Hamu bevonatot mégnem készítettem, de hamuban már tároltam szalámit és kolbászt is.
Egy vékony "kéreg" azért keletkezett rajta. Húsos ládának az aljára öntöttem egy réteg keményfa hamut, kb. 3-4 cm vastagságban.
Majd ezt követően, úgy pakoltam bele a szalámikat, hogy ne érjenek össze. Amikor egy réteg megvolt, betakartam az egészet hamuval. Szálanként is bedörzsöltem, megforgattam őket, hogy tuti befogja mindegyiket. Második, harmadik sort szintén így) A legvégén az egészet betakartam hamuval. Egy ládába, kb. 10- 12 szálat tudtam elhelyezni. Kb. két hét múlva, átforgattam az egészet, megnéztem, hogy van e rajta penészedés. Ha volt rajta a nemkívánatos zöld vagy kék, azt gyökérkefével leszedtem róla. Az íze véleményem szerint és azok véleménye szerint is, akiknek adtam, elismerően nyilatkoztak. Vigyázni kell, hogy ha már melegszik az idő (tavaszodik) akkor gyakrabban kell ránézni, mert elkezd a zsírtartalom "könnyezni" belőle, és gyorsabban penészedhet.
A terméknek a "Keményfahamuban érlelt házi szalámi" magasztos nevet adtam. :-)
Szevasz!Az expressz.hu-n üsd be a keresöbe hogy kolbásztöltö a végen fogsz találni egy dobot 5500-ért nekem ugyanilyenböl van állónak megcsinálva motorral,érdeklödj utána ha nem sikerül és ha kell, esetleg én is tudok szerezni olyat.
Szevasztok!Szerintem a mosó kevesebb vizet használ mint a kefés mutatvány alig áll viz a disznó körül.Én a fülkagylót még az állványon kivágom a szemet meg abálás után amikor lefordul a csontról akkor kikapom.
Én nem tudom miért de én nem is akarnám magas nyomású mosóval mosni, a régi hagyományos módszer alkalmazom.
Kefe, meleg víz, éles kaparókés, A böllér ronggyal áztat a segéd vödörből sikálja a fejet és a körmöket.
Találtam egy kefekötőt aki szuper disznó mosó kefét gyárt, azóta nem húzzák az orrukat.:)))))
Én nem szoktam a szemét kivágni csak a fület, valamint kicsontozom a fejnek az orr részét a taknyot kivágom, Így rakom fel az abálót. Az abálóból van főzve a SZÁRMA a pörkölt v.mint a rizs kifakasztása is.
Nem ironikus volt a tisztítás, fontosnak tartom hogy igényesek legyünk, Hisz mi eszük meg. A bér munkát is így csinálom.
Hát ott ahol pörkölésnél is esetleg bereped vagy ha nagyon közel tartják,de nem jellemzö nem könnyen tépi a bört már ahogy láttam mert nem én szoktam mosni. Azzal a körbe forgó fejjel mosták kb.15 cm-röl nem volt gond vele egyáltalán faszán mosta.
Szevasztok!Már nem nagyon járok vágni de épp 2 hét múlva megyek egy helyre amúgy már évekóta járok oda na az a lényeg hogy ott mindig mosóval mossák mezei hidegvizessel a véleményem kényelmesebb de viszont sokkal több idö,2 ember ha neki esik fasza kefékkel ugyanúgy meglehet mosni fele idö alatt,de ha az ember ráér nem kell tolni a melót akkor sokkal kényelmesebb az biztos.Üdv.Karijó
Éppen most hétvégén beszélgettük, hogy beszerzünk egy magasnyomású mosót, csak sajnálom rá a pénzt, mert évente 2-3 disznót azért nem olyan vészes tisztára vakarni. Láttam már én is, hogy szépen lehet vele dolgozni. Meg is nézem, mennyibe kerül egy középkategóriás.
Mindig igyekszem szépen megpucolni, mert végül is a bőrét is megesszük hurkában, sajtban, kocsonyában, nekem nem mindegy mi kerül bele. Csak a körme ne lenne! Egyébként itt-ott látni elég koszosra mosott disznót, amiből nem szívesen ennék. De mindenki úgy csinálja, ahogy akarja-tudja!