Érdeklődnék rézlemez után. Kb 60x60cm darab kellene. Valakinek otthon elfekvőben , vagy valami olcsó beszerzési hely érdekelne. Segítségeteket előre is köszönöm.
A hamarabbi pektinbontó arra vonatkozott volna, hogyha turmixolva teszi már el a szilvát, akkor már az optimális hő elérése előtt is belemehetne. Mert ugye átlagosan az élesztőt visszahűtjük a felfuttatás után a cefre hőjére, ami mikor mennyi, mondjuk 20 Celsius.
Szép főző! Nekem szimpla falú lesz és bográcsos, majd a későbbiekben keverővel, de a szilva csak nem ég le, mert azzal kezdem.
Fával szimpla falúval, hogyan tüzeltek? Még valami hőközlő anyagot beiktattok? Gondolok itt jó hővezető képességű anyagokra, hogy ne égjen le, vagy ha van keverő akkor már tuti nem ég le? És a keverő lapátját az üst aljáig leérintitek, hogy szinte karcolja, vagy felette van azért kicsit?
Ez az Arian? Az olala pont nem látszik jól, de sebaj. A talpa szendvics ennek is igaz? Nem látom az arányt, de ez nem 50x30-as, vagy igen? A fedő, amit adnak hozzá az szintén rozsdamentes, vagy üveg volt?
Ha nem forr, akkor olyan hőmérsékeltű mint a környezet. Valaki biztos tudja pontosan, de gondolom megmostad a szilvát így a vadélesztők egy részét is, utána a maradékot lehet meg kinyírta a fagy. Szerintem kiolvadás után, amikor már 18 fokos mehet a pektinbontó és az élesztő, pektinb. talán hamarabb is. Van aki már turmixolva teszi el a fagyóba, kevesebb helyet foglal.
Megunva a darabokban történő cefrézést idén egy hónapi gyűjtöttem a szilvát fagyasztóban. Tegnap előtt kivettem, egy napot olvadt. Turmixolás előtt szilvák könnyen két újjal összenyomhatóak voltak, teljesen kiolvadt. Keverőszár, és hordó. Nem raktam bele azonnal az élesztőt, pektinbontót,mert méh hidegnek éreztem, holnap akarom élesztőzni., de már lassan két napja áll és forrásnak semmi jele. Nyitott melléképületben van tárolva. Ma megkevertem még hideg. Normális ez?
...na tisztázzuk a félreértéseket...a pálinkafőzés (lepárlás), egy desztillációs folyamat és az egész berendezést nevezzük lepárló, vagy desztilláló készüléknek...és ez áll egy üstből, meg egy hűtőből, ami cseppfolyósítja a párákat, amik a két cuccot összekötő ún. páracsövön sunnyognak át, az üstből a hűtőbe...tehát nem a hűtő a lepárló, hanem az egész cucc...
...hogy Te mekkora tévedésben vagy kedves barátom!!...ugyanis a ma hatályos törvény szerint, kishazánkban egy otthon főző, max. 100-liter űrtaltalmú, pálesz főző cuccot birtokolhat...persze, ha megbízhatóak a szomszédok és sose ellenőríznek, az más...
de hát a törvény az törvény , amit mindenkinek tiszteletben kell tartani . nem vagyok jogász de az én olvasatomban és szövegértelmezésemben , a törvény a lepárlót szabályozza és nem a főző edényt .
lehet rosszúl tudom , de az üst amiben a cefrét melegítik maga az főző üst . amiben a csőkígyó van és kondenzációs elven hidegvízbe vezetett csőkígyót hűti , lepárolja a párlatot az a lepárló készülék.
Tudod az a baj ezekkel az "új" üstökkel, hogy általában ovális a felső részük. Nem nagyon, csak 1-2 cm van bennük. ( az idő vasfoga, tárolás, stb) Ezért borzasztó nehéz rájuk sisakot készíteni, mivel azok forgástestek. Sok ilyen volt már a kezembe. Néhányat tudtunk is javítani, hogy a sisak szépen zárjon rajta. De egy dologban mind egyforma volt. A szájuk tojás volt.
Szép napot mindenkinek!! Köszönetem szeretném kifejezni Templomhegyi kollégának , hogy eljuttatta a ZD-re a kis Cserszegi Fűszeresem és hogy dícsérő híreket hozott róla. Egészségünkre!
Szeretnék egy egyszerű, de jó főzőt, ezt néztem ki. Van-e valakinek ilyen, mernétek-e ajánlani? Azt látom, hogy nincs neki kupolája, lehet esetleg venni rá deflagmátort, kell-e, érdemes-e?
Otthon üldögél a hordóban kb. 30 liter sárgabarack cefre, ami meglepetésszerűen kiforrt, úgyhogy ideje lenne kifőzni.. :)
(aztán most indult be némi körte is, a téli körte fák szintén tele vannak, abból is lesz pár adag..)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Francba a tudománnyal...! Hinni kell ! Kedves Mimi ,Kibé ! Nagyon jól éreztem magam,szuper volt a vendéglátás és a csapat is...KÖSZI !!! Remélem folyt.köv.
Annyi kiváló pálinkát ihattam hogy kezdem kapiskálni ,miről szól a történet...hogy egy bronzot is sikerűlt begyűjtenem,az már csak hab a tortán))))(a zsűri is tévedhet )
A szelíd hastáncnak induló, de idővel vad erotikus családregénnyé terebélyesedő produkciót sikerűlt megörökítenem az utókornak,de személyiségi
okokból 25 évre titkosítanom kellett...! Aki ott volt ,átélhette ,aki nem, az el se tudná képzelni))))) / jegyeket a ZV-re (zártkörű vetítés ) elővételben nálam./ Jólét ! Satu