Nagy fater mindig melegen sózza be és utána mehet a hidegre mig a hús kihűl szépen feloldodik a só ahogy Boarhunter. mondja és eddig még tudomásom szerint semmit gond nem volt még vele (sót nem sajnálni)
Helló!Akármit csinálsz a hússal ami nem jó, megbüdösödik,bezöldül stb.de a kukac az csak légyköpéstöl van az nem lesz ott csak úgy akárhogy romlik a hús a sózás elött mindenféle képpen le kell hüteni a megfelelö hömérsékletre (min.+7 vagy ez alá)másképp gond lesz a sózással és hideg húst sózzál és nem utolsó sorban az idö hogy mit meddig sózol az is nagyon fontos.
S azt szeretném kérdezni hogy rendelt e már valaki külföldröl valami alkatrészt vagy kábitót és menyire lehet számitani a posta kölcségre mennyire érné ez meg??
Hívőknek éppen lehet lenni, de honnan szednek össze annyi gyümölcsfa fűrészport?
(Sztem környéke válogatja, mivel füstölnek. A szomszéd faluban pl. azt tartják, hogy az odvas vörösfűz-fa a legjobb. /Mert náluk ahhoz lehet könnyen hozzájutni./)
A honlapjukon van ismertető a méretekről, falvastagságról, ...
Lehet náluk kapni a cső lezárásához köralakú, enyhén domborított zárólemezt is, meg menetes csőcsonkot, meg még sokmindent.
Az általad kiválasztott átmérőjű csőből az igényed szerinti darabot vágják le, tehát ha 50,5 cm-est, vagy 47,8 cm-es kérsz, akkor arra a méretre vágják.
Hamu bevonatot mégnem készítettem, de hamuban már tároltam szalámit és kolbászt is.
Egy vékony "kéreg" azért keletkezett rajta. Húsos ládának az aljára öntöttem egy réteg keményfa hamut, kb. 3-4 cm vastagságban.
Majd ezt követően, úgy pakoltam bele a szalámikat, hogy ne érjenek össze. Amikor egy réteg megvolt, betakartam az egészet hamuval. Szálanként is bedörzsöltem, megforgattam őket, hogy tuti befogja mindegyiket. Második, harmadik sort szintén így) A legvégén az egészet betakartam hamuval. Egy ládába, kb. 10- 12 szálat tudtam elhelyezni. Kb. két hét múlva, átforgattam az egészet, megnéztem, hogy van e rajta penészedés. Ha volt rajta a nemkívánatos zöld vagy kék, azt gyökérkefével leszedtem róla. Az íze véleményem szerint és azok véleménye szerint is, akiknek adtam, elismerően nyilatkoztak. Vigyázni kell, hogy ha már melegszik az idő (tavaszodik) akkor gyakrabban kell ránézni, mert elkezd a zsírtartalom "könnyezni" belőle, és gyorsabban penészedhet.
A terméknek a "Keményfahamuban érlelt házi szalámi" magasztos nevet adtam. :-)