Igen még van, palackozva a pincében. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok nagyivó. Napi néhány deci a fogyasztásom és a családom többi tagjának is, már ha itt vannak.
Hiszed vagy sem a lényegen nem változtat!Idén 18-al szedtük,előtte lévő években 19-el.Nekem sikerült a szőlőimet megvédenem csak a kékfrankosban volt minimális lisztharmat kár,de ez elenyésző.Most is csak a sok eső végett kellett előbb szedni,mert elkezdett rothadni.
Nem okoskodás, igazad van, de azt remélem a fejtés után talán derítés nélkül is tisztul. Ha nem akkor derítés. Addig meg iszom a tavalyit, mert szerencsére azzal nincs gond.
Bocsi, remélem nem tűnik okoskodásnak és ne haragudj a kérdésemért: miért fejted le előbb és azután deríted? Hiszen ha derítettél akkor utána fejteni is kell. Én előbb deríteném és utána fejteném le. Az általad írt cukorfok, ebben az évben igen jónak tűnik. Én ettől kevesebbel szüreteltem le és nincs ilyen gondom, de valóban a pince hőmérséklet is sokat befolyásol.
Szerintem nem! Ismerőstől kaptam bort, az se tisztult le, mikor az enyém már rég tiszta volt (persze még nem palack tiszta) fa hordóban, vagy üvegben van a bor? hány fokos a helyiség ahol van?
Nekem üvegben van, és most olyan 12 fokos a pince. Mikor tisztult akkor 14 fok volt.
Szerintem nem a mustfok lehet a probléma,mert a rizlingszilvánit én minden évben 18-19-es mustfokkal szedem,mert ha tovább hagyom érni sokat veszít a savtartalmából.Egy vagy másfél fok ide-oda nem hinném hogy gondot okozna.
Derítést tervezek én is, de először ismét lefejtem. Deritont szoktam használni, de az elmúlt kb. 20 évben kb. háromszor kellett használnom. Úgy látszik ez egy ilyen év. Valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi tisztátlanság összefüggésbe lehet azzal, hogy a fehér szőlőt -kényszerből- ilyen alacsony (17,5) mustfokkal még soha nem szüreteltem.
Évek óta EVERGEL derítőszert használok, oly módon, hogy a zajos forrás vége felé, amikor még "pattog" akkor keverem a borba és még pár napig szintén megkeverem alkalmanként, Így mire a forrás megáll, le is tisztul. Az első fejtésnél erősen kénezem 5% törzsoldattal 3dcl/hl. (Tudom most többen kardot rántanak). A fehéret és a rozét így kezelem és nincs gondom a későbbiekben. Gyönyörű tiszta, tükrös a bor. Szerintem most sincs késő a derítőszerrel elkeverni a bort, meglepő tud lenni az eredmény.
Nálunk mindegyik fajta tűkőr tiszta,a néró a kékfrankos a rizlingszilváni és a többi is,semmi gondom sincs az idei borokkal.Hacsak az nem hogy nagyon fogy!
Érdeklődnék, hogy tisztulnak-e az idei borok? Két hónappal a zajos erjedés után fejtettem, de nem mutatnak nagy hajlandóságot a tisztulásra, különösen a fehér. A második fejtést még nem csináltam meg. Más években ilyenkor már szép tiszták voltak ilyenkor. Lehet, hogy ez az idei év sajátossága?
Ha el akar fagyani, akkor metszéstől függetlenül is elfagy. Itt esetleg a késő tavaszi fagyok okozhatnak gondot, hogy ha kihajt a rügy az elfagyhat. metszés nélkül ezzel lehet késleltetni. De ez ritka eset és a termőhelyi adottságokat csak ismerik a termelők, hogy milyen gyakran kell számolni tavaszi fagyokkal.
Továbbá ahol meg korán jön az őszi fagy, ott fontos hogy ne túl későn hajtson ki a rügy, hogy szépen beérjem a szőlő.
Én is már január-februárba metszek, mert oltani akarok pár szőlőt, a rizling tőkéket meg bővíteni akarom néhány 100 db-al.
Dehogy is! Amikor már szúrta a szemét a vessző hossza. Kb július közepe-vége fele. A fürtök se értek be igazán. Mondjuk az illetőt nem is érdekli hogy kipusztulnak-e a tőkék. Csak kicsit érzékeltetni próbáltam, hogy a vessző mennyiségét nem csak a termőtalaj határozza meg, hanem a művelésmód is, meg a fajta is.
Láttam olyat aki 20 cm-esre vágta vissza az azévi (idei) hajtásokat. Mondanom se kell, hogy úgy elfagytak ahogy van..... Nem volt levél ami tápanyagot gyűjtsön, a vesszők be se értek.