Keresés

Részletes keresés

elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88800

Ugye jól tudom, hogy a gyalogbodza az az alacsony növésű bodza?

Tehát az igazi emberes méretű bokorról szedhetem?

emGeza Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88799

 

A következöre kattintva sok információra találsz :

 

  Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: kubikos2 (88795)
jana001 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88798

Én is minden képen nagyon hülyén nézek ki,lehet,hogy töröltetem magam.:):)

Előzmény: Törölt nick (88783)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88797

Gyalogbodzát szerintem ne tegyél bele,mert tavaly csináltam belőle,és még élek de!

Iszonyat illata van többet nem szedek. (De ez csak saját vélemény)

 

Előzmény: kubikos2 (88795)
emGeza Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88796

Szia !

 

 "A cukrot mikor tegyem bele?"

 

Amig a főerjedés tart .

 

Bár a cukornak van tartosító szerepe , addig mig nem alakul át alkoholá .

Utána már csak a kihozatalt növeli és csökkenti a gyümülcs izét , innentől pedig nem 

pálinkárol ,hanem párlatról van szó .

Előzmény: kubikos2 (88795)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88795

Köszi neked is!

 

A cukrot mikor tegyem bele?

Előzmény: Hurkafej (88793)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88794

Ha jónak néz ki, és nem főtt szét a napon akkor szedd, vagy kóstold meg milyen.
Én csak Fekete Bodzát szednék, ami a bokor. A gyalogbodzának vannak érdekes hatásai, olvass utána, de pálinkában nem mérgez.

Előzmény: elek81 (88790)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88793

Annyira, hogy a gáz ki tudjon jönni épen, de a muslica nem tudjon bemenni.

Előzmény: kubikos2 (88788)
kezman46 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88792

A pincém 10-15 fokos, akkor ez lehet hogy hideg, na ezt kipróbálom, hozok fel a kamrába.

Előzmény: Krissz03 (88789)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88791

Tele szedtem a 60 literes hordót. Ha szeretnék hozzá egy kevés cukrot tenni azt mikor érdemes? Még most forrás előtt vagy majd később?

elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88790

Hurkafej, obsitos3:

Akkor most már ne szedjem, vagy még ne szedjem a bodzabogyót?

Ha jól tudom, több fajtája is akad, mindegy, hogy melyikből szedek?

 

Üdv: Imi

Krissz03 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88789

Mit jelent a "hidegebb"? Én több hőfokon is próbáltam. Számomra a 18-23 fok közötti hőmérséklet vált be a legjobban. Még 15-17 fokon is elmegy, de azalatt úgy vettem észre hogy hideg a pálinkának, és nem tud kiteljesedni az ízvilága... (Ez saját tapasztalat)! :)

Előzmény: kezman46 (88781)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88788

Értem, köszönöm!

Tehát akkor elég ha csak éppen ráteszem a tetejét.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (88787)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88787

Ne zárd le légmentesen, mert annak robbanás lesz a vége, az erjedés során széndioxod képződik amit ki kell engedni.

Előzmény: kubikos2 (88785)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88786

Ja igen:

Szilváról van szó.

Előzmény: kubikos2 (88785)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88785

Sziasztok!

 

Most először csinálok cefrét. Egyenlőre csak egy 60 literes hordót szeretnék megtölteni. A kérdésem az, hogy amikor beleteszem a szilvát mennyire kell lezárni a hordót? Szóval, hogy a fedelet lehetőleg légmentesre kell zárni vagy csak éppen kell rácsavarni?

 

Köszönöm! :)

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88784

Elvileg szeptember-októberbe érne, de most minden előbbre van, mint szokott.

Előzmény: elek81 (88778)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88783

Én az összes képen csúnyán nézek ki!

Szerencsére a videókon csak rettenetesen, és akkor most mi van?

Előzmény: citrus04 (88774)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88782

A sorrend jó,a vizezést kihagynám.Első kérdés:hát igen,már elkéstél.6h-tól világos van.

Előzmény: elek81 (88778)
kezman46 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88781

Én is fokolva de a pincébe tárolom, ott hidegebb van, ez baj vagy megfelelő?

Előzmény: Krissz03 (88780)
Krissz03 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88780

Én már fokolva szoktam pihentetni két hónapig, kb. 21 fokos helységben! Ez a két hónap alatt szépen kiteljesedik az illata ízvilága! Nekem ez bejött! Sok sikert! ;)

Előzmény: konture (88775)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88779

"Adott 34l alma 32 fokos alszesz, ki lett hígítva 23 fokra (48l).

72 fokon indult meg, 7dl rézeleje+EP leválasztva."

 

Ez másnál is így szokott lenni az almával, hogy ilyen sok (közel 1,5 %) EP-t kell elvenni?

Nekem 30 l alszeszből 2 dl kérdés nélkül elöntve + 6 X 0,5 dl kispoharas (vagyis összesen 5 dl, 1,67 %), és még az utolsó kispohár is eléggé kaparós volt, pedig azt hittem, túlbiztosítottam magam.

 

A váltással volt már, hogy 35 %-ig elmentem, és akkor is inkább a saját megnyugtatásomra váltottam UP-ra, mert nem volt még bántó íze. A cefre minőségén túl vsz. attól is függ, meddig volt "gyötörve" a cefre. Ha nulláig kifőzöl belőle mindent, akkor nyilván több fazékíz megy át az alszeszbe, és finomításkor is előbb jelentkezik.

 

"És ha az UP-ot gyűjteni szeretném, tovább kellett volna engedni?"

 

Mert különben mitől jönne ki? :)

Előzmény: konture (88775)
elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88778

Sziasztok!

 

Ha most kezdem szedni a bodzát, akkor már elkéstem?

Ha nem, akkor hogyan érdemes cefrézni? Szárazás, savazás, élesztő és pektinbontó hozzáűadás, vizezés, esetleg cukrozás?

 

Köszi: Imi

sogi01 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88777

                                                     vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88751)
porgolo Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88776

Szép Jó Estét Urak! Én is szeretném megköszönni Templomhegyi kollégának, hogy elvitt két mintám is a Zd-re és a birsemet benevezte a versenyre, ami ezüst minősítést kapott. Holnap főzöm a bodzát és az árpával érő körtét /nagyon illatos bízom benne átjön/, amit remélem a TZD-n már együtt kóstolhatunk.

konture Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88775

Új pálinkafőzővel (50l duplafalú olajos) első tisztázás.

Adott 34l alma 32 fokos alszesz, ki lett hígítva 23 fokra (48l).

72 fokon indult meg, 7dl rézeleje+EP leválasztva.

50 fokig lett: 12liter 66 fokos középpárlat.

Innentől fél literenként szétválasztva, leengedtem 30 fokig (6x0,5l).

Az utópárlatot szeretném különválasztani, de nem érzek rajta „fazék” ízt.

Lehet az, hogy 30-35 fokig jött le a középpárlat?

És ha az UP-ot gyűjteni szeretném, tovább kellett volna engedni?

Egy óra 10 perc után indult meg, és még 3 óráig főztem.

 

 

A kész pálinkát érlelni töményen, vagy fogyasztásra hígítva szoktátok?

citrus04 Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88774

Józsipapa!

Köszi a segitséget, adott oldalon nem működik, sajnos. Még próbálkozom:-)))

Lehet, hogy Aknil tudná egységesen beállitani, hogy mindjárt magyar nyelven jöjjön be???

 

Satu!

Tedd fel nyugodtan a közösségi oldalra:-))) Pénzt nem kapsz sajnos a zártkörű vetitésért:-((( Makszimum fizehetsz nekem a fellépésért:-)))

 

Aknil!

Kérlek szépen, amikor a sátorból nagyon csúnyán jövök ki, MIMI harmadik képén, töröld légyszi. Ennyire csúnyán senkit nem fotóztak a ZD-n:-))) Igy én sem érdemlek ilyen képet.

Koszi:

Citrus04

 

Tucs/Ildikó

NAGYON KÖSZÖNÖM A TÁMOGATÁST ÉS A SEGITSÉGET!!!

Mivel is tudok többet, hogy megnyitottam a G-mailt??????????????????????

Sajnos semmivel több információ nem jut el hozzőm, mint előtte-:)))

 

Pálinkás szép estét kivánok mindenkinek!

 

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88773

Hát, annak a "rengeteg" szőlőnek, ami termett nekem, kb. a negyede a tavajinak, kifejezetten jól jött ez az eső! :(

Bekészültem, hogy idén több borom lesz, vettem hordókat, most meg majd belevalót kell vásárolnom. 

Szerintem a sajátból pálesz lesz, borhoz, meg majd veszek.

Előzmény: bujukcekmece (88771)
elek81 Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88772

Alsó átmérő: 150 mm

 

Így már jó?

Előzmény: hal65 (88770)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.08.28 0 0 88771

Én is kóstolok, szagolok, főzök. Van kotyogóm is, de azt csak évente egyszer veszem elő, amikor épp borászkodom:)
Most végeztem ki 180 liter tüskéskörtét, és már csak 4x ennyi van....1 fáról! Azokban még zajlik az erjedés.
Az eső a szőlőnek nem jött jól, repednek a szemek...

Előzmény: barkócza (88757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!