A sor közepén lévő barázdába csak a venyige megy, a trágyázáshoz a sorok mellé húznak 1-1 barázdát a sor mindkét oldalán jó mélyet(mindjárt hozok képet is)
Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden fórumtagnak!Milyen fából vannak az oszlopok?Felénk az akácot fehérre kérgezik,hanem impregnálod akkor is vígan kibír 25-30,évet.több+ talán nem is igen kell.Az új fém oszlopok most felénk a leggyakoribb,és az min 75,év amit az bír.Régen az akácot a kérgezés után bordóilében áztatták néhány napig,és úgy tették be.Kátránnyal ne dolgozz,szennyezi a környezetet.Az égetés saját tapasztalat nem bír többet mint nélküle.
Ti a szőlőlugas oszlopokat mivel szoktátok impregnálni?
A régebbi oszlopok cseréjekor a földbe kerülő részt tűzben megégettem. Nemrég kaptam bitument. Az új telepítéshez ezzel szeretném lekenni az oszlopok talpát, de azt hallottam, hogy ez nem túl jó dolog. Lehet valami káros anyag "kiáramlás", ami árt a szőlőnek?
Ti mivel dolgoztok?
Egyébként pedig minden kedves topik lakónak saját borral, Áldott Karácsonyt, és kórokózóktól mentes, cukorfokban gazdag, savakban kiegyensúlyozott Boldog Új Évet.
Ez mar igen! Remelem, a helyi vagy tavolabbi feherboraszok ott fognak tolongani.
Mondjuk menni nem tudok, mert csak masnap erunk haza, meg egyebkent is.
Ellenben akartam mar kerdezni, hogy a Kaiserstuhlrol, illetve a Fekete-erdobol (vagy kornyekerol, ez lenyegeben a badeni borvidek, ha nem tevedek :) milyen pincek borait erdemes keresni? Van a kozelunkben par jobb borbolt, meg egy Fekete-erdei specialitasokat arulo masik, csak tudnom kene, mit nezzek :)
Szombaton, azaz decmber 20-án este 18 órai kezdettel előadást tartok Balatonfüreden a Szent Benedek Gimnázium kóstolótermében (volt Széchenyi Szakközéspiskola). Az előadás során fényképes prezentáció segítségével mutatom be a bádeni borvidéket, a rezisztencianemesítést, az ökológiai szőlőművelés lehetőségeit, a freiburgi borászati kutatóintézetet, vázolok néhány kutatási területen elért szakmai sikert. Az előadás témáihoz a bádeni borrégió borait prezentálom, az bemutató után pedig mindenkinek lehetősége nyílik 15-20 különböző német bor megkóstolására. A borkorcsolyákról és az ásványvízről gondoskodunk.
Mind a részvétel, mind pedig a fogyasztás díjtalan!
Kérem azonban, hogy december 18-ig (csütörtök) jelezzen vissza a részvételi szándékáról, hogy a létszám tekintetében tudjunk felkészülni az estére. Felhívom továbbá az esten bort fogyasztók figyelmét, hogy a biztonságos hazajutás feltételeiről maguk gondoskodjanak.
A 10 éves nemzetközi tanulmányaim során szerzett tapasztalatok továbbadása a célom, amivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó borászatok közötti szorosabb összefogást erősíthetem.
jelenik. D , az hogy a szőlő húsa és héja hogyan esik szét , /mindent beleértve ,a sűrűséget vagy hígságot/ az érés ill, évjárat függő, nem volt semmi baj a lekvárral /bogyózva, kocsánytól elválasztva/ meg kellet volna indítani az erjesztést 2-3 hét után kb 50% erjedés után, szőtt zsákban préseld ki. / lassú présselés/ erjesztés előtt nem árt kevés aszkorbin sav /antioxidáns/és kevés kénpor a rothadással járó rosz gombák kivédésére,/ hozzá adása./ebben az esetben nem szükséges pektinbontó. az erjesztő gomba elvégzi a dolgát, ha kiforta must , egy derítést el kell végezni /deriton/ szerrel.1 hét ülepedés után tükrös /tiszta/ lesz a bor.
Igazából tök hülyének tartom az illetőt aki ellopta, nemtudom mit csinált azzal a 4-500 kiló 11-12es cukros szőlővel, amit a lisztharmat meghagyott, biztos király verjus lett belőle ... :D
Az bánt az egészbe, hogy ez lett volna az első szüretem, meg komolyan mondom még az, hogy éretlenül szedte le, legalább várt volna pár hetet mielőtt ellopja hogy érett legyen :)
Lehet hogy jövőre egy kisebb kb 100l-es adagon kipróbálom a pektinbontót, gondolkodtam rajta egyébként. Csak úgy voltam vele hogy inkább megkérdezem, mi lehet az oka ennek a lekvár állagnak. Idén a tolvajok nagyjából 80 kilót hagytak meg, úgyhogy ezt már nem bántam annyira "kidobni".
Attól félek hogy esetleg több száz literrel is megeshet ez, az lenne igazán szívás.
Mondjuk van egy olyan sejtelmem, hogy aki idén megtette, az jövőre is le fogja lopni a szőlőt...
a sok nedvesség hatására nekem is sokkal puhább bogyók voltak, meg gondolom a sok gomba megtette a bomlasztó hatást első fejtéskor (ülepítettlen mustból) kb. az 1/6-a volt ami fejtési veszteség volt, az mind seprű volt, és még nem volt letisztulva a kierjed bor
Itt is fel szeretnék tenni egy kérdést, mert sajnos ősszel a boros fórumba nem érkezett rá nagyon válasz.
A vörös cefrét egy hétig tartottam héjon, préseléskor észre kellett vennem hogy a cefre kb. 40%-a olyan mint valami hígabb lekvár. Ment is pálinkának az egész, miután ellopták a szőlőm nagyrészét, ezzel a kis maradékkal nem szórakoztam.
Mitől lett lekváros? Ha isten is úgy akarja és jövőre nem lopja le senki a szőlőt, nem szeretném ugyan ezt a hibát is elvéteni nagyban.
nevessen ki bárki :) de a héten jöttem rá, hogy nem is olyan nagy hülyeség egy picit drágábban konténeres oltványt venni az őszi oltvány helyett, hiszen két kapálást frankón megúszik ezzel az ember.
Örülök, hogy végül elégedett voltál a Kaszás Balázzsal.
Idén én megint nagyon szép oltványokat kaptam tőle, s megcsinált olyat is, ami 29 db egyedi rendelés (l. "rózsamáli") volt. :-)
(Mondjuk ezt csak azért vállalta, mert volt mellette pár fajtából többszázas rendelés is - el is mondta, hogy igazság szerint 29 oltvánnyal gyakorlatilag ugyanannyi a macera, mint 150-el, és hát ugye a fizetség azért jóval kevesebb...)
Szerintem egyébként 100-150 db-ot gond nélkül elvállal bármiből, nála az már nagynak számít. Úgyhogy érdemes megpróbálni, ha másnál nem tudod leoltatni.
Nekem semmi problemam nem volt velük söt.Töbször valtoztatam a darabszamban es nem volt gond.Kis tetelben vettem tölük 3 fajtäbol összesen 120 db es nem volt gond
Én kis tételben rendeltem tavaly, de volt pár selejtes oltvány. (Kitört az oltvány, de látszott is a rossz forradás)
Érdeklődtem ezerjó ügyében is, de 500 db alatt nem vállalták el. Nekem csak 150 db kellett volna. Végül is korrektek, de sztem a kicsikkel nem szívesen bajlódnak. (19 fajta csemege szőlőt rendeltem és csak 2 oltvány/fajta és ebben voltak a selejt oltványok ). Ezt leszámítva azért elégedett vagyok, ha netán nagyobb tétel kellesz valamiből lehet felkeresem őket.
Viszont Medvegerrel sokat vitatott kaszás oltványok jobban produkáltak mint vártam. A gyökértelen is gyökeret vert! Szóval elégedett vagyok! Idén csak gyümölcsfát rendeltem, a szőlőt a pécsi kutatóból rendeltem meg.