Keresés

Részletes keresés

Bagor1 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33182
Ha nem férsz be semmivel, akkor marad a sziló, lehet hogy másodszorra jobban sikerül. Igen, a maszkoló szalagra gondoltam. Kicsit tökölős, de szépen lehet vele dolgozni.
Előzmény: -cc- (33176)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33181

az én kádam áll a lábán szerintem (úgyhogy akkor purhab kilőve). inkább talán a jobb széle kissé deformálódik és azért kerül lejebb. vagy tudomisén:)

egy napig a szilózás után ne fürödjünk?:) (mármint, hogy nem is engedem ki a kádból a vizet egy napig, úghogy meg tud kötni nyugalomban-békességben a sziló, hm?)

Előzmény: ZE (33179)
Bagor1 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33180
A Ravak azért tiltja a perem alátámasztását, mert a sokeszű szakik fognák és felültetnék a keretre az akrilkádat, ami aztán 200l vízzel meg egy 1 személlyel megterhelve elrepesztené a kádat, ha alul nincs ennek megfelelően beszintezve.

Ha rendesen beállítod alul a lábakat akkor a lábakon viseli a terhet a kád, viszont rátehénkedéskor sem hajlik be a perem.
Előzmény: monyesz (33177)
ZE Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33179
A perem rögzítése másodlagos, az oldalirányú elmozdulás, illetve az elcsavarodás ellen kell. A kádat a két rászerelt láb tartja.
Előzmény: -cc- (33178)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33178
akkor most rögzítjük a peremet, vagy nem?
Előzmény: monyesz (33177)
monyesz Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33177

A Ravak kifejezetten tiltja a perem alátámasztásos rögzítését, hagyni kell rést az eléfalazásnál és hátul a falnál sem támaszkodhat fel a perem. A kinyomott sziló rugalmas és merev annyira hogy jó berakás után nem  mozdulhat a kád.

 

http://www.ravak.hu/?download=hu/mv/mv_rosa2.pdf

Előzmény: Bagor1 (33175)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33176

köszi, sajnos a szerelőablak nem olyan nagy,hogy bármit is fúrogathatnék a falra. különösen, hogy betonfalról beszélünk, a gép be sem fér az ablakon. azt hiszem ez a víz bele, sárga papircsik (ez mi? lehet haszalni a festeshez hasznalatos maszkolo ragasztoszalagokat?) es sziló.

szerintem anno én keveset tettem bele.

a purhabot akkor elnapolom, hacsak nincs olyan, ami tényleg nem pusztít, csak fszan terül

Előzmény: Bagor1 (33175)
Bagor1 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33175
Nem tudom, hogy a szerelőnyílásod felől hova érsz be, de én a következőképp állnék neki, ha semmiképp sem szeretném kibontani:
- meglévő szilózást és vízvetőt kivenni / kivágni - pl pengével szépen végigvágod, és ha szerencséd van, nagyjából ki tudod kaparni.
- félig engeded a kádat vízzel
- ha a szerelőnyílás kellően nagy, és a kád sarka(i) elérhető(k), akkor a falba befúrsz egy (ha beljebb is érsz akkor többet) 6-os lyukat, és téglalap alakúra vágott 2-3mm vastag lemezdarabokkal odahúzatod + alulról megtámasztod a peremet. Mi egyébként úgy oldottuk meg hogy berakás előtt vízszintbe felfúrtunk a falra egy 40x40-es zártszelvényt, és arra lett ráállítva az egész, beszintezve a kád.
- lehet kapni terülő purhabot, ami nem feszít túlságosan. Tapasztalatom szerint a mai purhabok egyébként egyre gyengébbek, már nem nyomják úgy szét a környezetüket, hogy törnek mindent. A lényeg hogy ezzel ki kéne nyomnod a kád alatti rést, biztos ami biztos, bár 99% hogy csak a peremmel van a gond.

A lényeg tehát hogy a peremet kéne minél jobban alátámasztani, anélkül folyamatosan el fog válni a szilózás. Ahogy néztem elég csúnyán szét van kenve a sziló mindenhol, ezt úgy tudod a továbbiakban elkerülni, hogy pár cm-es sárga papírszalaggal szépen leragasztod a kádat is, meg a csempét is és utána húzod ki szilóval. Minél több szilót kéne a lyukba tömörítened. Aztán ha megközött, lehúzod a ragasztót, pengével levágod a kiálló sziló darabokat és kész.
Előzmény: -cc- (33170)
MZ/Y Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33174
Ez a kémény dolog biztos? Mert OK, hogy drága a füstgáz cső, de a kémény építés sem éppen olcsó. Aztán ott van még, hogy hol álltok az építkezéssel, mert tudtommal a kémény alá kell alap, ha az alapozáson már túl vagytok, akkor külön macera az is.
Előzmény: LauG (33171)
monyesz Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33173

Épületgépész tervezőt kellene keresni, bemész a helyi gázszolgáltatóhoz, és tudnak adni egy listát, hogy kik a jogosult tervezők. Érdemes tanácsot kérni, hogy kit javasolnak, különös tekintettel a padlófűtésre, és hogy méreteztetni szeretnéd, nem csak gondolomra...

 

Szerintem baromi jól megcsinálná a rendszered Enginer, olcsó is lenne és jó is. Neked a Fég kazán beleillene az elképzeléseidbe ezek szerint.

Előzmény: LauG (33171)
monyesz Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33172

Vigyázz mert a purhab nagy erővel tud feszíteni (az ablakoknál keményen ékelnek emiatt, mert megmozdíthatja azt is) !

Tehát lábakon áll és az stabil. A bibi akkor az, hogy a falnál nincs rögzítve és szerintem nem terhelten lett kinyomva szilóval.

Apropó ytong ! Én raktam rá létrát, és bizony belenyomódott - ez is lehet gond ! adhat az mm-es süllyedést a kád szélénél.

 

Esetleg nézd meg, hogy a Ravak oldalán van-e leírás, hogy kell pontosan berakni egy akril kádat.

Előzmény: -cc- (33170)
LauG Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33171

Hello Mindenki,

 

Köszönöm a padlófűtés témával kapcsolatos korábbi hsz-okat.

Úgy látom ez a topic pörög, nem lehet pár napra nem benézni, m utána keresgélhet az ember. :)

 

Azóta annyit formálódott a projekt, h:
- lesz padlófűtés mellé radiátor (mondjuk nem látom még mi alapján fogom méretezni, vagy ki fogja beméretezni az egészet)
- valószínű nem kondenzációs kazán lesz, sima hagyományos nyílt égésterű.

Elvileg nem lesz szar a ház szigetelése (tömör 22-es rönkfalak + új 1.1-es ablakok mindenhol), csak remélem előre, h nem fog szökni felesleges meleg sehol sem, és nem kell nyélgázon fűteni egésznap.
Ráadásul kémény is vagy 2x annyi a zárt égésterű kazánhoz, lent meg a pinyóban simán elfér a kazán, úh a kond.kazánról lemondtunk.

 

Kérdésem az lenne a szakiktól:
1. Mennyire bonyolítja el a rendszert, ha nyílt égésterű kazán + radiátor + pf kombót akarunk kihozni HMV-el együtt?
2. Mikre kell még gondolni "nagyobb falatként" a beszerzésnél a triviális kazán + pf-cső + radiátor tételeken kívül?  (puffer, vezérlések, bigyók, mitttomén :)
3. Nincs olyan szaki, aki egy ilyen fűtés méretezését KORREKTÜL, szakértelemmel megcsinálja/megtervezi? Mindenki akit ismerek, vagy a szomszéd Tibivel méretezi, vagy a vízszerelőre bízza. Ezeket nem szeretném valahogy.. :)

Független embert szeretnék a tervezés/méretezés témára, nem olyat, aki érdekelt, h olyat tervezzen bele, amit véletlenül pont ő forgalmaz, de abból viszont k sokat bele tud tervezni nekem :)

4. Tud valaki konkrét kazánt ajánlani ilyen célra? (65nm + 40nm tetőtér, rönkfalak, 1.1 ablakok, PF + radiátor)
Megbízhatóság-ár-gazdaságosság ésszerű kompromisszumára próbálunk kilyukadni valahogy, de örülnénk minden visszajelzésnek (akár annak is, mit kerüljek messzire el.. :)

 

Előre is köszi.
Gábor

-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33170

olvastam, köszi, perszehogy

 

láttam mikor készült. mozogni azért nem mozog, csak pár milimétert süllyed le a szélén, az is csak a széle miatti rés miatt látszik.

 

a falra nem lett felfogatva emlékeim szerint, csak hátul meg elől lett felfalazva, illetve a lába alá is lett rakva ytong. tehát a kád maga nem mozog.

 

viszont arra is gondoltam még, hogy van egy szerelőablak, azon keresztül fújhatnék még az aljához purhabot, hátha a kád alja meg az ytong között van kis rés, ami engedi a süllyedést. ez milyen ötlet?:)

Előzmény: monyesz (33169)
monyesz Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33169

Nem tudom olvastad-e amit írtam...

A kádad rosszul van berakva, hiába szilózod és mész utána, ugyanúgy elnyílik, sé tovább és tovább. A végén a kád is megsérülhet.

Be kell rendesen rakni (főleg megnézni hogy a 'mester' mit nem csinált meg rendesen), legalább félig engedni vízzel és úgy kiszilózni.

Előzmény: -cc- (33168)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33168

sorry, a 80 Ft a 10 darabra és nem a 10 párra vonatkozik. bár ha még ennek is a duplájába kerül akkor is bőven megéri.

 

én mint "megrendelő" az ilyet díjazom. a baj az, hogy tényleg egyrészt mit hozott otthonról, másrészt pedig még mindig az a mentalitás a szerelők részéről, hogy:

 - örüljek, hogy kijöttek, ők tettek nekem ezzel szivességet

 - hülye vagyok, mert ők mindent jobban tudnak

 - a munkavégzésük nélkülözhetetlen "mellékterméke" a piszok (amit én el is fogadok, azonban nem mindegy, hogy ez mekkora...)

 

 

btw a kádas kérdésemre ti valami használható megoldást, esetleg? :)

Előzmény: MZ/Y (33167)
MZ/Y Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33167
Na, akkor még annál is sokkal olcsóbb, mint amit gondoltam.

Jancsii: tudom, ismerős a neved a villanyos topikból. :o)
Előzmény: -cc- (33166)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33166

amúgy - mivel múltkor jött egy komplett brigád is fűtést szerelni - vettem 10 pár ilyen kék cipőrehúzható izét. 80 Ft volt a tíz pár!!!! Halló!

ez tényleg egy semmibe nem kerülő, ugyanakkor tényleg hatalmas pozitívumot jelentő "fejlesztés".

mondjuk húzták is a szájukat a szerelők, hogy ők ebbe, meg mittudomén. simán be mentek volna minden szobánkba cipővel (másfél éves gyerek is van, aki értelemszerűen időnként még csúszík-mászik a földön, kéz a szájban; frissen felújított hálószoba (még jó, hogy leterítettem a hófehér ágytakarónkat fóliával, mert mesternk a radiátor szerelése közben ott ült a munkásnadrágjában)

 

 

gyógyászati segészeszköz boltban kapható gyakorlatilag ingyen

Előzmény: MZ/Y (33162)
Jancsii Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33165

Ismerős a dolog. Én pont villanyszereléssel foglalkozom és megmondom őszintén nehéz volt az embereimet "betanítani".-:))) Sajnos ez is olyan dolog, hogy attól függ mit hozott otthonról, ha otthon is igénytelen és ott sem kell levenni a cipőt, akkor nehezen érti meg, hogy máshol miért kell.

"Ott az asszony, majd az kitakarít" mentalitás működik sok embernél.

Előzmény: MZ/Y (33164)
MZ/Y Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33164
Csak az olyan izé... igénytelen. :o)

De halál komolyan, egy ilyen "cipő", meg mondjuk egy kérdés (már persze ha olyan a meló, mondjuk villanyszerelőknél aljzat kiszedés), hogy "megmoshatnám a kezem, nem akarom a falat összekoszolni" és a megrendelő rögtön a "milyen rendes" kategóriába sorolja a mestert, aki érdemes máskor is hívni és másnak is ajánlani. Szinte semmibe sem kerülő marketing.
Előzmény: Jancsii (33163)
Jancsii Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33163

A legegyszerűbb megoldás egy reklámszatyorba  kötni a lábat.-:)))

 

Előzmény: MZ/Y (33162)
MZ/Y Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33162
off
Nekem nagyon tetszett egy villanyszerelő, Ő hozott magával cipőre felcsapható nylon-"cipőt" (mint amit a kórházban adnak). Megértem, ha valakinek egész nap beizzad a lába a cipőbe és ezért nem akarja levenni, de ilyen egyszerű lenne a megoldás. Nyilván ára van, de egy pár ezer ft-os melónál nem sokat emel az áron és - szerintem - sokaknak tetszhet ez a hozzáállás, szivesen hívják máskor is (már persze ha a munkája is megfelelő).
on
Előzmény: -cc- (33161)
-cc- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33161

az emlitett topik kissé tetszhalott állapotban van. mivel "mesterembert" nem szívesen látok a házamban én meg nem vagyok burkoló/kőműves, így a szétbombázás szóba sem jön. jó tanulság volt, amikor pár hónap múlva visszahívtam az ürgét, hogy ez meg ez a baj, csinálja meg:

- nincs is ott rés, alíg tudja kiszilózni (persze, mivelhogy nincs benne víz, vagy ember, ami lenyomná) - ergo én vagyok a hülye

- nagy duzzogva kiszilózta (persze szilót nem hozott, úgyhogy mégjobban duzzogva először elkullogott a környéken venni....nem is tudom mit gondolt...)

- "akkor sincs semmi baja, túllihegem a dolgot"

- retkes autóstáskáját lerakta az terítővel takart ebédlőasztalra (ahol mi amúgy enni szoktunk)

- cipő levétele ohne, betrappolni a pár hónapos plüss nappali szőnyegre is nyugodt szívvel munkáscipőben (emiatt utálom a leginkább a mestereket, döntő többségük egy akkora tirpákbunkó paraszt ebből a szempontból)

 

egyszóval lehet, hogy ők esetleg, talán, magát a munkát jobban (=nagyobb szakmaisággal) csinálják meg, mint én, de a végeredmény kb. azonos lesz, mintha én csináltam volna, mert:

- mivel én nem értek hozzá, így mindent lassan, átgondolva csinálok, szem előtt tartva, hogy a végeredménynek szépnek kell lenni

- ő rutinból csinálja (többségében gányolja), szrik arra, hogy hogyan fog kinézni (én a legkisebb eltérést is inkább újrakorrigálom, újracsinálom stb.)

- krvanagy dzsuvát hagy maga után, nagyjából leszrja, hogy nekem mennyit kell utána takarítani (míg én ezt is szem előtt tartva dolgozok)

- fal éleket ver le, tapétát fog meg dzsuvás kézzel, végigtrappolja a lakást a retkes cipőjével, egyszóval más területen meg pusztít (ráadásul krvára leszrja)

 

bocsánat, de sokéves fájdalmamat öntöttem ki ide. nem minden mester ilyen (nekem már volt szerencsém egy olyan céghez, akik gondosan ügyeltek arra, hogy ne jöjjenek be cipővel, a lehető legkisebb koszt csinálják - ezt hirdették, és meg is csinálták)

 

úgyhogy ha más ötlet nincs, akkor szerintem maradok a sziló-fuga párosnál

Előzmény: ZE (33149)
Lugosi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 33160
Sziasztok!

Egy abszolút amatőr kérdés, viszont sehol nem találtam róla infot, szóval: a tárolós kombi kazánoknál áramszünet alatt is lehet melegvizet vételezni, vagy akkor totál halott az egész rendszer?

- Lugosi -
asuhia Creative Commons License 2008.12.01 0 0 33159
Sziasztok!

Ha valakinek Renova Mini tipusú falikazánja a következő hibajelenséget produkálja, akkor az javítható: a készülék begyújt, néhány másodpercig ég a láng, majd kialszik és újabb másodpercek elteltével ismét begyújt, majd újra kialszik... Ki-be kapcsolgat.
537 ABC tip. automatikája romlott el. Ha garanciális akkor cserélik, ha már nem akkor az új automatika árának kb. feléért -erre a hibára örök garanciával- lehet javítani.
asuhia@gmail.com
MZ/Y Creative Commons License 2008.12.01 0 0 33158
Ahogy látom, más néven megy azért. :o)

Bár nem nagyon hosszú az 1. gondolatom, azért majd délután/este írom, lassan megyek angolt tanulni...
Előzmény: Enginerus (33152)
janijani Creative Commons License 2008.12.01 0 0 33157
Ha meg mindenképpen változtatni akarsz, ne a kéménybélelésre költsél hanem cseréld le a kazánodat egy kondenzációsra. A 13 oldal lap alján látható megoldásnál a helyiség (pincéd) levegőjét szívja a kazán és a kéményben egy 80 mm átmérőjű csövön távozik a füstgáz. Ennek a csőnek 1780 Ft+Áfa métere,( képes árlista 37.oldal) így kb 22 000 Ft-ból ki van bélelve a kéményed is.
Előzmény: Seekaid (33155)
janijani Creative Commons License 2008.12.01 0 0 33156

Miért bonyolítod a dolgokat? Sok a pénzed, vagy szeretnél egy jó kis macerát magadnak? Ha jól működik az a kémény hagyd békén és használd úgy ahogy van!

 

Nekem is béleletlen ikerkéménybe volt kötve a régi kazánom és a vízmelegítőm még most is így működik már 19 éve. Akkor még engedélyezték a béleletlen kéményt és azóta is jól működik.

Minden évben egyszer jön a kéményseprő és a kéményajtót kinyitva egy kis tükörrel belenéz, látja-e az eget a kéményen keresztül. Ha hozzád nem jár a kéményseprő, belenézhetsz te is és nem kerül pénzedbe sem. Amikor kazánt cseréltem és lemondtam az ikerkémény egyik kürtőjét, azt mondta a kéményseprő, hogy jól gondoljam meg, mert ha mégegyszer engedélyeztetni akarom akkor kibéleltetik velem, hiába van jó állapotban a kéményem.

 

A szomszédom kibéleltette először alumíniumcsővel,bírt neki vagy 10 évet és darabokban szedték ki a béléscsövet mert szétmarta a füst. Most újrabéleltette rozsdamentes csővel. Ráköltött egy csomó pénzt és semmivel sem jobb a kéménye mint az enyém.

Előzmény: Seekaid (33155)
Seekaid Creative Commons License 2008.11.30 0 0 33155
Sziasztok!

Fűtéssel/kéménnyel kapcsolatban lenne kérdésem.

Családi ház gázkazán fűtéssel.
Előző tulaj 1996 környékén (feltehetően engedély nélkül) állt át fűtőolajról gázra.
Kémény: kb. 11 m magas, bélelés nélküli, 12x12 keresztmetszetű, ebbe van a gázkazán bekötve (Közvetlenül a kémény mellet fut egy másik is. Annak keresztmetszete 12x24 és oda egy kandalló van bekötve.)
Radiátorok: öntöttvas, tágulási tartályos, gravitációs körben, teljes űrtartalom kb 1000 liter.
Kazán: pincében, Remeha Gas 2xR/9, névl. telj. 50kW, kézikönyv szerint szükséges füstgáz elvezető átmérője D=180!

Ez az első fűtési szezonom. Ősszel a szakszervíz által kazánkarbantartás megvolt.
Gondolkodtam kazáncserén de a következő okok nyomán egyenlőre elvetettem:
1.) Eddigi méréseim alapján a kazán hatásfoka jó
2.) Nagy teljesítménye miatt rugalmasan kezeli a nagy űrtartalmú rendszert

Ha marad a kazán, akkor a kémény bélelést mindenképpen szeretném pótoltatni (béleletlen kémény veszélyei miatt).

Mi a véleményetek a béleléséről annak tükrében hogy a kémény keresztmetszete már jelenleg is kisebb a gyártó által ajánlottnál? Fog működni vajon?

Milyen egyéb alternatívát ajánlotok?

Előre is köszi a segítséget!
Enginerus Creative Commons License 2008.11.30 0 0 33154
Most segits monyesz!!

Baby polipot egyben kell sütni, vagy valamit le kell róla vagdalni?
Enginerus Creative Commons License 2008.11.30 0 0 33153
enginer kitiltva Házépítés, lakásügyek topikból/fórumból egy hétre. :D
Előzmény: Enginerus (33152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!