pár napja megakartam kérdezni, hogy mi lehet az oka, hogy a dupla faluban kicsit lekapta az őszibarackot. :) úgy kellett ledörzsölni, állítólag trafóolaj van benne, büdös is mikor melegszik.
emoj! Jó kérdés..én is kezdő vagyok! Én azt olvastam a neten, hogy az alszesz az jöhet úgy ahogy van, majd a második főzésnél kell ezzel foglalkozni...vagy a 82 éves papa mondta azt márnem a várjuk a válaszokat, engem is érdekel!
Tisztelt hozzáértő fórumozók! Visszaolvasva jó sokat itt a fórumon, sikerűlt az itt leírtak alapján kitünő cefrét készitenem /körte/ . Betartva minden ajánlást, szeretném itthon kifőzni házilag. Mivel kissé kezdő vagyok a szakmában és a főzés folyamatát áttanulmányozva egy dologra lennék kiváncsi, amire sajnos nem találtam itt utalást, nevezetesen, hogy az első főzéskor keletkező rézeleje, jellemző-e a második főzéskor is? Köszönöm a választ és mindenkinek jó pálinkafőzést kivánok.
Persze, ez majd a gyakorlati tapasztalat lesz...hőveszteség, hőáramlás , hővezetés ..más-más kőzegben...na ilyen okoskodásokba és tudományos profi mérnöki számításokba nem megyek bele!
Bár aki forgalmazza, készíti, az igazán megtehette volna és írja oda, hogy ez a fajta ez csak olajjal működik...ez meg + 2000 ft me van még hozzá 2 armatúra és ennyivel drágább de jó bele a víz! stb stb stb....
A hőmérő mindig a saját hőmérsékletét mutatja. Azt már neked kell megoldanod, hogy a hőmérő fölvegye a pára vagy a cefre hőmérsékletét. Innen jön a mérési hiba nagy része.
Jegyzeteket megnézem, (késő van és kint van a garázsba) de kb stimmel minden a diagrammal!
A hőmérőre is gyanakodtam, de tutira az is pontatlan 3-4 fokot! Egyértelmű volt a jelenség..nagyon egybeesett a leállás, duplafal közötti kigőzölgéssel. Adatok, diagramm és a jelenségnek jobban hiszek mint a hőmérőnek.
+ ugye mikor elkezdett forrni a víz a falba, akkor hiába adtam + kakaót, az elment a víz elgőzölögtetésére (ezt feltételezem, mivel nagy hőmennyiség kell ugyi ilyenkor a víznek.)
Így elsőre az olaj tűnik a legegyszerűbb megoldásnak...bár nem emlékszem miért, de olvastam valahol ,hogy a kezdőket óva intik az olajjal való feltöltéstől! Szerintem a legrosszabb ami történhet az, hogy képesek leszünk duplafalu főzővel leégetni a cefrét!!! :))
(legalább meglesz a hét vicce)
Jelentkezem az eredménnyel amint lesz olaj.
Gyanakodtam a cefrére is, ugyanis kb 1 hetes volt mikor bejött az a nagy 40 fokos kánikula...az se tett jót neki az tuti, csak még nem tudom mit árthat neki a nagy meleg.
(Hogy is van az a mondás...első házat az ellenségednek építed! Az első pálinkádat..... ! ? Ilyen mondás még nincs?
Az olajos duplafalú témához egy kis tapasztalat.
A duplafenekü söröshordómban jódarabig hidraulika olaj volt, gondoltam az is jó.
A felfütés elég hosszadalmas volt, kb. másfél óra. A melegedö olaj viszont nagyon büdös volt, elég jól tágult is a kiegyenlítöbe. Volt, hogy ki is kellett venni belölle, mert kifutott volna.
Nemrég lecseréltem T..CO gazdaságos pálma fritözolajra. Semmi szaga nincs és órákkal hamarabb leföl a cucc. Azt mondja egy mérnök, hogy a trafóolaj sem az igazi erre a célra, inkább a kimondott höközlö olaj. (Mol Thermol)
Majd ha elfáradt a fritu olajam, beszerzek 5liter ebböl a Thermol-ból.
A tiszta etilalkohol valóban 78 fokon forr, de ez önmagában nem jelent semmit.
Az alkohol-víz elegyre (a cefrét praktikusan ennek vehetjük) más játékszabályok érvényesek, amit ez a diagram szemléltet.
A kék görbe a folyadékra, a piros a felette lévő gőzre vonatkozik.
Maradva a te számaidnál, a cefre fölött 93 fokot mértél induláskor. Ez 10 %-os cefrének felel meg (kék görbe), aminek a lehűtött gőze kb 55%-os párlatot eredményez (piros) (valójában kicsit töményebbet, de a deflegmáció témakörébe most ne menjünk bele).
Azt írod, hogy 40 fokos szesznél leáll a csepegés. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a 100 fokos vízfürdő kb. 96 fokig képes felmelegíteni a cefrét, ami megint csak leolvasható a piros görbéről. Ezen nincs mit meglepődni, hiszen a hőátadásnál is van veszteség, meg a párolgás is hűti a cefrét, ez a papírforma. Pont tegnap volt egy hasonló kérdés (tanca1), szintén nyitott vízfürdős rendszerrel 50 %-ig jött le neki az alszesz.
A megoldás vagy olajfürdő, vagy zárt, túlnyomásos vizes rendszer amivel 100 C fölé lehet menni.
Én mára csak és kizárólag egylépcsős technikával készíttetem a pálinkáimat. Nekem ez tetszik. Ezen kár is vitázni, mert kinek a pap, kinek a pap lánya ;)
Amit viszont tapasztalok, hogy egylépcsős főzésnél jóval magasabb százalékban adja le a cefre a pálinkákat. A ma hazahozott kajszim pl 120L cefréből-> 19,1 44v/v%. De a körte, alma és cseresznye is ilyet produkált.
Nem szidtam/szidtalak! De! Ha valaki csak azt hajtogatja amit betanult, betanítottak neki, de konkrét választ nem tud adni a kérdésre (tehát hogy miért??), az azt gondolom inkább ne írjon semmit. Tudod/tudja :), nem mindegy hogy az okos hülyéskedik, vagy a ...
Részemről a kettőnk közötti beszélgetés lezárva. Hál' isten volt aki nem csak okoskodott, hanem konkrét választ próbált adni!
Köszi a választ vasbicikli és rézműves1, akkor marad a sima lemezborítás.
Még nemhoztam el az edényt, csak tellefonon egyeztettem, de 26.000Ft, Békés megyében. Ha kell tud még az úr rendelni belőle. Ő nem postázik ilyen nagy dolgokat, de ha valakit érdekel én feladom neki.
Köszi, írtam is hogy "nyitott" a hőátadó közeg rendszere! De ha egyszer a hőmérő 100 fokot is mért a...a hogy is hívjátok amit én kupolának írtam...sisakban!!!
99% hogy erre gyanakszol? Ne próbálkozzak előbb hőátadó olajjal?
Ha elkezdett gőzölögni,vszínű nyitott a rendszered,így nincs meg a túlnyomás a dupla falban, ez lehet a gond.Zárt rendszer kell,és egy kukta lefújó szelepet beiktatva,plusz1 visszacsapó szelep fordítva felszerelve ,és jó lesz.
Kezdő vagyok, kisüsti, duplafalú 20 literes pálinkafőzővel. Mennyiség ami lejött nem lényeges, de :
38- volt a legkevesebb alszesz foka és megállt. (volt hogy 50 -nél)
duplafalú, vízzel töltve, szelep nélkül (légköri nyomáson, nincs szelep, nyitott)
Van hőmérő , a kupolánál 93 fokon szépen jött, volt, hogy feljebb ment, azaz ezzel sem lehet gondd, hogy nem tud felmelegedni a cefre a megfelelő hőfokra!
Cefrével van a baj?
Felfűtés kezdetétől kb 1 óra múlva indult meg 92 fokon.
Már a hőmérőre is gyanakszom, hisz 78-80 fokon meg kell indulnia.
Viszont mikor majdnem súrolta a 100 fokot, akkor a víz elkezdett gőzölögni a köpenyben. így tuti ott már megvolt a 100 celsius.
Remélem érthetően fogalmaztam így röviden, tömören.
Szerintetek mi lehet a gondd, hogy nem jön le csk átlag 40 fokig?
Az első kérdésemre kaptam is konkrét választ. Miszerint: valószínűleg a helytelen aláfűtés miatt jött le csak 50fokosig az alszesz utolja. Ok, ezt értem.
A másodikra, miszerint miért is kell a kisüsti módon főzött pálinkát kétszer lepárolni, az meg úgy látom bonyolult.Tapasztalás és ízlés kérdése..
Kedves Tanca1.
Szerintem kezd el az alapoknál,mert bármennyire magyarázzák,nem érted,amíg nem tudod miért kisüsti a kisüsti,és ami neked az alszesz "utolja",az másnak a körül indul.
Tehát ne sértődés legyen,hanem olvasd el a reggel belinkelt oldalakat,és sok mindenre rájössz.
"a szoknyával a talpat veszem körbe, így a nem hőelosztós rész nem kap direktbe lángot"
Nekem is ez volt az alapgondolatom, de menet közben rájöttem, hogy ez csak elméleti probléma.
Majd meglátod, hogy valójában nem lesz olyan nagy a láng, hogy fölé/mellé menjen a talpnak. A lábas pereméig (illetve a füléig) felérő külső lemezborítást sokkal hasznosabb dolognak tartom. Egyrészt lényegesen javít a hőkihasználáson, másrészt a láng is kevésbé lesz érzékeny a szélre (nekem ez fontos szempont, mert a szabadban van felállítva a főzőm).
Végül a talpat körülvevő lemezkarikát is meghagytam, mert középen tartja az edényt az égőn, nem kell igazgatni, de amúgy nincs más jelentősége.
Egyébként hol kaptad a nagy fazekat, és mennyiért?