Keresés

Részletes keresés

üstifecske Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88548

Pálinkagőzt mindenkinek!

 

Érdeklődnék rézlemez után. Kb 60x60cm darab kellene. Valakinek otthon elfekvőben , vagy valami olcsó beszerzési hely érdekelne. Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Üdv: Üstifecske

Joexe Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88547

Rézműves , ismét egy csodálatos alkotás:D művész vagy:D

 

Előzmény: rézműves1 (88543)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88546

A hamarabbi pektinbontó arra vonatkozott volna, hogyha turmixolva teszi már el a szilvát, akkor már az optimális hő elérése előtt is belemehetne. Mert ugye átlagosan az élesztőt visszahűtjük a felfuttatás után a cefre hőjére, ami mikor mennyi, mondjuk 20 Celsius.

Előzmény: snapszmester (88544)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88545

Szép főző! Nekem szimpla falú lesz és bográcsos, majd a későbbiekben keverővel, de a szilva csak nem ég le, mert azzal kezdem.

 

Fával szimpla falúval, hogyan tüzeltek? Még valami hőközlő anyagot beiktattok? Gondolok itt jó hővezető képességű anyagokra, hogy ne égjen le, vagy ha van keverő akkor már tuti nem ég le? És a keverő lapátját az üst aljáig leérintitek, hogy szinte karcolja, vagy felette van azért kicsit?

Előzmény: rézműves1 (88543)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88544

Magyarázza el valaki lassan, hogy én is megértsem. Miért kell az élesztőt később beletenni?

Előzmény: Hurkafej (88540)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88543

...talán itt jobban látszik az arány...igen, szendvics az alja és az a lemezfedő volt hozzá, amire ráraktam a többit...

 

                       ......a saját fedőjét, ezüsttel ráforrasztottam...

Előzmény: Hurkafej (88542)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88542

Ez az Arian? Az olala pont nem látszik jól, de sebaj. A talpa szendvics ennek is igaz? Nem látom az arányt, de ez nem 50x30-as, vagy igen? A fedő, amit adnak hozzá az szintén rozsdamentes, vagy üveg volt?

Előzmény: rézműves1 (88537)
hal65 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88541

Kedves Piszra!

 

Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy (kevés vízzel) beteszem az üstbe a kiolvasztandót.

Addig melegítem, amig nem lesz kb 28-30 fokos.

Így aprítom, és azonnal oltom is élesztővel.

Előzmény: Piszra (88539)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88540

Ha nem forr, akkor olyan hőmérsékeltű mint a környezet. Valaki biztos tudja pontosan, de gondolom megmostad a szilvát így a vadélesztők egy részét is, utána a maradékot lehet meg kinyírta a fagy. Szerintem kiolvadás után, amikor már 18 fokos mehet a pektinbontó és az élesztő, pektinb. talán hamarabb is. Van aki már turmixolva teszi el a fagyóba, kevesebb helyet foglal.

Előzmény: Piszra (88539)
Piszra Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88539

Sziasztok!

 

Kérdeznék:

Megunva a darabokban történő cefrézést idén egy hónapi gyűjtöttem a szilvát fagyasztóban. Tegnap előtt kivettem, egy napot olvadt. Turmixolás előtt szilvák könnyen két újjal összenyomhatóak voltak, teljesen kiolvadt. Keverőszár, és hordó. Nem raktam bele azonnal az élesztőt, pektinbontót,mert méh hidegnek éreztem, holnap akarom élesztőzni., de már lassan két napja áll és forrásnak semmi jele. Nyitott melléképületben van tárolva. Ma megkevertem még hideg. Normális ez?

 

Kösz.

hal65 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88538

Éppen csak egy lehelletnyit szólnék hozzá. (bár lehet hogy kicsit kajsziillatú:)

A törvény az ÜST méretét limitálja!

Előzmény: rézműves1 (88536)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88537

...ilyenre gondoltál?...már a külsőre??...mert ez pont az...

 

                              ......ez kívül 60.-lit, belül 50.-liter...

Előzmény: Hurkafej (88535)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88536

...na tisztázzuk a félreértéseket...a pálinkafőzés (lepárlás), egy desztillációs folyamat és az egész berendezést nevezzük lepárló, vagy desztilláló készüléknek...és ez áll egy üstből, meg egy hűtőből, ami cseppfolyósítja a párákat, amik a két cuccot összekötő ún. páracsövön sunnyognak át, az üstből a hűtőbe...tehát nem a hűtő a lepárló, hanem az egész cucc...

Előzmény: 1.bendeguz (88533)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88535

Üdv!

Ismeritek az Arian Gastro illetve a Royality Line edényeket? Az egyik Török, a másik Svájci. Melyik a jobb szerintetek, ha ismeritek?

rézműves1 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88534

...hogy Te mekkora tévedésben vagy kedves barátom!!...ugyanis a ma hatályos törvény szerint, kishazánkban egy otthon főző, max. 100-liter űrtaltalmú, pálesz főző cuccot birtokolhat...persze, ha megbízhatóak a szomszédok és sose ellenőríznek, az más...

Előzmény: 1.bendeguz (88532)
1.bendeguz Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88533

de hát a törvény az törvény , amit mindenkinek tiszteletben kell tartani . nem vagyok jogász de az én olvasatomban és szövegértelmezésemben , a törvény a lepárlót szabályozza és nem a főző edényt .

 

lehet rosszúl tudom , de az üst amiben a cefrét melegítik maga az főző üst . amiben a csőkígyó van és kondenzációs elven hidegvízbe vezetett csőkígyót hűti , lepárolja a párlatot az a lepárló készülék.

Előzmény: 1.bendeguz (88532)
1.bendeguz Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88532

kb 1 milis a vastagság , és az én mérlegemen 18 kg . szerintem az edény űrtartalma mellékes , mert csak a felöntött és lepárólt mennyiség számít .

 

szerintem isten elleni vétek lenne elfaragni , de még elfaragva is jóval ára alatt lenne.

Előzmény: gombászok (88530)
hal65 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88531

Átalakítani?

Szépen?

Borzasztó nagy munka lenne, még szakembernek is.

Tudod az a baj ezekkel az "új" üstökkel, hogy általában ovális a felső részük. Nem nagyon, csak 1-2 cm van bennük. ( az idő vasfoga, tárolás, stb)  Ezért borzasztó nehéz rájuk sisakot készíteni, mivel azok forgástestek. Sok ilyen volt már a kezembe. Néhányat tudtunk is javítani, hogy a sisak szépen zárjon rajta. De egy dologban mind egyforma volt. A szájuk tojás volt.

Előzmény: gombászok (88530)
gombászok Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88530

Kedves 1.bendeguz !

 

Ha ezt a rézüstöt házi pálinkafőzésre ajánlod, nem biztos, hogy jó helyen jársz: térfogata jócskán meghaladja a 100 litert!

Az alján lévő leeresztő csak víz leengedésére alkalmas, cefre azon nem folyna ki.

 

Kérdéseim: milyen vastag a lemez, hány kiló a cucc. Éppen lehetne belőle kisebbet csinálni, de megérné???

Előzmény: 1.bendeguz (88522)
Lui-57 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88529

Én tavaly vetem egy ilyen főzőt, nagyon megvagyok elégedve vele. A kupolán nem változtattam, a fenékkeverő is hasznos dolog. Bátran merem ajánlani.

Előzmény: Cavalier (88521)
hal65 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88528

A halfozok.com-os nekem is szimpatikus :) de hogy fogatnád rá, az eredetire?

Azt ki kéne "nyakazni", beforrasztani egy csatlakozót, és csak utána tudnád rátenni.

Előzmény: Cavalier (88525)
comad2 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88527

Ne bonyolítsd túl egyelőre, használd így, ahogy van.

Előzmény: Cavalier (88525)
Viktormanufaktura Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88526
Szép napot mindenkinek!! Köszönetem szeretném kifejezni Templomhegyi kollégának , hogy eljuttatta a ZD-re a kis Cserszegi Fűszeresem és hogy dícsérő híreket hozott róla. Egészségünkre!
Cavalier Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88525

Hm, na jó, erre  a kupolára gondoltam. :)  Emlékeim szerint van szerepe annak is, hogy összeszűkül aztán kitágul.

Ha azt mondjátok érdemes, vennék rá külön deflagmátort pl. a halfozok.com féle szimpatikusnak tűnik. 

Viszont akkor erre a készülékre lecsapok, remélem lesz belőle valami értékelhető is, nem csak komposzt. :)

 

A motorizálás nem gond, ablaktörlő motor van, az elektronikát megoldom. :)

 

Túl sok cefrém nem lesz, inkább különlegességekkel akarok kísérletezni, mint mennyiséget termelni.

Előzmény: comad2 (88523)
Krissz03 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88524

Szerintem teljesen jó... pláne ha nincs is sok cefréd! :)

Előzmény: Cavalier (88521)
comad2 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88523

Azt látom, hogy nincs neki kupolája,

 

Az a félgömbszerű izé a tetején, az a kupola (más néven sisak) :-)

Amúgy pöpec kis szerkezetnek néz ki, a hátamon is hazavinném. A keverést azért motorizálnám, de nem létszükséglet.

Előzmény: Cavalier (88521)
1.bendeguz Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88522
Cavalier Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88521

Sziasztok!

 

Szeretnék egy egyszerű, de jó főzőt, ezt néztem ki.  Van-e valakinek ilyen, mernétek-e ajánlani? Azt látom, hogy nincs neki kupolája, lehet esetleg venni rá deflagmátort, kell-e, érdemes-e?

 

Otthon üldögél a hordóban kb. 30 liter sárgabarack cefre, ami meglepetésszerűen kiforrt, úgyhogy ideje lenne kifőzni.. :)

(aztán most indult be némi körte is, a téli körte fák szintén tele vannak, abból is lesz pár adag..)

sogi01 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 88520

                    vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88481)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.08.22 0 0 88519

Francba a tudománnyal...! Hinni kell !  Kedves Mimi ,Kibé ! Nagyon jól éreztem magam,szuper volt a vendéglátás és a csapat is...KÖSZI !!! Remélem folyt.köv.

Annyi kiváló pálinkát ihattam hogy kezdem kapiskálni ,miről szól a történet...hogy egy bronzot is sikerűlt begyűjtenem,az már csak hab a tortán))))(a zsűri is tévedhet )

A szelíd hastáncnak induló, de idővel vad erotikus családregénnyé terebélyesedő produkciót sikerűlt megörökítenem az utókornak,de személyiségi

okokból 25 évre titkosítanom kellett...! Aki ott volt ,átélhette ,aki nem, az el se tudná képzelni))))) / jegyeket a ZV-re (zártkörű vetítés ) elővételben nálam./  Jólét ! Satu

Előzmény: Törölt nick (88465)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!