Az illata ígéretes, az íze édes-cukros-karamellás talán kicsit házi csokoládés...majd meglássuk, vinni viszek mindenképp, max a padlón végzi, de leglább elmondhatjuk hogy ez is megvolt. (azért remélem nem ez lesza sorsa:)
gombászok: Tavaly bukkanam rá egy régi könyvben említették, hogy feldolgozható... Sajnos a darabolás is elég nehézkes,főleg a szárazabb rudak esetében. A magozás számomra még lehetetlen küldetésnek tűnik, próbálom hamar főzni.
Piszra:
Ezt a mennyiséget 15-20 perc alatt be lehet gyűjteni, ennyi még belefér, csak a helyet kell neki biztosítani. Feldogozás meg szigorúan otthon :)
...mióta megismertelek, tudtam, hogy egy elkötelezett "otthonfőző" vagy...na de ez a nyaralás
hordóval:):):)...nem semmi, ahogy Pestiesen mondják...a haver erre csak annyit mondott, hogy na"ez sem normális"...DDD...remélem a télin már kóstolhatok belőle, mert ez igazi kuriózum lesz...
Irígyellek a szorgalmadért, meg a talékonyságodért.
Tavaly valaki feldobta ezt a témát, csak úgy elméleti síkon volt is egy kis vita.
Most itt a gyakorlat.
A szjkenyér cukra a maghéj belsejében van, jól tetted, hogy áztattad. A maghéjnak magas a cellulózrost tartalma, ez biztos nem zavaró az erjedéskor. Magja viszont magas fehérjetartalmú, úgy gondolom, nem ártana valahogy az erjedésből kizárni, nehogy kellemetlen szagokat eredményezzen.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Családos ember vagyok, elképzelem a szitut. Nyaralás, és az utazótáskában a cefrénekvaló.
Indiszkrét kérdés,és off is a topicban, de a család mit szólt? (nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt.:-D)
Mindig azt mondja szeretett családom, hogy menjünk nyaralni ott legalább nem a fákkal, permetezéssel, kapálással, cefrézéssel foglalkozom, hanem velük. :-D
Görögbe készülünk idén, a tenger gyümölcseit lehet cefrézni?:-D
Én két éve főztem gyalogbodzát. Fésűvel bogyóztam. Nagyon jellegzetes íze ( kicsit olya mentás hatású orüregbe viszzaérződő ) van. Az illata az sokak szerint szag. Nagyon messzíről megérezni. Nekem nagyon bejön, de sokaknak nem.
Síma bodzát is főztem, az nekem sokkal jellegtelebb lett. Szerintem kicsit még éretlen lehett. Boltit is kóstoltam egyszer, az sem volt különb.
Szentjánoskenyérre bukkantam, Hordi 3x lett telitöltve(32kg), sajnos helyszűke miatt nem lett 4., 5.,...sokadik töltés...
A termés igencsak jellegzetes illatú ami különösen felerősödik, ha kis helyen vagyunk egybezárva egy nagyobb mennyiséggel. A termések 1-1,5 cm vastagok, széttörve a frissekben sűrű édes lé van a szárazabbakban ez a lé krirtállyá fejlődik.
Friss termés esetén a feldolgozáshoz elég egy kraftos fúró 3000/perc fordulattal és egy Nabiti féle rettenetes. A fúró tényleg kraftos legyen mert 2 vödör feldolgozása után az 1100W-os fúró is felhevült. Mielőtt nekiálltam volna az aprításank 2-3 cm-es darabokra törtem a terméseket és annyi vizet adtam hozzá ami épp ellepte. Az aprítás sokkal tovább tart mint egy szilva vagy meggy esetén.
A fúró kímélése végett a maradék mennyiséget nyakonburítottam forróvízzel majd pár perccel később az edényeket teljesen feltöltöttem, hogy ellepje a terméseket. (ezt már hidegvízzel) Ez érezhetően megpuhítja a terméseket, holnapig áznak, majd újra nekiesek a fúróval.
Először is elnézést szeretnék kérni, ha pálinkás hangulatomban lennék és érthetetlen zagyvaságpt beszélnék, azaz írnék! De lenne itt egy dolog, amit szeretnék megkérdezni. Ha ma átmostam a kation cserélő gyantát vízzel, majd a saját szűrő rendszerembe raktam és jól lezártam a kiszáradás veszélyétől, akkor azt holnap teljes nyugodtsággal aktiválhatom 10%-on NaCl oldattal? A végén simán mosható csapvízzel is?
Sikerült az első leégetést produkálnom. Eddig semmi nem égett le, duplafalú olajos üstömben, de most az alma megtréfált. Elég sűrű volt, nem tettem hozzá vizet a feltöltéskor, eléggé odakapta az alját. Az alszeszen sem az illítán, sem az ízén nem érzem a "kozmát" remélem mald tisztázás után a pálinkán sem érződik. Megtanultam, a duplafal sem mindenre biztosíték, így is vigyázni kell a fűtéssel.
Vágj bele nyugodtan! Én holnap megyek szedni, nagyon aromás a pálinkája, szerintem a legaromásabb ami főzhető. ahog már előttem is ítrák 2-3% cukrot bátran beletehetsz. Bogyót nyersen csak pár szemet mertem megkóstolni a sokhelyen olvasható hánytató hatása miatt, de egy néhány szem nem fog ilyesmit okozni. (Lekvárt ne főzz belőle az nem jó)
Ha keverőszárral aprítod akkor a vödör falán és a keverőszáron lévő gumiszerű anyagot nitrohígítval tudod eltakarítani a legkönyebben. (Próbáltam mosogatószerrel, alkohollal, sósavval, egyik se volt hatásos)
Tökéleztes igazán fűszeres pálinkát lehet főzni belőle > a 3% cukrot mindenkép elviseli > A turmikszolás során fellépő gyantát nekem szépen ki szedte a festékkeverő .
Elő > és utó párlatot figyelmesen vedd el akkor még prémium minőségű pálinkát is adhat !
Főzés közben a leg büdösebb -de a pálinkája már sokkal szelídebb !
A gyalogbodza ezidőtájt terem 1m-es szárak tetején fürtökben, a levelei az őszibarack levélre emlékeztetnek. Cefrézéskor ugyanúgy fúrószárral turmixoljuk, mint a bodzát, a szárakat ugyanúgy összeszedi a keverőfej, 2-3% cukor elmegy bele. Annyi érdekessége van, hogy a turmixolás és a cefre főzés során az edények falára gumiszerű gyanta rakódik, de ez csak az elmosogatást nehezíti. A pálinkáját többen undorító büdösnek tartják, szerintem nem az, inkább egy erősen aromásra sikerült bodza pálinkára hasonlít (ittam már ilyen bodzát). Nem próbáltam magamon a nyers bogyó hashajtó hatását, de a pálinkájától semmi baj nem lesz, érdemes vele foglakozni
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Eszemben sincs rosszul használni a gyantát. Még 1x elolvastam a szűrésre vonatkozó részt, de kérlek inkább segíts,mert nem vagyok még most sem biztos a dolgomban. Az valóban le van írva,hogy át kell mosni először a gyantát,még nem lesz tiszta a belőle kifolyó víz. Az is olvasható,hogy 10%-os sóoldattal kell aktiválni. Azt azonban most sem tudom,hogy először tegyem be a csõbe,mossam-öblítsem amíg nem tiszta a kifolyó víz,majd engedjem át rajta a sóoldatot,vagy vízzel mossam át előszőr mondjuk egy tálban,aztán sós fűrdő,majd végül be a csőbe és használ?
Szóval segítsetek kérlek a helyes használat elsajátításában!
Szerintem olvasd el még néhányszor mert ez nem játék. Ha nem akarod megérteni akkor inkább neki se állj. Egy rosszul kezelt gyantával több kárt okozol mint ha rezes pálinkát innál.