Tudom hogy ez szőlős fórum, nem boros, de talán tudtok segíteni.
Van egy 80 literes hordóm ami rendszeresen, havonta kénezve van, viszont most hogy belevilágítottam vannak benne zöldes foltok. Penész lenne? Gyertyát belelógatva nem alszik el, és nem dohos szagú a hordó, erős kénszaga van egy kis szőlővel kombinálva.
Szerintem valamit rosszul olvastál.A bentonitok általában 12 vagy 24 órás duzzasztás után kell a borba keverni és 10-14 nap után lehet lefejteni róla a bort.
De ha tovább rajta hagyod (nálunk van mikor 1 hónapig is rajta marad) akkor se lesz semmi baja a bornak.
Tiszteletem! Derités kapcsán szeretnék tanácsot kérni.Elősör használok Deriton nevű deritőszert és a gyártó 2-3 napos pihentetési időt ir a hozzákeverés és a fejtés között. Használtam már bentonit alapu deritőszert (majorbenton ha jól emlkszen a neve) aminek a pihentetési ideje 10-14nap. Kérdésem hogy elég e a deriton számára 2-3 nap vagy hagyhatom tovább is, akár 10 napig anélkül hogy valami negativ változás lépne fel a borban. a hozzákeverés utánni 2. napon a bor szine ugyanolyan zavaros mind a hozzákeverés előtt , 50g/500ml vizben elkeverve +24ó duzzasztás majd hozzáadva 50l borhoz.
Egy kis off Újév alkalmából, meg abból az alkalomból, hogy gyakorlatilag 5 éve, hogy hogy először jelentkeztem be tanácskérésért.
Jó társaságba kerültem. Alkotó, értékteremtő, jószándékú, segítőkész emberek közé. Jogosan írhatnám ugyanezt a többi kertészeti fórumon is, de én itt kezdtem, ezért itt mondok köszönetet mindazoknak, akiktől közvetlen tanácsot kaptam, meg azoknak, akik nem nekem, hanem másoknak igyekeztek segíteni. Abból is sokat tanultam. Valamennyiőtöknek eredményes új évet kívánok a szakmai tevékenységetekben, és boldogságot, jó egészséget a magánéletetekben.
Ezek szerint neked is van Szilvánid!Maga a fajta képes egy hét alatt teljesen lerohadni ha kedvezőtlen az időjárás,ezért próbáltam meg én is mindent és a következő vált be:figyelek a terhelésre,lomb trágyázom,záró permetezésem aug.elején Chorus és a fürtöknél le szoktam levelezni.
Igen még van, palackozva a pincében. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok nagyivó. Napi néhány deci a fogyasztásom és a családom többi tagjának is, már ha itt vannak.
Hiszed vagy sem a lényegen nem változtat!Idén 18-al szedtük,előtte lévő években 19-el.Nekem sikerült a szőlőimet megvédenem csak a kékfrankosban volt minimális lisztharmat kár,de ez elenyésző.Most is csak a sok eső végett kellett előbb szedni,mert elkezdett rothadni.
Nem okoskodás, igazad van, de azt remélem a fejtés után talán derítés nélkül is tisztul. Ha nem akkor derítés. Addig meg iszom a tavalyit, mert szerencsére azzal nincs gond.
Bocsi, remélem nem tűnik okoskodásnak és ne haragudj a kérdésemért: miért fejted le előbb és azután deríted? Hiszen ha derítettél akkor utána fejteni is kell. Én előbb deríteném és utána fejteném le. Az általad írt cukorfok, ebben az évben igen jónak tűnik. Én ettől kevesebbel szüreteltem le és nincs ilyen gondom, de valóban a pince hőmérséklet is sokat befolyásol.
Szerintem nem! Ismerőstől kaptam bort, az se tisztult le, mikor az enyém már rég tiszta volt (persze még nem palack tiszta) fa hordóban, vagy üvegben van a bor? hány fokos a helyiség ahol van?
Nekem üvegben van, és most olyan 12 fokos a pince. Mikor tisztult akkor 14 fok volt.
Szerintem nem a mustfok lehet a probléma,mert a rizlingszilvánit én minden évben 18-19-es mustfokkal szedem,mert ha tovább hagyom érni sokat veszít a savtartalmából.Egy vagy másfél fok ide-oda nem hinném hogy gondot okozna.
Derítést tervezek én is, de először ismét lefejtem. Deritont szoktam használni, de az elmúlt kb. 20 évben kb. háromszor kellett használnom. Úgy látszik ez egy ilyen év. Valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi tisztátlanság összefüggésbe lehet azzal, hogy a fehér szőlőt -kényszerből- ilyen alacsony (17,5) mustfokkal még soha nem szüreteltem.
Évek óta EVERGEL derítőszert használok, oly módon, hogy a zajos forrás vége felé, amikor még "pattog" akkor keverem a borba és még pár napig szintén megkeverem alkalmanként, Így mire a forrás megáll, le is tisztul. Az első fejtésnél erősen kénezem 5% törzsoldattal 3dcl/hl. (Tudom most többen kardot rántanak). A fehéret és a rozét így kezelem és nincs gondom a későbbiekben. Gyönyörű tiszta, tükrös a bor. Szerintem most sincs késő a derítőszerrel elkeverni a bort, meglepő tud lenni az eredmény.
Nálunk mindegyik fajta tűkőr tiszta,a néró a kékfrankos a rizlingszilváni és a többi is,semmi gondom sincs az idei borokkal.Hacsak az nem hogy nagyon fogy!
Érdeklődnék, hogy tisztulnak-e az idei borok? Két hónappal a zajos erjedés után fejtettem, de nem mutatnak nagy hajlandóságot a tisztulásra, különösen a fehér. A második fejtést még nem csináltam meg. Más években ilyenkor már szép tiszták voltak ilyenkor. Lehet, hogy ez az idei év sajátossága?
Ha el akar fagyani, akkor metszéstől függetlenül is elfagy. Itt esetleg a késő tavaszi fagyok okozhatnak gondot, hogy ha kihajt a rügy az elfagyhat. metszés nélkül ezzel lehet késleltetni. De ez ritka eset és a termőhelyi adottságokat csak ismerik a termelők, hogy milyen gyakran kell számolni tavaszi fagyokkal.
Továbbá ahol meg korán jön az őszi fagy, ott fontos hogy ne túl későn hajtson ki a rügy, hogy szépen beérjem a szőlő.
Én is már január-februárba metszek, mert oltani akarok pár szőlőt, a rizling tőkéket meg bővíteni akarom néhány 100 db-al.