Keresés

Részletes keresés

Luiggi70 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3807

Szia !Tetszik a leírásod .Gyakorlatilag összefoglalja a fórum lényeges dolgait. További szép napot :-)

Előzmény: Totya3 (3806)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 3806

Sziasztok! Elékészültem egy kis leírással, amit még szeretnék tovább bővíteni a visszajelzések és a kérdések alapján. Minden építő jellegű véleményt szívesen fogadok. Ez lenne az:  www.beadagolo.tvn.hu

Totya3 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 3805

P: erősítés, I: integrálás időtagja, D: deriválás időtagja

A v index a vízhez tartozó PID összetevőket jelenti a programomban, én jelöltem így őket.

A vOUT a víz PID kör kimeneti értéke(vY), azaz a füst alapjele.

A v_min és a v_max a füst alapjel határértékei(pl. 110°C és 220°C).

 

P taggal lehet megmondai, hogy egy hiba(SP-CV) mekkora P összetevőt adjon, azaz erősítést állít be.

P akkor 0, ha SP-CV=0. Viszont 0 kimentő teljesítménnyel)pl. 0 venti fordulattal) nem lehet hőn tartani a füstöt, ezért az SP-t soha nem érhetné el egy P szabályzó. Ezért kell az I tag.

Az I tag korrigálja a kimeneti jelet ha nem egyezik meg az SP a CV-vel. A korrigálás sebességét lehet az I taggal megadni. Ezt az időt kell a szabályzandó kör sebességéhez belőni.

A D tag a változás sebességével fordítottan arányos jelet generál. Gyors változás esetén ellenszabályozza a kimenetet. A D taggal ennek a beavatkozásnak a mértékét lehet megadni. Nagyobb érték kisebb hatás ugyanarra a sebességű változásra.

Előzmény: levente1982 (3804)
levente1982 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 3804

Az általad leírt képletekben

 

Y_P=(SP-CV)*P

Y_I=Y_I+(SP-CV)/I

Y_D=(Cve-CV)/D

Y=Y_P+Y_I+Y_D


Mit takarnak a következpő változók: P , I , D ?

 

 

 

Illetve a következő képletsornál:  vOUT , vY_jel_P , vY_jel_I , vY_jel_D ?

 

//PID összeállítás
      vOUT=vY_jel_P+vY_jel_I+vY_jel_D;
      if (vOUT<v_min) vOUT=v_min;
      if (vOUT>v_max) vOUT=v_max; 
      Fust_SP=vOUT;

Itt pedig az I_Y tag határolásáról:

       if(vY_jel_I>v_max) vY_jel_I=v_max;   //I tag korlátozás
       if(vY_jel_I<v_min) vY_jel_I=v_min;    //I tag korlátozás

 

Lehet hogy nagyon banális dolgokat kérdezek, de bocsi, szeretném megérteni. :-)

 

Előzmény: Totya3 (3803)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 3803

A kazán működéséről annyit kell tudni, hogy a beadagolás után a füst hőfoka emelkedni fog, ha a fej megfelelő kialakítású és nem tud betemetődni az anyag. Ha szabályozod a füst hőfokot, akkor egy idő után leég az anyag és a venti eléri a beállított max korlátot, miközben a füst hőfok a beállított alá ér 2fokkal, és nem emelkedik eközben. Ekkor kell beadagolni a beállított időtartamig (pl. 3sec). A beadagolás után várni kell egy beállított időtartamig, pl. 1percig, és utána ismét figyelni az elmondottakat. Ha 5x-i egymás utáni beadagoláskor nem történik emelkedés a füst hőfokban, az azt jelenti, hogy le kell állni, mert vagy elfogyott az anyag, vagy elaludt a tűz, vagy valami baj van a beadagolással. Korábban részletesen leírtuk a beadagolás menetét Stadler7-el (Ő is leprogramozta a módszert, jól működik nála).

Ha a fűtéskör nem gravitációs, akkor a keringető szivattyúnak alap fordulaton mennie kell folyamatosan.

Előzmény: levente1982 (3801)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 3802

Szerintem érdemesebb lenne megértened a PID vezérlést, mert nem olyan bonyolult! Ahogy te leírtad, nagyon fog libegni minden. Bármilyen kérdésedre igyekszem válaszolni, hidd el nem bonyolult, csak most úgy tűnik!

A PWM 16KHz körüli kell legyen.

Előzmény: levente1982 (3801)
levente1982 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 3801

Összeszedtem a gondolataimat és megpróbálkozom egy PIC alapúvezérlő kidolsozásával.Mégegyszer köszönöm Totya3-nak a segítséget.Az általad kidolgozott rendszer nekem egyelőre bonyolultnal tűnik es a kazan működésével is csak most ismerkedem.Az én vezérlőm nem lesz ennyire komplex, szerényebb tudásu lesz, de idővel remélem sikerül tökéletesíteni.Írok egyrovíd leírást hogyan is képzeltem el a működést.Három hőérzékelőt alkalmazok, egyet a szobában, egyet a víznek, és egyet a füstnek.A szobában kívánt hőfokot kell megadni általunk.A kazán ezután maximális teljesítményen megy, ameddig a szoba eléri a kívánt hőfokot.Közben az elektronika figyeli a víz hőmérsékletét, hogy az ne haladja meg a programban meghatározott maximumot.Ha a szoba elérte a beállított homérsékletet, az elektronika visszaveszi az égető teljesítményét és csak akkor növel a teljesítményen ha a szobában a hőmérséklet leesik 1-2 fokot.A füst hőfokát veszem alapul a ventilátor fordulatának és a beadagolásnak a vezérlésére.Totya3, szerinted ezzel az elgondolással el lehet idulni?Azt szeretném még kérdezni, hogy a ventilátor vezérléséhez milyen frekvenciáju PWM-et javasolsz?Mi egy 12 voltos egyenáramu ventilátort használnánk.

Előzmény: Totya3 (3789)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 3800

Sziasztok! Gondoltam érdekes lehet az elmúl 2 nap hőfokmenete a kazán leállításával. Reggel gyújtok be, délután kapcsolom ki, mikor majdnem 24°C a szoba. Remélem látható lesz a képen, hogy a színek miket takarnak. Talán a világoskék nem olvasható, az a szoba hőfok fok felbontásban.

Én jobban szeretem ezt a szobahőfok alakulást, mert éjjelre 22fok alá hűl és jobban tudok aludni. Télen ezt nem nagyon lehetne megoldani, mert ugyan gyorsan kihül a szoba, viszont nehezebben melegedne, mint most. Egy tüzelési szakaszban kevesebb, mint 1 zsák fogy, azaz naponta ~14kg.

Eközben a kinti hőfok így alakult:

Totya3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3799

Bevallom nem gondoltam volna, de olvasni kellett volna nem gondolni! :)

Így már más a helyzet és valóban jobb megoldás, mint a TC77+PIC+RS485, ha csak mérésre kell és nem akarja kijeleztetni a szoba hőfokát, illetve a pincében lehetne beállítani a vezérlőn a szoba alapjelét. Köszönöm az infókat!

Előzmény: rr81 (3798)
rr81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3798

Első rendű szempont nálam, hogy valami hibamentesen működjön. Ha elvileg nem működhet úgy(adatlap szerinti elektomos jellemzők), akkor nem használom.

Maxim, Tutorial 148 :

"Network weight is limited by the ability of the cable to be charged and discharged quickly enough to satisfy the 1-Wire protocol. A simple resistor pullup has a weight limitation of about 200m. Sophisticated 1-Wire master designs have overcome this limitation by using active pullups, that provide higher currents under logic control and have extended the maximum supportable weight to over 500m."

 

Hát ez talán elég egy házhoz. És a gyártó írja, nem én találtam ki.

 

Nekem 4 hőmérőbemenetem van. Ehhez egy 4-es OPA kell, meg pár aprólék. Árban tizede és a panelen is elfér. Nem látom értelmét külső A/D-nek 1 forintos alkatrészek számossága miatt.

Más szemmel nézzük a dolgokat. Volt szerencsém tervezni és gyártatni ezres nagyságrenden gyártott panelt. A sok alkatrész a lehető legrosszabb dolog. 10-szer több alkatrész = 100-szor több hibalehetőség (beszerzés, beültetés, forrasztás, meghibásodási hajlam). Tudom, itt egy darabról van szó, de én ezt az elvem alkalmazom ebben az esetben is. Ez nem azt jelenti, hogy a te megoldásod rossz, csak azt (ismételten), hogy más szemmel nézzük a dolgokat.

 

Igen millió verzió lehet, de érdemes a legoptimálisabban keresni és azt ajánlani...

Nem fikáztam a te megoldásodat, hanem alternatívát ajánlottam, amiből jónéhányra szükség van ahhoz, hogy a kolléga kiválassza a NEKI optimális megoldást.

Előzmény: Totya3 (3796)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3797

Még annyit, hogy az MCP9800 ugyanannyiba kerül, mint egy TC77...

Előzmény: rr81 (3795)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3796

Első rendű szempont nálam, hogy valami hibamentesen működjön. Ha elvileg nem működhet úgy(adatlap szerinti elektomos jellemzők), akkor nem használom.

Nekem 4 hőmérőbemenetem van. Ehhez egy 4-es OPA kell, meg pár aprólék. Árban tizede és a panelen is elfér. Nem látom értelmét külső A/D-nek 1 forintos alkatrészek számossága miatt.

Igen millió verzió lehet, de érdemes a legoptimálisabban keresni és azt ajánlani...

 

A szobatermosztát szerintem a rendszer része. Ez vagy a kazánvezérlőben van, vagy a szobában. Ha a hőmérő igényel egy megbízható olcsó hálózatot, akkor érdemesebb a szobába tenni, szerintem. Nem merült fel, hogy házvezérlést akarnának építeni, de a rendszer ezt nem zárja ki, ha netán valakinek ingerenciája támadna rá! :)

 

Előzmény: rr81 (3795)
rr81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3795

Szia! Nem értem mi szükség egy külső A/D-re, mikor benne van a PIC-ben 10 csatorna!?

Mert n alkatrész helyett elég hozzá 1 db.

 

Az MCP9800 egy jó digit hőmérő, ugyanolyan jó, mint a többi.

Csak egy kicsit nagyon olcsóbb. Persze az a 10-100 forint nem fog földhöz vágni senkit, csak 1-2 darabról beszélünk...

 

Egyszerűbb kezelni az SPI-s felületeseket.

Ha nincs a uC-ben vezérlő hozzá, akkor igen, ha van, akkor tökmindegy. Csak hibát ne kelljen keresni a kommunikációban :-)

 

A DS18B20 is egy jó hőmérő(bár nem nagy távolságra van kitalálva, hiába használják így sokan, iparban nonszensz lenne, nem bízom benne.),

Nem is ipari alkalmazásról beszélünk. Egyébként CRC-vel ellenőrzött a kommunikáció, meglepően jól működik.

de ha már egyszer úgy is kell egy szobai kijelző, amin keresztül be lehet állítani a hőfokot és kijeleztetni azt, akkor nem lehet kihagyni a soros kommunikációt. És ha egyszer már van soros, akkor azon bármilyen bővítést meg lehet oldani később. Nekem ezen megy az egész házvezérlés...

De a kolléga csak egy egyszerű kazánvezérlést akar építeni, nem komplett házautomatizálást szobai terminálokkal...

 

Egyébként nem azt írtam, hogy ezek a tökéletes alkatrészek, csak alternatívákat adtam. Egymillióféleképpen meg lehet oldani a dolgot.

Előzmény: Totya3 (3794)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3794

Szia! Nem értem mi szükség egy külső A/D-re, mikor benne van a PIC-ben 10 csatorna!?

Az MCP9800 egy jó digit hőmérő, ugyanolyan jó, mint a többi. Egyszerűbb kezelni az SPI-s felületeseket.

A DS18B20 is egy jó hőmérő(bár nem nagy távolságra van kitalálva, hiába használják így sokan, iparban nonszensz lenne, nem bízom benne.), de ha már egyszer úgy is kell egy szobai kijelző, amin keresztül be lehet állítani a hőfokot és kijeleztetni azt, akkor nem lehet kihagyni a soros kommunikációt. És ha egyszer már van soros, akkor azon bármilyen bővítést meg lehet oldani később. Nekem ezen megy az egész házvezérlés...

 

A szivattyúval kapcsolatba igazad van, nem gondoltam rá, de egy szál keringető szivattyú alap fordulaton kb 28..40W. Na ez nem fog senkit földhöz verni(max. 1400Ft/hó kb. 700Ft-al több, mint ha csak 50%-ban menne, annyit meg mindenképpen megy.). Nekem gravitációs, de idén a bojler miatt fog kelleni egy szivattyú, igaz az csak a bojler fűtése közben fog csak működni. Egy ESBE szelepet is tervezek beépíteni, talán tud működni gravitációs körben is, ha megfelelő átmérőjű, meglátom.

 

Előzmény: rr81 (3792)
rr81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3793

Na, ezt most egy kicsit benéztem. Én is a saját rendszeremből indultam ki: nálam egy szivattyú keringet a kazánban és egy másik a fűtéskörben. Természetesen ha nincs puffer, akkor menjen folyamatosan az a szivattyú.

Előzmény: rr81 (3792)
rr81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3792

Nálam

 - hőelem illesztés: MCP3422, Chipcad 650 Ft,

 - sorkapocs hőmérséklet (kompenzáció): MCP9800, Chipcad 188 Ft,

 - szobai és vízhőmérők: DS18B20 (1 I/O lábbal akár 64 hőmérő, több 10 méterre is működik a dolog).

 

Még valami: nálad egyszerű a helyzet, nincs keringető, tehát a leírt szabályzás szépen működik. Ha viszont már ker. szivattyú is van a fűtéskörben (ami most már van, az eseteg legnagyobb részében, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet: ha állandóan megy a szivattyú, akkor nagy lesz a villanyszámla. Ha nem, akkor viszont melegebb víz kell. Lehet játszani a ki- és bekapcsolási időkkel, hogy a szivattyú üzemideje a lehető legkisebb legyen, de a vízhőfok se legyen túl magas (és túl alacsony se). Tehát azért nem ilyen egyszerű a dolog, ahogy leírtad (bár azért nem is annyira bonyolult).

Na indulok a kertbe metszeni, kell az aprítanivaló :-)

Előzmény: Totya3 (3783)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3791

A kazán tetszik az osztott égőtér megoldás miatt, de a fej nem valami nagy durranás. Kíváncsi lennék, hogy túl tudtak-e lépni az időosztásos megoldáson...

Előzmény: dBase (3790)
dBase Creative Commons License 2012.03.16 0 0 3790

Ma voltam az Akker Hufbauba, bocs teloval fotóztam:

 

 

Elég rövid az égőfej, és felül még kap plusz levegőt.
http://www.defrokazan.hu/automata-kazanok/uni/defro-agro-uni

 

 

 

Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3789

Szívesen! Még annyit, hogy a PID paraméterek kiszámítását ütemezni kell. Általában másodperces bontásban szokták megadni a mintavételezési sebességet. Letöbbszür 1 és 60 sec közöti ütem van beállítva, de lehet több is. Gyors reagálásra kis idő kell, mint pl a füst...

Előzmény: levente1982 (3788)
levente1982 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3788

Köszönöm a segítséget.Még biztos lesznek kérdéseim, de előszőr megpóbálom átrágni magam azon amiket írtál.

Előzmény: Totya3 (3787)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3787

Itt egy példa a határérték megoldásáról:

//PID összeállítás
      vOUT=vY_jel_P+vY_jel_I+vY_jel_D;
      if (vOUT<v_min) vOUT=v_min;
      if (vOUT>v_max) vOUT=v_max; 
      Fust_SP=vOUT;

Itt pedig az I_Y tag határolásáról:

       if(vY_jel_I>v_max) vY_jel_I=v_max;   //I tag korlátozás
       if(vY_jel_I<v_min) vY_jel_I=v_min;    //I tag korlátozás

Előzmény: Totya3 (3786)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3786

Igen. A PID értékeket be lehet játszani, de előre is lehet jósolni. Le tudod programozni a PID-et?

Nem nagy ügy, ezek a képletek az alapjai:

Y_P=(SP-CV)*P

Y_I=Y_I+(SP-CV)/I

Y_D=(Cve-CV)/D

Y=Y_P+Y_I+Y_D

ahol:

SP: alapjel

CV: jelenlegi mért érték

CVe: Előző mért érték

Y=beavatkozó jel.

Ez lesz a víz és a füst alapjele, de a ventinél a PWM-et meghatározó érték. Ezt illeszteni kell a kívánt tartományra és határértékeket is meg kell tudni adni. Korábban tettem fel egy képet a paraméterekről, amik szükségesek a vezérléshez, az segíthet leprogramozni a kört.

3 PID kört egymás után kell láncolni. Az I-re és az Y-ra határértéket kell meghatározni. pl. a víznél nem lehet több az alapjel, mint 80°C és nem lehet kevesebb mint 45. De minden rendszernek saját határértékei vannak. Nálam ez a két érték jelenleg 45 és 60. Ugyanezek az értékek határolják az Y_I értékeket is, hogy gyors legyen a feléledés, ha sokáig nem éri el az SP-t a CV.

Előzmény: levente1982 (3785)
levente1982 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3785

Tehát ha jol értem, beallítom a szoba hőfokát, ami aztan meghatározza a víz hőfokát, ez pedíg a füstét.A füst hőfoka aztán meghatározza a ventilátor fordulatát.Az értékeket ki kell kísérletezni?

Előzmény: Totya3 (3783)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3784

Köszi Totya3,hogy segitesz nekünk!

Előzmény: Totya3 (3783)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3783

Szia! A szoba PID kimenete meghatározza a víz hőfok alapjelét. A víz PID kimenete meghatározza a füst hőfok alapjélét, végül a füst PID köre határozza meg a ventilátor fordulatszámát. Ezt kaszkád szabályzásnak hívják. Fontos jó PID értékeket belőni, hogy ne tudjon belibegni a víz és a szoba hőfok. Több órás I időtag is szóba jöhet a szobánál. D tag itt nem is nagyon kell. A víznél is 30perc nagyságrendű az ifőtag. A füstnél viszont másodperces.

 

A MAX6675 3000Ft! Simán meg lehet oldani a korábban is csatolt -Rajz- szerint sokkal(100*) olcsóbban! A füst esetében nincs értelme a tökéletes K jelleggörbe lekövetésére, elég néhány ponton felvenni az OPA hőfok/feszülség görbéjét és egy polinom függvényt alkalmazni rá. A víz és a szoba hőfokát már érdemes tized fokban mérni, de oda meg TC77-et ajánlok használni, vagy hasonló I2C-s hőmérőt, mert a K hőelem drága! Az viszont gond lehet, hogy a szobából hogyan viszed le a jelet a kazánházba. Ide egy RS485 illesztőt javasolnék(SN75176BP) egy kis PIC-el kiegészítve, ami soros porton letolja a TC77 hőfok értéket a kazánvezérlő PIC-nek. Ide bármilyen kis PIC megfelel, aminek van soros portja pl. 16F628, 16F690(390Ft+fa). Egy LCD kijelzőt és néhány gombot is lehet rátenni, amivel be lehet állítani a szoba hőfokot. Az alapjelet is a soros porton lehet leküldeni amikor az változtatva lesz(érdemes visszaolvasni, ellenőrizni, hogy megfelelő ért-e le, illetve valamilyen CRC is ajánlott).

 

 

 

 

Előzmény: levente1982 (3782)
levente1982 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3782

Szia Totya3. Uj vagyok a forumon es a temaban sem igazan vagyok otthon. Mokuss84 kert meg ra, hogy segitsek neki egy vezerorendszer elkesziteseben. En egy PIC mikrokontrollerrel szeretnem megoldani a dolgot mivel ennek a programozasaban vagyok otthon.A homero elem illesztese sem gond MAX6675 -el.A segitsegedet szeretnem kerni, mivel nem foglalkoztam eddig a temava.A program megirasa ugy gondolom nem jelent majd gondot, csak szeretnem megerteni az osszefuggeseket.Olvastam, hogy neked harom homerod van.Azt ertem, hogy beallitod a szoba hofokat, de a program milyen szamitasok alapjan szamolja ki a tobbi erteket.Nem igazan ertem, hogy a harom homero altal mert ertekek mit befolyasolnak.

Előzmény: Totya3 (3760)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3781

Ma kikapcsoltam a kazánt, mert nem tudott olyan kis teljesítményt leadni a fej, hogy ne legyen 25°C a szobában. Ti hogy álltok ezzel? Valószínű lassan elég lesz esténként begyújtani.

Totya3 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3780

Sziasztok!

Haladtam az APB–12MGDL PLC programozással. Úgy gondolom, hogy meg lehet oldani a feladatot vele. Nem teszek fel képet a programról, mert nem sok mindent lehetne látni rajta, de sikerült mindent megoldanom, ami kérdőjeles volt. Részleteiben működnek a szimulációk, és ha a készülék a valóságban is így működik, akkor képes a beadagoló vezérlésére az én módszerem szerint.

 

Természetesen nem vállalok garanciát arra, hogy ha a szimuláció nem pontos, de úgy gondolom, hogy nem lenne gond vele.

 

Ha valaki rászánja magát, hogy ilyet vesz, igyekszem segíteni a program megírásában, de ez nem azt jelenti, hogy én fogom megírni!

OAndorka Creative Commons License 2012.03.15 0 0 3779

Ön nyert!

Előzmény: Luiggi70 (3777)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 3778

Sörfőzés.

 

 

Előzmény: OAndorka (3776)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!