Keresés

Részletes keresés

kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88806

Szóval ha én a kihozatalt szeretném növelni, akkor kell beletennem amikor már elkezdett erjedni?

 

Olvastam a PDF-et amit küldtél, nagyon hasznos írás.

Előzmény: emGeza (88796)
citrus04 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88805

Józsi papa!

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg a problémát:-))) Nem angolul jön a szöveg adott oldalon - amit még értenék is - hanem románul:-))) Hát ezért nem tudom átállitani:-)))

 

Minden ellenvélemény ellenére szeretném azt az 1 db fényképet töröltetni a ZD emlékezetéből!

A többi tetszik:-)))

Eddigi életem során - ami nem kevés -  mindig megkérdezték, hogy melyik kép maradhat meg az utókornak/emlékezetnek:-))) Ezért gondoltam, hogy itt is  kérhetek ilyet:-)))

 

A fiúk minden képen tökéletesek!!!

 

Szép estét kivánok:

Citrus04

csiba00 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88804

Üdv!

 

Én lezárnám teljesen légmentesen. Lepántolnám a hordót, de persze egy kotyogót tennék a tetejére. Főerjedés alatt úgyis ki kell nyitni, ezzel nincs gond a "nem lezárós" módszerek esetében sem. Viszont a kotyogó az egy nagyon jó eszköz arra, hogy nyomon kövesd az erjedés menetét. Nem kell pl gyufával szórakozni, vagy ilyenekkel. Látod rajta, ha már megállt. Ráadásul az utóerjedés alatt is simán meg tudod úgy keverni a cefrét, hogy egy gramm levegőt nem viszel bele. (60l-es hordót viszonylag könnyen meg lehet "lötykölni" úgy, hogy a teteje rajta van a kotyogóval.)

 

 

 

Cukrot én nem tennék a pálinkába. Ne a mennyiségre menj, hanem a minőségre. Van a gyümölcsben elég cukor, ami neked kell.

Előzmény: kubikos2 (88785)
csiba00 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88803

A fekete bodza sem 2 méteresen születik. Szedd arról, amelyiknek fás a szára.

 

 

Előzmény: elek81 (88800)
csalitos Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88802

Szervusz citrus04

   Látod, milyen meggondolatlan voltam? Ha a beállitásod más is, a Magyar nyelven írt levél úgy is jelenik meg, csak az összes más idegen nyelvű. Tehát akkor a csipkáskerék az OK? (Setting felirattal) Megnyítod. Itt ismét a "Setting" felíratot választod, megnyítod. Felül a sorban találsz un. lapfüleket, ahola "Generalt"-t kel választanod. (Mivel ez az első, ezen szokott állni, ha nem, ezt választod.)

   Mindjárt az első sor: "Language: G mail display language" legördülő menüből a Magyart kiválasztod és a lap alján "save setting" elfogadod.

   Úgyanide visszalépve már a környezeti beállitásokat is beállithatod Magyarra és végre Magyar nyelven.

Minden jót.

Józsipapa

 Ui: Ha siker, ha nem, szól vissza.

Előzmény: citrus04 (88774)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88801

nehogymá

 

Kéne valami Királyi rendelet, pl. aki az egész napos pálinkázás után másnap reggel jól néz ki, annak egész nap a ZD kórust kell hallgatnia...

 

Előzmény: jana001 (88798)
elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88800

Ugye jól tudom, hogy a gyalogbodza az az alacsony növésű bodza?

Tehát az igazi emberes méretű bokorról szedhetem?

emGeza Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88799

 

A következöre kattintva sok információra találsz :

 

  Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: kubikos2 (88795)
jana001 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88798

Én is minden képen nagyon hülyén nézek ki,lehet,hogy töröltetem magam.:):)

Előzmény: Törölt nick (88783)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88797

Gyalogbodzát szerintem ne tegyél bele,mert tavaly csináltam belőle,és még élek de!

Iszonyat illata van többet nem szedek. (De ez csak saját vélemény)

 

Előzmény: kubikos2 (88795)
emGeza Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88796

Szia !

 

 "A cukrot mikor tegyem bele?"

 

Amig a főerjedés tart .

 

Bár a cukornak van tartosító szerepe , addig mig nem alakul át alkoholá .

Utána már csak a kihozatalt növeli és csökkenti a gyümülcs izét , innentől pedig nem 

pálinkárol ,hanem párlatról van szó .

Előzmény: kubikos2 (88795)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88795

Köszi neked is!

 

A cukrot mikor tegyem bele?

Előzmény: Hurkafej (88793)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88794

Ha jónak néz ki, és nem főtt szét a napon akkor szedd, vagy kóstold meg milyen.
Én csak Fekete Bodzát szednék, ami a bokor. A gyalogbodzának vannak érdekes hatásai, olvass utána, de pálinkában nem mérgez.

Előzmény: elek81 (88790)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88793

Annyira, hogy a gáz ki tudjon jönni épen, de a muslica nem tudjon bemenni.

Előzmény: kubikos2 (88788)
kezman46 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88792

A pincém 10-15 fokos, akkor ez lehet hogy hideg, na ezt kipróbálom, hozok fel a kamrába.

Előzmény: Krissz03 (88789)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88791

Tele szedtem a 60 literes hordót. Ha szeretnék hozzá egy kevés cukrot tenni azt mikor érdemes? Még most forrás előtt vagy majd később?

elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88790

Hurkafej, obsitos3:

Akkor most már ne szedjem, vagy még ne szedjem a bodzabogyót?

Ha jól tudom, több fajtája is akad, mindegy, hogy melyikből szedek?

 

Üdv: Imi

Krissz03 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88789

Mit jelent a "hidegebb"? Én több hőfokon is próbáltam. Számomra a 18-23 fok közötti hőmérséklet vált be a legjobban. Még 15-17 fokon is elmegy, de azalatt úgy vettem észre hogy hideg a pálinkának, és nem tud kiteljesedni az ízvilága... (Ez saját tapasztalat)! :)

Előzmény: kezman46 (88781)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88788

Értem, köszönöm!

Tehát akkor elég ha csak éppen ráteszem a tetejét.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (88787)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88787

Ne zárd le légmentesen, mert annak robbanás lesz a vége, az erjedés során széndioxod képződik amit ki kell engedni.

Előzmény: kubikos2 (88785)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88786

Ja igen:

Szilváról van szó.

Előzmény: kubikos2 (88785)
kubikos2 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88785

Sziasztok!

 

Most először csinálok cefrét. Egyenlőre csak egy 60 literes hordót szeretnék megtölteni. A kérdésem az, hogy amikor beleteszem a szilvát mennyire kell lezárni a hordót? Szóval, hogy a fedelet lehetőleg légmentesre kell zárni vagy csak éppen kell rácsavarni?

 

Köszönöm! :)

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88784

Elvileg szeptember-októberbe érne, de most minden előbbre van, mint szokott.

Előzmény: elek81 (88778)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88783

Én az összes képen csúnyán nézek ki!

Szerencsére a videókon csak rettenetesen, és akkor most mi van?

Előzmény: citrus04 (88774)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88782

A sorrend jó,a vizezést kihagynám.Első kérdés:hát igen,már elkéstél.6h-tól világos van.

Előzmény: elek81 (88778)
kezman46 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88781

Én is fokolva de a pincébe tárolom, ott hidegebb van, ez baj vagy megfelelő?

Előzmény: Krissz03 (88780)
Krissz03 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88780

Én már fokolva szoktam pihentetni két hónapig, kb. 21 fokos helységben! Ez a két hónap alatt szépen kiteljesedik az illata ízvilága! Nekem ez bejött! Sok sikert! ;)

Előzmény: konture (88775)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88779

"Adott 34l alma 32 fokos alszesz, ki lett hígítva 23 fokra (48l).

72 fokon indult meg, 7dl rézeleje+EP leválasztva."

 

Ez másnál is így szokott lenni az almával, hogy ilyen sok (közel 1,5 %) EP-t kell elvenni?

Nekem 30 l alszeszből 2 dl kérdés nélkül elöntve + 6 X 0,5 dl kispoharas (vagyis összesen 5 dl, 1,67 %), és még az utolsó kispohár is eléggé kaparós volt, pedig azt hittem, túlbiztosítottam magam.

 

A váltással volt már, hogy 35 %-ig elmentem, és akkor is inkább a saját megnyugtatásomra váltottam UP-ra, mert nem volt még bántó íze. A cefre minőségén túl vsz. attól is függ, meddig volt "gyötörve" a cefre. Ha nulláig kifőzöl belőle mindent, akkor nyilván több fazékíz megy át az alszeszbe, és finomításkor is előbb jelentkezik.

 

"És ha az UP-ot gyűjteni szeretném, tovább kellett volna engedni?"

 

Mert különben mitől jönne ki? :)

Előzmény: konture (88775)
elek81 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88778

Sziasztok!

 

Ha most kezdem szedni a bodzát, akkor már elkéstem?

Ha nem, akkor hogyan érdemes cefrézni? Szárazás, savazás, élesztő és pektinbontó hozzáűadás, vizezés, esetleg cukrozás?

 

Köszi: Imi

sogi01 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88777

                                                     vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!