Keresés

Részletes keresés

norris53 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89196

Desztillált vizet már nem igen tudsz beszerezni - szinte mindenhová az ioncserélt vizet használják - (vasaló-akku stb )

desztvíz talán patikában - vagy te állítod elő !

Az ioncserélt víz megfelel a pálinka hígítására de csapvíz ha tiszta és te is meg innád az sem ördögtől való :-)

Előzmény: Jroux1 (89195)
Jroux1 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89195

Sziasztok!

 

A hígításra a szakirodalom desztillált vizet ír elő.

Akkor erre felhasználható pl. a Tesco-ban árusított ioncserélt víz? (Ez meglepne)

Vagy valamilyen palackos vízet érdemes használni?

 

Üdv.: Jroux

comad2 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89194

"Ugyanakkor a pálinkafőző berendezés előállítása akár saját célra történik, vagy eladásra, tagállamból vagy harmadik országból továbbértékesítési céllal történő behozatala, értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett végezhető tevékenységnek minősül. Az engedély iránti kérelmet a lakóhely szerinti megyeszékhelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalhoz kell benyújtani"

 

Azt nem írják, de valszeg vámot is fizetned kell.

 

Előzmény: glock09 (89193)
glock09 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89193

Üdv Minden Sporttársnak!

A segítségeteket szeretném kérni!Most jártam Szabatkán a piacon.Találtam egy lepárló készítő üzemet.Nagyon baráti áron kinálták a főzőket!

Adnak számlát!Ezt még megértettem.De nyelvtudás hiányában nem jutottunk sokra.Arra lennék kíváncsi,hogy tudnám behozni a határon???

Esetleg ha valaki tudná,hálás lennék a felvilágosításért!

Válaszotokat előre is köszönöm!

Jó főzőcskét:)

snapszmester Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89192
Tudtam hogy szamithatok rad.
Előzmény: norris53 (89191)
norris53 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89191

Vagy inkább be magoznád ? :-)

Előzmény: Mr.Stratos (89190)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89190

Én előtte azért kimagoznám....de alaposan

norris53 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89189

Cefrébe vele -vagy bele ? >vagy .... na mindegy dugni kell valahovááá :-)

Előzmény: snapszmester (89188)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89188

Bódi Szilviről nics képed?

Előzmény: norris53 (89187)
norris53 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89187

A mai termés ! > naponta ennyi jön össze :-)

 

Bóbi szilva

Besztercei muskotály

Stanley

snapszmester Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89186

Ecet vagy nem az könnyen kitalálható. Ott a spájzban a ecetes flakon, össze kell hasonlítani.

Előzmény: neunorb (89181)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89185

Az értelmezésed vegyes.

Az elsőt jól értelmezed.

A metil nem az alacsony forráspontja alapján desztillás, sajnos. A rézvegyületek nem desztillálnak csak kimosódnak.

Előzmény: Jroux1 (89183)
Jroux1 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89184

Köszönöm, már tanulom is az egyszeregyet.

Előzmény: Miklós1 (89075)
Jroux1 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89183

Szia!

 

Köszönöm a választ.

Jól értelmezem tehát a kémiai folyamatokat?

A cefréből a lefőzéskor mind a metilalkohol, mind a kioldott rézvegyületek belekerülnek az alszeszbe.

És az alszesz lefőzésekor először jön le a metilalkohol (ez az előpárlat), mert annak kisebb a forráspontja. és az magával viszi egyben a kioldott rézvegyületeket is, ezért a későbbi fözetben (középpárlat) már nem lesz benne.

 

Üdv.: Jroux

Előzmény: Piszra (89071)
sange72 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89182

Értem, kösz. Má' megijedtem :D

Előzmény: Kaszti Imre (89180)
neunorb Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89181

Sziasztok!

Én írtam két napja az "ecetes" almáról,csak közben le kellett szakadnom a gépről.

Szóval akkor a válaszok alapján ecet.

Az az érdekes,hogy gyűjtöttem még egy 1.5 l utópárlatot,és annak nincs szúrós szaga. Arra gondoltam,hogy az összegyűjtött up-ből főzök majd egy vegyest.

Szerintetek beletehetem ezt is,vagy azért ebben is bennne van az ecet,csak nem érezni?

 

Kaszti Imre Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89180

Szia sange!

Sajnos rozsdamentesből készűlt még csak el, mert nem tudtam jó áron hozzájutni lemezhez. Csak egész táblával tudtam volna venni, de azt inkább most kihagytam. Persze nem mondtam le a réz sapkáról!

Előzmény: sange72 (89177)
Zernovics Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89179

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen Mindenkinek a választ!

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89178

1. Az aprítás nekem a kockákra vágást jelentené, a kockáknak csak a felületén menne az erjedés, a kocka belseje kihasználatlan. Tehát darálni kell. Víz is kell, hogy keverhető legyen. A molekula szintű aprítást pedig a pektinbontó végzi.

2. A legtöbben kotyogóval záják a hordót, de a fedélre tett tégla is kiengedi a CO2-t, nem enged be levegőt.

3. Jó a sütőélesztő is (1kocka/100kg cefre), a pektinbontó és fajélesztő csomagolásán rajta van az adagolás 1-2g pektinbontó, 10-20g élesztő mázsánként.

4. Az erjedési idő nem kiszámítható, ne várj pontos számokat. A kierjedés jeleiről minden reggel linkeli Sogi az írásomat. Az utóerjedés csak annyi, amíg kihűl a cefre (1-2 nap), nem kell rohasztani a kierjedt cefrét.

5. Inkább a bunda lenyomkodását javasoljuk naponta, nehogy nekimenj habarcskeverővel.

A részleteket az egyszeregyben találod, ez is a reggelinkben van.

 

Előzmény: Zernovics (89161)
sange72 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89177

Üdv elek! Csak halkan a háttérből kérdezném meg, hogy a sisakod nem sárga rézből van véletlenül?

Előzmény: elek81 (89153)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89176

                                                  vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89120)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.08 0 0 89175

Erjedés ideje alatt is lezárhatod légmentesen a hordót, úgyis kinyílik. Legfeljebb nem a tetején, hanem az oldalán. :-) Viccet félretéve, csak az erjedés teljes befejeződése után kell légmentesen zárni a hordót, de akkor viszont tényleg kell.

Előzmény: Zernovics (89160)
borsika79 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89174
Egybe nem ad jó párlatot?
Előzmény: szilvakukc (89173)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89173

Arra kell ügyelni, hogy ne cefrézz körtét, és birset egybe. Kiffert oszt pláne ne!:DD

Előzmény: borsika79 (89170)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89172

Még most sem bánjuk.:))

Előzmény: Zernovics (89161)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89171

Nem bánjuk.

Előzmény: Zernovics (89160)
borsika79 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89170
Heló. Valaki cefrézett már Kiffer körtét és birset egybe? Mire kell ügyelni?
elek81 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89169

Szia!

 

Erre a visszahigításra azért van szükség, mert így az elő-, közép- és utópárlatok szétválasztása sokkal könnyebb feladat.

Előzmény: citrus04 (89167)
elek81 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89168

Sziasztok!

 

Lassan elkészül a főzőm komplett átalakítása a szakirodalom, azaz a ti tapasztalásotok és segítségetek alapján. Arra szeretnék választ kapni, hogy kell-e a használatba vétel előtt bármiféle rendszer fertőtlenítés, víz desztillálás, vagy ucca neki, had follyon a pálesz? Mivel teljesen új a hűtő és pára cső, sapkával lett felvértezve az üsttető, csak a jó öreg üst maradt az eredeti konstrukcióból, így az új részek azonnali használatba vehetőségével nem vagyok tisztában.

 

Jó nedűt és éjszakát!

citrus04 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 89167

 Pontosan miért?

Előzmény: sleves (89166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!