...köszi, a jóétvágyat vittük magunkkal, viszont annak a 74-db arasznyi törpeharcsának a megpucolása már nem töltött el irígységgel, aminek a fele a 20-literes bográcsban landolt... ...amire én irígy vagyok, de nagyon, hogy mindezt a belevalót, a kert végébe a bográcstól kb. 10.-méterre fogta...
A hitetlenek! És odahordják néked! Mester, nem e lehetne e, ha ráér véletlenü egy kicsikét, mikor lesz ideje, mert én nem hiszem, hogy otthon jobbat lehet főzni....Nahát... milyen emberek vannak.... :-))
Minden jót.
Józsipapa.
Ui: Látod, nem figyeltem. Más helyett válaszoltam. Vedd úgy, hogy érvénytelen.
...persze, hogy tegyél reduktort, mert 20°C-on kb. 6-bár a nyomás és az már nagyon sok az égőnek...és a fúvóka mögötti csappal szabályozod a nyomást és azzal az átfolyási mennyiséget is...
...a gáztűzhelyeken egyébként, egyszerű fúvóka garnitúra és csőcsatlakozó cserével lehet megoldani az átállást, nem olyan komplikált...kis odafigyelésre azért valóban szükség van...
...egyébként ezért is keverik a Propánt a Butánnal, mert így kiegyenlítik egymás "rossz" tulajdonságait...ahogy már régebben is írtam, 0°C-alatt a bután nem jön ki a palackból, viszont
jól tűri a "magasabb" hőmérsékletet is...ha csak tiszta Propán lenne a palackban (amivel viszont ragyogóan lehet télen kempingezni), akkor annak a nyári melegben veszélyesen megnőne a nyomása...
Megmosom a szilvát, erre a legutóbbi reakció az volt, hogy mekkora hülyeséget csinálok, mert kimosom belőle a cukrot. Nem gondolom, hogy mindenkinek moslékja van, de itt helyben az alkoholtartalom miatt készíti a jónép az italt, az ízek nem érdeklik őket túlságosan, de a higénia sem. A kocsma tulaj példának okáért veszi a gyümölcsöt, de nem érdekli, hogy az 1 vödörbe mennyi a föld és falevél.
Nem a bérfőzés ellen vagyok, csak nem tetszik az itteni hozzáállás. Komolyan, szerintetek mi az, aminek 1600Ft literje?
Nem értem teljesen, hogy mit akarsz ebből kihozni, a kérdés arra irányult, hogy a megvett gyári gázzsámolyhoz kössek be egy reduktort tulajdonképp, vagy ne, és ha be van kötve, akkor az 30mBar-on tartja a nyomást, és a zsámolyon lévő csappal szabályzom-e a lángot, mivel még nem vettem meg, hogy kipróbáljam.
A vezetékes gáznál a gázóra előtt van a reduktor, ha tönkremegy akkor nagy baj van, ezeket 20 évente kell cserélni.
Egy PB-ről működő gáztűzhelynek pedig kell a 30mBar, amit a reduktor csökkent erre az értékre. A palackban -15 Celsius körül csak 1.5 bar van, 40 felett pedig már 15 Bar körül, ezért kell a reduktor, mert a gáztűzhely nem örülne a több bar-nak.
Ez igaz, de nem bíztos hogy a házi a jobb. Na azért vannak kivételek. Nekem kell bizonygatni hogy otthon is lehet jó pálinkát főzni. Szerencsémre nem hisznek nekem.:-)
A minimum az rendben van, de miért gondolod hogy mindenkinek moslékja van csak neked nem. Oda vidd ahol a főzőnek jó híre van és lehet hogy nem küldenek el az anyagoddal.
Az üstöt? Dicséretes dolog! És a többit? Gondolok itt a páracsőre a szedőedényekre a szeszmérőre és a többire...
Mikor még vittem a főzdébe a cefrémet, mondja a főzőmester, hogy kevés a cefrém, nem engedi le az előttem főzött moslékot, mert az már jó meleg, hamarabb megíndul. Mikor mondom néki, hogy engedje csak le, tegyen hozzá vizet, nézett rám, mint a véres rongyra. Nem véletlen, hogy egy hozzáértő azt állitotta, hogy 90%-ban különbséget tud tenni házifőzés és főzdei pálinka között.
Mi is, de nem hasonlítanám össze egy nyílt égéstérrel rendelkező eszközt (disznóperzselő) egy zártterüvel mint mondjuk egy bojler, amelynek az égésterébe túl sok gáz jutott a megnagyobított fúvókának köszönhetően, és olyan torkolattüzet bocsátott ki és hasonló hangot, mint egy orosz RPG. Természetesen nem zárt ez sem teljesen, de egy perzselő szabadon ég kifelé a levegőbe, míg egy bojlernak kissé fojtott áramlási-rendszere van.
Ami tapasztalat még volt, hogy nem megfelelő méretű fúvoka esetén borzasztómód kormol a gáztűzhely, de ha jól tudom azt sem a csapnál kell beállítani, mert ugye a vezetékes gázhoz sem használunk reduktort, és a készülékeken általában két bekötési lehetőség van, választható, hogy palackról vagy földgázról akarod-e üzemeltetni... Én szólnék egy gázszerelőnek biztos ami biztos...
Kíváncsi leszek miként jövök ki ebből,a főzdével is hasonló lenne az eredmény, csak ott nem mossák rendesen az üstöt, ezért ha előttem moslékot főznek, maradna belőle nekemis, meg ugye a minimum
Így tapasztalatra voltam kíváncsi, mert a zsámolyra is az a 30mBar van írva amit a reduktorok is tudnak. Mondjuk nem teljesen értem, mert a zsámolyra az van írva, hogy 380g/h a fogyasztása, míg a reduktor elvileg 1.2kg/h-t is át tud engedni. Reduktor nélkül egy főzés mennyi gázt emésztett fel, vagy nem mértétek tömegre?
A "sima" reduktorok, nem fogják ellátni az 5,5KW-os gázzsámolyod, megfelelő mennyiségű gázzal.
Talán egy állítható reduktortól várható el ekkora gázátömlés.
De hogy ez melyik, azt nem tudom. Én régen reduktor nélkül főztem, aztán "átállítottam" a zsámolyt földgázra, mert elegem lett abból hogy mindig akkor fogyott ki, mikor megcseppent az alszesz :)
Szerintem a fúvókákhoz ne nyúlj. Nekem majdnem sikerült egyszer egy gázbojlert felrobbantani fúvóka mahinálással... Robbant is, de szerencsére nem akkorát, hogy kár keletkezzen. Azt azonban megtanultam, hogy nem nyúlok olyasmihez amihez nem értek, főleg ha robbanni is képes...
Lenne kérdéesm PB gázt használókhoz. Ha veszek egy 5.5kW-os gázzsámolyt, hozzá csövet és reduktort akkkor mindegy mennyire nyitom ki a palackon a csapot, mert a nyomás ugyanaúgy 30mBar lesz, nem? Vagy a fúvúkával ezalá a nyomás alá is tudom szabályozni? Talán 1.2kg/h gázt szállít reduktorral, ha jól értelezem, ami talán több mint nekünk kell, nem?
Azt a részt nemnagyon értem, hogy az üste helyezett köveket/csempét miért öntsem fel vízzel mikor utána úgyis összekeveredik a cefrével? Meg így már a kavaró kilőve.
Amúgy az alszesz lefőzést tervezem majd később fával, finomítani pedig gázzal.
A következő problémám van. A tavalyi évben csemegeszőlőből bor beecetesedett. Leszűrés után borkénnel javítottunk rajta, de továbbra is savanyú íze lett a bornak, nem tudtunk javítani rajta. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy ebből még pálinka készíthető? Ha igen, még így 1 év után is?