Keresés

Részletes keresés

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.05 0 0 17897

Elképzelhető,hogy penész.Próbáld meg trisóval vagy valami savas (detersol) hordómosóval kimosni.

Csak egy kérdés,mennyire száraz pincében vannak a hordóid?

Előzmény: waldhütte (17896)
waldhütte Creative Commons License 2015.01.05 0 0 17896

Szép napot mindenkinek!

 

Tudom hogy ez szőlős fórum, nem boros, de talán tudtok segíteni.

Van egy 80 literes hordóm ami rendszeresen, havonta kénezve van, viszont most hogy belevilágítottam vannak benne zöldes foltok. Penész lenne? Gyertyát belelógatva nem alszik el, és nem dohos szagú a hordó, erős kénszaga van egy kis szőlővel kombinálva.

 

[url=http://postimg.org/image/gub8h79xp/][img]http://s22.postimg.org/gub8h79xp/10923503_600630886736535_7522508881636844960_n.jpg[/img][/url]

Előzmény: AKG89 (17895)
AKG89 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17895

Köszönöm a gyors választ! A deriton csomagolásán olvastam ..fura volt a 2-3 nap

 

Előzmény: Tigris0704 (17894)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17894

Szerintem valamit rosszul olvastál.A bentonitok általában 12 vagy 24 órás duzzasztás után kell a borba keverni és 10-14 nap után lehet lefejteni róla a bort.

De ha tovább rajta hagyod (nálunk van mikor 1 hónapig is rajta marad) akkor se lesz semmi baja a bornak.

Előzmény: AKG89 (17893)
AKG89 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17893

Tiszteletem! Derités kapcsán szeretnék tanácsot kérni.Elősör használok Deriton nevű deritőszert és a gyártó 2-3 napos pihentetési időt ir a hozzákeverés és a fejtés között. Használtam már bentonit alapu deritőszert (majorbenton ha jól emlkszen a neve) aminek a pihentetési ideje 10-14nap. Kérdésem hogy elég e a deriton számára 2-3 nap vagy hagyhatom tovább is, akár 10 napig anélkül hogy valami negativ változás lépne fel a borban. a hozzákeverés utánni 2. napon a bor szine ugyanolyan zavaros mind a hozzákeverés előtt , 50g/500ml vizben elkeverve +24ó duzzasztás majd hozzáadva 50l borhoz.  

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 17892

Nyitottam egy új topikot Borászat néven.Remélem jó társaság jön össze és tudunk segíteni egymásnak és a tapasztalatainkat is meg tudjuk osztani.

budai2 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 17891

Egy kis off Újév alkalmából, meg abból az alkalomból, hogy gyakorlatilag 5 éve, hogy hogy először jelentkeztem be tanácskérésért.

Jó társaságba kerültem. Alkotó, értékteremtő, jószándékú, segítőkész emberek közé. Jogosan írhatnám ugyanezt a többi kertészeti fórumon is, de én itt kezdtem, ezért itt mondok köszönetet mindazoknak, akiktől közvetlen tanácsot kaptam, meg azoknak, akik nem nekem, hanem másoknak igyekeztek segíteni. Abból is sokat tanultam.
Valamennyiőtöknek eredményes új évet kívánok a szakmai tevékenységetekben, és boldogságot, jó egészséget a magánéletetekben.

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 17890

Nem kis utánjárás lesz Ggeri.NAV egyszerűsített adóraktár, NEBIH borászati szakhatóság stb...

Előzmény: Ggeri89 (17802)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 17889

Én is kiegyeznék egy 18-19 es rizlingszilvánival.

2ha rizlingem van de nagy ritkaság a 19 közeli mustfok.

Most is 17 közelivel és 7 savval szedtem.

Előzmény: Sanci07 (17878)
Sanci07 Creative Commons License 2015.01.01 0 0 17888

Ezek szerint neked is van Szilvánid!Maga a fajta képes egy hét alatt teljesen lerohadni ha kedvezőtlen az időjárás,ezért próbáltam meg én is mindent és a következő vált be:figyelek a terhelésre,lomb trágyázom,záró permetezésem aug.elején Chorus és a fürtöknél le szoktam levelezni.

Előzmény: Zalancelot (17887)
Zalancelot Creative Commons License 2015.01.01 0 0 17887

Persze hogy nem változtat.

Nálunk az Augusztus 10- Szeptember 10 közötti  időszakban,  ami a szilváni érési ideje, 408mm!!! csapadék hullott.

Ilyen körülmények között  gyakorlatilag a közepesnek mutatkozó termés de facto megsemmisült.

Örülök, hogy neked több  szerencséd volt.

Előzmény: Sanci07 (17885)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17886

Igen még van, palackozva a pincében. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok nagyivó. Napi néhány deci a fogyasztásom és a családom többi tagjának is, már ha itt vannak.

Előzmény: gyfa50 (17884)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17885

Hiszed vagy sem a lényegen nem változtat!Idén 18-al szedtük,előtte lévő években 19-el.Nekem sikerült a szőlőimet megvédenem csak a kékfrankosban volt minimális lisztharmat kár,de ez elenyésző.Most is csak a sok eső végett kellett előbb szedni,mert elkezdett rothadni.

Előzmény: Zalancelot (17880)
gyfa50 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17884

Még van tavaji?

Előzmény: Falusi1 (17883)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17883

Nem okoskodás, igazad van, de azt remélem a fejtés után talán derítés nélkül is tisztul. Ha nem akkor derítés. Addig meg iszom a tavalyit, mert szerencsére azzal nincs gond.

Előzmény: jános 55 (17881)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17882

Üvegballonban van a bor. A pince jelenlegi hőmérséklete nálam is 12 C, de kb. 2-3 héttel ezelőtt még 14-15 C fok körül volt.

Előzmény: juhosttt (17879)
jános 55 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 17881

Bocsi, remélem nem tűnik okoskodásnak és ne haragudj a kérdésemért: miért fejted le előbb és azután deríted? Hiszen ha derítettél akkor utána fejteni is kell. Én előbb deríteném és utána fejteném le. Az általad írt cukorfok, ebben az évben igen jónak tűnik. Én ettől kevesebbel szüreteltem le és nincs ilyen gondom, de valóban a pince hőmérséklet is sokat befolyásol. 

Előzmény: Falusi1 (17877)
Zalancelot Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17880

Arra az idei 18-19 es mustfokú rizlingszilvánira azért kivábcsi lettem volna!

:-)))) 

Előzmény: Sanci07 (17878)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17879

Szerintem nem! Ismerőstől kaptam bort, az se tisztult le, mikor az enyém már rég tiszta volt (persze még nem palack tiszta)
fa hordóban, vagy üvegben van a bor? hány fokos a helyiség ahol van?

Nekem üvegben van, és most olyan 12 fokos a pince. Mikor tisztult akkor 14 fok volt.

Előzmény: Falusi1 (17875)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17878

Szerintem nem a mustfok lehet a probléma,mert a rizlingszilvánit én minden évben 18-19-es mustfokkal szedem,mert ha tovább hagyom érni sokat veszít a savtartalmából.Egy vagy másfél fok ide-oda nem hinném hogy gondot okozna.

Előzmény: Falusi1 (17877)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17877

Derítést tervezek én is, de először ismét lefejtem. Deritont szoktam használni, de az elmúlt kb. 20 évben kb. háromszor kellett használnom. Úgy látszik ez egy ilyen év. Valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi tisztátlanság összefüggésbe lehet azzal, hogy a fehér szőlőt -kényszerből- ilyen alacsony (17,5) mustfokkal még soha nem szüreteltem.

Előzmény: jános 55 (17876)
jános 55 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17876

Évek óta EVERGEL derítőszert használok, oly módon, hogy a zajos forrás vége felé, amikor még "pattog" akkor keverem a borba és még pár napig szintén megkeverem alkalmanként, Így mire a forrás megáll, le is tisztul. Az első fejtésnél erősen kénezem 5% törzsoldattal 3dcl/hl. (Tudom most többen kardot rántanak). A fehéret és a rozét így kezelem és nincs gondom a későbbiekben. Gyönyörű tiszta, tükrös a bor. Szerintem most sincs késő a derítőszerrel elkeverni a bort, meglepő tud lenni az eredmény. 

Előzmény: Falusi1 (17875)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17875

Gratulálok nektek. Én úgy látszik valamit elrontottam.

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17874

Mint minden évben, hónapok óta tökéletesen tükörtiszta a borom és fogy, mint a telihold :)

Előzmény: Falusi1 (17871)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17873

Nekem a roze és a fehér is szépen le van tisztulva. 

Előzmény: Falusi1 (17871)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.29 0 0 17872

Nálunk mindegyik fajta tűkőr tiszta,a néró a kékfrankos a rizlingszilváni és a többi is,semmi gondom sincs az idei borokkal.Hacsak az nem hogy nagyon fogy!

Előzmény: Falusi1 (17871)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.29 0 0 17871

Érdeklődnék, hogy tisztulnak-e az idei borok? Két hónappal a zajos erjedés után fejtettem, de nem mutatnak nagy hajlandóságot a tisztulásra, különösen a fehér. A második fejtést még nem csináltam meg. Más években ilyenkor már szép tiszták voltak ilyenkor. Lehet, hogy ez az idei év sajátossága?

juhosttt Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17870

Ha el akar fagyani, akkor metszéstől függetlenül is elfagy. Itt esetleg a késő tavaszi fagyok okozhatnak gondot, hogy ha kihajt a rügy az elfagyhat. metszés nélkül ezzel lehet késleltetni. De ez ritka eset és a termőhelyi adottságokat csak ismerik a termelők, hogy milyen gyakran kell számolni tavaszi fagyokkal.

Továbbá ahol meg korán jön az őszi fagy, ott fontos hogy ne túl későn hajtson ki a rügy, hogy szépen beérjem a szőlő.

 

Én is már január-februárba metszek, mert oltani akarok pár szőlőt, a rizling tőkéket meg bővíteni akarom néhány 100 db-al.

 

Előzmény: apilusz (17868)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17869

Nem

Előzmény: apilusz (17868)
apilusz Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17868

Nem fog visszafagyni?

A veltelinit le szoktad húzni?

Előzmény: Törölt nick (17850)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!