Keresés

Részletes keresés

Ggeri89 Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17855

Miért jó ez a módszer? nem egyszerűbb lemulcsozni?

Előzmény: Törölt nick (17854)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17854

Töltögető ekének is nevezik.

A sor közepén lévő barázdába csak a venyige megy, a trágyázáshoz a sorok mellé húznak 1-1 barázdát a sor mindkét oldalán jó mélyet(mindjárt hozok képet is)

Előzmény: juhosttt (17852)
Kapa bácsi Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17853

Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden fórumtagnak!Milyen fából vannak az oszlopok?Felénk az akácot fehérre kérgezik,hanem impregnálod akkor is vígan kibír 25-30,évet.több+ talán nem is igen kell.Az új fém oszlopok most felénk a leggyakoribb,és az min 75,év amit az bír.Régen az akácot a kérgezés után bordóilében áztatták néhány napig,és úgy tették be.Kátránnyal ne dolgozz,szennyezi a környezetet.Az égetés saját tapasztalat nem bír többet mint nélküle.

Előzmény: Gudora (17849)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17852

A barázdát mivel ástátok? Gondolom géppel, de milyen eszközzel? Trágya megy bele, vagy a vesszők is?

Előzmény: Törölt nick (17850)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17851

Mindenkinek BOLDOG KARÁCSONYT!

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17850

Gőzerővel megy a metszés

  

 

 

Gudora Creative Commons License 2014.12.23 0 0 17849

Szép estét mindenkinek!

 

Ti a szőlőlugas oszlopokat mivel szoktátok impregnálni?

A régebbi oszlopok cseréjekor a földbe kerülő részt tűzben megégettem. Nemrég kaptam bitument. Az új telepítéshez ezzel szeretném lekenni az oszlopok talpát, de azt hallottam, hogy ez nem túl jó dolog. Lehet valami káros anyag "kiáramlás", ami árt a szőlőnek?

Ti mivel dolgoztok?

 

Egyébként pedig minden kedves topik lakónak saját borral, Áldott Karácsonyt, és kórokózóktól mentes, cukorfokban gazdag, savakban kiegyensúlyozott  Boldog Új Évet.

 

Zoli

 

 

 

Oechsle Creative Commons License 2014.12.22 0 0 17848

Nagyon jól sikerült a borszaminárium, köszönöm!

 

A bádeni borrégió termelői közül, akikre régóta odafigyelek, a következőek:

 

http://www.weingutkiefer.de/de/unser-weingut/unser-weingut.php

 

http://www.weingutfritzwassmer.de/startseite/

 

http://www.dasenstein.de/

 

http://www.johner.de/

 

http://www.salwey.de/startseite.html

 

http://www.heger-weine.de/

Sok sikert a keresgélésben!

Előzmény: dezso (17847)
dezso Creative Commons License 2014.12.18 0 0 17847

Ez mar igen!  Remelem, a helyi vagy tavolabbi feherboraszok ott fognak tolongani.

 

Mondjuk menni nem tudok, mert csak masnap erunk haza, meg egyebkent is. 

Ellenben akartam mar kerdezni, hogy a Kaiserstuhlrol, illetve a Fekete-erdobol (vagy kornyekerol, ez lenyegeben a badeni borvidek, ha nem tevedek :) milyen pincek borait erdemes keresni?  Van a kozelunkben par jobb borbolt, meg egy Fekete-erdei specialitasokat arulo masik, csak tudnom kene, mit nezzek :)

Előzmény: Oechsle (17846)
Oechsle Creative Commons License 2014.12.16 0 0 17846

Tisztelt Fórumtársak!

Szombaton, azaz decmber 20-án este 18 órai kezdettel előadást tartok Balatonfüreden a Szent Benedek Gimnázium kóstolótermében (volt Széchenyi Szakközéspiskola). Az előadás során fényképes prezentáció segítségével mutatom be a bádeni borvidéket, a rezisztencianemesítést, az ökológiai szőlőművelés lehetőségeit, a freiburgi borászati kutatóintézetet, vázolok néhány kutatási területen elért szakmai sikert. Az előadás témáihoz a bádeni borrégió borait prezentálom, az bemutató után pedig mindenkinek lehetősége nyílik 15-20 különböző német bor megkóstolására. A borkorcsolyákról és az ásványvízről gondoskodunk. 

Mind a részvétel, mind pedig a fogyasztás díjtalan!

Kérem azonban, hogy december 18-ig (csütörtök) jelezzen vissza a részvételi szándékáról, hogy a létszám tekintetében tudjunk felkészülni az estére. Felhívom továbbá az esten bort fogyasztók figyelmét, hogy a biztonságos hazajutás feltételeiről maguk gondoskodjanak.

A 10 éves nemzetközi tanulmányaim során szerzett tapasztalatok továbbadása a célom, amivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó borászatok közötti szorosabb összefogást erősíthetem.

Szeretettel várom szombat este!

 

Gyukli Krisztián


info@gyuklipince.hu

Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17845

jelenik.  D , az hogy  a szőlő húsa és héja hogyan esik szét , /mindent beleértve ,a sűrűséget vagy hígságot/ az érés ill, évjárat függő, nem volt semmi baj a lekvárral /bogyózva, kocsánytól elválasztva/ meg kellet volna indítani az erjesztést 2-3 hét után  kb 50% erjedés után, szőtt zsákban préseld ki.  / lassú présselés/ erjesztés előtt nem árt  kevés aszkorbin sav /antioxidáns/és kevés kénpor a rothadással járó rosz gombák kivédésére,/ hozzá adása./ebben az esetben nem szükséges pektinbontó. az erjesztő gomba elvégzi a dolgát, ha kiforta must , egy derítést el kell  végezni /deriton/ szerrel.1 hét ülepedés után tükrös /tiszta/ lesz a bor.

Előzmény: JelenikD (17842)
JelenikD Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17844

Igazából tök hülyének tartom az illetőt aki ellopta, nemtudom mit csinált azzal a 4-500 kiló 11-12es cukros szőlővel, amit a lisztharmat meghagyott, biztos király verjus lett belőle ... :D

Az bánt az egészbe, hogy ez lett volna az első szüretem, meg komolyan mondom még az, hogy éretlenül szedte le, legalább várt volna pár hetet mielőtt ellopja hogy érett legyen :)

 

Előzmény: Falusi1 (17843)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17843

Javaslom előtte olvass szakirodalmat és minőségi pektinbontót vegyél, mert kűlönben tényleg lekvárt csinál a cefréből. Én már láttam ilyet.

Nem szeretnék humorizálni az ellopott szőlőd apropóján, de a végén még hálás leszel a tolvajoknak. :)

Előzmény: JelenikD (17842)
JelenikD Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17842

Lehet hogy jövőre egy kisebb kb 100l-es adagon kipróbálom a pektinbontót, gondolkodtam rajta egyébként. Csak úgy voltam vele hogy inkább megkérdezem, mi lehet az oka ennek a lekvár állagnak. Idén a tolvajok nagyjából 80 kilót hagytak meg, úgyhogy ezt már nem bántam annyira "kidobni".

Attól félek hogy esetleg több száz literrel is megeshet ez, az lenne igazán szívás.

 

Mondjuk van egy olyan sejtelmem, hogy aki idén megtette, az jövőre is le fogja lopni a szőlőt...

Előzmény: Falusi1 (17841)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17841

Nekem nem volt több a durva seprő a szokásosnál, de a bor nekem sem akar tisztulni.

Előzmény: csite (17839)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17840

Sajnálom nincs más tippem. Lehet, hogy a 2014-es időjárás okozhatta.

Előzmény: JelenikD (17838)
csite Creative Commons License 2014.12.15 0 0 17839

a sok nedvesség hatására nekem is sokkal puhább bogyók voltak, meg gondolom a sok gomba megtette a bomlasztó hatást
első fejtéskor (ülepítettlen mustból) kb. az 1/6-a volt ami fejtési veszteség volt, az mind seprű volt, és még nem volt letisztulva a kierjed bor

Előzmény: JelenikD (17836)
JelenikD Creative Commons License 2014.12.14 0 0 17838

Nem tettem.
Az nem bontaná le annyira, hogy utána dőlne ki a prés kosarai közt az anyag?

Előzmény: Falusi1 (17837)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 17837

Tettél-e bele pektinbontót?

Előzmény: JelenikD (17836)
JelenikD Creative Commons License 2014.12.14 0 0 17836

Itt is fel szeretnék tenni egy kérdést, mert sajnos ősszel a boros fórumba nem érkezett rá nagyon válasz.

A vörös cefrét egy hétig tartottam héjon, préseléskor észre kellett vennem hogy a cefre kb. 40%-a olyan mint valami hígabb lekvár. Ment is pálinkának az egész, miután ellopták a szőlőm nagyrészét, ezzel a kis maradékkal nem szórakoztam.

Mitől lett lekváros? Ha isten is úgy akarja és jövőre nem lopja le senki a szőlőt, nem szeretném ugyan ezt a hibát is elvéteni nagyban.

Ggeri89 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 17835

Mennyi az a picit drágábban? :)

Előzmény: BZoltan (17834)
BZoltan Creative Commons License 2014.12.12 0 0 17834

nevessen ki bárki :) de a héten jöttem rá, hogy nem is olyan nagy hülyeség egy picit drágábban konténeres oltványt venni az őszi oltvány helyett, hiszen két kapálást frankón megúszik ezzel az ember.

juhosttt Creative Commons License 2014.12.11 0 0 17833

 

Olasz rizling ma. Sajnos megjelent a fekete penész, vagy vmi szösz. Azok a szemek nagyon rosszak, de a töppedt és aszu szemek egész korrektek voltak.

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.06 0 0 17832

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=886639744703127&set=a.336760986357675.86152.100000713290221&type=1&theater

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.04 0 0 17831

..

medveger Creative Commons License 2014.12.01 0 0 17830

Örülök, hogy végül elégedett voltál a Kaszás Balázzsal.

Idén én megint nagyon szép oltványokat kaptam tőle, s megcsinált olyat is, ami 29 db egyedi rendelés (l. "rózsamáli") volt. :-)

(Mondjuk ezt csak azért vállalta, mert volt mellette pár fajtából többszázas rendelés is - el is mondta, hogy igazság szerint 29 oltvánnyal gyakorlatilag ugyanannyi a macera, mint 150-el, és hát ugye a fizetség azért jóval kevesebb...)

 

Szerintem egyébként 100-150 db-ot gond nélkül elvállal bármiből, nála az már nagynak számít. Úgyhogy érdemes megpróbálni, ha másnál nem tudod leoltatni.

Előzmény: juhosttt (17826)
Ggeri89 Creative Commons License 2014.12.01 0 0 17829

Valaki tudna ajánlani rizlingszilvániból klónt, és milyen alanyra lenne érdemes oltatni?

BZoltan Creative Commons License 2014.12.01 0 0 17828

Valami ilyesmi volt nálunk is. Szerintem simán eladta a mi rendelésünket egy másik ügyfélnek, nekünk meg hazudott egy frankót.

 

A nagyvázsonyi tippet köszönöm. Ma felhívom, hogy konténeresben tud-e valamit nyárra.

Előzmény: Gudora (17824)
kovás zoli Creative Commons License 2014.11.30 0 0 17827

Nekem semmi problemam nem volt velük söt.Töbször valtoztatam a darabszamban es nem volt gond.Kis tetelben vettem tölük 3 fajtäbol összesen 120 db es nem volt gond

juhosttt Creative Commons License 2014.11.30 0 0 17826

Én kis tételben rendeltem tavaly, de volt pár selejtes oltvány. (Kitört az oltvány, de látszott is a rossz forradás)

Érdeklődtem ezerjó ügyében is, de 500 db alatt nem vállalták el. Nekem csak 150 db kellett volna. Végül is korrektek, de sztem a kicsikkel nem szívesen bajlódnak. (19 fajta csemege szőlőt rendeltem és csak 2 oltvány/fajta és ebben voltak a selejt oltványok ). Ezt leszámítva azért elégedett vagyok, ha netán nagyobb tétel kellesz valamiből lehet felkeresem őket.

Viszont Medvegerrel sokat vitatott kaszás oltványok jobban produkáltak mint vártam. A gyökértelen is gyökeret vert! Szóval elégedett vagyok! Idén csak gyümölcsfát rendeltem, a szőlőt a pécsi kutatóból rendeltem meg. 

Előzmény: kovás zoli (17825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!