Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 3837

Szia! A fő kérdés, mennyit akarsz majd szenvedni a rendszereddel, ha már készen van. Érdemes előre gondolkodni, mert szerintem értelmetlen megépíteni egy nehezen kezelhető rendszert, ha lehet jót is. A folyamatos csigafordulattal való beadagoláshoz jelenleg nincs olyan megoldás, ami biztosítaná, hogy a begyújtás után ne kelljen ott ülni a kazán mellett és a fordulatszámot állítgatni a bemelegedés alatt(ha nagy a tartályod, sokszor kell majd lekapcsolnod, újragyújtanod, főleg enyhe időben, mint most). Valamint nem változtathatod meg a fűtőanyag minőségét menet közben(nem tölthetsz rá a tartályra bármit, még más nedvességtartalmút sem), mert ahhoz más idők illetve fordulatszámok tartoznak. Ez a megoldás megegyezik az időosztásos beadagolással, csak szerintem többet fogyaszt, vagy ha nagyon kicsi teljesítményű motort használsz, akkor elakadhat. A "füstre" badagolásnál bármit, bármikor rá lehet tölteni a tartályra és a begyújtás kb. 1 perc, ha leszámítom a tartály feltöltését.

Az utolsó mondatoddal egyetértek, az élet ilyen! :)

 

A venti fordulatszám szabályzás témánál a legutóbb használt megoldásod nem PWM, a korábbi volt az. Azt írtad, ennek nem rossz a hangja. Akkor ez nem igaz? Azt hiszem én is próbálok valamit, mert hallottam ilyen venti szabályzást, teljesen simán üzemelt kis zümmögésekkel! Lehet, hogy nem mindegy milyen a motor! Vagy lehet, hogy volt előtte valami fojtó? Próbálok szerezni valamilyen kicsi ventit...

Előzmény: murmucbacsi (3835)
murmucbacsi Creative Commons License 2012.04.04 0 0 3836

Szia!

 

Ha már van egy működő rendszered, akkor csak az energiamegtakarítás végett szerintem ne változtass rajta. Amennyiben 30 másodpercnél sűrűbben kapcsolna a motorod, talán akkor lenne számottevő rész az indítási áramlökésből eredő fogyasztás többlet. Igaza van Totya3-nak, a jelenlegi helyzetedben valószínűleg nem tudnál energiát megtakarítani, vagy olyan keveset, hogy mire megtérülne a dolog, addigra felépítenék az első fúziós erőművet Pakson és tizedére esne az áram ára. :-) :-)

 

Ha a fűtőanyag váltás miatt mindenképpen át kell építened a hajtást, akkor szóba jöhet a változtatás. Mivel már építettél egy működő égetőt, remélhetőleg tisztában vagy a dolog mechanikai oldalával és az ehhez szükséges számításokkal. Ami a dolog villanymotor felőli részét illeti, úgy 10-15W-tal már gond nélkül el lehet hajtani a csigát, ha nem kell percenként néhány fordulatnál többet fordulnia. Erre egy ablaktörlő motor is elég, természetesen a kihajtás oldali fordulatszámát tovább kell csökkenteni további áttétellel. De, hogy milyen áttétel kell még és mennyivel lehet levinni a motor fordulatát a névleges alá, ez mind kísérlet tárgya lesz, mert ilyen tapasztalat nincs itt a fórumon. Ha valaki már épített volna állandó hajtású csigát, akkor is át kellene mindent számolni a te rendszeredhez, mert itt minden készülék egyedi.

 

Én '85 óta élek egyebek mellett villanymotor javításból is, tehát van bizonyos rálátásom a dologra, és nincs kétségem afelől, hogy meg tudom építeni az égetőt akár állandóan forgó csigával is, mégis biztosan lesz sok olyan hiba, amit majd javítanom kell, mert nem úgy működik a cucc, ahogy elképzeltem. Dehát ezen átesett itt mindenki aki égetőt épített, főleg azok, akik még a fórum előtt kezdték a dolgot.

 

Tehát ha van kedved hozzá, nekikezdhetsz egy ilyen meghajtás építésének is, ennyien biztos összehozunk valami értelmeset.

Előzmény: pomi01 (3821)
murmucbacsi Creative Commons License 2012.04.04 0 0 3835

Szia!

 

Ha nem gond a kb 10-20%-os fordulatszám libegés, akkor elviekben működik a PWM-es megoldás, a teljes fordulatszám tartomány 50-60%-át lehetne vele nagyjából átfogni. Persze a hangja csúnya, de ha több motorral is kipróbáltam majd, akkor tudok biztosat mondani. Most nem ígérek semmit, mert elég szétszórt vagyok, de majd rajta leszek az ügyön, hogy haladjunk valamennyit itt is.

 

A folyamatos csiga hajtás gondolata akkor merült fel, amikor elhatároztam, hogy építek egy 2-3 kW-os mobil fűrészporos kályhát is. Ennek adott esetben autó szivargyújtóról, vagy saját akkuról is tudni kellene üzemelni, lehetőleg füstmentesen. Levegős hőcserélője lenne, az égést tápláló és a fűtésre szolgáló levegőt is a számítógépekben is használatos 12V-os mókuskerekes ventilátorok állítanák elő. Három teljesítmény fokozata lenne, mindegyikhez fixen beállított csiga és ventilátor fordulat tartozna. Egy 25 literes tartályban lenne a szitált fűrészpor, 60x80 mm-es zártszelvény a csigaháza és 6-8 mm-es köracélból készült spirál etetné a fejet, a spirált megfelelő áttétellel egy ablaktörlő motor hajtaná folyamatosan. A bolygatáson még gondolkozom, de majd arra is kitalálok valamit. Ez a cucc nem igényelne semmi bonyolult vezérlést.

 

Ami az otthoni fűtési rendszert illeti, ott pedig a puffer hőmérséklete határozza majd meg, hogy milyen teljesítményen üzemeljen a fej. Itt csak két teljesítményszintet tervezek: egy üzemi és egy takarék teljesítményszint lesz. A tartályban négy szinten tudom mérni a hőmérsékletet, az alsó három szint hőmérséklete határozza majd meg, hogy a fej üzemi, vagy takarék teljesítményen égjen. Amikor az alulról második szinten eléri a vízhőfok a 90 fokot a tartályban, akkor takarékra áll majd a fűtés, minden más esetben normál üzem van. Ha a legalsó szinten is 90 fokos lesz a víz, akkor kikapcsol az égőfej és egy villogó LED-del jelez bent a lakásban, hogy megállt a fűtés. Innen csak kézzel lehet majd újra indítani, mert a teli tartállyal a fűtés nagy hidegben is áthidal egy éjszakát. Viszont nagy hidegben sosem fog 90 fokra nőni az alsó szint hőmérséklete a tartályban.

 

A füsthőfokot nem igazán akarom kicentizni, egyelőre az a terv, hogy ha a füsthő átlép egy maximális értéket, akkor üzemiből átkapcsol meghatározott időtartamra takarékra, illetve, ha takarék üzemben a füst lemegy egy előre beállított érték alá, akkor pár percre átkapcsol normál üzemre. Nem bonyolítom túl a dolgokat, a normál és a takarék üzemhez is fog tartozni egy-egy fix ventilátor és csiga sebesség. A ventilátort és a csigát is egyenáramú motor fogja hajtani, a csigához valószinűleg szerzek egy jobb akkus fúrógépet, azt építem bele megfelelő áttétellel. Füsthőfok mérésre és kapcsolásra van egy Thermocont műszerem kettő független relés kimenettel, ezen fogom majd beállítani a min és max füsthőfok értékeket, a műszer néhány fok pontossággal kapcsol, hőelemet lehet rákötni. Jelenleg is ezzel mérem a füstcső hőmérsékletét tájékozódásképpen.

 

Pillanatnyilag ezek a tervek, az élet majd úgyis átír mindent.

 

 

 

 

Előzmény: Totya3 (3820)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 3834

Még annyit, hogy a szoba, víz és füst PID programja gyakorlatilag egyforma, csak a határérékeik másak, esetleg másképp kell formázni az értékeket a megfelelő felbontáshoz.

Előzmény: Peticilin (3832)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 3833

Szia! Ezt írtam a cikkben:

"A szoba kimenete(Ys) a víz alapjele lesz, a víz PID kimenete(Yv) a füst alapjele és végül a füst kimenete (Yf) a ventilátor fordulatszámával arányos jel lesz."

A ventilátor fordulatszámával arányos jel egyik lehetséges megoldása a PWM, de más is lehet, ha pl működne a lökdösős módszer, vagy ha egy frekiváltóval szabályoznánk a venti motort, amit feszülséggel, árammal, esetleg soros kommunikáción keresztül vezérelnénk. Tehát az utolsó kérdésedre a rövid válasz, igen.

A PID körnek van eleje és vége, mindkettő hozzá tartozik, azaz a füst hőfok és a PWM(venti fordulatszám, illetve levegő mennyisége) ugyanannak a PID körnek részei.

Előzmény: Peticilin (3832)
Peticilin Creative Commons License 2012.04.03 0 0 3832

Szia Totya3!

 

Már elvilegf a füst PID-el is megvagyok,de felmerült egy kérdés. Lehet hogy rosszul emkékszem,de valahol mintha említetted volna,hogy a PWM-nek is van PID köre. Rosszul emlékszem? Vagy a PWM a füst kimenetéből generálódik határértékekkel?

Totya3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 3831

Szia! Nemigazán válaszoltál a feltett kérdésre! Önmagában nem számít, hogy induláskor mekkora az áram, mert az nagyon kicsi idő alatt lecseng. Az számít, hogy átlagban mennyi áramot fogyaszt egy beadagolási periódus. Én azt állítom, hogy egy 600W-os motor üresjáratban is többet fogyaszt, ha folyamatosan üzemel, mint ha szakaszosan még be is adagolnál vele, azonos időtartam alatt átlagban. Természetesen én csak a saját időimből tudok kiindulni, amit már említettem is a kérdésemben. Neked milyen időtagjaid vannak beállítva? Azok arányaiból lehet kiszámolni a fogyasztást, figyelembe véve a kezdeti áramugrás teljesítményfelvételét is, amit egyszer kéne csak kimérni, milyen lefolyású(tárolós szkóppal).

Előzmény: pomi01 (3830)
pomi01 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 3830

Szevasz Totya! Most már egy jó ideje mérek és számolgatok. Nekem egy 380V-os 600W-os motor fogja meghajtani a csigámat is és a bolygatómat is egyben. Méréseim szerint 3 szor néha 4 szer akkora áramot vesz fel induláskor a motor mint folyamatos üzem alatt. Ezért gondolkoztam azon és számolgatok hogy lehet hogy kevesebb áramot fogyasztanék ha folyamatosan menne. Valószínű hogy nagyban befolyásolná az értékeket a külső hőmérséklet is.

Előzmény: Totya3 (3823)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 3829

Sziasztok! Feltettem 3db, Mokuss84-től kapott képet a lapos fejről, valamint javítottam néhány dolgot az elektronikus illesztéseknél és feltettem a szimulációk képét is, ha valakinek nem futna.

Totya3 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 3828

Szia! Írom, hogy az LM35-el célszerű mérni a szobát és a vizet és említést teszek, hogy a mA mérőkör milyen jó erre(Módosítottam a szöveget, hogy egyértelműbb legyen).

A visszatérőnek jelenleg csak tájékoztató jellege van nálam, de elvileg fel lehetne használni teljesítmény számításokhoz. Szóval normál esetben nem kell.

A CVe minden esetben ugyanannak a mért hőmérsékletnek az előző értéke, legyen az szoba, víz, füst.

 

 

Előzmény: Peticilin (3827)
Peticilin Creative Commons License 2012.04.02 0 0 3827

Szia!

 

Letöltöttem a javat és sikerült megnézzem a szimulációkat.

Küldtem neked levelet.

Biztos én vagyok a hunyó,hogy nem világos,de azért megkérdezem...

Hőelemmel mérded a víz és a szoba hőfokát is,vagy azt direktbe az LM35-tel? Néztem az LM35 adatlapját és elvileg 150 fokig jó,így az jó lenne a vízhez is,nem?

Ha jól tudom te  a visszatérő víz hőfokát is méred. Ennek csak tájékoztató jellege van,vagy a programban is van valami szerepe?

Ha jól szaszeroltam ki eddig akkor a viznél az előzőleg mért hőfok ( CVev ) az előremenőnek az előzőleg mért értéke és nem a visszatérő. Jól gondolom?

Előzmény: Totya3 (3825)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 3826

Annyit szeretnék korrigálni itt előzetesben, hogy rosszul írtam a szövegben a hidegpont kompenzációt, mert nem kivonni kell a hidegpont hőmérsékletét, hanem hozzáadni a hőelem által mért értékhez(és utána kalibrálni a hőelemet!). Délután ezt is javítom a cikkben és próbálom a kalibrálás menetét is jobban körülírni!

Előzmény: Totya3 (3825)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 3825

Szia! Arra nem gondoltam, hogy valakinél nem fog működni! Akkor délután teszek fel képeket is a szimulációról. Megjegyzem, szinte mindenhol működik, illetve a 8 gép, amivel ki tudtam próbálni, mind gond nélkül futtatta. Töltsd le az új Java apletet...

 

Az LM35-el különálló hőmérő áramkör épül fel. Egy külön analog bemenetre kell kötni és a kapott hőmérsékletet kell hidegpontnak tekinteni és a programban számolni vele a K hőelemes áramkörrel a másik bemeneten mért hőmérséklet kiszámolásakor.

A szoba illetve víz hőfoknál szintén külön analóg bemenetre kell kötni. 

 

Az LM35-nél elég a forrásban lévő víz, de a hőelemnél legalább a 300°C-ig néhány pontot érdemes lenne felvenni és egy polinom függvényt ráilleszteni(erről még nem írtam, hamarosan...). A hőfokot vasalóval is elő lehet állítani és mérni lehet sok multiméterrel is, amihez adtak hőelemet. Itt pár fok eltérén nem okoz majd gondot, de azért éremes egy kis tömböt készíteni rézből, fúrni két furatot és abba dugni a két hőelemet és együtt melegíteni őket a kalibrálásnál.

Előzmény: Peticilin (3824)
Peticilin Creative Commons License 2012.04.01 0 0 3824

Sziasztok!

 

Szia Totya3!

 

Már meg is előzted a kérdésem...  A PLC-hez való illesztéseket akartam kérdezni,de már válaszoltál is a kiegészítő írásodban.

Mivel sajnos a szimulációkat nem tudtam megnézni ( mert valami java-ra nyafog ; szedtem is le a netről,de úgy se akar menni),ezért lenne pár kérdés/kérésem. A PWM-ről kapcsi rajzot tudnál feltenni,ill. a K típusú hőelemet az LM35 + ill. az OUT pontjára kell tenni?

A 0 fok kalibrálás ok. A felső határ kalibrálásához elég a 100 fokos forrásban kévő víz? Vagy ha be van állítva a 0,az elég is,akkor nem kell a felső részt kalibrálni?

 

Amúgy haladok a programozással,lassan a szoba PID-je kész lesz.

Totya3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 3823

Biztos vagy benne, hogy egy folyamatosan üzemelő motor kevesebbet fogyaszt, mint egy olyan, ami 3...6 percenként kapcsol be 2..5 másodpercre?

Előzmény: pomi01 (3821)
Totya3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 3822

Sziasztok!

Kiegészítettem a leírást a PLC elektromos illesztésekkel(egy linkkel bővült a Kiegészítő infós szakasz eleje).

pomi01 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 3821

Szia! Igaz hogy már régen szóltam a fórumon de azért követem az eseményeket. Reagálnék a felvetésedre,hogy folyamatos csigaüzemet biztosíts. Én is ezen agyaltam mert a méréseim alpján egy villanymotor induláskor igen nagy teljesítményt vesz fel és ezt szerettem volna lecsökkenteni ilyen módon ahogy te is gondoltad. Szerinted egy ablaktörlő motor el tudná látni ezt a feladatot? Én azért egy kicsit combosabb megoldásra gondoltam. Én aprítékkal tervezem az idei tél kifűtését tehát erősebb hajtásláncra lesz szükségem. Én látok benne fantáziát ha esetleg lenne valami észrevételed vagy tanácsod a témával kapcsolatban akkor írd meg légyszives.Nekem elég lenne az is ha kevesebbszer kapcsolná ki a villanymotrot mint eddig. A vezérlésem egy FAB plc-n keresztül időalapon működik.

 

Előzmény: murmucbacsi (3819)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 3820

Szia! Nem fontos, hogy a venti fordulat fix legyen, libeghet kicsit. Ha a motor nem melegedne nagyon és szebb lenne a hangja, akkor működhetne. A füst hőfok sem lesz fix, akkor sem ha a fordulatot precízen tudod szabályozni. 10 fokos libegés a füstben semmi, nem jelentős(A beadagolás feltétele, hogy a venti "maxon" forogjon, addig mindegy, hogy a füsthőfok hol kóricál egy bizonyos határon belül). Lényeg, hogy ne tudjon a füst elmenni több100 fokkal, ami egyébként simán megtörténne ha nem szabályoznánk egyáltalán, főleg miután a víz és a szoba hőfoka beállt.

 

A csiga folyamatos fordulata, ha nem módosítod, megegyezik a tisztán időalapú vezérléssel. Ha módosítod, akkor működhetne, de tartok tőle, hogy nem lenne egyszerű vezérelni. Valószínű a jó és a nem jó fordulat között nagyon kicsi lenne az eltérés és ezt a füstőfokból kéne tudni kiszámolni, ami nem egy fix dolog, miután nem csak a fordulat(azaz a fűtőanyag mennyisége) határozza meg, hanem sok más dolog is, többek között a venti fordulata és a hőelvonás az adott pillanatban. Túl sok a változó és nem is tiszta, hogy melyik kombináció határozná meg a fordulatszámot. Jelenleg nem látom, mi alapján lehetne meghatározni a mennyiséget ilyen formán. A jelenlegi beadagolási módszerem alapja a szakaszos beadagolás és az abból következő egyértelmű folyamatok, ezt nem lehetne átültetni erre a megoldásra.

 

Az is egy kérdés, hogy valóban elég lenne kis teljesítmény a meghajtáshoz? Szerintem nem, mert a nagyon lassú fordulathoz nagy áttétel kéne, amihez nagy fordulatszám tartozik a kívánt teljesítményhez(ami adott tömeget továbbítani tud, egységnyi távolságra, egységnyi idő alatt). A fordulatszám csökkentésével a motor teljesítmény csökken, amivel a nyomaték is csökken. Ettől még lehet, hogy egy ablaktörlő motor elvinné az anyagot addig, amíg nem akadna meg akármilyen kis mértékben... Még annyit, hogy a fordulatot mérni kellene és úgy szabályozni, mert az még egy bizonytalanságot vinne a körbe, ha csak a PWM-et módosítanád. Itt nem egyforma a terhelés, ami jelentősen befolyásolná a csiga fordulatszámát, hiába azonos a PWM kitöltés.

 

A visszaégés attól függ, hogy a visszaégés sebessége nagyobb-e mint a beadagolás sebessége. Ez független a beadagolás módszerétől. Tehát ettől itt se kell tartani. Egyébként az új fejben nem ég vissza az anyag. Teli tartálynál simán kinyomom a stop-ot, és még a második csigába se ég vissza, megáll a csiga elején, ahol hirtelen nagy lesz a hőelvonás és kevés az anyag és a levegő.

Előzmény: murmucbacsi (3819)
murmucbacsi Creative Commons License 2012.03.31 0 0 3819

Szia!

 

Jó lett az összefoglaló amit írtál, tetszik.

Jöhet a többi is, ha majd lesz időd rá!

 

Sajnos én nem tudok most pozitív fejleményekről beszámolni. :-(

Megépítettem a motor fordulatszám szabályozót, de nem igazán működik jól.

 

Maga a vezérlő áramkör a 2db 555-ös IC-vel szépen ketyeg, viszont a motor elég rosszul viseli ezt a fajta meghajtást.

Meglehetősen melegszik, valamint megmaradt itt is a fordulatszám 10-20%-os libegése. A hangja ugyan sokkal szebb,
de ez most nem vigasztal. Két este szórakoztam vele, próbáltam az alkatrészek cseréjével az idők arányait többféleképpen belőni, de a motornak egyik sem tetszett.

 

Az előző, PWM-es megoldással talán jobb volt, de igazából azzal sem ment olyan szinten, hogy javasolni tudnám olyan helyre, ahol tüzet kell szabályozni vele.

Kevésbé precízebb és biztonság szempontjából nem kritikus alkalmazásra esetleg lehet használni ezt a fajta fordulatszám szabályozást.

 

Szóval nem találtuk fel a spanyolviaszt, de tapasztalatszerzésnek mindenképp jó volt.

 

A meghajtó áramkör ez volt: Link

 

Más.

 

Kósza gondolatként felmerült bennem, hogy mi lenne, ha a csigát nem szakaszosan hajtanánk, hanem -nagyon lassú fordulaton- folyamatosan menne, és így a fordulatával arányosan lehetne szabályozni a teljesítményt. A meghajtását megfelelő áttétellel egy pár wattos egyenáramó motor is ellátná, aminek könnyű a fordulatszámát szabályozni. (Autó ablaktörlőmotor negyedgázon.)  Így talán a hagyományos felépítésű fejeknél elkerülhető lenne az anyag betemetődése beadagoláskor, még talán a szabályozás is egyszerűbbé válik, mert kevesebb időalapú dolgot kell figyelni, no meg a visszaégéssel sincs gond mindaddig, amíg a csiga forog.

 

Persze még minden tekintetben nem rágtam át magam a dolgon, néhányat majd alszom rá, addig is szívesen veszem a véleményeteket az elgondolásról.

 

Előzmény: Totya3 (3818)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 3818

A FET meghajtás ügyében korrigálnék. A PLC kimenete egy NPN tranyó. Ezért annak kimenetét fel kell húzni 15V-ra(ami a meghajtó tápja is legyen) egy ellenállással(pl. 1k) és arról lehet vezérelni azt a meghajtó áramkört, amit az oldalamon linkelt rajzon láthatsz. Így biztosabb a megoldás és a FET-et még hűteni sem kell, legfeljebb egy kicsi füllel.

Előzmény: Totya3 (3817)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 3817

Szia!

A programmal kapcsolatos kérdésekre elküldöm az eddigi próbálkozásaimat, mert itt hosszú lenne. Írj egy levelet, válaszban küldöm. Készül a leírás bővítése is, amiben áramköri illesztésről is lesz szó, ha minden igaz, de nem volt időm még rá rendesen...

 

Ha jól értelmeztem, akkor 10V kimeneti PWM jelet ad a PLC. Elvileg ez meg tud hajtani egy FET-et 100ohm-on keresztül 16KHz körül, bár nem néztem még, hogy a kimeneti frekit hogyan lehet beállítani, biztosan be lehet(megnézem majd). Ha a FET-et hűtöd egy kis bordával, akkor tuti elbír 10A-t, akkor is, ha nem tökéletes a meghajtása!

 

Hőelemeket lehet használni, csak kell egy 0...10V-os átalakító áramkör, vagy 4.20mA-es átalakító pogácsa. A pogácsa drága, az áramkört viszont meg kell építeni... Az oldalamon linkelt áramköri rajzon láthatsz erősítőket a hőelemre. Ezek kimenetét tovább kell erősíteni még egy fokozattal, hogy 10V-os jelet kapj mondjuk 500°C-nál. Olyan OPA kell a második fokozathoz, aminek a tápja 15V-os, hogy a 10V-ot elő tudja állítani a kimenetén. A kalibrációt a PLC néhány matek moduljában lehet megoldani. Nem kell törekedni halál pontosságra, mert nem kritikus, hogy 150, vagy 154°C a valós hőfok! Valójában a kompenzáció is elmaradhatna, de ott nagyobb hibák is lehetnének, ezért hőelem esetében szükséges egy hidegpont hőmérő, aminek a hőfok értékét ki kell vonni a hőelem nyers értékéből. Ide akár egy KTY is megfelel, vagy valamilyen NTC, de ennek jelét is erősíteni kell a bemenethez.

Lehet, hogy érdemesebb lenne pt100, vagy pt1000 hőmérőt használni, ahhoz nem kell ilyen kompenzáció. Fémtokosok között vannak 500°C-t elviselő példányok, azok elegendőek. Ez egy ilyen, de láttam már olcsóbban is! http://www.hqelektronik.hu/info/hu/pt100.html 

Ugyanolyan erősítők kellenek hozzájuk, mint a hőelemhez, csak kicsit más kapcsolásban. Illetve ehhez is vannak átalakító pogácsák (MTR 10R). http://www.orbital_tar1.tvn.hu/plc/APBIsmertet_V05Email.pdf  Ezek 4..20mA-t adnak ki, amit egy 500ohm-os ellenálláson keresztül kell megmérni, ahol 2..10V keletkezik, ezt kell megmérni, kalibrálni, kész.

Vannak 0..10V-osak is, érdemes keresgélni, érdeklődni!

http://www.oemautomatic.hu/TERMEKEK/Elektronika/Vezerlszekrenyek_elemei/Programozhato_es_kommunikacios_egysegek/CROUZET_Millenium_3_hmerseklet_jelatalakito/611413-544119.html A 88950155 számú K hőelemhez való például! Figyelni kell a hőfoktartományokra!

 

A felbontási kérdés nem ennél a PLC-nél okozott gondot. 10bit 1024 felé osztja a 10V-ot, ami ~0,01V. Ez azt jelenti, hogy a felbontás max 500°C esetén  ~0,5°C. Ez a füsthöz bőven elegendő, igazából 1°C felbontás is az.

 

Az oldalamon írtam a szabályzó körökről. Érdemes abból kiindulnod, nem a részletekből, amit itt írtam. Mindegyik PID körnél szükséges a korlátozás. A szoba PID kimenete a víz alapjele!

 

Messze nem közelítettem meg a 320 blokkot, de az is igaz, hogy a teljes kört nem állítottam össze, csak a részeket, de bele kell férjen minden!

Előzmény: Peticilin (3816)
Peticilin Creative Commons License 2012.03.28 0 0 3816

Sziasztok!

Szia Totya3!
Hozzád fordulnék segítségért. Elkezdtem foglalkozni a PLC programozásával,le is töltöttem az APB szoftvert.
Próbálom értelmezni,összerakni a PID-es vezérlést,így felmerült néhány kérdés bennem,ezeket tenném fel.

Milyenek a mintavételezési idők Szoba;víz;füst höfokoknál?
Egy PID kör egy elemét ( pl.P ), egy matematikai blokkal számolod ki,vagy töbel?
A PWM fokozat hogy áll össze? Milyen elemeket tartalmaz?
A PWM blokkot direktbe ki lehet küldeni a kimenetre,illetve oda már egyből rakható FET,vagy kell még kiegészítő elektronika?
A PLC-nél lehet használni K-típusú hőmérőt is? Milyen illesztő elektronika kell hozzá?
A bemeneti felbontással sikerült megbirkóznod? Valahol írtad,hogy kevés a 10 bit ( 1V csak,ha jól értelmezem ).

A régen felrakott kezelői ablakból úgy veszem ki,hogy korlátozni csak a füst ( v min; v max ) és a víz (s min;s max ) jeleit kell,a szobáét nem. Jól gondolom?

Az index nélküli PID tagok a füst kimenete és a PWM bemenetére vonatkoznak?
A teljes szimulált verziónál mennyire használódott el a 320 blokknyi hely?

Egyenlőre ennyi,de biztos lesz még.

Előre is köszi.

Amúgy nagyon jó az írásod! Remélem lesz folytatása.

Üdv. Peti

Totya3 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 3815

Jut eszembe, feltehetek pár képet a fejről, amit készítettél? Ha igen, elküldenél párat a beadagolo@tvn.hu-ra? Csak a fejről szeretnék...

Előzmény: Mokuss84 (3813)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 3814

Ez jó hír! A fej tényleg kevés levegőt fogyaszt, mert ami bejut, az mindig oda jut, ahová kell!

Előzmény: Mokuss84 (3813)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3813

Mi is haladunk lassan,de Levente is sokat dolgozik a munkahelyen meg én is ezért most lasabban haladnak a dolgok.Én már a ventilátor is megépitettem es nagon szépen ég velle a fejben az anyag.Nagyon minimális levegö kel a fejnek. Én egy Dacia befuvo ventilatorat alakitottam át nagyon szépen megy és csendben

Előzmény: Totya3 (3812)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3812

Nem akarok nagy szavakat használni, nekem is sokat segítettek, sokan...

Ti hogy haladtok?

Előzmény: Mokuss84 (3811)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3811

Szia .Tetszik a weboldalad  örülök neki ,hogy probálsz mindenkinek segiteni.Rendes töled!

Előzmény: Totya3 (3808)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3810

Köszönöm! Jó ötlet, meg kéne beszélni a hogyant. Akár mindenkinek lehetne egy weboldalt regisztrálni és egymásra hivatkozni az index.htm-ben.

Előzmény: rr81 (3809)
rr81 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3809

Nagyon jó! Rengeteg időt és munkát meg tud takarítani az embernek egy ilyen leírás. Gratula!

Jó lenne csinálni valami gyűjteményt, ahol több - elkészült, de akár félkész is - projektről lehetne olvasni. Kevésbé grafománaknak akár írni sem kellene, már néhány kép is sokat jelent.

Előzmény: Totya3 (3806)
Totya3 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 3808

Szia! Igen, köszönöm! De azért ezt a topicot pótolni nem lehet! Emellett kicsit magam felé hajlik a kezem, miután a saját megoldásomat igyekeztem részletezni, de nyitva próbáltam hagyni az utat másfelé is. Már kaptam pozitív visszajelzéseket a cikk végén lévő mailra(meg is lepődtem, egy napon belül!), amiket itt is köszönök és boldoggá tesz, ha hasznára válik valakinek! Olyan iszonyatos mennyiségű információról van szó, amit mindenki láthat itt a topicban is, amit nem könnyű leírni egy szuszra. Ezért ülepedés után biztosan gyarapodni és tisztulni fog, pl. nem írtam még semmit a PLC-hez szükséges kiegészítő áramkörökről, amikkel a hőmérőket és hőelemeket kell hozzákapcsolni, fel szeretném tenni az eddigi PLC-s kísérletek eredményeit(programrészleteket) némi magyarázattal, amiből ki lehet indulni, a PIC-es megoldásnál is arra gondoltam, hogy mélyebben bele lehetne merülni a programrészek megoldásába, fejlesztőkörnyezet tárgyalásába, amiből egy kevésbé hozzáértő is össze tudná állítani a vezérlést a nélkül, hogy kész programot én adnám át, és még sorolhatnám. Lehet, hogy ezeket külön részben fogom leírni, hogy ne legyen első olvastra félelmetes a fő rész! Pedig, ha jobban megnézem már így is majdnem az! :)

Előzmény: Luiggi70 (3807)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!