Ha jónak néz ki, és nem főtt szét a napon akkor szedd, vagy kóstold meg milyen. Én csak Fekete Bodzát szednék, ami a bokor. A gyalogbodzának vannak érdekes hatásai, olvass utána, de pálinkában nem mérgez.
Mit jelent a "hidegebb"? Én több hőfokon is próbáltam. Számomra a 18-23 fok közötti hőmérséklet vált be a legjobban. Még 15-17 fokon is elmegy, de azalatt úgy vettem észre hogy hideg a pálinkának, és nem tud kiteljesedni az ízvilága... (Ez saját tapasztalat)! :)
Most először csinálok cefrét. Egyenlőre csak egy 60 literes hordót szeretnék megtölteni. A kérdésem az, hogy amikor beleteszem a szilvát mennyire kell lezárni a hordót? Szóval, hogy a fedelet lehetőleg légmentesre kell zárni vagy csak éppen kell rácsavarni?
Én már fokolva szoktam pihentetni két hónapig, kb. 21 fokos helységben! Ez a két hónap alatt szépen kiteljesedik az illata ízvilága! Nekem ez bejött! Sok sikert! ;)
"Adott 34l alma 32 fokos alszesz, ki lett hígítva 23 fokra (48l).
72 fokon indult meg, 7dl rézeleje+EP leválasztva."
Ez másnál is így szokott lenni az almával, hogy ilyen sok (közel 1,5 %) EP-t kell elvenni?
Nekem 30 l alszeszből 2 dl kérdés nélkül elöntve + 6 X 0,5 dl kispoharas (vagyis összesen 5 dl, 1,67 %), és még az utolsó kispohár is eléggé kaparós volt, pedig azt hittem, túlbiztosítottam magam.
A váltással volt már, hogy 35 %-ig elmentem, és akkor is inkább a saját megnyugtatásomra váltottam UP-ra, mert nem volt még bántó íze. A cefre minőségén túl vsz. attól is függ, meddig volt "gyötörve" a cefre. Ha nulláig kifőzöl belőle mindent, akkor nyilván több fazékíz megy át az alszeszbe, és finomításkor is előbb jelentkezik.
"És ha az UP-ot gyűjteni szeretném, tovább kellett volna engedni?"
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szép Jó Estét Urak! Én is szeretném megköszönni Templomhegyi kollégának, hogy elvitt két mintám is a Zd-re és a birsemet benevezte a versenyre, ami ezüst minősítést kapott. Holnap főzöm a bodzát és az árpával érő körtét /nagyon illatos bízom benne átjön/, amit remélem a TZD-n már együtt kóstolhatunk.
Köszi a segitséget, adott oldalon nem működik, sajnos. Még próbálkozom:-)))
Lehet, hogy Aknil tudná egységesen beállitani, hogy mindjárt magyar nyelven jöjjön be???
Satu!
Tedd fel nyugodtan a közösségi oldalra:-))) Pénzt nem kapsz sajnos a zártkörű vetitésért:-((( Makszimum fizehetsz nekem a fellépésért:-)))
Aknil!
Kérlek szépen, amikor a sátorból nagyon csúnyán jövök ki, MIMI harmadik képén, töröld légyszi. Ennyire csúnyán senkit nem fotóztak a ZD-n:-))) Igy én sem érdemlek ilyen képet.
Koszi:
Citrus04
Tucs/Ildikó
NAGYON KÖSZÖNÖM A TÁMOGATÁST ÉS A SEGITSÉGET!!!
Mivel is tudok többet, hogy megnyitottam a G-mailt??????????????????????
Sajnos semmivel több információ nem jut el hozzőm, mint előtte-:)))
Én is kóstolok, szagolok, főzök. Van kotyogóm is, de azt csak évente egyszer veszem elő, amikor épp borászkodom:) Most végeztem ki 180 liter tüskéskörtét, és már csak 4x ennyi van....1 fáról! Azokban még zajlik az erjedés. Az eső a szőlőnek nem jött jól, repednek a szemek...