Meg otthonra is simán lehet lőni 30-40 rugóért egy RO-készüléket, és hosszú idóre megoldva az akvárium, vasaló, akkumulátor, élelmiszer-félébe való lágyvíz-szükséglet, biztosan szennyezés-mentes módon...
Teljesen biztos vagy ebben? A háztartásban használatos RO készülékek kb. a felhasznált víz 5-10%-át szolgáltatják tisztított vízként, a többi megy a csatornába (esetleg kertes háznál öntözésre). A hazai viszonylag kemény vizeknél inkább az alacsonyabb kihozatalra számíthatsz. Akkor az egy liter víz előállítása mellett majd' 20 liter szennyvizet gyártasz. Ez lenne szennyezés-mentes?? Ehhez képest az ioncserélő használata valóban környezetbarát, hisz a regenerálához használt vegyszerek (NaOH, HCl) nem okoznak jelentős szennyezést, és (az előállított tisztított víz mennyiségéhez viszonyítva) elhanyagolható a vízfelhasználás is.
Tegnap megilágosodtam miközben savaztam az almát :) Minek vennék drága 2 colos saválló (vagy nem) gyolsócsapot az üst leeresztő csonkjához egy halom pénzért ha azt egy 250 forintos borászati fadugóval is kiválthatom :)
Nem drága, nem kell menetezni a csövet hogy rátegyem, nem kell a tisztítással és a tömítéssel aggódni.
+ a fa nem fog csöpögni és még hátha egy kis keményfa aromát is kapok :)
A képen a motorom látható amint a "kombinációt" szállítom haza. Azért egy minimál leszorító mehanizmust persze fog kapni, amivel egyszerűen lehet szorítani és oldani a dugót a csőből. A cső befelé srégre van reszelve, hogy ne vágja a dugót hanem fogja.
Sok embert ismerek, aki gyűjtögeti az anyagot egy nagyobb edényben és nekem is azt javasolták. Olvastam már, hogy igazából egyszerre kellene az erjesztőbe tenni az anyagot, de nekem azt mondták, hogy hülyeség :)
Fagyasztani nincs lehetőségem, de van egy nagyobb úszófedeles szabadon álló bortartályom. Ha a leesett egészséges őszit megmosom, kettéválasztom és kimagozom akkor gyűjthetném egy úszófedeles edényben ? Szinte légmentesen le tudnám zárni, szilikongyűrűs.
Őszibarackról megoszlanak a vélemények, én egyszer próbáltam, szerintem nem lett rossz. Mások szerint jellegtelen.
A hullott, de ép gyümölcsöt pár napig gyűjtögetheted, de nem hordóba gyűjtve, hanem szellősen tárolva. A fagyasztó is egy jó megoldás. Továbbá be kell szerezni egy sorozat különböző méretű fedeles hordót/vödröt, 5 literestől 60 literesig, és "sakkozni" kell a cefrével.
Köszönöm az eddigi tippeket. Zárt tartályban tároltam a cefrét, de akkor ezekszerint jobb lenne egy kotyogóval ellátott zárt erjesztőtartályben elhelyezni ? Már érik az őszibarack és arra gondoltam, hogy megpróbálkoznék azzal. Lehet abból jó pálinkát készíteni ?
Hogyan kerüljem el a 2 hétig tartó folyamatos adagolást, ha a gyümölcs folyamatosan érik és nem egyszerre az egész ?
Alapvetően a 2 hét folyamatos rakosgatás és a kierjedés utáni tartogatás, amitől a cefréd megecetesedett (erre még a nyári meleg is rásegített).
Arról nem is beszélve, hogy az előpárlatot nem az első főzésnél kell elvenni, hanem csak a finomításnál, és alszesz főzéssel nem állunk meg 30 %-nál, de ezeknek a te esetedben már nem volt nagy jelentősége, mert romlott cefrét főzéssel nem lehet helyrehozni.
"mitől lesz egy cefre acetonos szagú."
A levegő a cefre (egyik) legnagyobb ellensége. Levegő jelenlétében, bizonyos baktériumok által az alkohol ecetsavvá oxidálódik, az ecetsav pedig etil-acetáttá alakul. Ez az a bizonyos oldószeres szag, amit az elején éreztél.
Igen, erre, de kár volt újra bemásolni. Ha elolvastad, rá fogsz jönni. Mindenesetre a "két hétig gyűjtöm a cefrét hordóba" már eleve komoly hiba. Az ecetesedésen túl pedig nyilván vannak már más problémái is a cefrédnek.
Ennek az idei barackodnak, sajnos, annyi. Csak kitolnánk veled, ha elkezdenénk ilyen vagy olyan tanácsokkal hitegetni. Ugyanakkor nem boszorkányság a jó pálinka, néhány nagyon egyszerű dolgot kell csak betartani.
Felsorolnád kérlek, hogy mi volt a minden egyéb hiba ? Sehol nem találok írást arról, hogy mi lehet a fátyol a tetején és, hogy mitől lesz egy cefre acetonos szagú.
Az ismerősöm 10 éve főz pálinkát és soha nem járt még így, egészen mostanáig.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azt jól tetted, hogy rohadt, penészes gyümölcsöt, ágat, földet, lombot nem tettél a cefrébe. Sajnos azonban minden egyéb hibát elkövettél, amit el lehet. Olvasd el a reggeli linkeket. Ha betartod, jövőre jó pálinkád lesz, uganennyi fáradsággal.
Idén először készítettem saját cefrét sárgabarackból, amit sajnos elkaphatott valami betegséget. A jelenség:
- először enyhe, majd napról napra erősebb acetonos szag jelent meg
- az acetonos szag megjelenése után kb 4-5 nappal fátyolos hártya jelent meg a cefre tetején
- a hártya megjelenését követő napon enyhe savanykás szag is érezhető volt.
A cefrét az alábbi módon készítettem:
Az udvaromban lévő barackfáról leeső gyümölcsöt szedtem össze minden este a fűből. A barack látszólag tiszta volt, nem mostam meg. A rohadt gyümölcsöket kidobtam, így csak egészséges anyag került a cefrébe. A tisztaságra nagy gondot fordítottam elejétől a végéig (leszámítva a gyümölcs mosását), a tárolóedénytől kezdve a főzőig minden tiszta volt.
A hordóba gyüjtögettem a barackot kb 2 hétig, míg az összes leesett a fáról, közben naponta legalább kétszer megkevertem a cefrét. Amikor már az összes barack a hordóban volt, a kb 80 liter cefréhez adtam 4 kiló cukrot, majd hagytam leforrni. Az erjedést követöen kb 8-10 nap múlva jelent meg a fentemlített acetonos szag, majd azután a fátyol.
A hordó mindvégig garázsban volt, maximális hőmérséklet a július végi kánikulában kb 28-30 fok lehetett. Most egy ismerősöm pontosan ebben a cipőben jár és nemigazán értjük, hogy mi lehet a probléma.
Gondolván, hogy mentsük ami menthető, lefőztem az első 40 litert, amiből kb az első 8 decit ki kellett öntenem, mert erős acetonos szaga volt. Az első mérésnél kb 47 %-ot mértem és 30-ig engedtem le, majd lezártam a főzőt. Összesen 2,5 liter tisztázatlan párlatom lett és kb 38 fokos, melynek első szglásra enyhe acetonos bukéja van, mejd kis idő elteltével megjelenik a kellemes, gyümölcsös barackillat.
Szerintetek érdemes ezt a mennyiséget tisztázni ? Mekkora mennyiség maradhat a végén ?
Legyetek szivesek tanácsot adni, hogy legközelebb mit csináljunk másképp és ne menjen tönkre 80 liter cefrém.
Én is érdekelt vagyok az ügyben, az égetett szeszes "testvérfórumon" volt egy kis levelezésünk erről öreg-muslicával, innentől visszafelé egy pár hozzászólás. Mondjuk elég bizonytalanok ezek a számok, nem sokkal leszel tőle okosabb, mint ahogy én se lettem.
Ilyesmivel lehetne még hatékonyan növelni a réz felületet. Jó lenne, ha valaki tudna rá hazai forrást. Réznek kinéző acél súrolót már találtam én is, de rezet nem.
A páracső hosszával kis mértékben csak mert hát annyival hosszabbra ugy sem hagyhatod hogy képes legyen egy sisaknyi felületet kompenzálni.A meredekségnek meg máshoz van köze.
Na, akkor csak halkan mondom el, hogy ma már zömmel a patikákban is ioncserélt vizet (Aqua purificata Ph.Hg VIII) használnak "desztillált víz" gyanánt, minőségi követelmények vannak megadva, mint szárítási maradék, vezetőképesség, pH... valójában desztillált víz csak az injekciós-infúziós készítmények meg a szemcseppek készítéséhez van előírva hivatalosan.
Pálinkázáshoz meg szerintem a legtermészetesebb nem az ioncseréélt meg nem is a desztillált, hanem az "ozmovíz" lenne, tehát a reverz ozmózissal demineralizált víz, nagyobb patikákban az is akad, mert része már az újabb gyógyszerészeti szabványoknak.
Meg otthonra is simán lehet lőni 30-40 rugóért egy RO-készüléket, és hosszú idóre megoldva az akvárium, vasaló, akkumulátor, élelmiszer-félébe való lágyvíz-szükséglet, biztosan szennyezés-mentes módon...