Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88959

2 kérdésem lenne.

 

1. A pektinbontó enzimet el lehet túlozni? Azaz, lesz valami hátránya, ha túl sokat teszek a cefrébe, vagy dolgozik, ameddig van mit, és kész?

 

2. Olvasom itt az ágaprítót. Ezeken a megfizethető példányokon egész kis lyuk van, hogy lehet abba beletenni az almát, birset? Át kell alakítani valahogy? Vagy a gyümölcsöt kell átalakítani, darabolás útján, és azt szétcsapatni?

ISTI 11 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88958

Nincs a maggal semmi gond. Az eredeti Szatmári Szilvapálinka készítésekor, a mag 1/3 részét benne hagyják a cefrébe. 

Előzmény: Hurkafej (88939)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88957

Kozmaolaj leválasztásnál, annyit szoktam tenni, hogy alszesz főzéskor hideg vízzel 1/3 részéig telt dunsztos üveget teszek az először lejövő alszesz alá, ezt az üveget amikor megtelt, félreteszem és a tetejéről a kozmaolajat műanyag spaklival lefölözöm.

  Észrevettem, hogy a kozmaolaj nem mindig, kizárólagosan csak az elején jön, valamikor a 3-4 vagy 5.-ik dunsztos üveg tetején is ott a kozmaolaj, (ezekben az üvegekben már nincsen hidegvíz, csak az elsőben), lefölözöm azokról is, ha látok a tetején.

Előzmény: Tentem (88956)
Tentem Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88956

Köszönöm szépen!

 

Természetesen az opálosság miatt kérdeztem, de megnyugtattál!

Előzmény: Törölt nick (88953)
hal65 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88955

Nem tudom ki lehetett? :))

Előzmény: ISTI 11 (88954)
ISTI 11 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88954

Üdv mindenkinek!

Nem találom a fórumon azt a hozzászólást, amiben valaki ajánlotta, hogy gyárt deflegmálót, és el is adja. Ott a képen, gömb alakuak voltak, 1 colos csatlakozóval.

Ha valaki tudja, kérem írja meg. Kösdzönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88953

Én desztillált vizet szoktam használni, amikor van, (úgy hozzák), de ha éppen nincsen, akkor ioncseréltet veszek, azt használom. Nem volt még opálos gyümipálinkám 2 év alatt, 46%-ra szoktam hígítani mindegyiket.

Előzmény: Tentem (88951)
barkócza Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88952

Ionizált víz... :-)  - ez új. Volt már ionvíz, ionkezelt víz, de ez még nem.

Előzmény: Tentem (88951)
Tentem Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88951

Sziasztok!

 

Szeszfok beállításhoz, lehet használni benzinkutas ionizált vizet?

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88950

Sziasztok! Elromlott tegnap a cefrekészítő gépem. Alko-H1600 a márkája. Ma atomjaira szedtem, vittem a tekercselőhöz, de kiderült, hogy csak a kapcsolója romlott el. Most, ha már majdnem teljesen szétszedtem, egy olyan kérdésem lenne, hogy a villanymotor tengelyéről ami a kés alatt van, alumínium tömb, azt hogyan lehetne leszedni? Simán le kell ütni róla, ékkel van rajta a motoron, vagy valami más technika szükséges, esetleg csavar, amit nem látok? Továbbá, az alumínium tömb alatt van -e valami szimmering, vagy tömítés, ami a gyümölcslé motorba folyását megakadályozná?

  Hátha szerelt már szét valaki ilyen masinát.

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88949

Nem tudom mivel sértettelek meg, de most olvastam a másik topocot, és kitettem a linket, hogy meg tudj nyugodni.

Szóval várom a bocsánatkérést, ha már Te is azt kértél volna, link nélkül. Bár nem lett volna nagy kunsz beírnod, hogy "digital ph meter", de ha kell a link, ott van.

 

Azért még elnézést kérek, hogy valakinek mertem olcsó megoldást javasolni, igazán undok dolog volt tőlem.

Remélem leesik az irónia...

 

Üdv! ;-)

Előzmény: csalitos (88947)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88948

Nem Hf. vagyok, de pont ilyeneket nézegettem.

Ez a legolcsóbb (5,34 GBP), a többség 8-10 körül van.

Előzmény: csalitos (88947)
csalitos Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88947

   Áháá... jó hogy találkoztunk! A másik topikon nagy mellénnyel bevágtál az ember pofájába egy árat, mint egy kézigránátot, megjegyezvén, hogy azárt annyi, mert nem törekednek 200%-os haszonra. Az ember bizonyitékot vár, hogy te egy nagytudási és igazmondó személy vagy, mert amit te állitasz az nem egy légbőlkopott hülyeség.

   Két lehetőséged van:

   1. -belinkeled a bizonyitékot

   2. -elnézést kérsz, mert hülyeséget írtál.

   Van egy harmadik is, csak ezt nem illő hangosan kimondani.

   Minden jót.

   Józsipapa

  

Előzmény: Hurkafej (88944)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88946

Mi igen, a tavalyi szezonban, rá egy évre egyik barátom megkínáltz házi borral, egyből felismertem hogy otellobol készült.:)
Nagyon jellegzetes íze van, könnyű felismerni.

Előzmény: edinano (88945)
edinano Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88945

Üdv minden pálinkafőzőnek. Olvastam Békési Zoltán-Csarnai Erzsébet Házi pálinkafőzés c. könyvét, és a szőlőből való főzésnél nem találtam az Othello szőlőt.

Főzőtt már belőle valaki pálinkát?

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88944

3-3,2-re attól függetlenül, milyen a gyümölcs!

 

Előzmény: edding1100 (88943)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88943

sziasztok!
a cefre forrás közben is megpipósodhat? 2x30l gyalogbodza cefrém már a forrás végét járja, max 1-2nap van hátra és mára midnkettő bepimpósodott... 
Bodzának mennyire kell vissza venni a Ph-ját?

vasbicikli Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88942

Kicsit ellentmondásos ez a pálinkavizsgálati tájékoztató.

 

A metanolnál azt írja (helyesen), hogy a szokásos technológiákkal nem válaszható el a pálinkától.

A hidrogén-cianidra meg ezt:  "Mennyisége a metanollal azonos módon újrafőzéssel csökkenthető."

 

A cianidnak hasonló hatása van, mint a szén-monoxidnak: a vér oxigénfelvevő képességét blokkolja. Kis mennyiségű cianid utóhatás nélkül kiürül a szervezetből, nem halmozódik fel. Szén-monoxidos hasonlattal élve ez olyasmi, mint amikor a faszenes grill begyújtásakor kicsit beszippantunk a CO tartalmú füstből, és megfájdul a fejünk, de a friss levegőtől hamar rendbe jövünk.

A cián a mag belsejében van, de néhány összetört mag miatt nem kell aggódni. Véleményem szerint veszélyes mennyiségű cianidot szilvamagos pálinkával nem tudunk magunkhoz venni, sokkal hamarabb jön az alkoholmérgezés.

Előzmény: hal65 (88940)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88941

...igazságod vagyon...tényleg nagyon hasonlítanak egymásra...nem csoda, hogy sokan összetévesztik...de ha sört lehet belőle főzni, akkor lehet, hogy valami más szesz is kijön belőle...mindenesetre én kiváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle...

Előzmény: szilvakukc (88937)
hal65 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88940

Mondhatnám, hogy a kokoferm-nek biztos van rá válasza,:)  de szerintem Itt kéne megnézned: http://www.palinkavizsgalatok.hu/gyakori-kerdesek/

Előzmény: Hurkafej (88939)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88939

Sziasztok!

 

A csonthélyasok magjának melyik részéből tudna kioldódni esetleg a cián, ha megtörik?

Van egy szilvafám, amin a mag rosz. ödörben ami feljön a víz tetejére, annak általában a magja szét volt repedve, persze miután észrevettem, már magoztam mindet, de mégis érdekelne a történet. Az egyik hordómba volt pár szem, mert az korai volt, és a másik fáról is potyogott 1-2 szem, és láttam, hogy a bunda tetjén ott van a kis mag, ami a hély beleselyében van.

halkergető Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88938

Villanymotoros 32-es húsdaráló, úgynevezett sajt-tárcsával, vagy 12-15-ös lyukú tárcsával.

Előzmény: cefre_86 (88930)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88937

Hát próbálj egy magyar növényhatározót nézegetni, azt még érted is.:DDD

Gledícsia címszó alatt keresd.

Előzmény: rézműves1 (88936)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88936

...pedig, ahogy a német gyógynövényhatározó képeit nézegetem, nagyon úgy néz ki...nem vagyok szakértő, de van ennek a növénynek egy "alteregója" is, szerinted???...

Előzmény: zsuzska60 (88934)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88935

Bogár?

Előzmény: zsuzska60 (88934)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88934

pláne, hogy ez nem a szentjánoskenyér :)

 

Előzmény: szilvakukc (88929)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88933

                                 vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88898)
kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88932

Természetesen pépesítettem fúróba fogható habarcskeverővel.

Előzmény: emGeza (88922)
barkócza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88931

Nem volt kéznél sárga főd? :)

 

Előzmény: szilvakukc (88929)
cefre_86 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88930

Sziasztok,

 

Sikerült beszereznem egy nagyobb adag almát (170 kg), amit valamikor majd szeretnék cefrézni. Megfordult a fejemben, hogy ez biza sokáig tartana késsel darabolni, szőlődarával felaprítani, ugyhogy szeretnék valami hatékonyabb módszert találni. Mik jöhetnek szóba? Ágaprítóval sajnos nem rendelkezem (noha kézenfekvő megoldás volna).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!