Keresés

Részletes keresés

öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.26 0 0 2168

Az biztos, hogy a Rábától nyugatra a fogyasztóknak más elképzelése van a jó gyümölcs párlatokról……..

Viszont az a magyar pálinka hobbista, aki veszi a fáradságot és az utópárlat kb. 45-41%

közötti részét nem engedi a pálinkába, az nagy minöségi ugrást tapasztal az italban….

Viszont lehet, hogy az ortodox pálinka rajongók szemében az már nem is pálinka…..

 

Írtam erröl a konyak és rum recepttel kapcsolatban. Ez az ázott kutya szagú párlatrész minden ital cefréjében ott van, de ezt a kényes nyugati gyomor nem veszi be……..

 

 ö-m

 

 

Előzmény: cloaked (2165)
cloaked Creative Commons License 2012.06.26 0 0 2167

Lehet, de a kocsmákban nálunk se Old Century az olcsó alapbourbon, hanem a Jim Beam:) Sőt, az átlagkeresetűek számára Magyarországon is a Jim Beam az alap, sőt, a legtöbben nem is hallottak más bourbönről. Csak annyit akarok ezzel mondani, hogy nagyon nehéz lenne így kapásból megmondani, Amerikában ezek mennyire eladhatóak. Még azt sem tudjuk, mennyire vállalható a blended whisky, milyen jellege van, hogyan ízesítik.

 

Amerikait még csak Crown Royalról hallottam beszélni (valami sima youtube-os kóstolás volt), finomnak, de túl ízetlennek találta. A Black Velvetnél szerintem még az 1:4 arányban kevert JB-vodka is jobb, de ezt ki fogom próbálni:)

Előzmény: Törölt nick (2166)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 2166

Szerintem alap olcsóbourbönnek ott a fehér Jim Beam, Heaven Hill, Evan Williams és efféle itthon 3000-4000 Ft között mozgó középkategóriások számítanak. Azért érdemes megvizsgálni hogy milyen arány van az itteni és ottani emberek átlagkeresete, és az italárak között. Na meg persze azt se felejtsük el, hogy az igények sem teljesen egyformák. Aki meg annyira csóró hogy ezekre se futja neki, annak a többi alsó besorolású "kommersz" whisky. 

 

Viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy odaát milyen a megítélése az Black Velvet féle kanadai whiskynek, mert ha a saját törvényeikkel hasonlítják össze, akkor azok csak a blended whiskynek számítanak.

Előzmény: cloaked (2162)
cloaked Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2165

Na pont miután elküldtem kezdett derengeni, hogy mintha említetted volna, mikor legutóbb szó volt Suttonről... kösz a linket, ezt majd olvasgatom:)

 

 

 

Nem bírtam magammal, megkóstoltam pár dolgot a ma megérkezett csomagból, amiből főleg az (érleletlen) francia szilvapárlat (Emile Pernot) érdekes. Elsőre tényleg könnyedebb, mint a klasszikus magyar kisüsti, főleg íz és utóíz tekintetében (magyarán nem főznek bele semmit, ami a finnyásabb fogyasztót akár kicsit is zavarhatja), de azért nem nagyságrendbeli a különbség. Az Agárdi pl jó, ha nem könnyebb ennél, bár a szilvájukat még pont nem kóstoltam, de a barack és a szőlő alapján az se lehet egy kimondott lekváros bödön. Mondjuk ez nem feltétlenül a legreprezentatívabb francia eau de vie-főzde, mert a múltját nem ismerem, most meg főleg abszinttal foglalkoznak. Egy szerintem biztos, egy pálinkaszakértő sem csapna vakteszten az asztalra, hogy „ez kérem nem pálinka”:) 45%-on teljesen kellemes, szóval illóanyagban is a helyén van.

Előzmény: öreg-muslica (2164)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2164

Igen, tavaly írtam is itt róla, az özvegye eladta a receptet egy kis fözdének…….

 

A receptje nem titok, leírta a könyvében…“ Me and my likker “ a címe…

 

ö-m

 

 

 

http://freedownload.is/pdf/me-and-my-likker

Előzmény: cloaked (2163)
cloaked Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2163

Tudtad, hogy 2 éve gyártani kezdték a whiskyjét Popcorn Sutton's Tennessee White Whiskey néven? (Természetesen befőttesüvegben:) Kíváncsi lennék, tényleg ismerte-e valaki a receptjét, vagy ez is csak +1 „eredeti recept”.

Előzmény: öreg-muslica (2160)
cloaked Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2162

Érdekes lenne ismerni az amerikai viszonyokat. Kérdés például, hogy ha ott senkinek nem kell a rossz bourbon, akkor minek pancsolnak maguknak „fütyülős whiskyt”? Gondolom jobb az sem lehet, szegények meg ott is vannak szép számmal, szóval ott is biztos van igény az Old Century-félékre. Akkor már inkább az lehet, hogy a nagy márkák rosszabbak itthon, de én mondjuk soha senkitől nem hallottam még, hogy Amerikában más lenne a dzsimbím (míg a kólában ugye sokan észrevették már a különbséget).

Előzmény: Törölt nick (2161)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2161

El tudom képzelni, hogy az amerikaiak a selejtesre sikeredett termékeiket adják el fillérekért európának, hogy majd jó lesz az ide. Lehet hogy így kerülnek ide ezek a vicces fantázianevű olcsók, mint az OB. Egyszer érdemes lenne kipróbálni egy nem straight bourbont, abból kiderülne mennyire számít az alapízhez a 2 év érlelés. 

 

Gondolom a kukorica a legolcsóbb gabona az Amerikában, végülis ők a világ (egyik) legnagyobb kukoricatermelői. Magyarországon a boltokban az árpa olcsóbb szokott lenni pár forinttal, lehet hogy a kukorica csak a sörgyáraknak olcsóbb, vagy jobban megéri használni a nagyobb hozama miatt... egyébként inkább attól függ, melyik gabonát érte a legkevesebb kár. Legutóbb mikor vettem, a búza, kukorica és árpa ugyanannyiba került. 

Előzmény: cloaked (2158)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2160

R.I.P.  Mr. Popcorn.......

 

 

 

 

 

ö-m

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2159

Július 5-én, este 10-kor a Discoveryn lesz egy műsor, az amerikai moonshinerekről. Valószínűleg lesz szó a kukoricawhiskyről, és a helyi főzési szokásokról. Akit érdekel, nézze meg. Itt az előzetes:

 

cloaked Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2158

Az amerikaiakat csak azért említettem, mert a JB-t a hozzáértőbbek úgy láttam, dicsérik jó alapwhiskyként, míg a számomra ihatóbb Rebel Yellt pl lónyálnak tartják. Szóval ez konszenzusnak tűnik arrafelé, hogy a teljes íz az elsődleges. Szerintem olcsó(bb) bourbönnek legközelebb literes JB-t veszek, aztán meglátszik, beleszeretek-e:)

 

Hogy mennyire védi a törvény a bourbon ízvilágát, abban én a Blacksmith óta nem vagyok biztos, mert abban csak a bourbon jellegzetes ragasztóízű édessége volt jelen, gabonaízben meg kb a blended scotchot is alulmúlta. Valami olyasmi volt, mint egy bourbonízű brandy:) Hogy ezt mivel érték el (főzési és/vagy szűrés), azt nem tudom. A legolcsóbb gabona egyébként nem a kukorica? Márminthogy azzal olcsósítják a sört is.

Előzmény: Törölt nick (2153)
Tan-csi Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2157

Szia!

 

Igen, megemeli valamennyire. Én is próbáltam kis méretű vízvályúnál és kifújt. Ideiglenesen csirízzel tömítettem a vízvályút, az bírta.

Most nagyobb a vízvályú tervezek egy próbát, ha jó lesz, beszámolok.

Előzmény: yimbo01 (2152)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2156

1. A fagyasztóban tarthatod nagyon hosszan, ha van helyed…….már 1-2 L is érezteti jótékony hatását 20 L cefrében……..

 

2. Nem próbáltam még, de szerintem nem lehet jelentös a plusz nyomás……

 

Sok sikert,

ö-m

 

 

Előzmény: yimbo01 (2152)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2155

Ha nem elöpárlatos és/vagy utópárlatos a pálinka, akkor lehet hogy jól sül el……

Az biztos, hogy ezek az ízek ütik a füszerek ízét…..

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (2150)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2154

Egyetértünk vodka ügyben…….

 

Nem  próbáltam még  sem  az  Old Century-t, sem az Old Blacksmith-et, de könnyen el tudom képzelni, hogy jobbak a fehér Jim Beam-nél……

 

ö-m

 

Előzmény: cloaked (2146)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2153

Ezt nem tudom, még sosem próbáltam gyümölcslevet pálinkához önteni :) 

 

Azért azt nem mondanám hogy, az OC-ből nagy szelete hiányzik a borubon íznek. Én inkább azt, hogy érződik a JB +2 éve. Abba viszont érdemes belegondolni, hogy mik alkotják tulajdonképpen a bourbon ízvilágát? A borubon lehetőségeit a törvények sokkal jobban leszűkítik, mint a európai whiskyét. Először is, 51%ban kukoricából kell hogy készüljön. Aztán 80% fölé nem szabad desztillálni. Ez a kettő máris biztosította, hogy elsősorban a kukorica és a többi gabona jelentős szerepet alkosson az ízvilágban. Aztán ott az új tölgyfahordó, amit szenessé kell égetni. Valószínűleg az összes kiégetett tölgyfahordó ugyanolyan ízt ad. Ami eltérést adhat, az a maradék 49%-nyi gabona fajtájának a megválasztása, meg az érlelés ideje, meg legfeljebb az hogy van-e szűrés, vagy nincs. Nem tudom amerikában melyik gabonafajtával érdemes olcsósítani a bourbont, de azt mondják, hogy az a borubon, amiben sok a búza, sokkal unalmassabb és semmitmondóbb ízű van, viszont valamivel lágyabb.

 

Az meg hogy egy amerikai nem értene egyet velem, egy dolog, gondold csak el, sokszor két magyar sem ért egymással egyet azon, hogy milyen is a jó pálinka :) 

Előzmény: cloaked (2151)
yimbo01 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2152

Szép napot mindenkinek!

 

Most főzöm a negyedik generációját az Ö-M féle savanyú cefrémnek, és az lenne a kérdésem

hogy ha le szeretnék állni a folyamatos erjesztéssel egy időre, akkor az értékes savanyú alapot hogyan tudom tárolni romlás nélkül?(egyelöre még csak alszeszként áll, mert a thumper most készül)

 

Valamint még az érdekelne, hogy a thumper használata megemeli-e a nyomást a főzőben, mert az enyém vízvájus tömitésű és akkor kibugyog a víz.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

cloaked Creative Commons License 2012.06.22 0 0 2151

Hát nyilván nem csak azért teszik bele azt a gyümölcságyat, hogy jól nézzen ki, hanem várnak is tőle valamit:) De azért te is beleönthetted volna a Sió körtelevet, aztán mégse olyan lett volna.

 

Azért egy amerikai szerintem nem értene veled egyet az OC-JB dologban. Nem a márkahűség miatt, hanem az OC-ből tényleg egy nagy szelete hiányzik a bourbon-íznek. Oké, cserébe ihatóbb, de bármennyire nem szeretem a fehér JB-t, bourbönként nem csak kicsit áll fölötte. Az persze igaz, hogy a márkáért fizetsz még + párszáz forintot, és semmiképp nem ér 3500-at.

Előzmény: Törölt nick (2148)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 2150

Látom fellapoztad a receptfüzetedet...

 

Az ö-m féle folyékony almalepényt mindenképp ki fogom próbálni, de vajon nagy szentségtörés lenne ha kukoricawhisky helyett almapálinkát használnák alapszesznek?

Előzmény: öreg-muslica (2141)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 2149

Inkább cefrézd külön.

Előzmény: penc (2147)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 2148

Hogy miből mennyi kerül át, az jó kérdés, szerintem nagyon függ a szeszfoktól, az időtől és gyümölcs fajtájától és minőségétől. Biztos hogy olyan sokminden nem, de az is pont elég lehet ahhoz, hogy egy gyengécske pálinkát valamennyire feljavítson. Ott van példának az én rossz körtéből készült pálinkám: fehéren abszolút semmi körtére emlékzetető ízt nem mutatott, de vettem hozzá a boltban jó minőségű körtét, és 50%-on fél év alatt legalább annyi lett belőle, hogy a körteízt ki lehet venni.

 

Nekem volt szerencsém egy üveggel elfogyasztani a Old Century bourbonből. A fehér JB tényleg szégyellhetni magát hozzá képest, hogy majdnem kétszeres áron éppen hogy jobb nála. Tavaly vettem 2300 Ft körül Clark's nevű német cimkézésű olcsóbörbönt az Aldiban. Eddig azt találtam a legjobbnak az olcsók közül. Kaparni épp az is kapar, de íze veri a fehér JB-t. Bár úgy rémlik hogy azóta annak is feljebb emelték az árát...

Előzmény: cloaked (2143)
penc Creative Commons License 2012.06.22 0 0 2147

Üdv Mindenkinek!

 

Ismét a segítségeteket kérném.

Egy hete kaptam egy szerényebb mennyiségű meggyet, amit cefréztem, egy kis napfény társaságában.

Elkezdett erjedni szépen.

A napokban ismét kilátás nyílt kb. ugyan ennyi mennyiségre, amit szintén cefréznék.

Kérdésem lenne, hogy a már erjedésben lévő anyghoz hozzá lehet-e keverni, szintén egy kis napfénnyel, vagy ezt már külön cefrézzem.

Köszönöm a segítséget!

 

 

cloaked Creative Commons License 2012.06.21 0 0 2146

A vodka csodája, hogy szinte bármilyen élelmiszert teszünk bele pékárun meg húson kívül, abból lesz valami...:) Sose értettem, miért nincs ennyi kreativitás az emberekben, és miért isszák tisztán az olcsó szemeteket. Merthát azért a túlárazott kommersz likőröket nem az alkoholisták isszák, hanem középkorú háziasszonyok.

 

 

Megvettem végre egy American Old Century bourbönt. Ezért a 2250 Ft/7 dl-ért az egyik legjobb olcsószesz (ha nem a legjobb). A fehér Jim Beamre hajaz, de szerintem a szűrés igenis érezhető, nem igazán van fiatalbourbönös mellékíz. Kaparni kapar, de nem jobban, mint pl. a 43 fokos E. Williams. Íze nincs túl sok, de több, mint a párszázzal drágább Old Blacksmith-nek.

Előzmény: öreg-muslica (2145)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.21 0 0 2145

CHOCOLODKA   ( Csokoládé vodka )

 

Az eredeti és legegyszerübb változata…….

 

Kipróbáltam, müködik…….

 

ö-m

 

 

 

 

 

öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.21 0 0 2144

Revel Stoke Spiced Whisky

 

 

Harmadik generációs kukorica savanyú cefre ( # 445 ), thumperrel fözve, 65%-osan érlelve pörkölt bourbon hordó forgácson 4 hétig.

 

Füszereken hagyni egy hétig, majd leszürni.

 

Füszerek  1 L whiskyhez  ( 45%-os ) :

 

8 g vanillia extract

2 g gyömbérpor

2 g koriander

2 g fahéj

2 g kardamom

karamell

 

 

Sok sikert,

ö-m

 

 

  

 

  

cloaked Creative Commons License 2012.06.19 0 0 2143

Ez nekem is ködös egy kicsit. Azt nem írják, hogy a tárolóedényé a főszerep, csak hogy a megfelelő edényben történik vele valami természetes folyamat, bármi is legyen az...:) Megfigyelendő egyébként a „nem ízesíthető” variálása 1-2 párlatnál. A gyümölcspárlatnál és rumnál pl. csak ennyi van. A whiskynél „nem édesíthető vagy ízesíthető, és a színezőanyagként használt karamellen kívül más adalékanyagot nem tartalmazhat.” Tehát a többinél ilyen is van. A brandy és borpárlat „nem ízesíthető. Ez nem zárja ki a hagyományos gyártási módszereket.” – ez meg gondolom a forgácsfőzet hozzáadása miatt van idefűzve.


Az ágyaspálinkába nem tudom, mennyi cukor kerül a sértetlen gyümölcsből, az alkohol egyébként is rosszabbul oldja a cukrot a víznél (az abszintnál is ezért kell „cirkuszolni” a kockacukorral). Lehet, hogy az ízek lekerekítéséért végzett édesítést sem éri utol. Nekem az ágyaspálinka nincs olyan édes, mint az olcsóbrendi. Egyébként az is egy bizonyos határt szab a „feljavítgatásnak” a gyártók részéről, hogy ugyanaz az anyag hogyan kerülhet a párlatba. Meg az is megérne egy gondolatmenetet, hogy a gyümölcshéj mit mennyire enged át ilyenkor. Az ágyaspálinkának határozottan más jellege van, mintha gyümölcslevet kevertek volna hozzá.

 

Az abszintokkal együtt rendeltem egyébként egy szilva eau de vie-t is. A magyar nevesebb pálinkákra is jellemző 1000 Ft/decis áron volt, nagyon kíváncsi leszek... bár a múltkori francia érlelt szilva után rossz nem lehet.

 

Előzmény: Törölt nick (2142)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.19 0 0 2142

Érdekes hogy az ágyasozást érlelésnek, nem pedig ízesítésnek fogják fel... Az érlelésben végülis a "megfelelő tárolóedény" játsza a szerepet, ágyas pálinka esetén pedig egy acéltartály vagy egy üvegballon is lehet "megfelelő", a természetes reakciókért úgyis a hozzáadott gyümölcs a felelős. Szóval ez a definició nem igazán fedni le az ágyas pálinkát. Az ízesítés is sántit, de valahogy még mindig közelebbinek tűnik, mert ha például a pálinkát gyümölcslével ízesítenék és színeznék, valamint cukrot adnának hozzá, akkor rögtön el lehetne felejteni a pálinka nevet. Ágyasozáskor viszont ugyanezek történnek, csak ott nem külön-külön, hanem gyümölcs formában adják hozzá az aromaanyagokat és a cukrot. 

Előzmény: cloaked (2139)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.06.19 0 0 2141

Március óta játszom ezzel a recepttel…….

 

(  Nem tévesztendö össze a Neten található  “ Liquid Apple Pie “ nevü itallal † )

 

 

 

ö-m féle Folyékony Alma Lepény™  ( ö-mFAL )

 

Mint könnyen kitalálható az almás lepényhez használt füszerek miatt kapta a nevét…..

 

Hozzávalók literenként :

1 L 40-45%-os gabonaszesz vagy fehér kukorica whiskey

1-2 csapott evökanál füszerkeverék

 

Az örölt  füszerek :

 

1  ek. Fahéj

1  tk.  Szegfüszeg

1  tk.  Szegfübors

½ tk.  Szerecsendió

---------------------------------------------

Ezen felül lehet adni hozzá ezek közül( de nem szükséges ) :

½  tk. Gyömbérpor

½  tk. Kardamom (zöld)

½  tk  Vanillia kivonat

½  tk.  Reszelt narancshéj

 

 

 A keveréket érdemes elöre elkészíteni és zárt edényben tárolni….

 

 

Többféleképpen elkészíthetö :

1.   A füszereket thumperen fözzük át, vagy az üstbe tesszük ( a rézelejét és a fejét már elvettük )  Ilyenkor színtelen párlatot kapunk, amit késöbb caramellel színezhetünk, vagy             tetszéstöl függöen fehéren hagyjuk.(  Ilyenkor már nincs felhabzás, de a füszerek miatt csak kb. ¾ -ig töltsük, nehogy baj legyen.)                                                                        Ha “ almásabb “ karaktert akarunk, akkor a lehígitásra szánt víz 15-25%-át bolti almalével helyettesítjük ki.

 

2.  A kész szeszbe áztatjuk a füszereket, egy hétig naponta többször rázzuk, majd egy hétig ülepedni hagyjuk. Legjobb ha az üledékröl lefejtjük az italt és csak ezt szürjük.

Így is elég sokat kell szürni, hogy csillogó legyen…….( nagyon szép színe van )

 

Literenként 0-8% cukor szirupot adhatunk hozzá.  Én 2%-ot szoktam adni, ami még nem édesíti, de a füszereket kiemeli…..Ha valaki likört akar belöle, akkor 20-30% cukor kell bele…..

 

Idáig két koktélt sikerült összehoznom :

 

“ a tudás almája “ :

50  ml   ö-mFAL

50  ml   almalé

100ml   szóda

jégkocka , alma karikával díszítve

 

 

“ éjjel lopott alma :

50-60  ml   ö-mFAL

50 ml  almalé

200 ml cola

jégkocka, alma karikával díszitve

 

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

 

 

†  Az Interneten található  “ Liquid Apple Pie “ egy szesszel és füszerekkel felerösitett almabor, csak 20-25 % -os. Nyáron jéggel, télen forralva fogyasztják…..

 

 

 

    

 

    

 

Ferco55 Creative Commons License 2012.06.18 0 0 2140

T. ö m .

 

Köszönöm segitségedet, mindenre kiterjedő válaszodat .

 

Tisztelettel : ferco 55

Előzmény: öreg-muslica (2137)
cloaked Creative Commons License 2012.06.18 0 0 2139

A pálinkára azzal a feltétellel kaptunk eredetvédelmet, hogy kizárólag EU-komform gyümölcspárlatokat forgalmazunk ilyen névvel (mert voltunk olyan okosak, hogy még rendes pálinkatörvényünk sem volt, mikor eredetvédelmet kértünk a pálinkára...). Magyarul teljesen lényegtelen volt, hogy van-e hagyománya az ágyas pálinkának; ha tényleg ízesítés lenne a gyümölcságyas érlelés, akkor nem engedték volna meg. A mézesnek is volt hagyománya, mégse jöhetett szóba, mert az pl. édesítés. (Érdemes belegondolni, hogy az EU egy 23 nyelvű közösség, és mindenkinek joga van csak a saját nyelvét használni. Ha a pálinka egyszerre többféle italt is takarna [gyümölcspárlat, mézes gyümölcslikőr], akkor az árujelző nem érne semmit.)

 

8. Érlelés

Az érlelés olyan természetes folyamat, amelynek során megfelelő tárolóedényekben olyan természetes reakciók játszódnak le, amelyek következtében az adott szeszes ital új érzékszervi tulajdonságokat nyer.


9. Ízesítés

Az ízesítés a 88/388/EGK irányelv 1. cikke (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott egy vagy több aromaanyag felhasználása a szeszes italok előállításához.

 

Ez alapján az erdélyi módszer is érlelés. Az amerikai törvényeknél is kiderül a kontextusból, hogy a coloring és flavoring hozzákevert anyagokat jelent. (Egyébként ha eleve tilos volna fadarabokat áztatni a whiskybe, akkor értelemszerűen nem kellene külön kiemelni, hogy a corn whiskyt semmilyen módon nem szabad pörkölt fával kezelni.) A gyorsérlelésnek meg legalább a Szesztilalom óta van hagyománya, de gondolom régebben is csinálták.

Előzmény: Törölt nick (2138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!