Lassan elkészül a főzőm komplett átalakítása a szakirodalom, azaz a ti tapasztalásotok és segítségetek alapján. Arra szeretnék választ kapni, hogy kell-e a használatba vétel előtt bármiféle rendszer fertőtlenítés, víz desztillálás, vagy ucca neki, had follyon a pálesz? Mivel teljesen új a hűtő és pára cső, sapkával lett felvértezve az üsttető, csak a jó öreg üst maradt az eredeti konstrukcióból, így az új részek azonnali használatba vehetőségével nem vagyok tisztában.
Almapálinkát akarok főzetni, és a cefrekészítéssel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.
Olvasgattam a szakirodalmat, illetve fórumokat, de sokszor ellentmondásba ütköztem.
1, Aprítani vagy ledarálni? A szakirodalom szerint aprítani kell, néhány helyen meg azt írják,hogy darálni.
2, Azt értem, hogy az erjesztő edényt -az én esetemben egy 200 literes műanyag hordó, 80%-ig töltve - légmentesen zárható kell legyen, hogy az alkohol ne tudjon párologni. Viszont olvastam azt is, hogy a képződő szén-dioxidnak meg valahol távoznia kell. Akkor most legyen lezárva légmentesen, vagy ne?
3,Mennyi pektinbontót és élesztőt kell 100kg cefréhez adagolni? A hagyományos sütőélesztő is megfelel? Mert ezt is olvastam.
4, Most akkor mennyi az erjedési ideje? Mert olvastam elő-fő-utóerjedésről, ami össz-vissz két hét, viszont az alma cefrézésnél 7-9 nap.
5,Első nap többször átkeverni, vagy naponta kell átkeverni a cefrét?
Remélem nem kérdezek nagy marhaságokat, de még "szűz" vagyok ezen a területen.
Almapálinkát akarok főzetni, és a cefrekészítéssel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.
Olvasgattam a szakirodalmat, illetve fórumokat, de sokszor ellentmondásba ütköztem.
1, Aprítani vagy ledarálni? A szakirodalom szerint aprítani kell, néhány helyen meg azt írják,hogy darálni.
2, Azt értem, hogy az erjesztő edényt -az én esetemben egy 200 literes műanyag hordó, 80%-ig töltve - légmentesen zárható kell legyen, hogy az alkohol ne tudjon párologni. Viszont olvastam azt is, hogy a képződő szén-dioxidnak meg valahol távoznia kell. Akkor most legyen lezárva légmentesen, vagy ne?
3,Mennyi pektinbontót és élesztőt kell 100kg cefréhez adagolni? A hagyományos sütőélesztő is megfelel? Mert ezt is olvastam.
4, Most akkor mennyi az erjedési ideje? Mert olvastam elő-fő-utóerjedésről, ami össz-vissz két hét, viszont az alma cefrézésnél 7-9 nap.
5,Első nap többször átkeverni, vagy naponta kell átkeverni a cefrét?
A rozsdafolttól nem lesz semmi baja a cefrédnek, csak annyi, hogy a cefre még jobban vékonyítja a lemezt azon a helyen. Esetleg a leragadás is ott kezdődik el, ha nagyon le akar ragadni. A sisakba a rézcsövet nem muszáj forrasztani, lehet mechanikusan tömítéssel is rögzíteni.
Leszorítani a sisakot egyszerű iratkapcsokkal is megoldhatod, (lásd rézműves megoldását) vagy akár más hasonló rugalmas idomokkal.
Nem kell keverő először, legfeljebb főzés előtt kiszorítod, lecsepegteted a híg részt a cefréből. Szőlőnél ez elég jól megy. Aztán majd próbálkozhatsz minél több gyümölcsrész bennhagyásásval, belső kosárral...., dupla fallal, keverővel.
Persze a rendszert fokozatosan fogod újítani, ez már menet közben jobban megy.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kérek mindenkit előre, hogy ne kövezzetek mag, de csak megcsináltam a saját 22x1-es lágy rézcsövemből a aját spirálomat.
Ehhez nem kellett semmi hókusz-pókusz! Értem ez alatt:
- töltsdd fel a csövedet száraz homokkal, mejd tömörítés után jöhet a hajlítása, vagy-
- töltsdd fel a csöved szappanos vízzel, be a fagyasztóba., majd a fagyás utéán jöhet a hajlítás.
Nem mondom, hogy nincs esztétikai hiba a spirálomon, de csak én készítettem és semmi különös anyag igénye nem volt. Fogtam egy régi, 23 mm-es szekrény ajtó lapot, ebből vágtam egy 220 mm-es csíkot. ebből lett a sablon. de beszéljenek a képek, hátha többet mutatnak.
Csak a saka tetején lévő csatlakozó méretet kell 1/2"-ról 1"-ra módosítani, majd kezdőthet a főzőcske!
Az odaégett zsír illata nem ugrik be,de az oldószerre hasonlít.10 l alszeszből fél deci rézelejét kiöntöttem,és még 6szor 25 ml-t külön fogtam fel,amiből csak az utolsó kettőt öntöttem a középpárlathoz,magyarul 1.5 %-ot vettem el.
Hááát... a kihozatal az elég szerény. Az akroleint leginkább a cseresznyepeprikához hasonló csípős íz jellemzi. Szerintem az ecet szagát érzed, ugyanis az átpárolódik az alkohollal együt. Kóstold meg, ha savanyú izt érzel, akkor az ecet, ha csípős ízt akkor akrolein. De ennek valószínűsége nulla, mert csak fökddel szennyezet gyümölcs esetén keletkezik, és te megmostad a gyümölcsöt.
Mire hasonlít inkább a szaga: az odaégett zsírhoz vagy az oldószeres festék szagához? Előbbi esetben az akrolein, utóbbi esetben csak az előpárlat a bűnös (mármint hogy benne hagytad).
A napokban főztem borízű almát.Kb 40 liter cefréből lett 1.3 l 55 fokos pálesz.Nem valami nagy mennyiség,de nem ez a fő gond.Kihigítottam 45 fokra,egy négy literes befőttes üvegben pihentettem.Másnap este hazaértem,gondoltam megvizsgálom a cuccot.Beleszagoltam egy jót,aztán majdnem dobtam egy hátast.Olyan durva szúrós szaga van,hogy alig kaptam levegőt.Utánanéztem a "Bibliában",és sajnos a szúrós szag az akrolein jelenlétére utal.Ennek viszont elég drasztikus a kezelési módja (megsemmisítés).Van esetleg valami remény?Valakinek hasonló tapasztalat almával?
A cefrézésről annyit,hogy kb négyszerre szedtem meg a cefrét.Az egy napon szedett anyagot aznap este cefréztem,előtte megmostam,de nem volt földes.Késsel daraboltam,majd keverőszárral,fúrógéppel pépesítettem,pektinbontó:zimopec,fajélesztő:danstil A,és élesztőtápot is adtam hozzá az első napon.
Pálinka kóstoláshoz kisebb tananyag Panyikné 7 részes cikksorozatának utolsó részében.
Ennél bővebben ír róla a "Sólyom könyv", pontos címe: Sólyom Lajos (szerk.): Pálinkafőzés Kézikönyv kisüzemek számára. Mezőgazdasági Kiadó, 1986 Budapest
A kezelt bor nagyjából azt jelenti, amire ROBI gondolt, tehát átfejtették, kénezték stb. Azért különböztettem meg, mert a Mustpárlat és a Borköly is lényegében borból van, csak azokat még nem érthette kén. A táblázat egyébként a nevemhez fűződik, a 73898 hsz.-ban lehet megtalálni itt a fórumon, és a Miklós1 féle 1x1-ben, amit minden reggel (és most soronkívül az előbb is) belinkel Sogi. A szőlő sem különleges, csak az ami az 1x1-ben a különleges cefrézések alatt van.
Boar...
Hallgass a szívedre, elsőre ne tegyél a tüskés körtébe cukrot, aztán jövőre majd meglátod...