A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nekem is i-minim volt, pár évig használtam. Nagyon primitív a bele, olcsó szar megoldások. Műanyagba vágott menetek, amik tartják az egészet, többször is vágtam bele nagyobb menetet, átfogattam alátéttel is, de elég volt az állandó javítgatás.
Öt éve van helyette egy Graef CM800, szerintem ez a legjobb, mert fém a háza, van súlya is. A 700-s sorozat szintén műanyag, amitől frászt kapok már. Ezzel azóta semmi probléma, tökéletesen működik, havi kb 2 kg kávé megy át rajta, klasszikus presszóra szuper.
Nem úgy értettem :-). Azt írtad: "A kések is csak 450-600 kilót bírnak ki max", az enyém pedig valahol 200kg-nál járhat most, kb annyit őrölt eddig.
Azt hiszem nézek helyette valami újat, ezt pedig elteszem tartaléknak. Még dolgozik szépen, csak néha borzalmas hangja van. Most épp napok óta csendes megint.
Ha műanyag a késtartó akkor az az olcsóbbik, kiskúpos őrlő lesz. (i2 változat) Az iMinik túlárazott őrlők, de azért 200 ropi igen durva lenne még a síkkésesért is, nemhogy a kiskúposért. Valamit elnéztél. :) Akárhogy is amikor egy használt cucc, legyen az őrlő vagy akármi felújításán vagy javíttatásán gondolkodik ez ember, nem a kereskedelmi árát kell nézni hanem azt, hogy mennyiért lehetne eladni használtan ha jó volna és hogy ahhoz képest megéri-e a befektetés.
Köszi! Kb 200 kilónál járhat most a gép, és műanyag a késtartója. A csapágyhibát füllel állapítottam csak meg. Néha felvisít, mint amikor csapágyas valami.
Érdekes próbálkozás. Tény, hogy a nedvesség az egyik legnagyobb ellensége a kávénak. Nyersnek, pörköltnek egyaránt. Pörkölt kávénál pl. jól jöhet ha a kávét mélyhűteni akarod és mélyhűtés előtt bedobsz a zacskóba egy tasak szilika gélt. (nem próbáltam) Ezzel gyakorlatilag megszünteted a későbbi kondenzációnak még az esélyét is ami a mélyhűtés egyik achilles sarka. Szóval az ötlet jó. De nem ilyen dobozban alkalmazva, az pedig kérdés, hogy hosszú távon nem okoz-e több gondot a túl száraz környezet mint az amit meg akarsz vele szüntetni.
A dobozos megoldással több probléma is van. - A kondenzáció a felületi hőmérséklet miatt megtörténik így is, minden alkalommal amikor kinyitod a dobozt. - A vákuumról tudjuk, hogy nem tesz jót a kávénak. (A kávé ráadásul dolgozik, főleg az elején, úgyhogy a vákuum máris oda.) - Minden alkalommal amikor kinyitod a dobozt, egy rakás levegő kerül a kávé mellé és mivel az üres tér egyre csak nő, egyre több és több friss oxigén kerül a dobozba, míg egy zacskóból ki lehet nyomni. - Ha a fenti problémákat kiküszöbölnéd (pl. csak tárolod a babokat silica gel felhasználásával) kérdés, hogy hosszú távon nem száradnak-e ki a babok túlságosan.
Egy kis tudomány a babok nedvességtartalmával kapcsolatban: A pörkölés első fázisa a szárítás amikor is a babokban lecsökkentik a maradék nedvességet. Ha túl nedvesen kezdenek neki, hogy kisebb legyen a súlyveszteség akkor többek között pl. kátrány szagú lesz a kávé. A túlszárítás elvileg nem volna gond mégsem csinálja senki. Sőt a kávéban lévő aromák úgy tovább megmaradnak és jobb kivonatolást eredményez.Egy kutatás ezzel kapcsolatban. Csak rohadtul jó őrlő kell hozzá ami alig porol, de az egészet inkább tudom elképzelni filternél, nem espresszónál.
A beállított, megszokott szintnél tovább nem gyakorlat a szárítás. Ennek egyrészt gazdasági oka van. A túlszárítás fölösleges súlyveszteséget okoz a pörkölőnél ami növeli az eladási árát ezzel csökkenti a kávé versenyképességét. A túl száraz kávé viszont problémát okoz a fogyasztónak is mert minél szárazabb a bab - annál több finom keletkezik az őrleményben = az ízvilág a keserű felé tolódik el. Ezt csak az átlagosnál jóval drágább őrlővel lehet némileg kompenzálni. - annál jobban hajlamos az őrlemény őrlés közben feltöltődni = csomósodás örlés közben + szerte repülő és mindenre feltapadó szemcsék. - annál nehezebben akaszkodik össze az őrlemény tamperolás közben és ha nem alkalmazol valami alacsony nyomású, kíméletes előáztatást, akkor hajlamos lesz a csatornásodásra (mint pl. az öregedés miatt nedvességet veszítő kávék általában)
Ha a kiskúpos változat a műanyag késtartóval azt nem valószínű, hogy érdemes. A lapos késes változatot talán, ha amúgy megfelelt az őrlemény az elvárásaidnak. Kérdés, hogy a csapágyon kívül mit kell még cserélni benne. A kések is csak 450-600 kilót bírnak ki max, attól függően, hogy milyen pörkölésű kávét teszel bele. A csapágyhibát te állapítottad meg?
Igen, en is igy gondoltam, mar sajnalom, hogy megmutattam neki, ki akarta dobni a kavefozojet.
Jo lett volna, ha kihalaszom a szemetbol, majd azt (is) hasznalom, azota nem all szoba velem, viszont napont ket kavet iszik annak reven. Furcsa, beertem volna egy koszonommel is, hogy megmutattam neki, hogy nemcsak nyilt langon hasznalhato, most hasznalja, csak verig sertodott valamiert.
Nemreg gyoztem meg egy olasz sracot, hogy tudja hasznalni rezson is, meg volt rola gyozodve, hogy azt csak gazsuton lehet hasznalni, mert nyilt lang kell neki, kulonben nem forr fel a viz benne.;)
Az ikeás dupla simítózáras zacskó nagyon erősen zár, hibátlan erre a célra, ráadásul nem is vészes az ára, meg van rengeteg méretben. A legkisebb 0,4 literes, ebbe emlékeim szerint nem fér bele negyed kiló kávészem.
Anno kb másfél év magamtól innen-onnan tanult kávéfőzés után elmentem egy ilyenre. Nekem jó volt, pár dolgot helyretett és néhány apró fogással sokat tudtam javítani a minőségen. Valszeg eljutottam volna ide magamtól vagy fórumtársakkal való konzultáció után is, de ez így gyorsítósáv volt. Nem bántam meg.
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy mit gondoltok a hobbi baristákról? Ha lenne rá lehetőségetek ti résztvennétek-e egy néhány órás képzésen is? (ezzel természetesen nem szereztek képesítést de az otthoni kávézás élményét magasabb szintre emelhetnétek:) )
Szia! Nekem lenne egy eladó EC152 gépem, két darab, egy szimpla és egy dupla, nyomásfokozó nélküli szűrővel, Évek óta nem használom, pár hónapja próbáltam, működött, de a biztonság kedvéért egy vízkőtlenítés ráfér.
A Bialetti Brikka elvben kétszemélyes, de max fél deci, ami kijön belőle, nekem három kis korty. Most fogok kölcsönkapni egy új változatot, kíváncsi leszek rá. A régit szeretem.
A műanyag fogantyú nem örökéletű és 1-2 sorja is előfordulhat (már nem Itáliában gyártják ezt se), de a dizájn továbbra is jó, nem égeti meg a kávét. Bár a gyártó ezt nem ajánlja, de sokan elforgatják az egyik csövet, hogy egy csészébe jöjjön az egész adag, kb. annyi elég is egy embernek.