..."Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?"...
...meg fogsz lepődni, hogy milyen nagy jelentősége van...az én (első) otthoni, gáztűzhely fűtésű 20-literesemnél, 20-perccel hamarabb indult meg, mint amikor csak egy sima "szoknyát" húztam rá...próbáld ki először, ahogy én is, fölül tekerd körbe alufóliával, de ahogy mondtad is,
hagyjál körbe pár mm rést, hogy az égéstermék el tudjon távozni, mert nem fog égni rendesen...ez egy jó, "pénztárcakímélő" megoldás...
Hát úgy állítja elő a túlnyomást, ahogy te. Fűt alá rendesen. Ezen a 4 mm spirálon is elámulok, de lehet csak én. Szerintem nálad a nedű nem szabad eséssel csordogál, hanem kis nyomással folyik ki abból a csőből. Tévedek?????
Valamennyire kéne szűkíteni a rést, de maradjon hely a gázok kiáramlásának is. Azt is meg kéne nézni, nem túl kicsi az égőfejed??? Akik gázzal fűtenek meg tudják ítélni.
Azért arra a túlnyomásra kiváncsi lennék, főleg arra, hogy hogyan állítja elő ?
Az én üstöm "csőre" hajaz, 32cm átmérőjű és 60 cm magas. 40 l cefre 2,5 óra alatt jön le a csöpögéstől számítva.
Nálam szűkebb hűtővel nem hiszem hogy bárki dolgozik, ugyanis 4mm !!! belső átmérőjű és 6 m hosszú üvegspirál! Az üstben mégis csak pár mbar "túlnyomás" van . (régebben írtam róla) ;-)
Nos üstházat használok, mert a főzőüstöm egy fémhordóba van beleállítva. Az üstöm 410 mm átmérőjű, az üstháznak szánt hordó pedig ca. 450 mm átmérővel rendelkezik.
Igaz így a két henger között a 20 mm végig a hengerpalást mentén megvan. Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?
Rézcső: Telefonáltam, kérdeztem, majd vettem 5 fm 22-es lágy rézcsövet, kerek 1800 Ft/m áron. Asszem ez jónak számít.
Még az új páracső van hátra és akkor kisüsti folyt. köv.
Más:
Két gyünölcs ihgatja a fantáziámat igazán ebben az évben még cefrézés szempontjából. Birs és kökény. Sokan sikerrel főztetek már belőlük páleszt, de sajnos nem találtam eléggé részletes leírást ezeknek a gyümölcsöknek a cefrézésről.
Ebben segítsetek kérlek, mert egyikel sem volt még dolgom és azért szeretnék ihatót produkálni.
Nekem a párszáz kiló körte nem okoz gondot, mert úgyis éretten szoktam felhasználni, alma meg csak 1 mázsa van ilyen célra, azt is össze lehet darabolni késsel, viszont a birs miatt gondolkodom a gépesítésen.
A kemény körtét simán el tudom vágni, a birssel meg kell küzdeni. Gondolom, a gépnek is. Bár lehet, hogy csak kisebb darabokat hasít, és csak időben több.
Akkor pedig a továbbiakban az a feladat marad, hogy a telített gőzöket minél hamarabb elszállítsuk. Itt jön be a páracső, hűtő átmérőjének a hatása, az bizonyos túlnyomás a gőztérben.
Egyik ismerősöm határozottan nyomás alatt dolgozik (nem tudom a mértékét), de a folyamat így nagyon gyorsan lezajlik nála. 40 liter cefre, 2,5-3 óra alatt, és mindössze 10-es hűtőspirál.(?) Ez még nekem nem tiszta, de nem a megszokott ritmus.
Még annyit, hogy a kiválasztása is nagyon jó. Ha nem erőlteti meg a rendszert, túl alkoholos, vodka jellegű a pálinkája lesz két lépcsőben.
Forráskor az anyag egész térfogatában párolog .... Egy köpenyfűtéses rendszernél kimondottan előnyös a "cső" forma hiszen a térfogat négyzesen nől az átmérő fügvényében. Nagyanyáink alulról fűtöttek, ott kívánatos a minél nagyobb átmérő...
Jaaa, itt arra a rövid időre gondoltam, amikor leengeded a moslékot, kiviszed a kertbe, kiöntöd aztán előkészíted az üst mosását és közben a forró olaj "megsűrűsíti" az alján maradt moslékot. Nem fordult meg a fejembe, hogy nem mosod ki azonnal az üstöt:-)))))
"- csak a többlethőben jelent hátrányt ez a fazék forma?
- ehhez a térfogathoz már a 15-ös páracső ugye elégtelen?"
Nem a többlethő miatt lehetne jobb a magasság átmérő arány. Tulajdonképpen a párolgási felületről van szó, ez minél nagyobb annál jobb. Tulajdonképpen ez határozza meg a főzés sebességét. Egy "szűk szájú" edény esetében ez a felület nem engedi meg, hogy jobban tüzeljünk, mert "kiugrik" a cefre a fazékból. Ezt vették figyelembe nagyanyáink is, amikor a lekvárt főzték. Egy széles lábasban, nagyobb felületen hamarabb párolgott el a víz, hamarabb sűrűsödött a lekvár (én néha még hajszárítóval is szoktam a felületet fújni, lekvárfőzéskor). Természetesen a hőleadás is jobb, mint egy magas fazéknál.
A többlethő nem lesz, ha nem csak alul melegíted az üstöt, hanem oldalt is. Ehhez nagyon hozzásegít egy üstház, amit az alábbiakban már leírtam. Így egy nagyobb felületen kapja a cefre a hőt és még a leégés veszély is sokat csökken.
Mindenesetre szerintem nem érdemes hozzányúlni a z üsthöz, csak meg kell tanulni rajta "hegedülni"
A 15 -ös páracső, szerintem is kissé vékony. Nem ártana megnövelni, mert ez is fékezi a főzés gyorsaságát.
A pálmaolaj ugyanúgy jó, mint a trafó!
Nem is igazán leég, csak lesül. Nekem is szokott bizonyos cefréknél, amik túlzottan kiszáradnak az üst alján. Nem azért mert marad az edény alján, ez baromság. A fazék arány a bibi. A szomszédom a 120-assal ugyanúgy nem tud 5 óra alá menni, katlanban, fával döngetve, szimpla. Még borpárláskor sem! Nagyon lábos arány, majdnem cső. Sajnos ez az arány akkor sem lesz jelentősen gyorsabb, ha fejed tetejére állsz. Öreganyám sem véletlenül lábasban főztr a lekvárt. A keverő segít a letapadásban, ami a cefre kiszáradását megelőzi, ezálltal a hő jobban eloszlik az üstben, az olaj meg nem hevül fel, mert a folyékony szakanyag nem engedi túlhevülni.
A két óra, az nagyon sok. Jól gondolod, valami miatt az olaj alul sokkal melegebb, mint oldalt. Én is olyat használok, nekem 15-20 perc alatt fenn van 120-on, akkor visszaveszem, és kb. még fél óra alatt melegszik hozzá a cefre. Igaz én egy 24KW-os cirko égősorral fűtöm. Letapadni, csak 140 fok felett tapad le az anyag, kipróbáltam.. Nem lehet, hogy az oldalsó távolság túl kicsi a duplafalban?
Gondolod, olyan igénytelen, hogy főzés után nem öblíti ki az üstöt, hanem 2!!litert benne hagy a moslékból? Na, abból a pálinkából, én inkább nem kérek. Nekem sincs ilyen luxus, hogy üstház, de ha ekkora hőveszteséggel számolnék, hetven fok lenne a helyiségben.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A cefre leragadása pedig úgy fordulhatott elő, hogy a főzés befejezésekor leengedted a moslékot, de az alján maradt még egy kicsi. Közben az olaj még nem hűlt le és felhevítette azt a két liternyi masszát.
Nem az arányokkal van ott baj, hanem azzal, hogy te a helyiséget melegíted inkább és nem az üstöd. Az üst egy kis felületen kapja a hőt, és egy nagy felületen hűti a környezet. A hő pedig "elmászkál".
A megoldás egy üstház, ami körbeveszi az üstöt az olajfürdő magasságáig.
Az olajat töltsd fel ameddig csak lehet és csak egy kis tágulási teret hagyj.
Piszra egész jól megválaszolta a kérdésedet, csak azzal egészíteném ki, hogy általában nem rézelejét veszünk el, hanem előpárlatot. A kettő nem ugyanaz, a különbség elmagyarázva az egyszeregy 11. oldal alján vörös betűkkel.
elek81
Ha megáll benne a folyadék és pöfög akkor kivágod a horpadt részt és egy borászati csődarbbal összefogod. Toldásról fénykép az egyszeregy 13. oldalán. Ha nem pöfög, akkor így hagyhatod, legfeljebb nem tudod tisztítani. A Szöllősi szűrő méretezése a 10. oldalon és ugyanitt olvasd a vörös sorokat is.
...hát igen. Fazék arány. Ezzel nem tudsz 3 óra alatt végezni, csak ha rakétával fűtesz alatta, de ebben az esetben elég nagy a leégés esélye! A keverő valamenyit valószínű segít a főzésidő kurtitásában, de nem biztos, hogy jelentős.