"Ugyanakkor a pálinkafőző berendezés előállítása akár saját célra történik, vagy eladásra, tagállamból vagy harmadik országból továbbértékesítési céllal történő behozatala, értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett végezhető tevékenységnek minősül. Az engedély iránti kérelmet a lakóhely szerinti megyeszékhelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalhoz kell benyújtani"
A cefréből a lefőzéskor mind a metilalkohol, mind a kioldott rézvegyületek belekerülnek az alszeszbe.
És az alszesz lefőzésekor először jön le a metilalkohol (ez az előpárlat), mert annak kisebb a forráspontja. és az magával viszi egyben a kioldott rézvegyületeket is, ezért a későbbi fözetben (középpárlat) már nem lesz benne.
Én írtam két napja az "ecetes" almáról,csak közben le kellett szakadnom a gépről.
Szóval akkor a válaszok alapján ecet.
Az az érdekes,hogy gyűjtöttem még egy 1.5 l utópárlatot,és annak nincs szúrós szaga. Arra gondoltam,hogy az összegyűjtött up-ből főzök majd egy vegyest.
Szerintetek beletehetem ezt is,vagy azért ebben is bennne van az ecet,csak nem érezni?
Sajnos rozsdamentesből készűlt még csak el, mert nem tudtam jó áron hozzájutni lemezhez. Csak egész táblával tudtam volna venni, de azt inkább most kihagytam. Persze nem mondtam le a réz sapkáról!
1. Az aprítás nekem a kockákra vágást jelentené, a kockáknak csak a felületén menne az erjedés, a kocka belseje kihasználatlan. Tehát darálni kell. Víz is kell, hogy keverhető legyen. A molekula szintű aprítást pedig a pektinbontó végzi.
2. A legtöbben kotyogóval záják a hordót, de a fedélre tett tégla is kiengedi a CO2-t, nem enged be levegőt.
3. Jó a sütőélesztő is (1kocka/100kg cefre), a pektinbontó és fajélesztő csomagolásán rajta van az adagolás 1-2g pektinbontó, 10-20g élesztő mázsánként.
4. Az erjedési idő nem kiszámítható, ne várj pontos számokat. A kierjedés jeleiről minden reggel linkeli Sogi az írásomat. Az utóerjedés csak annyi, amíg kihűl a cefre (1-2 nap), nem kell rohasztani a kierjedt cefrét.
5. Inkább a bunda lenyomkodását javasoljuk naponta, nehogy nekimenj habarcskeverővel.
A részleteket az egyszeregyben találod, ez is a reggelinkben van.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Erjedés ideje alatt is lezárhatod légmentesen a hordót, úgyis kinyílik. Legfeljebb nem a tetején, hanem az oldalán. :-) Viccet félretéve, csak az erjedés teljes befejeződése után kell légmentesen zárni a hordót, de akkor viszont tényleg kell.
Lassan elkészül a főzőm komplett átalakítása a szakirodalom, azaz a ti tapasztalásotok és segítségetek alapján. Arra szeretnék választ kapni, hogy kell-e a használatba vétel előtt bármiféle rendszer fertőtlenítés, víz desztillálás, vagy ucca neki, had follyon a pálesz? Mivel teljesen új a hűtő és pára cső, sapkával lett felvértezve az üsttető, csak a jó öreg üst maradt az eredeti konstrukcióból, így az új részek azonnali használatba vehetőségével nem vagyok tisztában.