümölcs beazonosítására.

Mérete kb. átlagos meggy vagy cseresznye, sárga színű, fa nagysága, szilvafa

mérete. Cefrézhető-e?

snapszmester Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88262

A Te hibád hogy betetted.:-) Gondolod érdekel valakit vagy akarja érteni az aki forráspont alapján akar elválasztani?

Meg van a desztillálás elmélete, nem egyszerű, annak tudása nélkül az ajánlatok betartásával is lehet boldogulni. Nem biztos hogy aki megkérdezi a miérteket, akarja is érteni.

Előzmény: Miklós1 (88260)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88261

Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy azért is kell a 25%, mert ekkor igaz az, hogy az elején, kb 1,5%-ot kell elvenni. Ennél magasabb, vagy alacsonyabb akoholkoncentrációnál, már sántítana a 1,5%

Előzmény: Miklós1 (88260)
Miklós1 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88260

1. Azért hígítunk 25%-ra, hogy jobb legyen az előpárlat, utópárlat elválaszthatósága.

Erről szól a Tisztázás című fejezetben a Tisztulási hányadosok ábrája, de ezt más sem értette, biztos az én hibám.

2. Tisztázásnaál az első 10-15 percben az előpárlat alatt csepegtess (ezt nehéz megcsinálni, tudom) és azután olyan erős fűtést adhatsz, hogy ceruzabél sugárban folyjon a pálinka.

Előzmény: edinano (88259)
edinano Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88259

Kezdő főző vagyok, lenne két kérdésem.

1. Miért kell az alszeszt tisztázás előtt 25 fokosra fel hígítani?/Elolvastam az 1x1-et./

    De mi a lényege?

2. Ha tisztázok, akkor lehet-e nagyobb lángon égetni, vagy csak takarékon csepegtessem?

Válaszokat előre is köszönöm. 

hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88258

Előfordult már meggynél, cseresznyénél, baracknál is..

Előzmény: vasbicikli (88251)
fehérkutya Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88257

Fúróba fogott habarcskeverővel tudod tovább pépesíteni. Aztán hordoban rétegesen letaposni vagy csomiszlózni jó keményre.

Nekem sem szokott leve lenni cefrézéskor és nem szokott baja lenni. Mindíg keményen tömörítem. Néhány nap múlva megjön a lé is. 

Előzmény: Giocco (88245)
hyuing Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88256

OK.Köszönöm!

Előzmény: vasbicikli (88255)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88255

Elég szépen kiszedi.

A trükk csak annyi, hogy ha telerakódik a keverő, akkor kézzel le kell szedni róla a csumákat.

Előzmény: hyuing (88254)
hyuing Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88254

Jó Napot Urak!   A szőlőből a csumát kiszedi a fúrószár?  És ha igen mi a trükje? 

vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88253

Daráld le, hogy leve legyen!

Ha akkor se adja ki a levét, akkor pektinbontó, vagy némi cukorszirup segít. A cukor mennyisége max. a gyümölcs 3 %-a legyen.

Vizezni nem célszerű, romlékonyabb lesz a cefre

Előzmény: Giocco (88245)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88252

Elképzelhetőnek tartom, hogy cefréd savasabb volt a szokottnál, ezért kicsit "megkapta" a tornyodban lévő rézfelületen lerakódott oxidokat. A helyedben megpróbálnám, a tejes módszerrel "kikérdezni" a párlatot. Ha kicsapja a rezet, akkor már tudjuk is mi a baj.

Szerintem ez lesz a baj okozója.

Előzmény: hetke24 (88247)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88251

A túl meleg hűtővíztől biztosan nem lesz opálos a pálinkád. Minél jobban hűtjük, annál inkább opálos lesz, a kozmaolaj elválasztási módszerek is (részben) ezen a jelenségen alapulnak.

Sztem ne a technikában, hanem a cefrében keresd az okot. Milyen gyümölcsből főztél?

 

Előzmény: hetke24 (88247)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88250

Pálinkásat!

 

Itt és emitt (13. oldal) találsz hasznos olvasnivalókat ezügyben.

Előzmény: gyusy (88249)
gyusy Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88249

Pálinkás szép napot!

Segítségeteket-tanácsotokat kérem?!Szeretnék önerős pálinka főzőt készíteni,gondolat már megvan,kérdésem az volna milyen átmérőjü és hosszúságú a desztilláló rézcső amit be kell építeni??Mennyi spirált kell hakytani ,milyen átmérőben az optimális lepárlás végett??

Válaszokat előre is köszönöm Gyula

hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88248

Nem hinném, hogy utópárlat, 50 fokig mindig le tudom engedni iz és illathiba nélkül,  párszor előfordul az opálosodás, de egyszerűen nem jövök rá, hogy miért..

Előzmény: hal65 (88242)
hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88247

Igen rézből van! De nem mindig fordul elő.. esetleg azzal nem lehet összefüggésben, hogy nyáron nincs elég hideg csapvizem, így nem tudom rendesen hűteni: 30 Celsiusfoknál hidegebb pálinkát nem nagyon tudok kifolyatni! ... ?

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88246

Ha szárazon álni hagyod és nincs leve, akkor nem tudnak miben közlekedni az élesztők. Pektinbontó kell almához, amint felaprítottad, valamint az élesztő is ilyenkor menjen bele.

Előzmény: Giocco (88245)
Giocco Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88245

Hali!

 

Kérdezem a tisztelt fórumtársaságot: alma cefrénél a vékonyra vágott kicsumázott almadarabkákat vízbe kell tenni vagy csak úgy szárazon állni hagyni? Attól félek hogy bepenészedik, Korábban megfóztem egy kicsit, de ezt most kihagynám. Pektinbontó csak ha feltétlen kell akkor tenném bele, akkor viszont mikor? ,,,kösz

Előzmény: rézműves1 (88244)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88244

...pályinkás jó reggelt...

 

...erre a kérdésre jó választ, szerintem csak a Corvinus egyetem pálesz-főzési szakán tudnának

adani Neked, mert ott oktatják a "Labanc"-módszert...

...mi itt csak a hagyományos, kisüstiben vagyunk egy kicsit "otthon"...

 

...egyébként az egyoszloposnál sokkal hamarabb át kell váltani (akár 70%-nál) az utópárlatra,

mert az teljesen másképpen főz, mint a kétszeri lepárlásos, sima kisüst...

Előzmény: hetke24 (88240)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88243

Mit főztél?

Előzmény: hetke24 (88240)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88242

Mert 70 foknál, márvalszeg utópárlat jön.

 

Előzmény: hetke24 (88240)
hal65 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88241

Réztöltetes?

Előzmény: hetke24 (88240)
hetke24 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88240

Üdv mindenki!

 

A következő lenne a kérdésem: van egy 100 literes, 4 tálcás, dúsítótornyos berendezésem.. mitől lehet az, hogy 70 foknál már opálosan kezd folyni belőle a pálinka?

 

Előre is köszönöm a választ!

sogi01 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 88239

                                                     vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88205)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88238

...küldj egy mailt...

Előzmény: balint9119 (88233)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88237

...egy kis adalék, a meggy áthabzásról...

...sokan panaszkodtak, hogy "kifutott" a meggyük az üstből és kezdhették újra a főzést...

...régebben már tettem fel képet a szilikon olajról, amit használok habzás ellen... a T-Szilox-nál vettem és nagyon jól bevált, mert majdnem a pereméig tölthetem az üstömet, (ami ugye a kihasználtság miatt, nagyon nem mindegy) és mégsem nem fut át...

 

......így gyújtottam alá......

 

...az üstfedő belsején látszik, hogy még a sisakot sem érte el a cefrehab a főzés végéig...

 

......

TINTUS Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88236

teríts a lé tetejére valamilyen fóliaanyagot a teljes felületre és úgy zárd le a hordót.

Előzmény: Amateur-no1. (88195)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88235

Előzmény: m.robi (88212)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 88234

érdekel valakit Lepotica szilva?

Nem az enyém, csak megmaradt 1 tonna és segítek eladni. A helyszín a Velencei tó környéke.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!