Keresés

Részletes keresés

fefe1971 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89804

Azt esetleg meg tudja mondani valaki, hogy ha víz van a főzőben olaj helyett, kb mennyi százalékkal lesz kevesebb pálinkám?

Előzmény: csalitos (89749)
kupeci Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89803

Alaptalannak tűnik,ha nem valami aránytalan üst és sisak formáról van szó. És csak óvatosan fűteni!:)

Előzmény: elek81 (89802)
elek81 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89802

Sziasztok!

 

Még nem főztem szílvát, így nincs vele tapasztalatom. Mennyire habzik főzés közben?

80%-ig töltöttem a 85 literes üstömet, így kicsit aggódom, hogy a maradék 20% kevés lesz neki. Ám a tetején van még a sapka, ami 7 liter körüli.

Vagy alaptalan az aggódalmam?

 

Jó nedűt!

 

Imi

kupeci Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89801

A vízzár nem szárad ki.Sőt meg is telik, akár ki is tudna önteni,ha a perem belső oldalát nem csinálnánk alacsonyabbra. Nem art a sisak belső oldalára közvetlenül  a vízzárhoz közeli részen egy kis peremet képezni hogy a keletkezett flegma aminek alkohol tartajma is van ne oda csurogjon ha nem egyből vissza az üstbe.

Előzmény: Kazymoto (89793)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89800

"Valakinek van arról tapasztalata hogy a viz-záras fedélből valóban elpárolog a víz?"

 

Nincs saját tapasztalatom, de meglepne, ha elpárologna.

Főzés közben a sisak belső felületén lecsapódó, és az üstbe visszafolyó pára biztosítja az utánpótlást. Itt a fórumon olvastam, hogy éppen emiatt a vízzár belső peremét néhány mm-rel alacsonyabbra érdemes venni, mint a külsőt, hogy ne kifelé, hanem az üstbe folyjon visssza a felesleg.

Előzmény: Kazymoto (89793)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89799

+1

Előzmény: toalettduck (89795)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89798

"Keress vissza Vasbiciklinél, volt erre egy többrésztvevős teszt."

 

Ez itt a rezes téma.

Előzmény: barkócza (89784)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89797

         vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (89758)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89796

Addíg köll a vasat ütni amíg mölög! XD

Előzmény: szilvakukc (89788)
toalettduck Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89795

Nem én vagyok itt a legnagyobb pálinkafőző de szerintem ha nem érzel se a szagán se az ízén semmit akkor hagyd úgy ahogy van én így csinálnám.

Előzmény: G.á.b.o.r. (89794)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89794

Elkészült a fatüzelés. Nagyon jó de nagyon más is mint a gáz. Meg kell tanulni vele egyenletesen fűteni. Hamar rájöttem, hogy ha túlmelegedik akkor nyakonöntöm egy kis vízzel és máris helyreáll a rend:) Az lenne a kérdésem, hogy finomításkor amikor az előpárlatot választottam le akkor is sikerült aládörrenteni és eléggé pulzálva jött a cucc. Volt hogy gyufaszál volt, de volt hogy jóval vastagabban, lüktetett. Szerintetek így is lejött az előpárlatban aminek kellett vagy kezdjem előlről a finomítást? 4 dl vettem el kb 28 literből. Szúrós szag csak az első 1-2 deciben volt, még látok:) Almáról van szó.

 

Kazymoto Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89793

Természetesen réz a páracső 28mm, és a hűtőcső is ami 22mm, az üst 100 literes duplafalu és hidraulika olaj lesz benne,

oldalt 2cm alul három cm vastagságban.

készül ezen kívül egy 5cm-es kőzetgyapot szigetelés, remélve ettől némi takarékosságot!

Valakinek van arról tapasztalata hogy a viz-záras fedélből valóban elpárolog a víz?

Bár ha arra gondolok hogy az olajteres üst 120 fokon üzemel lehet nem is kellett volna feltennem ezt a kérdést! :)

Mivel nekem ez már elkészült arra gondoltam mellé teszek tartályt ami folyamatosan pótolja az elpárolgott vizet!?

 

Előzmény: toalettduck (89791)
kezman46 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89792

Bajuszt pödörni én is tudok :))

Előzmény: szilvakukc (89788)
toalettduck Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89791

Szerintem tökéletes lesz ha kirezezed a belsejét, de az én egyéni véleményem az, hogy saválló sisakkal is finom pálinkát tudsz főzni csak a pára meg a hűtőcső legyen réz. Ezt csak azért mondom, mert nekem ilyen főzőm van és finom pálinkát tudunk főzni azzal is, de nem mindenki ért ezzel egyet. Minden esetre ha megteheted akkor rezezzed a belsejét.

Előzmény: Kazymoto (89789)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89790

Az még csak-csak! De mennyi lehet, a réz házipálesztartalma?!

Előzmény: Törölt nick (89783)
Kazymoto Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89789

Üdvözlök mindenkit!

Nem rég kezdtem készíteni a pálinkafőzőmet, sokáig halogattam a vörösréz fedél és sisak költségei miatt amikor egy hozzászólásban olvastam hogy jól működik a saválló fedél is ha belülre rézlemezeket teszünk.

Erről kérném a véleményeket, mit gondolnak a gyakorlati pálinkaföző mesterek?

Engem meggyőzőtt az ötlet, megvalósul a katalizáló hatás az alkohol gőzben, ha a fedéltől néhány centiméterre rögzítem a rézlemezeket, mindkét oldaluk a gőzben van így nagyobb a felület.

 

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

 

Félkészen!

Előzmény: jana001 (89753)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89788

No, hát azé még én is be tudom tönni naponta többször is, az áldóját(bajuszpödrés)!

Előzmény: norris53 (89787)
norris53 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89787

Sogi kolléga még egy fiatal ember ö még sűrűn teszi be sőt minden nap ha kell többször - a baj hogy kevesen élnek a tudás forrásának olvasásával !  :-)

Előzmény: Törölt nick (89759)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89786

...pláne alszeszből:):):)...

Előzmény: snapszmester (89782)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89785

...laborban vizsgálták a mintákat (köztük az enyémeket is) és egyikben sem tudtak kimutatni,

ártalmas mennyiséget...még az egészségügyi határérték alját sem érték el...

 

...tehát jól cefrézve, az időben kifőzött páleszban, még full-réz főzőben sincs számottevő mennyiségű réz...

 

Előzmény: Törölt nick (89783)
barkócza Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89784

Keress vissza Vasbiciklinél, volt erre egy többrésztvevős teszt.

Előzmény: Törölt nick (89783)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89783

mennyi lehet a házipálesz réztartalma ?!  -((

snapszmester Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89782

Nem vettem el rézelejét, nem szokásom.

Előzmény: Antisystem (89781)
Antisystem Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89781

Nézd, abból indultam ki, hogy ezek a fránya élesztők már csak olyanok, hogy természetes módon is szaporodnak, magyarán ha valamit nem aszeptikus módon kezelsz, akkor beleszállhat, és ha kedvező neki a körülmény, akkor elszaporodik ott. Pont ahogy megbuggyan egy rosszul lecelofánozott lekvár is. hiába forrón tetted el anno...

(mondjuk az tény, hogy az alszeszben ez nehezen jön össze, mert csak C, H, és O van benne... meg némi tartósító rézion, pláne, ha nem vettél rézelejét:))

 

ÜdV

Előzmény: snapszmester (89780)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89780

Te hogyan készíted az alszeszt? Hideg eljárással? Egyszer fel lett forralva és desztillálva. Hol vannak itt élesztők, ha csak nem rakod bele .

Előzmény: Antisystem (89778)
benchmade Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89779

Ezek szerint ti sem ismeritek ezt a fajta körtécskét.

Előzmény: benchmade (89750)
Antisystem Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89778

Igen, hát gondolom kb a turbo-élesztők 16-18% alkoholszint körüli életképességi határa a határ a romlást okozó vadélesztőknek meg baciknak is... afelett, ha életben is marad, már nem tenyészik... csak jó, hogy volt aki megerősítette tapasztalattal is az elvi meggondolást. 

 

ÜdV

Előzmény: sabrinho (89777)
sabrinho Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89777

20%-os alkohol se nagyon romlik lezárva. Azon a töménységen már nem nagyon élnek meg a baktériumok.

Előzmény: Törölt nick (89770)
Antisystem Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89776

Köszi!

 

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (89770)
csalitos Creative Commons License 2013.09.17 0 0 89775

   Hír a közösségi oldalon...

   Minden jót

   Józsipapa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!