Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.21 0 0 2737

Na ez mekkora jó ötlet. Nem messze innen,  Pápán elvileg vegyes a szauna de nem optimalizálódik a helyzet. Egy ujnak tűnő munkaerő ráadásul kifejezetten és látványosan nem kedveli a mezítelen szaunázókat és feltehetőleg a napi teendőit se. Megpróbálkozunk Komárommal. 

Előzmény: ígyszületünk (2729)
habibi85 Creative Commons License 2015.02.20 0 0 2736

Kitöltöttem, érdekes... Én még emlékszem az első szaunázásomra... egyik szabályt sem ismertem, bevallom. Csak az illóolajra vonatkozót. És mennyire jó lett volna annak idején, ha valaki el tudja ezeket mondani... akkor nem kezdem el eleve rosszul.

Előzmény: kittiii (2726)
pistiisti Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2735

Én is kitöltöttem, minden kérdésre tudtam válaszolni, igaz 3-4 éves távlatból emlékszem még mindenre...:-)

Előzmény: kittiii (2726)
RevolutionDisco Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2734

Esztergom ismét bezárt.

Előzmény: Thomas Konroy (2733)
Thomas Konroy Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2733

"Attól, hogy valaki a szaunában meztelen, esetleg utána meztelenül bele ül egy medencébe attól még nem nudista."

 

Ezt a mondatot próbáld már meg beadni bárkinek, aki még idegen a szauna kultúrától. Ezt a hülyeséget. Meztelenül vagy más meztelen emberekkel egy medencében, de ez nem nudizmus, mert miután meztelenül kilépsz a vízből, illedelmesen felveszed a köntösödet.

 

Ez a nudizmus egy formája. Nem az a fajta nudizmus, mikor napokon át semmiben vagy egy balatoni kempingben, de attól még ez nudizmus.

Szerintem erről az érv-rendszerről ideje leállni, semmi értelme.

Én voltam több német helyen is már. Ahogy azt itt leírták többen, mindegyik hely általában elég hasonlóan van felépítve. Van egy ruhás kalandpark családoknak gyerekeknek, és van egy extra jegyért megváltható szaunás wellness nudi részleg. Igen, nudi részleg, ki is szokták írni, hogy ettől az ajtótól fogva ez egy FKK terület. Belépsz, ott vannak kis rekeszek, oda bedobod a ruhádat, és onnantól fogva törölközőben folytatod a kalandot.

Van aki törölközőben sétál, valaki azt csak a vállára veti és ruhátlanul, mégse okoz botrányt. Gőzbe törölköző nélkül megy az ember, vízbe nyilván. Szaunába 99% maga alá rakja a törölközőt, néha valaki magán hagyja. Utána van dézsás/zuhanyos hűtés.

Ezt csak azért írtam le így részletesen, hogy rámutassak, mennyi ponton vannak emberek meztelenül, és igenis ennek a "hobbinak" elemi része a nudizmus.

 

Rég nem volt már szerencsém nyugaton szaunázni, itthon csak edzőteremben szoktam, de az ugye egy vicc. Oda sokan papucsban gatyóban ülnek be, néha valaki űzi a csak-a-törölközős megoldást, mint én is.

Azért olvasom ezt a fórumot, hogy értesüljek róla, itthon van e kulturált szaunavilág. Esztergomról sokan írták, hogy ott volt valami, nem tudom most mi a helyzet. Aquaworld szeánszaira többen panaszkodtak, hogy ott perverzek és homoszexuálisok néha csinálnak műsort, nem tudom mi az igaz.

RevolutionDisco Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2732

Kicsit kezd zűrzavar lenni a textilmentes szaunázás frontján. Sokan első pillanattól kezdve a nudizmussal párosítják, holott mint már többen is elmondták ez nem igaz.Attól, hogy egy hely textilmentes helyeken csak a fürdőruha viselése tiltott, lepedő, törölköző, szaunaruha nem....

Tény, hogy páran ezeket a lehetőségeket ragadják meg a nudizásra, nyilván mert kevés egyéb lehetőség van erre.

Attól, hogy valaki a szaunában meztelen, esetleg utána meztelenül bele ül egy medencébe attól még nem nudista.

Szokás azzal példálózni, hogy bezzeg nyugaton.Nem tudom a huhogók közül mennyien jártak már német /osztrák szaunákban, de a közös tereken /pihenőkben  nem a meztelenség az alapértelmezett.a nagy többség köntöst törölközőt húz magára.

Ma Magyarországon feltételezem, hogy 10% sem éri el azon helyek száma, ahol "textilmentesen" lehet szaunázni, mégis mindig van olyan aki ezen háborog.Sokkal nagyobb a kínálat a fürdőruhás szaunákból, mégis. Kérdem én, ha az utcán meglát egy török, indiai, vagy bármilyen más nemzetiségű éttermet akkor bemegy panaszkodni, hogy ez miért nem magyar, mert az sokkal jobb? És ha fizetek akkor az legyen amit én akarok? Ha pedig valaki nem tudja kordában tartani a répát, akkor az strandra se menjen.

kittiii Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2731

Igen, valóban van oka hogy úgy tettem fel a kérdést, hogy melyik szabályt ismerte amikor először szaunázott, de nem is gondoltam arra hogy valaki már nem emlékszik. Igazából azt szerettem volta ezzel vizsgálni, hogy oké, hogy a kezdő szaunázók tájékozódnak, mégsem ismernek sok alapvető szabályt. Köszönöm az észrevételt :) javítottam a véletlenül ott marad 7. sort

szofi762 Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2730

Én is kitöltöttem és nekem is ugyanez volt a problémám hogy baromira nem emlékszem hogy kb. 15 évvel ezelőtt mit tudtam....

Talán szerencsésebb lenne úgy a kérdés hogy ezek közül melyekkel vagy tisztában és tartod is be. De a dolgozatod szempontjából biztos van oka hogy így szól a kérdés!

Előzmény: asdqweasdqweasd (2728)
ígyszületünk Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2729

Naturista szauna Komáromban!

 

http://www.komthermal.hu/hirek/2015/02/18/naturista-szauna-komaromban-/

Egy kis lépés előre...

asdqweasdqweasd Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2728

Kitöltöttem, de arra hogy az első szaunázásom előtt mit tudtam a szaunázásról.... hát csak betippeltem valamit. Akik mostanában kezdték, azok lehet hogy emlékeznek az ilyenre, de szerintem a többség nem. Illetve volt egy "7. sor".

Előzmény: kittiii (2726)
szofi762 Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2727

Ja igen, és attól még hogy natur köze nincs az FKK strandokhoz. Az emberek a fürdő területén köntösben vagy törülközőt használva mászkálnak. Meztelenül a szaunát, zuhanyzót, merülőt meg a medencéket használják. És persze mindenki leterít maga alá egy lepedőt.

kittiii Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2726

Üdv Mindenkinek! Lennétek szívesek kitölteni ezt a kérdőívet a szakdolgozatomhoz? A szaunázásról szól, tehát csak olyan emberek töltsék ki akik legalább már egyszer szaunáztak. Előre is köszönöm! :) :)

https://docs.google.com/forms/d/1HxFix67Zs65dszOiqVUTa2wlFzCMFwuAGMv_4-Hf7Uc/viewform

szofi762 Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2725

Igen, 2008 óta rendszeresen járunk ide, bár a távolság miatt sajnos évente csak kétszer. viszont itt egy eltöltött nap után úgy érzem magam mint aki 2 hétig nyaralt. Jó pár szaunavilágot kipróbáltunk már de ez magasan veri az összeset.

Egy hatalmas komplexum, egyik része a családi (természetesen fürdőruhás) a másik része a  natur szaunavilág, szeparált rész, külön órát kapsz hozzá, 16 éves kor alatt nem engednek be. Van egy két szintes belső része: 3 szauna, merülő, pihenők (rengetek), termálvizes medence, bár + étterem egy felújítás és kibővítés alatt állő gőz. Kinti részen + további 3 szauna (ebből az egyik pl. fatüzelésű kandallóval, nagyon hangulatos ahogy ropog bent a tűz mikor szaunázol) + egy hatalmas gőz + kinti termálvizes medence buzgárokkal, kinti pihenők, merülőmedence, zuhanyzók + egy szintén kandallós  pihenő a nagy szauna felett (kb.80nm). 

A nagy szaunában reggel 10től este 9-ig minden egész órakor felöntések vannak (nem viccmesélős, nincs zene, teljes csend és relax). A kinti nagy gőzben pedig minden óra 30-kor van szeánsz (só, iszap, olaj, "latschenkieferöl", fenyő tűleveléből nyert olaj) Ja és természetesen ezek a felöntések mind grátisz, a belépő árában benne van.

Előzmény: Miki9999 (2723)
habibi85 Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2724

Kedves Severush!

 

Szerintem mint oly sokan, neked is sikerült félreértened a lényeget, hiszen a szaunázás nem a meztelenségről szól. A naturizmusnak ehhez semmi köze. Nyilván a fedetlen test a legegészségesebb, de a debreceniek 99%-a lepedőbe csavarva használja, amivel nincs is gond.

A gond az emberek fejében van, ugyanis gondolom te sem ülsz rá a benzinkúton a WC-re, vagy nem szívesen fürdesz más izzadságában. Ha idegen WC-kre nem ülünk rá, akkor a puci fenekünket miért tesszük olyan helyre, ahová már előttünk 100-an odaizzadtak? Ez alapvető higiénia.

A merülőmedence előtt pedig igenis le kell zuhanyozni, mert ha napi több száz ember belemossa azt az 1-2 dl izzadságot a testéről,nincs az a vízforgató rendszer, ami fenn tudná tartani a megfelelő vízminőséget.

Nem értem, hogy a mai modern világban odafigyelünk az étrendünkre, fertőtlenítünk mindent, nem eszem, iszom, szívok egészségtelen dolgokat, mert rákkeltő, de a szaunában szívesen szívom a klórgázt, az algaölőt és a gombaölőt?

 

A probléma az, hogy sokan elkezdenek úgy szaunázni, hogy utána sem  olvasnak, hogyan kell. Ebből szokott általában a probléma keletkezni, hogy nem tud, nem is akar tudni, és mégis ő érzi a legokosabbnak magát, mert már x éve szaunázik, az mindegy, hogy rosszul.

 

A szaunamesterek olyanok egy szaunavilágban, mint a konditermekben a személyi edző, aki segít abban, hogyan használd az egyes gépeket. Ugyebár a konditeremben is ellőheted, hogy a pénzedért azt csinálsz, amit akarsz, de lehet lesz egy izomszakadásod, vagy bármi más egészségkárosodás érhet a nem rendeltetésszerű használat miatt.

A szaunamester feladata, hogy tájékoztassa a vendégeket az alapvető szabályokról és a miértekkel is megismertesse őket. Nem kell elájulni a gagyi szaunaszeánszoktól, mert látom, azoknak sem a lényegét sikerült meglátnod. Ugyanis a felöntéseken részt vevő vendégek mind lezuhanyoznak a merülőmedence előtt, és betartják a szauna etikettet. Nem a szaunában beszélik meg a heti menüt és a politikai nézeteiket, mert valljuk be, nem oda való. A pihenőidőszakban lehet ismerkedni, társalogni, nézeteket fejtegetni, de a kabinban figyeljünk oda, ha a másik esetleg relaxálni akar. 

A szaunamestereknek köszönhető az, hogy egyre több ember figyel oda az egészségtudatos szaunázásra. 

Annak idején nekem is egy "gagyi szaunaszeánszon" tanították meg, és soha többé nem vennék fel fürdőruhát...

 

Ajánlom a következő cikket:

 

http://csobbanj.blog.hu/2013/02/28/szaunaelmeny_nem_a_meztelensegrol_szol

 

Érdemes utánaolvasni egy picit, hogy nagyobb rálátásod legyen a témára.

 

Szép napot! :)

 

Előzmény: Sheverush (2710)
Miki9999 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2723

Te jártál már itt? Mennyire és melyik rész naturista?

Előzmény: szofi762 (2722)
szofi762 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2722

Ja, és az igazán tuti szaunázás nem Burgenlandban kezdődik és ér véget hanem Budapesttől 580km-re itt: http://www.rupertustherme.de/de/home/

szofi762 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2721

Érdekes hogy még mindig azon vitatkozunk ezen a  fórumon hogy fürdőruhában vagy anélkül kell e szaunázni. Pedig a szauna kultúra szerintem sok más olyan dolgon alapszik amit tényleg nem tanul meg az emberek többsége. Pl. nem megyek be agyonsminkelve, beparfümözve, kilónyi hajlakkal a fejemen a szaunába, nem eszek bent narancsot, nem csapkodom magam hogy a szomszédra fröcsögjön az izzadságom..stb Menj el egyszer a Szécsényi fürdő szaunájába, ott kellene elkezdeni a szauna kultúra hirdetését. Izzadságtól csöpögő emberek kijönnek majd zuhanyzás nélkül belevetik magukat a merülőmedencébe, 10-ből kilenc... És a többség rendszeres szaunába járó mert Zsigmondy kártyája van. Tényleg a béke segge alatt van itthon a szauna kultúra, akár nudi akár nem. Na de mit várunk egy olyan helytől ahol a szaunázási szabályoknál ki van írva hogy "a szaunában nem borotválkozunk" ;)

 

Natur kérdés: Én textilmentes párti vagyok, egyszerűen zavar a vizes fürdőruha. De mindig tiszteletben tartom ha fürdőruhás valahol a szauna, nem dobom le magamról a cuccot. Viszont ugyanezt ezt elvárnám a textilesektől is ha egy szauna kivételesen, nagy ritkán naturnak van titulálva. 

auréliuszf Creative Commons License 2015.02.17 0 0 2720

Csak az osztrákok valagában emlegette a fejemet....

 

Ja, hogy ez arrogancia?  Innentől már igen, az!!!

Előzmény: informania (2719)
informania Creative Commons License 2015.02.17 0 0 2719

Szia auréliuszf,

 

nem tisztem megvédeni azt, akit támadsz, de írásaiban semmilyen "gusztustalan személyeskedés" nem volt.

 

Ahogy látom, az a problémád, hogy a hozzászóló jól jellemezte és nagyon elevenen beletalált a kialakult jó magyar gyakorlatba (hogy miként születik az "én értek a szaunázáshoz, ha máshogy csinálod, amatőr vagy..." felsőbbrendű kaszt). Ezzel nem segítitek elő a szauna-kultúra elterjedését, mert olyanokat is sikerül esetleg elriasztani, akik nyitottak lennének, de akarnak nudistákká válni. Ráadásul Ti folyamatosan kábítjátok is az embereket félinformációkkal!

 

Ez volt a 2706-os hozzászólásodban is, miszerint "a szauna és a naturista kultúra nyugaton összefonódott". Ez teljes HAZUGSÁG. Köztudott, hogy az osztrák és a német kultúrkörön kívül sem nyugatabbra, sem más délre fekvő országban nincs meg a nyilvános meztelen szaunázás szokása. Az északi országokban pedig családi keretek között történik, tehát az is egy másik kategória.

Ráadásul ahogy többen írtuk, a szaunázók a célszerűség miatt veszik le a ruhájukat, míg a naturistáknál a meztelenség a lényeg, a cél (függetlenül annak értelmétől). Nem kell mást tenni, mint elolvasni néhány élménybeszámolót pl. naturista borkóstolásról vagy egyéb ilyen rendezvényről stb. Nyilvánvalóan a teljesen öncélú meztelenkedés a lényeg, minden más csak körítés (talán a naturista fürdőzés lehet kivétel). A saját köreikben ezzel nincs is semmi baj, csak kérjük szépen, hogy a naturisták ne sajátítsák ki maguknak a ruha nélküli szaunázást, ne nézzék hülyének, ha valaki lepedőben szaunázik, ne tekintsék normális viselkedésnek a pihenőterekben és közlekedőkben történő indokolatlan f...szlóbálást és egyebeket.

 

üdv

Előzmény: auréliuszf (2718)
auréliuszf Creative Commons License 2015.02.17 0 0 2718

Megható pszichés állapotom irányában tanúsított érdeklődésed. Szakmailag megalapozott terápiás javaslataid pedig egyenesen lenyűgözőek.

 

Mások véleményét mindig szívesen fogadom, de gusztustalan személyeskedéseid téged minősítenek nem engem!

Előzmény: Sheverush (2716)
asdqweasdqweasd Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2717

Erre a"beszélgetésbe elegyedéssel" kapcsolatban azt kell hogy mondjam, hogy ez megintcsak helyszínfüggő... ha ott vannak bent még 5-en rajtatok kívűl, ők nem biztos hogy ezt akarják hallgatni. Egy szaunaprogram közben, ugyancsak nem a te magánbeszélgetésed akarják hallgatni a többiek, illetve ez a szaunamesterrel szemben is nagyfokú tiszteletlenség.. szerintem. Színházba se beszélsz (remélem). A fürdőruhamentesség meg a ugye a legtöbb helyen a berendezés megóvása és a vendégek egészségének megörzése miatt van. Miattad csinálják, és a többi vendég miatt. Mint említettem, a normálisabbakat nem fogja zavarni hogy te lepedőzől... csak ne szóld meg a többieket akik nem lepedőznek ;) A vegyes szauna meg ugye megintcsak azért nem jó.. mert most hogy ellenőrzöd hogy a fürdőruhás csak a gőzbe megy be, és nem megy át a finn-be ? Odaállítasz egy embert hogy vizslasson mindenkit, nézzen be a lepedők alá ? ;) Ahogy említetted, a világon többféle módon szaunáznak. Én is szaunáztam már fürdőnadrágba. Ha egyszer régen nem keveredek be egy ilyen helyre, ahol le kell venni kötelezően, akkor lehet hogy még most is abba szaunáznék. És azóta teljesen máshogy tekintek a szaunázásra. Meg kell mutatni az embereknek a helyes irányt, mert amúgy maguktól nem jönnek rá... már maga a pihenés is teljesen más egy fürdőruhába és egy lepedőbe. Ezt nem a naturizmus miatt találták ki hogy te fürdőruha nélkül legyél... hanem mert sokkal jobb, és egészségesebb. Azok akik termálfürdőzni és szaunázni is akarnak pedig nem parasztok. Azok a parasztok akik a termálfürdő után a vizes fürdőgatyával ráülnek a szaunapadra egy jó nagy izzadság és termálvíztócsát maguk után hagyva. És ha emiatt arrogáns vagyok akkor hát legyen. 

Előzmény: Sheverush (2716)
Sheverush Creative Commons License 2015.02.14 0 0 2716

Még valami. Ez a szaunkultúra/kultúrálatlanság valami egy nagyon egydimenziós kultárafelfogást tükröz, ami a Te esetedben valszeg az osztrák határhoz való közelségből ered, nyillván, sokkoló, lehet nap mint nap szembesülni azzal, hogy mi van a határ túloldalán, és mi az innensőn. Ez nyilván frusztrációt vált ki, és ennek egyik feldolgozási módja, hogy ezt megpróbálod továbbadni a "még keletebbieknek", mert legalább ebből az össezhasonlításból jól kerülsz ki (további olvasmányok az önalávetés szociálpszichológiája témájában, pl. Jost). Javaslom, megoldás lehet, ha kihúzod a fejed az osztrákok valagából, és körbenézel a világban. Sokfelé sokféle szaunakultúra van, és ebből csak egy az általatok sokra tartott német, ami nagyban táplálkozik a naturista szabadtestkultúra-mozgalmár (FKK) hagyományokból, ami szintén elsősorban ott erős (és onnan sugárzik ki). És igen, az NDK-ban engedélyezték a háború után és lett igazán népszerű (a kerszténydemokrácia erős pozíciója miatt az NSZK-ban azért nem volt ilyen könnyű dolga...). Ez 'EGY' szaunakultúra (bár nem vitatom, szofisztikált), és nem 'A' szaunakultúra. A finn pl. megemgedi a meztelenséget, de nem (mindig) enged össze csupasz férfiakat és nőket csak úgy. Vannak ugyan ilyen "koedukált" szaunák, és otthon is együtt csupizik a család, épp ezért nagy megtiszteltetés, ha a családi szaunába meghívnak, de nyivános szaunákban általában vagy törülközőben vannak, bagy féfiak és nők külön. Amúgy a finnek meg is mosolyogják a németek szigorú szabályait, és a finn szaunakultúrára egyáltalán nem jellemző az illat- meg színorgia sem, sokkal minimalistább, egyszerűbb, temészetesebb az egész. (Nekem ez a német egyre inkább poroszosnak tűnik, benne a német kispolgár szigorú viselkedési elvárásaival). De ott van pl. a római eredetű török fürdő/gőzfürdőkultúra, aminek meg nagyobb hagyományai is lennének Magyarországon, de persze arra sem jellemző, hogy nők/férfiak együtt csupaszkodnak. Szerintem Oroszprszágban sem, és mág ki tudja, meg nem is értek hozzá...

 

Amit Ti istenítetek, az a világnak csak egy kis részén érvényes. És nem biztos, hogy mindenkire feltétlenül ezt kellene ráerőltetni. Debrecenben a termálfürdőben most ugyanis csak ez van. Holott ott azért megszokták az emberek, hogy termálfürdőznek ÉS szaunáznak, és sokan hiányolhatják is ezt. Nem kellene az ő szempontjaikat azzal elintézni, hogy parasztok. (Na ez az arrogancia.) Igen, ott az élményfürdő szaunavilága 150 méterre, de nem tudom, oda csak úgy át lehet-e menni a termálbói. 

 

Szerintem hiba, hogy nincs egy hagyományos gőzkabin a termálban, azoknak, akik csak úgy két medence között szunáznának egyet. Nyilván üzletpolitika...

Előzmény: auréliuszf (2714)
Sheverush Creative Commons License 2015.02.14 0 0 2715

Attól tartok, nem vagy tisztában a szó jelentésével.

 

Wiki: "Arrogancia vagy gőg a neve a valaki által saját magánál kevesebbre tartott személyekkel (kisebbekkel, tudatlanabbakkal, tájékozatlanabbakkal, szegényebbekkel, alacsonyabb rangúakkal) szemben mutatott túlzott büszkeség, öntudat és felsőbbrendűség megnyilvánulása viselkedésben, gesztusokban és fogalmazásban."

 

de hogy ne csak a gagyi wiki álljon itt

 

Oxford dictionary: Having or revealing an exaggerated sense of one's own importance or abilities.

 

Példamondatnak meg olvasd vissza, amit ideírtál a korábbi hsz-ekben (különös figyelmet szentelve a keletiekkel kapcsolatos sommás ítéleteknek).

Előzmény: auréliuszf (2713)
auréliuszf Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2714

"Na, ezért sem jönnek nekem be nekem a szeánszok"

 

szeánszok alatt az osztrákoknál kisebb fajta cirkusz van, annyit beszélgetsz közben amennyit akarsz, de inkább a teljes közönség szórakoztatja egymást.

 

Ez nekem annyira nagyon nem tecc, de ízlések és pofonok.

 

Node óránként 1 szeánsz van 1 szaunában. ezen az egy szaunán és azon a negyed órán kívül annyit társalogsz amennyit akarsz.

 

 

Egyébként a 80as  évek végén, amikor én még kicsi voltam pont a 30on túliak botránkoztak a tizenéveseken a nudi és a monokini miatt. Ma ez bizonyos mértékig pont fordítva van. A fiatalok akadnak ki  a 30on túliakon.

 

Akkoriban az NSZK volt a divat, ma pedig Amerika.

 

Azt pedig tudjuk,hogy az amerikaiak cső prűdek. Azért hord ma mindenki térdnadrágot a strandon, mert az USAban buzinak nézik azt aki ott európai normál fürdőnadrágot vesz fel.

 

Nos igen divatok jönnek és mennek...

Előzmény: Sheverush (2712)
auréliuszf Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2713

Én nem tapasztaltam arroganciát.

 

Mindenki csak a véleményét mondta el. egyedül te voltál indulatos...

 

 

Előzmény: Sheverush (2710)
Sheverush Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2712

"Azzal hogy valaki lepedőzik azzal csak magának árt, nekem nem, tehát nem igazán érdekel a dolog." - Erről van szó, köszönöm. Aki maga miatt megy oda, nem azért, hogy másokkal foglalkozzon, annak ez evidens. De nem mindenki ilyen sajnos - vagy kukkolni akar, vagy mindenáron közösségi nudis-himbilimbis élményt átélni, vagy csak simán a (képzelt) magasabb kulturális szinten való állását bizonygatni mások kárára.

 

Amúgy egyáltalán nem csendben relaxálni akarok. Nekem bejött a régi gőzfürdők hangulata, hogy mindenki beszélt mindenkivel - vagy legalábbis azzal, aki erre nyitott volt (bár biztos volt, akit ez idegesített). Általában társasággal megyek, vagy ott szóba elegyedtem valakikkel. És külföldön is működik a dolog. Olyan országokban, ahol amúgy viszonylag kevés az esélyed a helyiekkel dumálni, a "gőzben" csomó mindnent meg lehet tudni. Na, ezért sem jönnek nekem be nekem a szeánszok. Nemtom, lehet, hogy a szaunavilágokban már ez sem divat?

Előzmény: asdqweasdqweasd (2711)
asdqweasdqweasd Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2711

Semmi baj azzal aki nem akar nudizni... vannak itt páran akiket zavar, engem pl nem ha nyakig be van csavarva valaki. Az ő baja. A fürdőruhával se csak az a baj hogy a közel 100C hatására kipárolog belőle a klór (mert ki fog, és ez nem hit kérdése) hanem hogyha az egyszeri paraszt bejön szaunázni, életében előszőr, akkor ráül a padra anélkül hogy bármit terítene maga alá és nekem abban  a vizes izzadsággal teli tócsába, valahogy nincs kedvem beleülni...... azért egyszerűbb is megtiltani, úgy legalább teker maga köré valamit. A lepedős szaunázás tényleg csak azokat zavarja, akik leskelődni akarnak. Engem viszont a fürdőruhás szaunázás zavar. Akár rajtam van (amire már jóideje nem volt példa, mert a nem kulturált szaunákba is törölközőbe megyek be, úgyse látszik hogy alatta nincs semmi), akár máson van (az egészségemre gyakorolt negatív hatás miatt). Vegye fel azt a lepedőt... csavarja magaköré, és menjen el zárt zuhanyzóba, akit zavar a fürdőruha hiánya. És ahogy említetted hogy a tanárnő nem akar együtt szaunázni a diákjaival meztelenül... hát szerintem a lepedő sokkal többet takar. Régen pont így volt a cigarettával is...mekkora felháborodás volt amikor kitiltották a kocsmákból a cigit. Én meg nagyon örültem neki és azóta szívesebben beugrok ilyen helyekre egy társasággal jólérezni magam. Azzal hogy valaki lepedőzik azzal csak magának árt, nekem nem, tehát nem igazán érdekel a dolog.

Ha neked nem tetszenek a szaunaprogramok -amik tényleg inkább társas események-, és jobban szeretsz egyedül, full csendben, relaxálva szaunázni, azzal sincs semmi gond. Ízlések és pofonok, mindenki eldönti hogy neki mi tetszik és oda megy, és azt csinál amit akar. De ne az én káromra csinálja azt.

 

Jah, és hidd el hogy a szaunában, akármilyen jó csaj ül melletted, nem fog felállni. Csökken a vérnyomásod a hő hatására, és pár alkalom után meg annyira hozzászoksz, hogy nem fog érdekelni hogy azon a csajon van e ruha, vagy nincs.

 

 

Előzmény: Sheverush (2710)
Sheverush Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2710

Hát, debreceniként ezt az arroganciát felírtam a kéménybe. Szerintem egy borzasztóan modoros, sznob véleményfasizmust képviseltek, jelesül, hogy aki nem akar nudizni, az már egyből tahó. (NEM azt követelm, hogy engedjék be a fürdőruhásokat, bár általában a zuhanyzás utáni fürdőgatyából kipárolgó mérgek hallatán hangosan fel szoktam röhögni), hanem az zavar, hogy aki nem ájul el a gagyi szuanaszeánszoktól meg maga köré meri tekerni a lepedőjét az már tahó. És igen, tahó, aki fürdés nélkül megy be, nem tesz maga alá textilt, zuhanyzás nélkül ugrik a hidegbe. De ennek szerintem van értelme, a himbilimbizés erőltetésének meg nincs.

 

Pár dolgot hadd jegyezzek meg. Amit ti Nyugatnak gondoltok, az valójában a német kultúrkör és annak is inkább a keleti fele. Proletár Szabadtestmozgalom, mond valamit? Proletarische Freikörperkulturbewegung :) Emiatt van ekkora hagyománya a nudizásnak  Németországban (korábban is volt hagyománya, de ekkor terjedt el széles körben). Súgok, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban nem divat a koedukált meztelen szaunázás. Biztos ők is keletiek. Ez megint az a szűklátókörűség, hogy átmegyek a határon kb. Schwehating és az alapján fikázom a hazai viszonyokat... (Igen, Skandináviában is pucéran szaunáznak, de ott ott nincs körülötte ez a sznob hókuszppók, hanem természetes az egész...)

 

Kettő. Az, hogy Ausztriában egy-egy síparadicsom wellnessközpontjában mit láttatok, az nem ültethető át feltétlen egy közepes méretű városba. Ugyanis itt az embereknek vannak munkatársai, tanárai, rokonai, akikkel jó eséllyel összefuthat egy ilyen helyen. Az pedig nem prüdéria, ha pl. egy tanár nem akar együtt nudizni a diákjaival, ugye?

 

Harmadrészt, azoknak, akik egy szál fütykösben flangálnak a folyósón, majd itt meg hasonló fórumokon fikázzák a többieket, amiért nem meztelenül járkálnak ők is, nem egy esetben perverz taták, akik ezzel azt akarják elérni, hogy több pucér csajra csorgathassák a nyálukat. Nem mind azook, gondolom To sem, de ti is szerepszerepzavarban. Ahogy alább is megjegyezték, a fördőruhanélküliség nem azonos a nudizmusal, a célt keveritek össze az eszközzel.

 

Négy. Fiatal férfi vagyok, és én igenis kellemtlenül érzem magam, ha egy szál semmiben vagyok, és mellettem egy csaj is, mert könnyen feláll a cerka, bármennyire is nem azért mentem oda. Nyilván bennem van a hiba, majd elmondjátok boztos, hogy mi.

 

Voltam már a Szauna Világban, terveztem is menni megint, de ez az arrogancia most elbizonytalanított. Tényleg lehet, hogy jobb lesz nekem máshol. Amúgy a helyről az a véleményem, hogy igényes, de nekem sok. Sok a félhomály, meg hogy váltakozó fényben vibrál minden - egyáltalán nem természetes - ami pedig ennek a dolognak szerintem a lényege lenne. És súgok, a naturizmusnak is, ahogy a nevéből jön. De elfogadom, hogy most ez a divat, meg a felöntés, mag a szunaverseny meg minden ilyen varázslás, de nekem ez a stílus nem jön be. Mondhatnám, hogy voltam én a sakkörön túl jeges fjord mellett rönkház szaunában, és nyírfaággal tisztálkodtunk egy szál semmiben, és ugráltunk a vízbe, de nyilván ez nem lehet itt cél, az más környezet, más funkció. Viszint szerintem (!) a kevesebb akkor is több. Ez egy közösségi tér, nem egy kupi vagy budoár.

 

Előzmény: habibi85 (2709)
habibi85 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 2709

Kedves auréliuszf!

 

Örülök, hogy felénk jártál. Meglátásaid teljesen jók. Sajnos nem igazán jöttek még bele a keletiek, de szokják. A pénztárost általában 10-ből 8-an elküldik az anyukájába, mikor tájékoztatja a vendéget a szaunahasználat rendjéről, ezért lehet már félve közelít (vagy előtted már pont voltak 8-an :) )...

Szerencséd volt ezek szerint és egy csendesebb időszakot fogtál ki, mert valóban kicsinek bizonyul néha ez a hely is, bár ezen nem lehetett sokat tágítani, mert a meglévő régi termálfürdő felújításakor kellett valahonnan helyet keríteni, és ennyi állt rendelkezésre. A kabinok méretéhez viszont ragaszkodni kellett, mert a 40 fős szauna is kicsinek bizonyul felöntések idején.

A szaunavilággal szemben egyébként van egy nagyobb csendes pihenő, csak azt valamiért mindig elkerülik a vendégek, pedig ott vannak a legkényelmesebb ágyak.

 

Dolgozunk az ügyön keményen, de mint láthattad magad is ,azért errefelé komoly gond van az emberekkel.

 

Azért remélem visszatérsz még :)

 

Előzmény: auréliuszf (2707)
auréliuszf Creative Commons License 2015.02.09 0 0 2708

És persze a negatív élményekhez még erősen hozzátartozik az, hogy a pénztárban gúnyos mosoly közepette úgy adják a jegyet hogy fürdőruha nélkül lepedőbe csavarva kell használni...

 

De mint mondtam majd belejönnek

Előzmény: auréliuszf (2707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!