Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88858

Ok. töröld a hozzászólásom.

Előzmény: Törölt nick (88851)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88857

Ha jól látom, akkor ez erősen hasonlít egy pneumatikai reundszer légolajzó tartályára?

Honna szerezhető be?

Előzmény: norris53 (88855)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88856

Egy kis tananyag!

 

 

A PALINKAH konzorcium munkájának keretében több technológiai kísérletsort hajtottunk végre az elmúlt fél évben. Ezeknek az eredményeit is összefoglalva, naprakész ismereteink szerint a következő irányított erjesztési technológiát ajánljuk a csúcs körtepálinkák erjesztéséhez:

 

1.    Egészséges, utóérlelt gyümölcs becefrézése, ha kell mosni, zúzás, magozás

 

2.    Savazás 3,2 pH-ra foszforsavval vagy foszforsav-tejsav keverékkel

 

3.    1-2 g/hl Lallzyme HC (vagy 0,5-1 g/hl Lallzyme HC és 0,5-1 g/hl Lallzyme EX-V) és 2 g/hl Lallzyme Cuvée Blanc (béta-glükozidáz aktivitású pektinbontó) enzimek cefrébe keverése

Pektinbontás, aromafeltárás és a cukrokhoz kötött aromaanyagok felszabadítása

 

4.    30 g/hl Opti- vagy Optimum-White cefrébe keverése

Aromaanyagok védelme. Minden aromaanyagból, a vezéraromából is több marad a cefrében. Teltebb, hosszabb pálinka.

 

5.    20 g/hl Uvaferm 228 fajélesztős beoltás

Béta-glükozidáz aktivitású élesztő, további masszív primer aroma felszabadítás

 

6.    Erjesztés 17-18 °C-on

 

7.    Végerjedésben 10 g/hl Uvavital cefrébe keverése

 

8.    Erjedés után az oxidáció elleni védelemre odafigyelni és 7 napon belül főzni

 

A Lallzyme Beta enzim végerjedésnél korábbi adagolási lehetőségét még tesztelnünk kell. Ha becefrézéskor, vagy az erjedés derekán használható lenne (a Lallzyme Beta béta-glükozidáz enzimét nem gátolná a glükóz), akkor ezzel az enzimmel és a 228 élesztővel lenne felszabadítható a legtöbb aroma, miközben a körte vezéraroma anyaga (etil-2-transz-4-cisz-dekadienoát) a rövid idejű cefretárolás során nem hidrolizálna, csökkenne számottevő mértékben.

 

Jó munkát és jó időt kívánunk!

 

 

Üdvözlettel:

 

       Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

                  ügyvezető/director

                       Kokoferm Kft

H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10.

Tel/fax: +36-37-370-892, www.kokoferm.hu

norris53 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88855
Előzmény: elek81 (88854)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88854

Sziasztok!

 

Megjött a kation cserélő műgyantám, amiből a szűrőmet szeretném elkészíteni. Ti hogyan készítettétek el a sajátotokat?

Az én elképzelésem a következő:

Vettem egy műanyag mérőhengert, aminek ca. 48 mm az átmérője. Ennek aljára teszek egy kifolyót, erre egy-két réteg nagyon sűrű rozsdamentes rostaszövet, egy kozmetikai vattakorong felét, majd ismét egy réteg rostaszövet jön. Erre teszem a műgyantát, aminek a magassága szerintem 15 cm lesz. Amit nem tudok, hogy a tetejét hogyan oldjam meg. Arra gondoltam, hogy a műgyanta tetejére ismét rostaszövet, majd egy vattakorong fele és ismét egy réteg rostaszövet. Ezzel valamelyest óvom a kiborulás veszélyétől, és nem is tud kiszáradni olyan könnyen, ha esetleg megfeletkeznék róla egy éjszakára . Végül egy kupakkal lezárom, amiben lesz egy befolyó csatlakozó, így egy kompakt kivitel lenne. Vélemény?

 

Esetleg képet tudnátok berakni, ha túlmisztifikált lenne az elképzelésem?

Ja, a legfontosabb. Hogyan kell aktiválni a műgyantát konyhasóval?

 

Köszi: Imi

Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88853

Igen ez volt az. A képekre tisztán emlékszem.

Dübörög a gazdaság, erősödik a Forint! :-DDD

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88852

"Akár marhaságnak tünhet."

  Nem csak annak tűnik,az is.:-)

Előzmény: emGeza (88839)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88851

Jogos a kérdés, és van megoldás.

http://forum.index.hu/reklamlink/

Előzmény: csalitos (88850)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88850

   Mennyi a részesedésed a kokoferm termékeinek eladása után?

Előzmény: emGeza (88842)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88849

A gyengébbek kedvéért.

Pálinkás cuccok adás-vétele

sogi01 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88846

Tavaly festékkeverővel oldottam meg. Összezúz és összeszedi a szárakat!

Előzmény: Hurkafej (88844)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88845

Tisztelt Mgéza!

Megkérhetlek,hogy maradjon meg nekem?Mert a reggelink reggel jelenik meg!

Edig is ,ma is, holnap is,holnaputánis,stb.....

köszönettel sogi! 

Előzmény: emGeza (88820)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88844

Próbáltátok már a bodza szemezést úgy gyorsítani, hogy a szőlődarálóval megtöritek, utána pedig prés? A szemezés is haladós viszonylag, de azért nincs sok időm itthon. :)

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88843

A kérdésem arra irányult, hogy ha eddig a pH szint beállítása nélkül volt tárolva a cefre, akkor lenne-e értelme 1 hétre besavazni, hiszen nagy valószínűséggel ha nagyon akart már elszaporodhatott volna valami.

Azt tudom mire való a savazás.

Előzmény: emGeza (88842)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88842

Szia !

 

Idéznék Miklós írásából ! 1x1 

 

"A savazás célja, hogy a cefrében rossz életkörülményeket teremtsünk a számunkra káros baktériumoknak, .........."

 

Nehogy marhaságnak tünjön , ezért bújtam Miklós mögé !

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/termekleiras/szesz/erjeszt.pdf

Előzmény: Hurkafej (88830)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88841

Szia !

 

Szerintem már ne tedd bele .

 

Mert , az összekeverésnél annyi oxigént jutathatsz a cefrébe , hogy akár rossz írányba indul a cefre.

 

Pl. penész ....

 

Inkább főzd le !

Előzmény: Volvorine (88836)
Heartace Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88840

Köszi a tanácsokat, akkor csak keverőt csinálok és nem duplásítok. Én is tudom, hogy egy konyhai lábas tipus jobb lenne, olyan mint a 45L-es 22-25-ért, de sajna nincs ilyen kb majd 50 cm-es réz sisak beszerzésére lehetőségem, ezért marad ez. Ha kész lesz teszek képet a kész főzőmről. Nem lesz egy minőségi munka, de legalább Én csináltam.

Előzmény: vasbicikli (88829)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88839

Szia !

 

Akár marhaságnak tünhet.

 

De a kezeletlen gyümölcs a hordóba elöször penészedik aztán összerohad majd végül kierjed .

Annak mire fog hasonlitani az íze ?

Előzmény: Feriba51 (88832)
Volvorine Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88838

Köszi "barkócza"!

barkócza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88837

Tedd bele nyugodtan, ártani nem árt. A kilenc nap alatt azért már minden valószínűség szerint kész a cefréd, főzd. A pektinbontástól egyébként lesz egy icipici cukor megint, lehet, hogy egy fél napra újraindul a cefre, de nem tovább.

Előzmény: Volvorine (88836)
Volvorine Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88836

Sziasztok!

Van 9 napos körte és alma cefrém de csak most tudtam szerezni pektinbontót (Zimopec P 110 L). Érdemes beletenni, vagy már késő, hisz majdnem kiforrt a cefre??

Üdv

Mr.Stratos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88835

A teríték....

Mr.Stratos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88834

Olyan jól néztél ki és nemcsak néha,ráadásul most kiderűlt hogy okos is vagy ...a végén még Te leszel az új ötvenezresen ! ))))

Kiválasztás,emelés,bedöntés,lerak...kiválasztás,emelés,bedöntés,lerak...még most is izomlázam van ! Kemény munka volt !!! Satu

Előzmény: Törölt nick (88827)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88833

Érdekes, hogy amikor pálinkafőzésről beszélünk, senki nem gondol arra, hogy pálinkából kiindulva főzünk valamit.

Abból tényleg származhat félreértés (lám, származik is), hogy az alszesz kiindulási anyag és (közbenső) temék is lehet egy személyben, de a szövegkörnyezetből azt feltételezem, hogy Hf. ezúttal cefréből szándékozik alszeszt főzni. :)

Előzmény: schlumbergerrrr (88831)
Feriba51 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88832

"Ha az egyszerűbb utat választod , akkor igen !

(hordóba a gyümölcs , víz , cukor , majd a természet végzi a dolgát , a végeredmény dohos párlat)

 

Azért, tudod irigyellek, hogy egy ilyen marhaságot milyen nagy önbizalommal tudsz állítani.

Jó nedűt!

Előzmény: emGeza (88819)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88831

Csak félénken kérdem: a savazás az alszeszt érinti? Tudtommal a cefre állagára veszedelmes, ha a pH-ja (kispnagyH) nem megfelelő, az alszesz már védett.

Előzmény: Hurkafej (88830)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88830

Sziasztok!

Jövő szombaton és vasárnap ha minden jól megy lefőzöm az alszeszt, úgy volt eredetileg, hogy már a héten...

Ti ezért az egy hétért is besavaznátok, vagy ha eddig nem volt, akkor ez a hét nem szoroz semmit? Most úgy 3.7-4 között van a Ph.

Eddig műszer híján voltam, azért nem vols beállítva a PH szint.

vasbicikli Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88829

Szerintem túlaggódod a dolgot :)
Csináld úgy, ahogy a legkönnyebben meg tudod oldani magadnak. Ha lesz keverőd, akkor nem fog hiányozni a dupla falú üst.

Jó ez a fazék, amit kinéztél, bár pálinkafőző üstnek inkább a "magas lábas" formát tartják ideálisnak, mert ott a felület/magasság aránya kedvezőbb (a nagyobb felület több párát ad le ugyanannyi idő alatt). De amatőr szinten az ember kénytelen belemenni kisebb-nagyobb kompromisszumokba. Ennek a magasabb fazéknak legfeljebb annyi hátránya lesz, hogy mondjuk 10 perccel tovább tart majd a főzésed, mint egy ideális méretarányú üsttel. Sőt a keverés ezt még egy kicsit kompenzálja is, mert a mozgásban lévő cefréből könnyebben kiszabadulnak a gőzök.

Az alutalpú edény tökéletes, pont úgy fog melegedni, ahogy kell, ne aggódj!

 

Előzmény: Heartace (88817)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88828

Ezzel biztos sikerülni fog a cefrézésed :

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/termekleiras/szesz/erjeszt.pdf

Előzmény: kubikos2 (88806)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88827

Mindig mondtam, a ZD nem szórakozás, kemény munka. Szerencsére oda csak szorgalmas, dolgozni szrető emberek jönnek.

 

Előzmény: Tucso69 (88808)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!