A cukor nem való a cefrébe, ha tönkremegy, akkor az nem az alkoholfok miatt lesz, hanem cefrézési hiba miatt (általában piszkos, rohadt gyümölcs és magas pH).
szedtem egy kis "tüskés körtét", olyan állapotban, hogy már teljesen be volt barnulva kívül belül. Nem rohadt hanem "túlérett", szóval enni is finom. Szívem szerint nem raknék hozzá cukrot de hozzáértő ismerőseim szerint ehhez mindenképp kell. A kihozatal nem érdekel de azt nem szeretném, ha tönkremenne az alacsony alkolfok miatt. Ha kész a cefre, elvileg rögtön főzve lesz. Mi a véleményetek, megreckírozzam cukor nélkül?
Jó gondolat de nem probléma az, hogy a fazekam belsejében egy két helyen le van jőve a zománc és már kicsit ki kezdte a rozsda?
A másik hogy ha a bogrács lenne a teteje a főzőnek akkor azt nem tudom házilag megoldani(rézcső csatlakozást)vagy csak simán furok egy lukat rá majd beleforrasztom???
A leszorítást még csak csak megoldom.Mivel így nem lesz vízteres ezért nagyobb az esély a cefre leragadására...a keverő részt pedig összehozni megint csak probléma számomra...
Nem, (habár még minden meg van hozzá ), mert a cefrefőzés nálam -a töltést ürítést kivéve-
teljesen automatizálva van , és a vákuumos technikát már nem akartam beleintegrálni, mert túlbonyolította volna a rendszert, és akkora javulást nem hozott sem energiában , (keveset főzök)
sem minőségben , sem időben ( az nem is számít nálam az automatika miatt ).... ;-))
Tedd a fazékra fordítva azt a bográcsot és akkor már meg van az üst is és a sisak is. Rezet tehetsz bele akár réz lemezek formájában, aromakosár formában... Vagy ha nem teszel bele úgy is működik. Elindulásnak jó lesz így is.
A fűtés is indulhat szimplafaluként, hígabb cefrével s aztán majd fejleszted a technikát.
Viszont létezik vákuum alatti lepárlás, ezzel csökkenthető a lepárlás alatti hőmérséklet, így pedig hőérzékeny dolgokat is ki lehet nyerni. Csak ez persze más technikát igényel.
Én "rendesen" fűteni nem tudok, mert a 75 fokos párahőmérséklettől csak 2,2Kw -al fűt a villany. Tehát nem áll módomban aládurrantani 1-2 hasáb fával . A 4 mm bőven sok, gondolj bele, (vagy próbáld ki ) hogy egy 4 mm-es furaton mennyi víz folyik ki 2,5 óra alatt. Az a bizonyos gyufaszál ahogy csorog kb. 4-szer is elfér egy olyan átmérőben . Ez szépen látszik is mivel az egész hűtő üvegből van. Szóval "túlnyomásról " ne is álmodjon (azon a max 8 mbar-on kívül) aki pálinkát főz.
Tehát a lepárlás ideje túlnyomással nem változtatható meg. (a kocsonyafőzésé annál inkább, Isten nyugosztalja szegény vf 1-et)
Kezelt bor, hmm, talán borkénnel kezeltet jelenthet, vagy pedig "kezelt" talán jelentheti azt is, hogy át lett fejtve és nincs benne seprő, nem tudom biztosan. Borkénen, bentoniton (ez tisztítja, tükrösíti a bort, egy ásványi anyag) kívül nem nagyon szoktak mást a borba beletenni.
Ugyanúgy cefréztem, mint a többi gyümit, igazából semmi extra, ez a legkönnyebben készíthető cefre. Felfuttatott borélesztőt, pektinbontót kapott, mindjárt darálás után, a bundát minden nap egyszer alaposan lenyomkodom. Savat mértem az olcsó kis kínai kütyümmel,:-) , 3,6-ot mutat, egészséges bor illata van, nem tettem bele savat. Hordó teteje rá van rakva és a tetejükön leszorításképpen 2-3 kisebb fahasáb. Így a CO2 el tud távozni, de a levegő nem jut be, amíg van gáztermelés.
Ismerősöm is sokat szórakozott a rézcső hajlítással. Nem is akart neki összejönni. A szomszédjában fűtést szereltek. Szólt a mesternek, hogy mit lehet tenni. az pedig megoldotta. Lehet kapni Henkó típusú víz-fűtéscsöveket. Ez egy több rétegű műanyaggal borított csőfajta. Általában alu lemezes de van réz is. Szóval a szaki fogott egy ilyen csüvet (22es) szépen rátekerte a gázpalackra. Utánna szikével megvágta a műanyag burkolatott és lehúzta a héjjat. Lett egy tökéletes 22es réz spirál. Simán nehéz a fémet hajlítani de amint van rajta műanyag burkolat tökéletesen lehet. Gondolj csak a villanyvezetékre. Hát ennyi. Előtte vagy egy hétig szórakoztak a hajlítással. A hűtő azóta is tökéletesen üzemel.
Írtad korábban, hogy mindent beledaráltál a szőlőpálinkádba. Utána a szőlőt is ugyanúgy kell becefrézni mint bármilyen más gyümölcsöt? Van valami specialitása, amire oda kell figyelni?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ismét gyakorlati tanácsért folyamodom hozzátok! Tegnap vettem 5fm 22x1-es lágy rézcsövet és megpró áltuk spirállá formálni, de ez korántsem hajlítható meg úgy kézzel,mint a 16x1-es kistesója. Ez inkább belapul,mintsem formálódna. Meg lehet ezt hajlítani kézzel? Vagy keressek egy gépesített csőhajlítót?
Lebeszélnélek erről az összeállításról. Egyrészt nagyon rosszak az arányok, 10 liter hasznos üsttérfogathoz plusz 20 liter vizet kellene felmelegítened. Másrészt túlnyomás nélküli vízköpenyes fűtéssel nem tudod az alkoholt maradéktalanul kinyerni a cefréből. Az ilyen főzőt használók beszámolói szerint 40-50 %-nál leáll a csepegés.
Mindent. Tavaly nagyon rossz volt a szőlőtermés, talán 70-80 liter szőlőcefrém volt, belőle meg 12-13 liter 46%-os késztermék, ha jól emlékszem. Valami isteni volt! Felváltva kóstoltam a barackot, meg a szőlőt, hogy melyik a jobb? Nem tudtam dűlőre jutni. Pedig a barackom nagyon finom volt. Még bujukcekmece is ivott a barackból, Ő is azt mondta, hogy ízletes, finom. Most idén szerencsém van a szőlővel, 500 liter teljes szőlő cefrém van, 2 helyről szüreteltem, remélem ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi.