Keresés

Részletes keresés

pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89140

A cukor nem való a cefrébe, ha tönkremegy, akkor az nem az alkoholfok miatt lesz, hanem cefrézési hiba miatt (általában piszkos, rohadt gyümölcs és magas pH).

Előzmény: Boar... (89137)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89139

Lemaradt!

De ez saját vélemény. Neked is javaslom a reggelinket!

Előzmény: sogi01 (89138)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89138

 3%napfényt nyugodtan rakjál bele.

Előzmény: Boar... (89137)
Boar... Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89137

Uraim,

szedtem egy kis "tüskés körtét", olyan állapotban, hogy már teljesen be volt barnulva kívül belül. Nem rohadt hanem "túlérett", szóval enni is finom. Szívem szerint nem raknék hozzá cukrot de hozzáértő ismerőseim szerint ehhez mindenképp kell. A kihozatal nem érdekel de azt nem szeretném, ha tönkremenne az alacsony alkolfok miatt. Ha kész a cefre, elvileg rögtön főzve lesz. Mi a véleményetek, megreckírozzam cukor nélkül?

sogi01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89136

Üdv!

Első főzet=cefrefőzés

Ezt higítjuk 20-25 % -ra (ha kell) 

Második Főzet= tisztázás

Itt sok mindenre kell figyelni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: spemc (89134)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89135

Üdv!

Jó ízlelőképesség+jó illat felismerés.

Előzmény: Törölt nick (89133)
spemc Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89134

üdv

 

az elsőfőzetnek hány fokosnak kell lenni????????????????????ahoz hogy a másodfőzet 50-55 fokos legyen??

 

Köszönettel:Ádám

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89133

Üdv!

 

Tud valaki valami olvasnivalót pálinka biráláshoz?

 

Hogy, miként zajlik, mire kell figyelni ...stb!

 

Válaszokat előre is köszönöm!

Nagy Ern Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89132

Szia Feriba51!

 


Jó gondolat de nem probléma az, hogy a fazekam belsejében egy két helyen le van jőve a zománc és már kicsit ki kezdte a rozsda?

A másik hogy ha a bogrács lenne a teteje a főzőnek akkor azt nem tudom házilag megoldani(rézcső csatlakozást)vagy csak simán furok egy lukat rá majd beleforrasztom???

A leszorítást még csak csak megoldom.Mivel így nem lesz vízteres ezért nagyobb az esély a cefre leragadására...a keverő részt pedig összehozni megint csak probléma számomra...

Üdv

 

Ernő

Előzmény: Feriba51 (89128)
golyós Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89131

Nem, (habár még minden meg van hozzá ), mert a cefrefőzés nálam -a töltést ürítést kivéve-

teljesen automatizálva van , és a vákuumos technikát már nem akartam beleintegrálni, mert túlbonyolította volna a rendszert, és akkora javulást nem hozott sem energiában , (keveset főzök)

sem minőségben , sem időben ( az nem is számít nálam az automatika miatt )....    ;-))

üdv.g.

Előzmény: pálinkaüst (89130)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89130

Megnéztem, nagyon tetszik. Azóta is használod?

Előzmény: golyós (89127)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89129

De azért kételkedni szabad???:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: golyós (89125)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89128

Szia Nagy Ern!

 

Tedd a fazékra fordítva azt a bográcsot és akkor már meg van az üst is és a sisak is. Rezet tehetsz bele akár réz lemezek formájában, aromakosár formában... Vagy ha nem teszel bele úgy is működik. Elindulásnak jó lesz így is.

A fűtés is indulhat szimplafaluként, hígabb cefrével s aztán majd fejleszted a technikát.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Nagy Ern (89114)
golyós Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89127

Nekem mondod ? Szerintem egyedül vagyok, aki már párolt vákuum alatt a topik tagjai közül. az 51662 -es hsz. ben meg is nézheted.

üdv.g.

Előzmény: pálinkaüst (89126)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89126

Viszont létezik vákuum alatti lepárlás, ezzel csökkenthető a lepárlás alatti hőmérséklet, így pedig hőérzékeny dolgokat is ki lehet nyerni. Csak ez persze más technikát igényel.

Előzmény: golyós (89125)
golyós Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89125

Én "rendesen" fűteni nem tudok, mert a 75 fokos párahőmérséklettől csak 2,2Kw -al fűt a villany. Tehát nem áll módomban aládurrantani 1-2 hasáb fával . A 4 mm bőven sok, gondolj bele, (vagy próbáld ki ) hogy egy 4 mm-es furaton mennyi víz folyik ki 2,5 óra alatt. Az a bizonyos gyufaszál ahogy csorog kb. 4-szer is elfér egy olyan átmérőben . Ez szépen látszik is mivel az egész hűtő üvegből van. Szóval "túlnyomásról " ne is álmodjon (azon a max 8 mbar-on kívül) aki pálinkát főz.

Tehát a lepárlás ideje túlnyomással nem változtatható meg. (a kocsonyafőzésé annál inkább, Isten nyugosztalja szegény      vf 1-et)

üdv.g.

 

Előzmény: Feriba51 (89101)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89124

 Kezelt bor, hmm, talán borkénnel kezeltet jelenthet, vagy pedig "kezelt" talán jelentheti azt is, hogy át lett fejtve és nincs benne seprő, nem tudom biztosan. Borkénen, bentoniton (ez tisztítja, tükrösíti a bort, egy ásványi anyag) kívül nem nagyon szoktak mást a borba beletenni.

  Ugyanúgy cefréztem, mint a többi gyümit, igazából semmi extra, ez a legkönnyebben készíthető cefre. Felfuttatott borélesztőt, pektinbontót kapott, mindjárt darálás után, a bundát minden nap egyszer alaposan lenyomkodom. Savat mértem az olcsó kis kínai kütyümmel,:-) , 3,6-ot mutat, egészséges bor illata van, nem tettem bele savat. Hordó teteje rá van rakva és a tetejükön leszorításképpen 2-3 kisebb fahasáb. Így a CO2 el tud távozni, de a levegő nem jut be, amíg van gáztermelés.

Előzmény: Szilu14 (89122)
badubadu Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89123

Üdv!

Ismerősöm is sokat szórakozott a rézcső hajlítással. Nem is akart neki összejönni. A szomszédjában fűtést szereltek. Szólt a mesternek, hogy mit lehet tenni. az pedig megoldotta. Lehet kapni Henkó típusú víz-fűtéscsöveket. Ez egy több rétegű műanyaggal borított csőfajta. Általában alu lemezes de van réz is. Szóval a szaki fogott egy ilyen csüvet (22es) szépen rátekerte a gázpalackra. Utánna szikével megvágta a műanyag burkolatott és lehúzta a héjjat. Lett egy tökéletes 22es réz spirál. Simán nehéz a fémet hajlítani de amint van rajta műanyag burkolat tökéletesen lehet. Gondolj csak a villanyvezetékre. Hát ennyi. Előtte vagy egy hétig szórakoztak a hajlítással. A hűtő azóta is tökéletesen üzemel. 

Előzmény: elek81 (89119)
Szilu14 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89122

Érdekes táblázat.

A borpárlatnál mit jelent a "Kezelt bor"?

Írtad korábban, hogy mindent beledaráltál a szőlőpálinkádba. Utána a szőlőt is ugyanúgy kell becefrézni mint bármilyen más gyümölcsöt? Van valami specialitása, amire oda kell figyelni?

Előzmény: Törölt nick (89113)
kovako79 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89121

Szia elek81

 

Ajánlom a száraz homokot, vagy ha nincs kéznél 1-2kg só /tuti száraz és jól tömöríthető/

Ezután egy gázpalack és mehet a tekerés nem könnyű de megoldható!

200 literes hordóba szépem mutat:))

Előzmény: elek81 (89119)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89120

                                                        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89083)
elek81 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89119

Pálinkás jóreggelt!

 

Ismét gyakorlati tanácsért folyamodom hozzátok! Tegnap vettem 5fm 22x1-es lágy rézcsövet és megpró áltuk spirállá formálni, de ez korántsem hajlítható meg úgy kézzel,mint a 16x1-es kistesója. Ez inkább belapul,mintsem formálódna. Meg lehet  ezt hajlítani kézzel? Vagy keressek egy gépesített csőhajlítót?

 

Jó nedűt!

tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89118

20 literrel töltöttem fel, de még férne bele úgy 5 liter. Ahogy tudok még szerezni olajat továbtöltöm.

40 perc alatt fűtöttem fel az olajat 120-ra és ez után majd másfél óra mire elkezd csöpögni.

Letapadáskor elég sok cefrét töltöttem bele. Felül maradt úgy 10cm.

Előzmény: konture (89085)
tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89117

Ja és nekem is cirkó égősorom van igaz ez csak 18KW.

Előzmény: tunnerpeter (89116)
tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89116

A két fal közti távolság úgy 3 centi.

Eddig nekem sem volt gond a letapadással, csak a mostíni szilva gyakorlatozott vele.

Előzmény: szilvakukc (89087)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89115

Lebeszélnélek erről az összeállításról. Egyrészt nagyon rosszak az arányok, 10 liter hasznos üsttérfogathoz plusz 20 liter vizet kellene felmelegítened. Másrészt túlnyomás nélküli vízköpenyes fűtéssel nem tudod az alkoholt maradéktalanul kinyerni a cefréből. Az ilyen főzőt használók beszámolói szerint 40-50 %-nál leáll a csepegés.

 

 

Előzmény: Nagy Ern (89114)
Nagy Ern Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89114

Sziasztok!

 

Szeretném a tanácsotokat kikérni a pálinkafőző készítésében!

A hűtő berendezésem adott, ami már be is van csövezve.(60 literes műanyag hordó benne 10-es rézcső)

Van egy kb 30 literes zománcozott edényem, amibe beletennék egy 10 literes bográcsot (közötte víz)

Ennek a tetejére szerkesztenék egy rézkúpot.

Majd ezt összekötném 1-2 méter szintén rézcsővel.

Az egészet gázpalackról melegíteném majd.

A rézkúp kivételével minden más adott a készülék elkészítésére!

Kérdés az, hogy érdemes ezzel vacakolnom vagy nagyobba kellene gondolkodnom?!?

A tisztánlátás érdekében mellékelek pár képet.

 

https://www.dropbox.com/s/15ien2nhmay2fji/2013-09-05%2014.07.09.jpg

https://www.dropbox.com/s/wovnjwmrijlvpi3/2013-09-05%2014.07.25.jpg

https://www.dropbox.com/s/aocn878buylpldz/2013-09-05%2014.07.48.jpg

https://www.dropbox.com/s/8puq7mqugz9zvyx/2013-09-05%2022.45.50.jpg

https://www.dropbox.com/s/1lx5dj8f4u94k7i/2013-09-05%2022.45.58.jpg

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

 

Üdv

Ernő

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89113

Itt egy táblázat, mennyi féle szőlő-cefrét, illetve pálinkát lehet készíteni, még tavaly, vagy tavaly előtt mentettem le, mindig hasznos:

Sajnos elég kicsi a kép, de talán valahogy fel lehet nagyítani, olvashatóra.

Előzmény: Törölt nick (89112)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89112

 Mindent. Tavaly nagyon rossz volt a szőlőtermés, talán 70-80 liter szőlőcefrém volt, belőle meg 12-13 liter 46%-os késztermék, ha jól emlékszem. Valami isteni volt! Felváltva kóstoltam a barackot, meg a szőlőt, hogy melyik a jobb? Nem tudtam dűlőre jutni. Pedig a barackom nagyon finom volt. Még bujukcekmece is ivott a barackból, Ő is azt mondta, hogy ízletes, finom. Most idén szerencsém van a szőlővel, 500 liter teljes szőlő cefrém van, 2 helyről szüreteltem, remélem ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi.

Előzmény: vasbicikli (89111)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89111

A kocsányt is beledarálod?

Előzmény: Törölt nick (89105)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!