Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88885

Fekete Bodzát, ami bokor.

Előzmény: edinano (88884)
edinano Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88884

Üdv minden pálinkafőzőnek. Egyre többet hallok a Bodza pálinka jótékony hatásáról.

Szeretném megtudni, hogy milyen bodzából jó főzni igazi pálinkát.

Hallottam a gyalogbodzáról, hogy az nem jó. Milyet érdemes szedni?

Előre is köszönöm a felvilágosítást.

snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88883

Abban nem lesz ÁFA.:-)

Előzmény: snapszmester (88882)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88882

Inkább Üveget.

Előzmény: Törölt nick (88881)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88881

Számlát küldjek vagy üres üveget :-)

Előzmény: snapszmester (88858)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88880

A legfontosabbat elfelejtettem.

Nagyon szépen köszönöm!

I

Előzmény: Kaszti Imre (88879)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88879

Jó volt az elképzelés,de a pénteki pálinka party után kissé zavarosra sikerült a fogaazásom.

Hát igen, a pálinka már csak ilyen.

Előzmény: snapszmester (88877)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88878

                                                    vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88816)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88877

Ok.

Mosás: vödör csapvízben, erősen kevergetve, ülepítve.

Aktiválás: csőben, készre szerelve.

Újabb mosás ugyan itt.

Előzmény: Kaszti Imre (88875)
Feriba51 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88876

"A lányom felszedte a szilvát került bele moniliás is 2 nap mulva kiönthettem ,erencsére csak egy fél vödör volt."

 

Bizonyosan nem tartotta be a rendszerességet a bunda lenyomásával kapcsolatban:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: TINTUS (88860)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88875

Szia snapszmester!

Eszemben sincs rosszul használni a gyantát. Még 1x elolvastam a szűrésre vonatkozó részt, de kérlek inkább segíts,mert nem vagyok még most sem biztos a dolgomban. Az valóban le van írva,hogy át kell mosni először a gyantát,még nem lesz tiszta a belőle kifolyó víz. Az is olvasható,hogy 10%-os sóoldattal kell aktiválni. Azt azonban most sem tudom,hogy először tegyem be a csõbe,mossam-öblítsem amíg nem tiszta a kifolyó víz,majd engedjem át rajta a sóoldatot,vagy vízzel mossam át előszőr mondjuk egy tálban,aztán sós fűrdő,majd végül be a csőbe és használ?

Szóval segítsetek kérlek a helyes használat elsajátításában!

 

Köszi: Imi

 

Előzmény: snapszmester (88873)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88874

A cefrézési tanácsokban nem engedek kompromisszumot.

Úgy se tartjátok be őket, akkor meg nincs értelme annak hogy ezt sem kell, meg azt sem.

Miért ne legyen tiszta, egészséges a gyümi?

Miért ne kellene aprítani?

Miért ne kellene tiszta, vegyszermentes hórdóban erjeszteni?

Miért ne kellene főzni erjedés után minél előbb?

snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88873

Szerintem olvasd el még néhányszor mert ez nem játék. Ha nem akarod megérteni akkor inkább neki se állj. Egy rosszul kezelt gyantával több kárt okozol mint ha rezes pálinkát innál.

Előzmény: elek81 (88872)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88872

Tehát a kész szűőn át kell engedni a sós oldatot, vagy a granulátumot kell beáztatni a sós oldatba?

Aktíválás után, de pálesz szűrés előtt a szűrőt át kell öblíteni sima vízzel, vagy ion vízzel?

Előzmény: jana001 (88866)
lezli56 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88871

 Meg a többieknek is! Most esett le:)

Előzmény: lezli56 (88870)
lezli56 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88870

Láttam az oldaladon az oklevelet, gratulálok hozzá!

Előzmény: hal65 (88756)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88869

Offffffff.

Mert Dezsőnek meg kell halnia..............:DDDD

On!!

Előzmény: Piszra (88868)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88868

Van egy nagy hűtőládám, + az egész család fagyasztójában egy-egy üres fakban az én gyümölcseim hevernek.

Ha már enni nem, de inni fogunk....:-D.-D

Poént félretéve, disznótor időszakra kiűrítem a fagyasztó ládákat.

Előzmény: Hurkafej (88867)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88867

Szép. Nagy hűtőd van :D

Én épen a bodzának próbálok helyet varázsolni a nagyszülők fagyójában, de plusz fagyasztó azért sok energiát fogyasztana. :)

Előzmény: Piszra (88865)
jana001 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88866

A Miklós1 féle1x1 ben 

a szűrési módszerek fejezetben.

Előzmény: elek81 (88863)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88865

Egy kis beszámoló:

 

Előzmény, és aggodalom: Itt és itt.

Ezek (élesztő és pektin bontó) után megnyugodtam: 

 

Ma már (kb. 5 nap alatt ki is fort a cefre. Most jön a tárolás a "bérfőzdés időpontig". Sajnos ez van, Na majd jövőre sajáttal. (Tavaly is ezt mondtam) :-D

Ma (miután kifort a cucc) letörölgettem a hordó belső falát ahol a felhabzás nyomot hagyott, hogy ne ecetesedjen az sem. 

 

..és még kb 150kg körte a hűtóben lapul....

 

Üdv.: Piszra.

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88864

Az össze szedet szilva,az még nem cefre.:-)

   Nem tudom benne van-e a "reggelinkbe":-))

Előzmény: TINTUS (88860)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88863

Szóval a műgyanta aktiválásról hol olvasthatok?

Esetleg saját módszeretek?

csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88862

   Legalább most már tudod, hogy két napig nem tartogatjuk a szilvát vödörben feldolgozatlanul, főleg akkor, ha beteg hibás gyümölcs is kerül bele....

Előzmény: TINTUS (88860)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88861

   Akkor most mi van? Nem értem.... :-((

Előzmény: snapszmester (88858)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88860

Mi a baj a Géza hozzászólásával?

igeneis tönkre megy a cefre, ha nincs megmosva, válogatva ......stb. A lányom felszedte a szilvát került bele moniliás is 2 nap mulva kiönthettem ,erencsére csak egy fél vödör volt.

Előzmény: Feriba51 (88832)
stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88859

Ne törölje,lehet hogy a vége "reklám szagú",de az nélkül meg plágium.

Előzmény: snapszmester (88858)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88858

Ok. töröld a hozzászólásom.

Előzmény: Törölt nick (88851)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88857

Ha jól látom, akkor ez erősen hasonlít egy pneumatikai reundszer légolajzó tartályára?

Honna szerezhető be?

Előzmény: norris53 (88855)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88856

Egy kis tananyag!

 

 

A PALINKAH konzorcium munkájának keretében több technológiai kísérletsort hajtottunk végre az elmúlt fél évben. Ezeknek az eredményeit is összefoglalva, naprakész ismereteink szerint a következő irányított erjesztési technológiát ajánljuk a csúcs körtepálinkák erjesztéséhez:

 

1.    Egészséges, utóérlelt gyümölcs becefrézése, ha kell mosni, zúzás, magozás

 

2.    Savazás 3,2 pH-ra foszforsavval vagy foszforsav-tejsav keverékkel

 

3.    1-2 g/hl Lallzyme HC (vagy 0,5-1 g/hl Lallzyme HC és 0,5-1 g/hl Lallzyme EX-V) és 2 g/hl Lallzyme Cuvée Blanc (béta-glükozidáz aktivitású pektinbontó) enzimek cefrébe keverése

Pektinbontás, aromafeltárás és a cukrokhoz kötött aromaanyagok felszabadítása

 

4.    30 g/hl Opti- vagy Optimum-White cefrébe keverése

Aromaanyagok védelme. Minden aromaanyagból, a vezéraromából is több marad a cefrében. Teltebb, hosszabb pálinka.

 

5.    20 g/hl Uvaferm 228 fajélesztős beoltás

Béta-glükozidáz aktivitású élesztő, további masszív primer aroma felszabadítás

 

6.    Erjesztés 17-18 °C-on

 

7.    Végerjedésben 10 g/hl Uvavital cefrébe keverése

 

8.    Erjedés után az oxidáció elleni védelemre odafigyelni és 7 napon belül főzni

 

A Lallzyme Beta enzim végerjedésnél korábbi adagolási lehetőségét még tesztelnünk kell. Ha becefrézéskor, vagy az erjedés derekán használható lenne (a Lallzyme Beta béta-glükozidáz enzimét nem gátolná a glükóz), akkor ezzel az enzimmel és a 228 élesztővel lenne felszabadítható a legtöbb aroma, miközben a körte vezéraroma anyaga (etil-2-transz-4-cisz-dekadienoát) a rövid idejű cefretárolás során nem hidrolizálna, csökkenne számottevő mértékben.

 

Jó munkát és jó időt kívánunk!

 

 

Üdvözlettel:

 

       Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

                  ügyvezető/director

                       Kokoferm Kft

H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10.

Tel/fax: +36-37-370-892, www.kokoferm.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!