Igazából tök hülyének tartom az illetőt aki ellopta, nemtudom mit csinált azzal a 4-500 kiló 11-12es cukros szőlővel, amit a lisztharmat meghagyott, biztos király verjus lett belőle ... :D
Az bánt az egészbe, hogy ez lett volna az első szüretem, meg komolyan mondom még az, hogy éretlenül szedte le, legalább várt volna pár hetet mielőtt ellopja hogy érett legyen :)
Lehet hogy jövőre egy kisebb kb 100l-es adagon kipróbálom a pektinbontót, gondolkodtam rajta egyébként. Csak úgy voltam vele hogy inkább megkérdezem, mi lehet az oka ennek a lekvár állagnak. Idén a tolvajok nagyjából 80 kilót hagytak meg, úgyhogy ezt már nem bántam annyira "kidobni".
Attól félek hogy esetleg több száz literrel is megeshet ez, az lenne igazán szívás.
Mondjuk van egy olyan sejtelmem, hogy aki idén megtette, az jövőre is le fogja lopni a szőlőt...
a sok nedvesség hatására nekem is sokkal puhább bogyók voltak, meg gondolom a sok gomba megtette a bomlasztó hatást első fejtéskor (ülepítettlen mustból) kb. az 1/6-a volt ami fejtési veszteség volt, az mind seprű volt, és még nem volt letisztulva a kierjed bor
Itt is fel szeretnék tenni egy kérdést, mert sajnos ősszel a boros fórumba nem érkezett rá nagyon válasz.
A vörös cefrét egy hétig tartottam héjon, préseléskor észre kellett vennem hogy a cefre kb. 40%-a olyan mint valami hígabb lekvár. Ment is pálinkának az egész, miután ellopták a szőlőm nagyrészét, ezzel a kis maradékkal nem szórakoztam.
Mitől lett lekváros? Ha isten is úgy akarja és jövőre nem lopja le senki a szőlőt, nem szeretném ugyan ezt a hibát is elvéteni nagyban.
nevessen ki bárki :) de a héten jöttem rá, hogy nem is olyan nagy hülyeség egy picit drágábban konténeres oltványt venni az őszi oltvány helyett, hiszen két kapálást frankón megúszik ezzel az ember.
Örülök, hogy végül elégedett voltál a Kaszás Balázzsal.
Idén én megint nagyon szép oltványokat kaptam tőle, s megcsinált olyat is, ami 29 db egyedi rendelés (l. "rózsamáli") volt. :-)
(Mondjuk ezt csak azért vállalta, mert volt mellette pár fajtából többszázas rendelés is - el is mondta, hogy igazság szerint 29 oltvánnyal gyakorlatilag ugyanannyi a macera, mint 150-el, és hát ugye a fizetség azért jóval kevesebb...)
Szerintem egyébként 100-150 db-ot gond nélkül elvállal bármiből, nála az már nagynak számít. Úgyhogy érdemes megpróbálni, ha másnál nem tudod leoltatni.
Nekem semmi problemam nem volt velük söt.Töbször valtoztatam a darabszamban es nem volt gond.Kis tetelben vettem tölük 3 fajtäbol összesen 120 db es nem volt gond
Én kis tételben rendeltem tavaly, de volt pár selejtes oltvány. (Kitört az oltvány, de látszott is a rossz forradás)
Érdeklődtem ezerjó ügyében is, de 500 db alatt nem vállalták el. Nekem csak 150 db kellett volna. Végül is korrektek, de sztem a kicsikkel nem szívesen bajlódnak. (19 fajta csemege szőlőt rendeltem és csak 2 oltvány/fajta és ebben voltak a selejt oltványok ). Ezt leszámítva azért elégedett vagyok, ha netán nagyobb tétel kellesz valamiből lehet felkeresem őket.
Viszont Medvegerrel sokat vitatott kaszás oltványok jobban produkáltak mint vártam. A gyökértelen is gyökeret vert! Szóval elégedett vagyok! Idén csak gyümölcsfát rendeltem, a szőlőt a pécsi kutatóból rendeltem meg.
Én „csak“ 250 szál kékfrankost rendeltem, még a nyár elején, az ország egyik legjobb vörösbor termelő régiójából, egy oltvány készítőtől, akit a neten találtam. Azt mondta: lesz bőven a szükséges mennyiség, mert egy több ezer szálas tételt nem vettek át tőle, (!!!) Hívjam majd szeptember elején, Tárcsázom a megbeszélt időben. -Igen, igen, emlékszik rám, természetesen meg lesz az oltvány. Október 20.-a után szedik ki az iskolából, osztályozzák, és pár nap múlva lehet vinni a cuccot. Hívom okt. 22.-én. -Hüha!!! Hát az a helyzet, hogy nagyon kevés, jó minőségű oltványt tudtak kiszedni, soknak benszakadt a gyökere, vissza kell még rakni egy újabb évre az iskolába, sok a másod osztályú, de majd valahogy összeszednek 250 oltványt. Na, cérna szakad, hívom Nagykanizsán Répcevölgyiéket, (netről guglizva), természetesen van oltvány, lehet jönni érte. Egy héten belül a helyére kerültek az új tőkék. De végül is hapy end lett a vége.
Az milyen, hogy rendelünk 1500 oltványt és hetente telefonálunk, hogy akkor mi is a helyzet. A válasz mindig az, hogy midnen rendben hívjuk őket a jövő héten... aztán amikor eljön a nap, hogy akkor megyünk az oltványokért akkor derül ki, hogy bocsesz, de nem sikerült a dolog, talán jövőre...
Bevallom a kémiájával még sosem foglalkoztam, de legnagyobb csodálatomra a kitakaríthatatlannak vélt vörösboros üvegballon nyakat patyolat tisztára kipucolja.
Tippem, hogy a keményítő kioldódik és az dolgozhat valahogy, de ez csak tipp.
A munkahelyemen éves szinten olyan 2000 üvegballonban készítünk kísérleti borokat. Olyan 20%-a lesz borköves, ezekbe meleg vizet töltünk (kb 35-40 Celsius fok) majd reggelre szépen feloldódik a vízben a borkő. Rosszabb esetben hagyom még egy napot és akkor maradéktalanul eltűnik. Ez persze saját tapasztalat.