A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm a tanácsaitokat, örülök, hogy itt legalább foglalkoztok a blőd kérdéseimmel, de össze ne vesszetek rajta. Egyelőre tart a gyakorlási fázis, pironkodva bevallom, hogy volt olyan este, amikor a gépet elfelejtettem bekapcsolni, csak az időzítő kapcsoló ment, de mégis Brikka lett reggel gyorsban, tényleg kell a legalább fél óra előmelegítés...
Próbálok majd a kávékra is jobban figyelni, de azt hiszem eddig is jobbat ittam, mint egy átlag kávéfogyasztó, de itt is rengeteget kell még tapasztalnom, gyakran vettem 1 kg-os kiszerelésben a kávét, a jövőben majd kisebb adagokat veszek, míg megtalálom a számomra ízletes típust, cibetmacskásig itt sem szándékozom eljutni.
Nem, nem kell megtanulni. Az egy szükségmegoldás, ha nincs más, teljesen kihagyható, és még később sem veszi hasznát ha pides a gép. Ha a tanulási folyamatot szeretnéd egyszerűbbé tenni az elején, belövöd stabil 92-95°C közé valahova, és gyakorolsz. Akkor is hasznos, ha csak egy féle kávét iszol egész életedben, mert abból mindig ugyanazt kapod. A pid nélküli géphez meg kell találnod azt a kávét ami elég széles hőmérséklet tartományban jó, amíg ezek megvannak kidobod a pid árának felét (vagy legalábbus nulla élvezeti faktorral fogyasztod el, ami számomra ugyanaz). Ez nem motorozás, hogy ne adjunk nagymotort a kezdőnek mert megöli magát, hátránya nincs a pidnek csak előnye. Persze ha ezekre az előnyökre nem vágyik, vagy nincs rá keret akkor el lehet hagyni de hogy meg kellene tanulni szörfözni az nem igaz.
Hifis hasonlat most nem ugrik be, de ami miatt szerintem szükséges az olyanoknak is mint te az az, hogy a gyári termosztát épp az alap, olaszos kávékat küldi meg hővel amik ezt nem szeretik. Tudásához képest potom pénz. Persze lehet nélküle is jó kávét készíteni, de gyakrabban lesz kesrű az eredmény mint nélküle mint vele. Igaz utólag is beszerelhető ha meggondolod magad, csak egy ötlet volt, ami nekem segített volna mikor kezdtem.
Mylord: ebben nem értünk egyet, de nem is kell. Jól összefoglaltuk a mellette/ellene érveket, james0006 majd dönt. Ahogy szoktam mondani a mi feladatunk ilyen esetben a tájékoztatás, nem a meggyőzés.
Ez a "mezitlábas" :-) régi Gaggiámmal készült, mindenféle tuning nélküli kisgép volt, nagyon szerettem.
Szerintem, ha jó KV-kat szeretnétek készíteni a mostani otthoni gépparkotokkal, a szemes KV-alapanyagra figyeljetek, mert lehet, hogy a PID-et talán megérdemli (majd egyszer) az a kis világítós GB, de hogy a kilós Omniára nem szolgált rá mint büntetésre, az viszont tuti! :-)
Az utolsó hozzászólás igen közel áll az általam kitűzött célhoz. Ez persze még változhat, de most elégedett vagyok. Nem írogattam ide, de szántam rá némi időt, hogy a kiválasztott gép került hozzám. Újat nem akartam, használtan pedig mindenképpen egy régebbi Gaggia Baby v Classic volt, melyek szóba jöhettek. Visszatérve a hifis hasonlathoz, ez a PID, jobbfajta szűrő olyan, mint ott a kábelezés, biztos kell a kánaánhoz, de ha már ezen múlik a végeredmény, megette a fene az egészet. Nem akarok Reneka szűrőt a gép harmadáráért, stb. A Brikkával is ízlett eddig a kávé, addig eljutottam, hogy vettem kb 2 éve a darálót, igaz kávéból az alap Pacificaffé és más magyar kézműves kávékat ittam, igazán ínyenc és drága kávékat nem, nagyon megszorulva(kifogyva) évente 1 kg Omnia is beugrott, de tényleg nem akarok elmerülni, mert már így is úgy érzem megérte megvásárolnom ezt a gépet, az intenzívebb ízt persze még szoknunk kell a párommal, főleg a kisebb adagot, mert reggel és délután a 4 személyes kotyeszt megfelezve simán betoltuk.
...hát, ebben nem értünk egyet, különösen olyan esetekben - akár pl. mint most ennek a fórumtársnak az esetében is -, amikor valaki abszolút kezdőként jön ide kérdezni, és ráadásul külön ki is mondja, hogy nem akar elmélyedni még a PID szintjén sem a karos eszpresszózásban, KV-zásban. Megnyugtatlak: ezzel a szettel PID nélkül is lehet kiváló KV-italokat készíteni, pláne olyan kezdőként, akinél, mondjuk az összehasonlítási alap a kotyogó, vagy akár brikka, vagy épp valamilyen konzerv (pod, kapszula) KV-ital. Ezt pedig nem az elképzelésem, hanem a saját KV-s utam alapján mondom. Van még továbbá ide is írogató "szaki", aki még mindig a 3járatú szelep létszükségén rugózik, pedig már tisztáztuk: az otthoni eszpresszózásnál nem igazán, az elkészítendő KV-ital minőségén pedig semmit nem befolyásol ezen alkatrész léte, vagy épp hiánya.
Szerintem a PID-et (is) kezdőknek alapvetően olyanoknak kellene ajánlgatni, akiket ez kifejezetten érdekel, erre kifejezetten rákérdeznek, mert amúgy elvihetjük a kérdező kezdőket nagyon az erdőbe úgy, hogy oda egyáltalán nem akarnak bemenni.
A pid nem valami úri huncutság magas hegyének a csúcsa, hanem alapkövetelmény ha már enyit szánsz a gépekre. 3 fokos hőmérséklet különbséget simán érzel, és a gyári termosztat >10°C kilengéssel dolgozik.
Eladom szeretett Lelit Anna gépemet. 1,5 éves, havonta vízkőtelenített, rendszeresen visszaöblített, csak lágyított vízzel használt masina. Kisebb, használatból adódó karcok előfordulnak rajta, de patika az állapota.
Adom hozzá, egy és kétszemélyes gyári szűrőjét, továbbá egy vak szűrőt, egy IMS Competizione (https://www.avxcafe....m-es-Szurokosar) kétszemélyes kosarat és egy Lelit XMC013 57mm-es Nyitott szűrőtartó kart. Valamint szintén jár hozzá egy 57-es Lelit tamper, ennek az elén egy helyen minimális tompulás van, de nem zavaró.
Elsősorban egyben szeretnék megválni tőle, 92 ezer Ft az ára. A gép Halásztelken van, de keddenként a XI kerületben is átvehető.
Igen. Ott már a határon voltam, szerencsére gyógyulási stádiumban, úgy látom e területen is a régebbi készülékek az időtállóbbak.
Sajna azért is volt hibás a kérdésem, mert az első nekifutásra elszállt a poszt, ebben még írtam, hogy nem török PID-es magasságba, a gyors második - fórumra került- igen hevenyészett és magyartalan lett.
Annyit még számíts bele, hogy ha már Simihez megy majd egyszer, tetess bele egy PID-et is. Így mondhatni bármilyen kávéval elboldogul majd. Ennél feljebb lehet lépni, de az már nem annyira ésszerű, inkább érzelmi alapú döntés.
Köszi mindenkinek a tanácsot, a tisztításnak, karbantartásnak utánaolvasok, vakszűrőm valóban nincs, de beszerzem. Egyelőre csapvízzel használom, ez hazavághatja? Olvastam itt alább, hogy ásványvizet használnak a kávéhoz, ennek is utánanézek. A gép az elmúlt időben sokat állt, egy nyaralóból került piacra, felsőszűrőt levéve igen vízköves volt alatta, én ezen kívül nem merek belepiszkálni, de a kezdeti próbálkozások így is biztatóak,hamarosan megkeresem az ajánlott szakembert. Remélem hosszú távon is beválik, nincs szándékomban a kávézás terén hifi szindrómába esni...
Én pedig ahhoz a kis Graef őrlőhöz javasolok beszerezni egy "2 dekás" kecskeméti konzervgyáros üdítős üveget, amellyel résmentesen tudod zárni a gumicsőrt. Az a műanyag kis KV-s edény lósz.rt sem ér, az őrlő azért szórja az őrleményt rendesen. Ez a kis üveg viszont ezt kiküszöböli. Ja, én soha nem daráltam közvetlenül a karba sem a korábbi, sem a mostani őrlőmmel.
A Gaggia lehet, megérne egy alapos átnézést, bojler felnyitást...stb. Simit javasolom, ha te nem mersz/tudsz/akarsz egy ilyen melóba belevágni. A Gaggia lefújó könyökére ott lent, vigyázz, azt szinte lehetetlen pótolni, ha eltűnik.
...plusz jól jönne majd egy tömörítőállvány/alátét, zacckiütő doboz (knock boxként is keresheted), bár ezek inkább kényelmi felszerelések. Kell majd még tisztítókefe a felső szűrőhöz/fejtömítéshez, vakszűrő, tisztítószer, ezeket is megtalálod az Expolygonnál.
Daráló, tamper van, még kell mérleg és friss kávé, és indulhat a bugi :) a kar rendben van, ha kell új, az expolygonnál találsz. Szűrőből LM, IMS, Reneka stb előlépést jelentene, de nem túl nagyot.
Sziasztok! Néhány év Brikkázással után beszereztem egy régebbi Gaggia Baby gépet, nulláról indulva, melyek lennének az első ajánlott lépések? A képen látható szűrőkosárról sem tudom, hogy az eredeti-e, a kart nézve talán jobb lenne egy olyan, amelyiken csak 1 középső kifolyórész van, melyre esztétikusabb 2-es kifolyót csatlakoztathatok, ilyen alapdolgokra gondolok.
Hentereg nálam 3 db Behmor 1600-as kávépörkölő gép. Mindegyik működik de régóta csak félre vannak téve. Igényelnek egy csöppnyi törődést és egy alapos pucerájt kívül-belül. Új áruk töredékéért elvihetőek:
Darabja 30000 ft., de ha valaki egyben elviszi a hármat akkor 25000,-/db.
Érdeklődni: arabicaroyal{kukac}gmailpontcom vagy harminc / 320-636négy
Hátha vkit érdekel, és ráizgul. :-) a Tescóban most 200 Ft-ért lehet venni egy ilyen 100 grammos csomagot. Én időnként szoktam inni ilyent is, és bizony jól is esik, többnyire az őszi, különösen a téli napokon.
Az Árkád 2. szintjén (?) - ahol a Media Markt is van, na ott ma találtam egy KV-zót, egészen hátul, Gödöllő irányában. :-)
G2 Café. Mond ez vmit bárkinek is? Nekem spec. eddig semmit, de miután otthon elfogyott az általam kedvelt és régóta lényegében csak attól a pörkölőtől vett szemesem, gondoltam, beújítok, és vettem ettől a mostani KV-zótól egy 90-10-es szemes blendet. 25 deka 1800 pénz.
Sziasztok! ilyen típusú Classicba bele lehet vàgni? illetve mikori gyártmàny ez? a másik alternatíva Delonghi EC820 b. tudom, Gaggia az Gaggia, de egyik mégis új, màsik hasznàlt.